Czy jest sens zakładać działalność?????? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-03-18, 15:44   #1
zanetka1
Raczkowanie

Czy jest sens zakładać działalność??????

Chcę zająć się rękodziełem na większą skalę - robię coś co uwielbiam ale póki co tylko dla rodziny- widzę, że jest na to popyt - założyłam na FB stronę która zebrała 2000 polubien w ciągu 3 miesięcy - a to tylko zdjęcia prezentó dla rodzinki. Jednak miesięczne zarobki nie byłyby duże- myślę, że max to ok 500-700 zl/miesiąć - pracowałabym tylko wieczorami jak dzieci zasną bo inaczej się nie da (rok i 4 latka) . Nie wiem czy jest sens w ogole zaczynac bo prawie 500 zł to sam zus , do tego urząd skarbowy, itd... Skonczyl mi się macierzynski, teraz jestem na urlopie i za 2 miesiące idę na wychowawczy. Co radzicie? odpuscic sobie i niech jest tak jak do tej pory czy założyć działalnosci i siedziec nocami zebyt zarobic na ZUS? Dużo osób pyta o moje rzeczy, nie chcę sprzedawać na "czarno", a uwielbiam to co robię. I co robic? Co Wy yście zrobiły?

---------- Dopisano o 15:44 ---------- Poprzedni post napisano o 14:25 ----------

Doradźcie coś, proszę
zanetka1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-18, 19:02   #2
czarnakamila
Przyczajenie

Dot.: Czy jest sens zakładać działalność??????

Nie orientuję się w tym jakoś szczególnie, ale wiem, że są sklepy internetowe, w których można sprzedawać swoją biżuterię handmade. Nie sądze, żeby wymagali od każdego działalności, myślę, że wystawiają umowę o dzieło sprzedawcom i w ten sposób to się rozlicza.

np. tu http://art-madam.pl/artmadam-wspolpr...ami-rekodziela

Nie jestem pewna czy tak to działa u nich, ale wiem na pewno, że jest jedna księgarnia internetowa, w której każdy może sprzedać swojego ebooka i tam właśnie w ten sposób jest to rozliczane.

Poszukaj czegoś takiego związanego z rękodzielnictwem.

Firma wydaje mi się, że nie bedzie opłacalna w Twoim przypadku.

---------- Dopisano o 19:02 ---------- Poprzedni post napisano o 18:58 ----------

Możesz też rozważyć "firmę" w ramach Akademickich Inkubatorów Przedsiębiorczości.

Piszę w firmę w cudzysłowie, ponieważ też miałabys umowe o dzieło, ale jednoczesnie mogłabys wystawiać faktury, korzystając z danych Inkubatorów i legalnie sprzedawać. Jest tylko opłata 250 zł netto miesięcznie, ale nie płaci sie ZUSu.

Tu poczytaj: http://inkubatory.pl/firma-bez-zus/
czarnakamila jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-19, 08:53   #3
Etarielle
Przyczajenie

A wiesz może co to za księgarnia? Przydałoby mi się to...
Etarielle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-19, 15:41   #4
AsiA_555
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez zanetka1 Pokaż wiadomość
Chcę zająć się rękodziełem na większą skalę - robię coś co uwielbiam ale póki co tylko dla rodziny- widzę, że jest na to popyt - założyłam na FB stronę która zebrała 2000 polubien w ciągu 3 miesięcy - a to tylko zdjęcia prezentó dla rodzinki. Jednak miesięczne zarobki nie byłyby duże- myślę, że max to ok 500-700 zl/miesiąć - pracowałabym tylko wieczorami jak dzieci zasną bo inaczej się nie da (rok i 4 latka) . Nie wiem czy jest sens w ogole zaczynac bo prawie 500 zł to sam zus , do tego urząd skarbowy, itd... Skonczyl mi się macierzynski, teraz jestem na urlopie i za 2 miesiące idę na wychowawczy. Co radzicie? odpuscic sobie i niech jest tak jak do tej pory czy założyć działalnosci i siedziec nocami zebyt zarobic na ZUS? Dużo osób pyta o moje rzeczy, nie chcę sprzedawać na "czarno", a uwielbiam to co robię. I co robic? Co Wy yście zrobiły?

