|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
cytryna wypaliła mi nos ! pomocy !
otóż mam blizne na nosie. slyszałam że się wciera cytryne i tak zrobiłam i po jakimś czasie zaczęło szczypać i nie chciało mi ie podejsć do lustra wiec dalej wcieram. i po jakimś czasie podchodze do lustra i widze na moim nosie wypalone dziurki. tak sie wystraszylam czy to w ogóle zejdzie . to było wczroaj wieczroem. dziś rano te blizny są czerwone i proszę pomóżcie mi ! coo zrobić by te blizny zeszły ? jestem załamana
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: cytryna wypaliła mi nos ! pomocy !
podrażniłaś skórę.
posmaruj jakimś kremem łagodzącym. polecam Alantan Krem ok 8zł i nic juz nie kombinuj... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Ja polecam krem Avene Citacalfate. Tylko koszt jest duży 45 zł.
I potwierdzam! Już tego nie ruszaj... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Najzwyklejszy krem ochronny Bambino też powinien się sprawdzić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
może ją pozapychać jesli ma podrazniona skóre
poczekaj jeszcze i nie kombinuj z niczym
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Najlepszy na takie wpadki to avene Cicalfate i woda teramlna(ja mam LRP).ja tez mam czasem strasznie zmasakrawaną twarz po zoracu albo kwasach i to jest dla mnie jedynek ratunek.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
BAN stały
|
Skoro cytryna jest kwasem zareagowałabym czymś bardzo łagodnym i natłuszczającym, myślę, że odpowiedni olej zimnotłoczny pomoże w gojeniu, ponieważ skóra jest poprostu poparzona, wiec trzeba złagodzić, odpowiednie sa tez preparaty z witamina B5 (roztwory, kremy do 5%, max stężenie B5) i alantoiną. Według mnie nie ma już sensu używać np. roztworu z sody bo kwas został zmyty, ale olej natłuści i pomoże na szybką odbudowę naskórka, nie szłabym w duże koszty związane z kremami. Pamiętaj, że kosmetyki są do pielęgnacji a nie do leczenia.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:51.