|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
siedzisko do samochodu
Od jakiego wieku Wasze dzieci miały siedzisko zamiast fotelika samochodowego? Ile dziecko musi mieć wzrostu, żeby na tym siedzieć?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
siedzisko do samochodu
Od jakiego wieku Wasze dzieci miały siedzisko zamiast fotelika samochodowego? Ile dziecko musi mieć wzrostu, żeby na tym siedzieć?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Re: siedzisko do samochodu
Nie wiem co prawda jakie są przepisy, ale moja córcia ma dwa i pół roczku, jest dość wysoka jak na swój wiek (choć nie wiem ile mierzy)ale z powodzeniem nadaje się do siedziska.
Pozdrawiam i powodzenia w wyborze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Nie wiem co prawda jakie są przepisy, ale moja córcia ma dwa i pół roczku, jest dość wysoka jak na swój wiek (choć nie wiem ile mierzy)ale z powodzeniem nadaje się do siedziska.
Pozdrawiam i powodzenia w wyborze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Ile Twoja córeczka ma wzrostu?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Ile Twoja córeczka ma wzrostu?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Nie mogę znaleźć miarki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Nie mogę znaleźć miarki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Moja córka ma 96 cm wzrostu i kupuję jej ubranka na 110/116. Dzisiaj pierwszy raz jechała w siedzisku od kuzynki. Była zapięta w pasie. Na początku nie chciała na to usiąść, ale potem już jej się spodobało. Mąż dzisiaj kupił jej nowe siedzisko. Ja właśnie nie wiem jakie są przepisy i od jakiego wieku lub wzrostu dziecko może w tym jeździć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Moja córka ma 96 cm wzrostu i kupuję jej ubranka na 110/116. Dzisiaj pierwszy raz jechała w siedzisku od kuzynki. Była zapięta w pasie. Na początku nie chciała na to usiąść, ale potem już jej się spodobało. Mąż dzisiaj kupił jej nowe siedzisko. Ja właśnie nie wiem jakie są przepisy i od jakiego wieku lub wzrostu dziecko może w tym jeździć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
POdział jest następujący (nie w/g wzrostu a wagi):
do 10 kg 10-18 kg 18-35 kg 35 kg i wiecej - podkładka. Z tym, że najlepiej sammeu zaobserwować kiedy dziecko nie mieści sie w foteliku tzn. kiedy mu wystaje ponad zagłówek główka. I wtedy nie sosować się do wieku, wzrostu czy wagi, a zmienić fotelik na mniejszy. Oczywiście nie należy przesadzać i sadzać 3 latka na podkładce. Chodzi tu głównie o bezpieczeństwo. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
POdział jest następujący (nie w/g wzrostu a wagi):
do 10 kg 10-18 kg 18-35 kg 35 kg i wiecej - podkładka. Z tym, że najlepiej sammeu zaobserwować kiedy dziecko nie mieści sie w foteliku tzn. kiedy mu wystaje ponad zagłówek główka. I wtedy nie sosować się do wieku, wzrostu czy wagi, a zmienić fotelik na mniejszy. Oczywiście nie należy przesadzać i sadzać 3 latka na podkładce. Chodzi tu głównie o bezpieczeństwo. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
Dot.: siedzisko do samochodu
Warunkiem zmiany fotelika na siedzisko samochodowe jest też nie tylko waga, a gabaryty dziecka, czyli przede wszystkim wzrost i waga. Jeżeli linia główki/oczu dziecka już wystaje poza fotelik to to po prostu trzeba zmienić, tak samo z brzuszkiem – jeżeli pasy nie dają się już poprawnie zapiąć – czas na zmiany.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
uściślij : do 12 roku zyciu lub zdaje sie 36 kg . bo jakoś nie widzę fotelików na dzieci mające 160 i ważace po 50 kg . ![]() Edytowane przez paula78 Czas edycji: 2011-06-20 o 18:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Bo nie ma.
Przepis brzmi: "Art. 39. (...) 3. W pojeździe samochodowym wyposażonym w pasy bezpieczeństwa dziecko w wieku do 12 lat, nie przekraczające 150 cm wzrostu, przewozi się w foteliku ochronnym lub innym urządzeniu do przewożenia dzieci, odpowiadającym wadze i wzrostowi dziecka oraz właściwym warunkom technicznym. 4. Przepis ust. 3 nie dotyczy przewozu dziecka taksówką osobową, pojazdem pogotowia ratunkowego lub Policji." Nic się na razie nie zmieniło. Zmieniło się natomiast tyle, że wiodące firmy produkujące foteliki, po serii testów, zabraniają demontażu foteli 15-36 na część poddupną i oparcie, i używanie tylko tej pierwszej. Maxi Cosi np. przestaje homologować swoje fotele 15-36 bez oparcia. Tą samą drogą idą Roemer, BeSafe, Sunshine Kids. Fizycznie można je rozłożyć. Ale na nowych fotelach są już nalepki i informacja na piśmie, że robić tego nie należy. Poddupniki bowiem bardzo słabo chronią przy zderzeniu czołowym i wcale przy bocznym. Niestety wg przepisów nie ma obowiązku stosowania oparcia u dzieci powyżej 15kg. Zmiany wprowadzają same firmy. Z wiodących jeszcze tylko Chicco się opiera, chociaż ich Neptun bez oparcia osiągnął w testach piękną ocenę: 1. Może prawo podąży za producentami i testami ADAC. Oby. Edytowane przez kropka75 Czas edycji: 2011-06-21 o 07:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:40.