---------- Dopisano o 15:44 ---------- Poprzedni post napisano o 14:25 ----------

Doradźcie coś, proszę
Jeżeli jest to coś co lubisz i Twoje pracę podobają się to ja bym na Twoim miejscu założyła działalność i rozkręciła firmę. 4 latek zaraz przecież pójdzie do przedszkola i będziesz miała więcej czasu. Poza tym nie wydaje mi się, że jeśli masz już tyle polubień, żebyś zarobiła tylko na ZUS. Coraz więcej osób lubi tego typu rzeczy kupować dla siebie i na prezenty.
AsiA_555 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-20, 08:45   #5
amberus
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!

Jeśli masz tylko taką możliwość - działaj. To zawsze jest Twój biznes, tu pracujesz dla siebie a nie szefa. A dla tych co szukają czegoś dla siebie, tak dodatkowo, proponuję to - Nowy biznes na rynku Polskim. Polska firma z którą zarabianie jest łatwe i szybkie, nie tylko ze względu na produkt który jest potrzebny w każdej kuchni ale i bardzo niski koszt wejścia do biznesu, [zakup własny 40 zł ] Tu budujemy swój biznes szybko i sprawnie, zapewniając sobie stabilne dochody na lata. A że system tylko trójkowy który już mam zapełniony więc wszystkie osoby które dołączają przechodzą do Ciebie i innych osób pode mną, więc nawet tu nie potrzeba żadnego wysiłku a biznes rozwija się samoistnie. Chcesz zarabiać ? - nic prostszego już nie ma . a tu zamiast linku który byłby od razu skasowany - to ?
amberus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-20, 12:28   #6
Bezmleczka
Zadomowienie

To jest paradoks polskiej gospodarki i chciałoby się i nie ma za co - póki co ledwo byś zarobiła na ZUS., ale moze warto pomyśleć, żeby zająć sie tym na poważniej, warto też jak najszerszy zakres dzialaności sobie ustalić, moze coś dochodzić z czasem
Bezmleczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-20, 20:57   #7
zanetka1
Raczkowanie

Jakoś zaciekawiły mnie te inkubatory przedsiębiorczości. Czy jest tu ktoś kto próbował? oplata 250 netto miesiecznie i nic poza tym. Tylko muszę się posługiwać ich nipem, nazwą, itd... Sama nie wiem. Boję się zacząć, bo stracę wychowawczy, a jeśli się nie uda to zostanę z niczym
zanetka1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-03-21, 14:29   #8
dryda
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Bezmleczka Pokaż wiadomość
To jest paradoks polskiej gospodarki i chciałoby się i nie ma za co - póki co ledwo byś zarobiła na ZUS., ale moze warto pomyśleć, żeby zająć sie tym na poważniej, warto też jak najszerszy zakres dzialaności sobie ustalić, moze coś dochodzić z czasem
Słuszna uwaga - jesli miałoby się zarabiać wyłącznie na opłacenie ZUS-u i podatków, to każda forma działalności mijałaby się z sensem...
dryda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-24, 20:32   #9
czarnakamila
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Etarielle Pokaż wiadomość
A wiesz może co to za księgarnia? Przydałoby mi się to...
http://virtualo.pl
czarnakamila jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-26, 16:42   #10
AsiA_555
Raczkowanie

Czytałam już kiedyś o tych inkubatorach, ale nie bardzo to wszystko zrozumiałam, nie znam też nikogo kto by z tego korzystał, nie mam pojęcia, czy faktycznie pomagają, czy jest jakiś kit.
Stary 2015-03-27, 12:02   #11
lutien
Wtajemniczenie

Ja byłam w inkubatorze ze 3 mies. Pytajcie
(Katharine Hadley )

lutien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-03-28, 14:43   #12
AsiA_555
Raczkowanie

warto było ? pomogli faktycznie ?
Stary 2015-03-28, 15:37   #13
isabell_3
Przyczajenie

zanetka1 z Twojej wypowiedzi wnioskuję, że jesteś zatrudniona. Z tego co się orientuję będąc jednocześnie na etacie i prowadząc własną działalność nie opłacasz wszystkich składek do zusu, jedynie obowiązkowa jest wtedy składka zdrowotna (ok.280zł), której sporą część można odliczyć od podatku. Najlepiej zasięgnąć dokładnych informacji u jakiejś księgowej lub w samym zusie. W takiej sytuacji zarobek już jakiś by był a podejrzewam, że z czasem i klientów by przybywało więc ja bym tak szybko pomysłu nie przekreślała. Jeżeli to czym się zajmujesz sprawia Ci satysfakcję to czemu by nie czerpać również z tego dodatkowych korzyści?
isabell_3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-29, 00:33   #14
userrr
BAN stały

