Tradycyjne czytanie czy audiobooki - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-06-06, 11:02   #1
Profamilia
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!

Tradycyjne czytanie czy audiobooki

To, że książki są niezwykle dla rozwoju dzieci ważne nie podlega dyskusji.
co jednak wydaje się Wam lepszym rozwiązaniem?
Wspólne czytanie książek przez mamę bądź tatę na głos?
Czy może puszczanie maluszkowi audiobooka, gdzie lektorzy w profesjonalny, aktorki sposób recytują baśnie i wierszyki?
Profamilia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-06, 14:54   #2
Agacia80
BAN stały

Dot.: Tradycyjne czytanie czy audiobooki

Stanowczo wspólne czytanie. U nas historyjki na CD są puszczane wieczorem cichutko do snu, ale koniecznie książeczka czytana przez tatę też musi być. Nic nie szkodzi, że nie jest czytana artystycznie, ale za to jak fajnie maluchy przy okazji się z tatą bawią. Książki papierowe są niezastąpione
Agacia80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-06, 19:25   #3
taszkin
Zakorzenienie

Moja 4 latka, póki co, tylko słucha naszych głosów Nie mam nic przeciwko tej drugiej formie, wręcz przeciwnie. Może niedługo zapoznam ją z ta formą bajkowania, jesli oczywiście znajdę coś ciekawego, odpowiedniego do wieku. Może któraś mama coś poleci (bez elementów strachu, z ładną muzyką?)

Edytowane przez taszkin
Czas edycji: 2011-06-08 o 00:11
taszkin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-07, 06:32   #4
***luna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez taszkin Pokaż wiadomość
Moja 4 latka, póki co, tylko słucha naszych głosów Nie mam nic przeciwko tej drugiej formie, wręcz przeciwnie. Może niedługo zapoznam ją z ta formą bajkowania, jesli oczywiście znajdę coś ciekawego, odpowiedniego do wieku. Może któraś mama coś poleci (bez elementów strachu, z ładną muzyką?)
Polecam tę:
http://www.nokaut.pl/nagrania-muzycz...-brzechwy.html

Co do tematu: zdecydowanie wspólne czytanie.
Audiobook tego nie zastąpi, za to moze być świetnym dodatkiem
blogowo:
aktywnie
nowy post 12/09/2012 Veni Vidi Vici
***luna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-07, 06:56   #5
nel_a
Zakorzenienie

nic nie zastąpi kontaktu rodzica z maluchem. Audiobooki...cóż za łatwizna

nel_a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-07, 10:23   #6
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Osobiste czytanie, ale ja sama chętnie słucham audiobooków - niektóre są pieknine czytane, np. przez Fronczewskiego
Kocham czytać i audio nigdy tego nie zastąpi, ale nie widzę dramatu, gdy mała czasem zamiast mojego głosu poslucha innego.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-07, 14:50   #7
Bafi@Home
Zakorzenienie

GG do Bafi@Home

Moja córka zdecydowanie preferuje słuchanie bajek czytanych przez nas

nasz wieczorny rytuał wygląda tak, że mała wybiera książkę a ja lub TZ czytamy jej wskazane przez nią opowiadanie

ale audiobook myślę, że nie jest zły jeśli ładnie czytany

"Nie wierzysz, mówiła miłość - jak cię rąbnę to we wszystko uwierzysz"
ks. Jan Twardowski
Bafi@Home jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-06-08, 00:11   #8
taszkin
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ***luna Pokaż wiadomość
Polecam tę:
http://www.nokaut.pl/nagrania-muzycz...-brzechwy.html

Co do tematu: zdecydowanie wspólne czytanie.
Audiobook tego nie zastąpi, za to moze być świetnym dodatkiem
Dzięki
Ja miałam bajki na analogach, znam je do dziś na pamięć, bo słuchałam w kółko, głównie podczas kolorowania, rysowania itp.
taszkin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-08, 11:30   #9
evela28
na drugie mam Irena

Cytat:
Dzięki
Ja miałam bajki na analogach, znam je do dziś na pamięć, bo słuchałam w kółko, głównie podczas kolorowania, rysowania itp.
o właśnie takie bajki wierszyki audiobooki świetnie wyrabiają pamięć, moja córka zna całą taką płytę wierszyków
według mnie dziecko powinno mieć dostęp i do książek i do audiobooków, które nie tylko
gospodarują czas ale i świetnie uczą np angielskiego, zwłaszcza dzieci w wieku szkolnym

kiedy życie daje ci w twarz
uśmiechnij się i z politowaniem powiedz:
bijesz się jak ciota
evela28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-08, 20:30   #10
Funieczka
Zakorzenienie

