|
Notka |
|
Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć Miejsce dla miłośników fotografowania. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat sprzętu fotograficznego, metod fotografowania. Możesz zamieścić zdjęcia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Makrofotografia
Witam,
pytanko techniczne do znawców. Co trzeba mieć lub jaki aparat by móc robic takie zdjęcia makro?
![]() |
#2 | ||
Zadomowienie
|
Dot.: Makrofotografia
Cytat:
Cytat:
Dobrym rozwiązaniem jest konwerter (konwerter makro) który również można dołączyć do zwykłego kompakta. Co więcej - dla początkującego (i jestem pewna, że nie tylko) kompakt z konwerterem będzie lepszym rozwiązaniem. 'Zwykły' aparat w tym przypadku ma jedną cechę o którą trudno w lustrzance - dużą głębię ostrości - co w makrofotografii jest bardzo poszukiwaną cechą - ułamki milimetra mają ogromne znaczenie... szczególnie gdy obiekt się rusza ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Ja mam zwykły cyfrowy CANON SI i robi kapitalne makro jak na cyfrówke. Mam też lustrzankę, ale makro robi tylko z obiektywem, którego nie mam.
Konwerter do kompaktu? o.O |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
A dlaczego nie?
![]() (rzecz jasna nie do typowej małpy-małpy) Edytowane przez Kasiarzynek Czas edycji: 2011-07-07 o 19:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Szczerze mówiąc nie próbowałam. Na razie zbieram kasę na cudny wielgachny obiektyw makro dla mojej lustrzanki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Impreza o wiele tańsza niż super-wypasiony jasny obiektyw do lustra.
A i efekty mi osobiście się bardziej podobają... Grunt to znaleźć tulejkę do zamocowania konwertera w aparacie - i szafa gra. Można to zrobić w ten sposób A efekty wyjdą takie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
No właśnie bo tak się zastanawiałam czy dałoby się przymocować do mojego aparatu. To faktycznie byłoby super ;D
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:10.