zanetka1,

ja proponuję korzystać z tego wychowawczego do końca, a w międzyczasie rozeznać się czy ten rodzaj biznesu się opłaca po wychowawczym
userrr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-08, 10:15   #15
lutien
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez AsiA_555 Pokaż wiadomość
warto było ? pomogli faktycznie ?
W moim przypadku nie bardzo, ale to nie ich wina
Wydaje mi się, że to fajna alternatywa dla początkujących przedsiębiorców - nie trzeba się martwić o księgową, zus, darmowe są porady prawne (do pewnej ilości/miesiąc). Jednak trzeba pamiętać, że każdy wydatek musi być robiony przelewem, zatwierdzonym odgórnie! Co trwa często 1 dzień.
Papierologii jest wg mnie dość dużo w porównaniu z prowadzeniem dg jak ma się księgową. Jeśli planujemy księgowość prowadzić sami to zdecydowanie mniej z tym roboty.

Aha - no i wszystkie rzeczy zakupione na firmę będącą w inkubatorach są własnością inkubatorów. Przy rezygnacji z IP, inkubatory zrzekają się praw do tych rzeczy. Ale zawsze istnieje furtka, że mogą się nie zrzec
(Katharine Hadley )

Stary 2015-04-08, 19:54   #16
martyna9897
Przyczajenie

Wszystko zależy czy ktoś cie zgłosi do US, ZUS - niestety różnie z tym bywa więc dobrze czasami jednak założyć firmę. Niestety to wydatki ZUS na początek ok 300zł, księgowość 100zl wiec przelicz czy zarobisz tyle aby na to zarobić.
martyna9897 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-09, 17:53   #17
Ennyo
Raczkowanie

Smile Dot.: Czy jest sens zakładać działalność??????

Zanetka na Twoim miejscu na początek zgłosiłabym się do portali sprzedających rękodzieło, typu pakamera, art madam itp. Na te strony wchodzi sporo osób, więc jeśli udałoby Ci się wkręcić na jeden z nich i sprzedawać to co robisz, powoli budowałabyś własną markę. Dzięki temu rozwiązaniu nadal pozostawałabyś na urlopie, jednocześnie rozwijając swoją pasję i dorabiając parę groszy. Portale te pobierają określoną w regulaminie prowizję, więc wszystko odbywa się legalnie. Po kilku miesiącach działania jako freelancer na pewno będziesz w stanie stwierdzić czy opłaca Ci się otworzyć własną działalność. Nie ma co pochopnie podejmować decyzji i ryzykować, skoro można urlop połączyć z dodatkowym zarobkiem.
Ennyo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-10, 07:40   #18
lutien
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ennyo Pokaż wiadomość
Zanetka na Twoim miejscu na początek zgłosiłabym się do portali sprzedających rękodzieło, typu pakamera, art madam itp. Na te strony wchodzi sporo osób, więc jeśli udałoby Ci się wkręcić na jeden z nich i sprzedawać to co robisz, powoli budowałabyś własną markę. Dzięki temu rozwiązaniu nadal pozostawałabyś na urlopie, jednocześnie rozwijając swoją pasję i dorabiając parę groszy. Portale te pobierają określoną w regulaminie prowizję, więc wszystko odbywa się legalnie. Po kilku miesiącach działania jako freelancer na pewno będziesz w stanie stwierdzić czy opłaca Ci się otworzyć własną działalność. Nie ma co pochopnie podejmować decyzji i ryzykować, skoro można urlop połączyć z dodatkowym zarobkiem.
I zapewne też wchodzą pracownicy US
Sprzedaż taka może spowodować kontrolę ze skarbówki W polskim prawie niestety nie jest jasne, kiedy trzeba zakładać działalność i niestety większość skarbówek uważa, że dg trzeba zarejestrować przy każdej regularnej sprzedaży.
(Katharine Hadley )

Stary 2015-04-14, 14:54   #19
AsiA_555
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lutien Pokaż wiadomość
W moim przypadku nie bardzo, ale to nie ich wina
Wydaje mi się, że to fajna alternatywa dla początkujących przedsiębiorców - nie trzeba się martwić o księgową, zus, darmowe są porady prawne (do pewnej ilości/miesiąc). Jednak trzeba pamiętać, że każdy wydatek musi być robiony przelewem, zatwierdzonym odgórnie! Co trwa często 1 dzień.
Papierologii jest wg mnie dość dużo w porównaniu z prowadzeniem dg jak ma się księgową. Jeśli planujemy księgowość prowadzić sami to zdecydowanie mniej z tym roboty.