GG do Funieczka

Tradycyjnych książek nie zastąpi nic. Obrazki, rodzaj papieru, czcionka, zapach nowej książeczki. A jeszcze wygodna kanapa, wtulony maluch, zasłuchany w głos rodzica. Rewelacja.
Sądzę jednak, że nie ma co ucieka przed nowościami i techniką.
Ja do tej pory pamiętam bajki z longów i to, jak pracowała mi wyobraźnia przy Czerwonym Kapturku
Wszystko można wypośrodkowac bez szkody dla dziecka.
Stary 2011-06-09, 07:46   #11
Agacia80
BAN stały

Cytat:

Ja jakiś czas temu kupiłam "Pipi Pończoszankę" czytaną przez Edytę Jungowską. Moim dzieciom bardzo się spodobała, a pokochali ją kiedy odkryli, że w telewizji jest też jako film animowany. Bardzo im się podoba, że wiedzą co będzie dalej
Agacia80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-06-09, 11:43   #12
Aniap23
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Agacia80 Pokaż wiadomość
Stanowczo wspólne czytanie. U nas historyjki na CD są puszczane wieczorem cichutko do snu, ale koniecznie książeczka czytana przez tatę też musi być. Nic nie szkodzi, że nie jest czytana artystycznie, ale za to jak fajnie maluchy przy okazji się z tatą bawią. Książki papierowe są niezastąpione
Dokładnie to samo u mnie

Cytat:

Ja polecam bajki disneya. Kupowałam książki z "klubu disneya" i tam były dołączane bajki na cd, teraz kupuję w księgarni książeczki z cd. Moja córcia (4 latka) uwielbia te o wróżkach, a dla mniejszych dzieci polecam bajkę "lata ptaszek po ulicy" jest tam sporo fajnej muzyczki

W ogóle bajki - grajki są fajne

https://www.bajki-grajki.pl/sklep/bajki-muzyczne

Cytat:
Napisane przez nel_a Pokaż wiadomość
nic nie zastąpi kontaktu rodzica z maluchem. Audiobooki...cóż za łatwizna
Jasne że nic nie zastąpi kontaktu z rodzicami ale nie popadajmy znowu w drugą skrajność, czasami rodzicom też się należy chwila odpoczynku albo coś wypadnie co TRZEBA zrobić i wtedy audiobooki są bardzo pomocne. Jesteśmy tylko ludzmi
Aniap23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-13, 14:50   #13
Sonia11
Wtajemniczenie

A ja właśnie zamówiłam książeczkę i audiobook-a "Pan kuleczka". W wakacje czeka nas długa podróż samochodem i mam nadzieję że mojego enegiczmnego 3 latka zainteresuje słuchanie bajki w samochodzie. W zeszłym roku też praktykowałam, ale zupełnie nie zdało egzaminu. Wyczytałam że takie małe dzieci bedą bardziej zinteresowane słuchając znanej bajki dlatego teraz kupię wcześniej zwykła papierową książkę i najpierw zapoznamy się nią w konwencjonalny sposób. Mam nadzieję że mój super podstepny plan zda egzamin i podróż upłynie nam spokojnie i bezstresowo co w przypadku mojej pociechy nie jest takie oczywiste
Sonia11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-14, 06:49   #14
Wisienki
Zakorzenienie

Moim zdaniem lepsze dla dziecka jest czytanie przez rodzica - to jednoczy rodzinę, rodzice stają się w większym stopniu dla dziecka autorytetem (bo znają tyyyyyyyyyyleeeeeeee fajnych bajek), ale audiobooki nie są złe i też można je czasami dziecku puścić
Stary 2011-06-14, 09:24   #15
***luna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sonia11 Pokaż wiadomość
A ja właśnie zamówiłam książeczkę i audiobook-a "Pan kuleczka". W wakacje czeka nas długa podróż samochodem i mam nadzieję że mojego enegiczmnego 3 latka zainteresuje słuchanie bajki w samochodzie. W zeszłym roku też praktykowałam, ale zupełnie nie zdało egzaminu. Wyczytałam że takie małe dzieci bedą bardziej zinteresowane słuchając znanej bajki dlatego teraz kupię wcześniej zwykła papierową książkę i najpierw zapoznamy się nią w konwencjonalny sposób. Mam nadzieję że mój super podstepny plan zda egzamin i podróż upłynie nam spokojnie i bezstresowo co w przypadku mojej pociechy nie jest takie oczywiste
Pan Kuleczka jest fantastyczny
blogowo:
aktywnie
nowy post 12/09/2012 Veni Vidi Vici
***luna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości