|
Notka |
|
Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielęgnacji twarzy i ciała oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Jakie zabiegi kosmetyczne dla osób z AZS
Witam. Mam pewien problem ponieważ muszę napisać pracę o zabiegach kosmetycznych wykonywanych w profesjonalnych gabinetach kosmetycznych dla osób z atopowym zapaleniem skóry, skórą bardzo wrażliwą i alergiczną. "Niestety" sama nie posiadam takich dolegliwości, ani nie za bardzo korzystam z usług gabinetów kosmetycznych i bardzo trudno jest mi cokolwiek powiedzieć na ten temat z własnego doświadczenia. Mam nadzieję, że tutaj znajdę kogoś, kto będzie mi w stanie coś na ten temat powiedzieć.
Może ktoś z Was jest w stanie powiedzieć jakie zabiegi są dla atopików bezpieczne, które przynoszą ulgę, a które jeszcze jakieś inne korzyści (może przeciwzmarszczkowe, peelingi, "bomby witaminowe", laser, mikrodermabrazja, mezoterapia)? Interesuje mnie też druga strona medalu - czyli od jakich zabiegów należy trzymać się z daleka i dlaczego? Jakie powikłania mogą powodować? Niestety większość gabinetów w swojej ofercie bardzo oględnie wyraża się o różnych zabiegach, po więcej informacji trzeba umówić się z kosmetyczką lub dermatologiem na płatne konsultacje ![]() A może ktoś z Was przypadkiem wie gdzie w internecie można znaleźć jakieś publikacje/informacje na ten temat? Pozdrawiam serdecznie i będę bardzo wdzięczna za każdą pomoc. P.S.: Do moderacji - czy wielkim nietaktem będzie jeśli podobny temat założę w dziale Dermatologia? Tam z pewnością znajdą się jacyś atopicy, może pomogą, ale nie chciałabym popełnić faux pas... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Jakie zabiegi kosmetyczne dla osób z AZS
niestety możesz mieć problem z rozgryzieniem tematu bo ile ludzi tyle atopii - każdy jest uczulony na coś innego. atopia to jest okreslenie stanu - zapalenia skóry ale przyczyny mogą być różnorodne. jednakowoż własnie ze względu na to, że jest to stan zapalny można robić zabiegi łagodzące i nawilżające, np. algi. także wszystko kojące czyli typu maski post peel dobrze działają. wg mnie wszystko co obkurcza naczynia tez zdaje egzamin czyli zabiegi na naczynka - głównie witamina c.
przy atopii, w zależności od tego jak bardzo jest zaawansowana i gdzie występuje na pewno nie wykonuje się zabiegów podrażniających czyli peelingów bo można doprowadzić do infekcji gdyż skóra np bardzo ciężko się będzie goić albo w ogóle (ja miałam taką atopię). przy wrażliwej to samo - zalezy na co skóra jest uwrażliwiona, chociaż tu próbowałabym ją wzmocnić. jeżeli peelingi to napewno należałoby zacząć od najdelikatniejszych, czasami nawet enzymatycznych i w przypadku dobrych efektów i sukcesywnego wzmocnienia sięgać po coś mocniejszego i po prostu próbować. nie każda atopia jest wrażliwa. mnie np podrazniają niektóre substancje ale na peelingi reaguję dobrze, nawet na laser diodowy do usuwania owłosienia. temat skomplikowany, tematyka niezglębiona - swego czasu przy zaostrzeniu mojej atopii i braku zaangażowania dermatologów w problem (poza propozycjami leczenia sterydami i lekami immunosupres.) szukałam materiałów medycznych dot. atopii i niestety jest b. słabo. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Dot.: Jakie zabiegi kosmetyczne dla osób z AZS
Dziękuję za odpowiedź. Liczyłam się z tym, że jest to temat bardzo trudny o niejednoznacznej odpowiedzi. Jednak miałam nadzieję, że mimo wszystko będzie to łatwiejsze.
Może jeszcze ktoś o wrażliwej, alergicznej skórze mógłby podzielić się swoimi doświadczeniami z zabiegami? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:48.