Aha - no i wszystkie rzeczy zakupione na firmę będącą w inkubatorach są własnością inkubatorów. Przy rezygnacji z IP, inkubatory zrzekają się praw do tych rzeczy. Ale zawsze istnieje furtka, że mogą się nie zrzec
Dzięki za info
Stary 2015-04-14, 15:54   #20
paniusia28
Przyczajenie

Ja chce założyć swoja działalność ale potrzebuje dotacji z Unii. Co myślicie o firmie UniFund? Ktoś już z nimi współpracował?
paniusia28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-28, 10:11   #21
Antosia87
Przyczajenie

Też szukałam tu informacji o unifundzie, nic konkretnego nie znalazłam ale umowę podpisałam i jak narazie jestem z nich zadowolona. Jak złoże wniosek to dam znać czy przeszedł.
Antosia87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-29, 19:06   #22
amberus

Nie, nie ma sensu zakładać działalności jeśli przewidywany zysk będzie w granicach do 5 tys zł. Zamiast wkładać kasę w taki biznes już o wiele łatwiej jest ją skutecznie i bezpiecznie pomnożyć. Jak by co to zapraszam, wiele form inwestycji z wkładem do nawet 50 tys $. Kontakt też osobisty, mój lub moich koordynatorów. Dla początkujących jednostki startowe 50 $ zwrot do 100 % w kilka tyg.
Stary 2015-07-31, 10:47   #23
Czcz
Przyczajenie

Smile Dot.: Czy jest sens zakładać działalność??????

Zawsze jest sens zakładać własny biznes, i przy zysku rzędu 5 tyś netto jak najbardziej się to opłaca wszystko zależy od tego ile z tej firmy chcemy wyjąć i jakie są nasze oczekiwaia finansowe. Nigdy nie ma tak, że na dzień dobry mamy kokosy. Firma potrzebuje czasu, aby się rozwinąć. My potrzebujemy czasu, aby znaleźć klientów. Ale satysfakcji z sukcesu nie da się z niczym porównać! Myślę, że wart poradzić się u jakiejś księgowej jak to najlepiej zorganizować. Może jest jakiś znajomy, który mógłby wziąć na siebie fakturowanie? Może twój partner założy firmę - jeśli jest na etacie to składki zus go tam nie zabolą.
Czcz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-08-01, 07:55   #24
amberus

W/g mojego spojrzenia nie zakładał bym firmy która by mi dawała czystego dochodu do 5 tys zł. Szkoda zdrowia i nerwów. Całe dnie praca. Poniesiony koszt uruchomienia i praktycznie zero wolnego. Obecnie łatwiej np. te 5 czy 10 czy nawet 20 tys zł bezpiecznie zainwestować i masz to samo bez żadnej pracy i spokojnie żyjesz dla siebie i rodziny.
Stary 2015-08-01, 15:21   #25
Agatka14
Przyczajenie

Jeśli chodzi o własną działalność to jest to dobry pomysł, a co ważne pracujesz u siebie, wypracowujesz własną markę i jako firma będzie łatwiej Ci się rozwijać...

Nie bierz pod uwagę firmy w ramach Akademickich Inkubatorów Przedsiębiorczości, co twoje to twoje, wszystko figuruje na twoje dane.

Prowadząc własną firmę, myślę łatwiej będzie Ci rozmawiać z różnymi firmami w celu nawiązania współpracy itp.

Jeśli czujesz się na siłach, nie zastanawiaj się i idź w tym kierunku. Zbuduj sobie stronę internetową, zaprezentuj w galerii swoje rękodzieła, promuj się, a na pewno Ci się uda, trzymam kciuki ...
Agatka14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-03, 12:18   #26
Czcz
Przyczajenie

Agatka 14 - w stu procentach się z Tobą zgadzam ja też mocno trzymam kciuki i czekam na wieści!
Stary 2015-08-04, 16:41   #27
Czcz
Przyczajenie

ej, bo dziewczynę od razu wystraszycie - produkty inwestycyjne, kredyty, nieprzespane noce - ratunku! Kochana, na spokojnie. Moja rada jest taka - poradź się dobrej księgowej jak możesz to prawnie rozegrać i powoli sobie zacznij działać. Postaraj się o jakąś dotację na założenie działalności w urzędzie skarbowym i do celu A o tych nieprzespanych nocach to nie słuchaj - wszystko zależy od człowieka i od biznesu, nie ma reguły. Ja mam firmę od 2008, każdego roku jeżdżę na wakacje, mam czas dla rodziny, przyjaciół i na spokojnie zjadam rano śniadanie. Powodzenia, trzymam mocni kciuki! jak czegoś potrzebujesz pisz

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-08-04, 17:27   #28
MissChievousTess
Zakorzenienie

Przy takich planowanych zarobkach w Polsce nie ma to sensu.
Koleżanka zajmuje się czymś podobnym i nie za bardzo jej idzie.
Tak jak Ty jest matką małego dziecka i jak mówi mój tata "robi koraliki" tylko gdy ma wolne od opieki nad dzieckiem.
Stary 2015-08-04, 18:55   #29
amberus

Jeśli masz pomysł na biznes, życiowy projekt, lub chcesz zrealizować swoje marzenie i potrzebujesz dużej sumy pieniędzy [ od 50 tys zł do nawet 1 mln zł ] to zapraszam Cię do ciekawego projektu gdzie te pieniądze osiągniesz. Osobom kompetentnym sfinansuję start w programie - 200 $.
Stary 2015-08-12, 02:04   #30
thidien
Rozeznanie

radzę przeczytać, zanim się nasłucha bzdur:

Ustawa o swobodzie działalności gospodarczej określa, że działalność gospodarcza to „zarobkowa działalność wytwórcza, budowlana, handlowa, usługowa oraz poszukiwanie, rozpoznawanie i wydobywanie kopalin ze złóż, a także działalność zawodowa, wykonywana w sposób zorganizowany i ciągły”. Innymi słowy, każdy, kto planuje zajmować się sprzedażą towarów lub usług przez dłuższy czas, w sposób profesjonalny i zorganizowany, musi założyć działalność gospodarczą. Działalnością gospodarczą jest np. sprzedawanie książek przez internet, wykonywanie remontów mieszkań, prowadzenie gabinetu lekarskiego, a nawet prowadzenie stoiska z biżuterią tylko na czas wakacji. W takich wypadkach zarejestrowanie działalności to obowiązek, od którego nie można uciec.

Zakładanie działalności gospodarczej nie jest wymagane, aby od czasu do czasu sprzedać kilka przedmiotów za pomocą Allegro lub wykonywać okazjonalnie usługi dla osób prywatnych. Zakładania działalności gospodarczej nie wymaga też wykonywanie działalności osobistej, m.in.:
  • zarabianie z tytułu umów o dzieło lub zlecenie realizowanych na rzecz przedsiębiorców i instytucji,
  • zarabianie z tytułu umów o dzieło lub zlecenie realizowanych na rzecz właściciela nieruchomości, jej zarządcy lub administratora na potrzeby nieruchomości,
  • prowadzenie działalności twórczej: publicystycznej, oświatowej, naukowej, artystycznej, literackiej i trenerskiej,
  • pełnienie funkcji biegłego lub inkasenta,
  • zarabiania z tytułu honorariów i tantiem z tytułu praw autorskich.
Co to oznacza? Osoby, które zamierzają wykonywać powyższe czynności, nie muszą zakładać własnej działalności. Przykładowo: freelancer, który zamierza tworzyć strony internetowe dla przedsiębiorców i podpisywać z nimi za każdym razem umowy o dzieło, nie musi zakładać własnej firmy. Nie ma znaczenia liczba zawieranych umów z klientami ani fakt, że jest to jego główna działalność zarobkowa.

Dotyczy to również osób, które otrzymują wynagrodzenie w formie honorariów z tytułu praw autorskich - zarówno z tytułu umowy o dzieło, jak i tantiem otrzymywanych za pośrednictwem organizacji zbiorowego zarządzania prawami autorskimi.

ps. niech się tylko skrupulatni urzędnicy z US dowiedzą, że ktoś sprzedaje na pakamerze czy innej platformie bez dg, kiedy powinien ją mieć założoną - a zawsze się znajdzie ktoś "życzliwy", poza tym to można łatwo sprawdzić czy ktoś sprzedaje raz na ruski rok, czy nie, także... trzeba uważać i rozważyć

ps2. dg zawsze można zawiesić albo zakończyć
II kreski 1.12.2015
thidien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości