Obrona - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-07-02, 21:39   #1
inusia88
Raczkowanie

Obrona

Kochane!!

W poniedziałek bronię tytułu licencjata i strasznie zjada mnie stres... Jak wygląda taka obrona?? Zasypują szczegółowo pytaniami?? Dociekają? Czy może luz? Kurczę tak strasznie się denerwuje, ale ja mam tak zawsze, pewnie do sali będę wchodzić na miękkich nogach. Pytania mam podane, ale boje się, że coś przekręcę

13 tc
inusia88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-02, 22:03   #2
Sweet Chocolate
Raczkowanie

Dot.: Obrona

.

Edytowane przez Sweet Chocolate
Czas edycji: 2012-10-24 o 19:14
Sweet Chocolate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-02, 22:07   #3
inusia88
Raczkowanie

Napiszę... Mam nadzieję, że nie będzie tak źle, wszyscy w okół opowiadają, że po wejściu na salę, cały stres opada, ale ze mną to nie wiadomo jak będzie, często ze stresu zapominam jak się nazywam, a co dopiero gdy będę się plątać przy odpowiedziach... echh

13 tc
Stary 2011-07-02, 22:11   #4
kasica6662
Zadomowienie

Będzie dobrze. Musi być Wiesz na każdej uczelni jest inaczej z tego co słyszę, na 1 zadają 2 pytania i wystarczy, a na innej pytają o szczegóły... Tylko nie daj się zwariować i nie popadnij w grupową panikę, bo to najgorsze co może być. Trzymam kciuki

Moje dzieła
Preferencje

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=858471 Książkowy wątek
kasica6662 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-02, 22:14   #5
inusia88
Raczkowanie

Właśnie najbardziej boje się grupowej paniki. Komisję mam luźną, wszystkich znam, wszyscy nam wykładali , ale wiadomo, wykład to jedno, a egzamin i obrona to drugie...

13 tc
Stary 2011-07-02, 22:32   #6
2016062116
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez inusia88 Pokaż wiadomość
Kochane!!

W poniedziałek bronię tytułu licencjata i strasznie zjada mnie stres... Jak wygląda taka obrona?? Zasypują szczegółowo pytaniami?? Dociekają? Czy może luz? Kurczę tak strasznie się denerwuje, ale ja mam tak zawsze, pewnie do sali będę wchodzić na miękkich nogach. Pytania mam podane, ale boje się, że coś przekręcę
Na każdej uczelni wygląda chyba inaczej, najlepiej dowiedzieć się od studentów z roku wyżej jak wyglądała ich obrona.
Przygotuj się dobrze to będziesz się mniej stresować. Powodzenia

---------- Dopisano o 23:32 ---------- Poprzedni post napisano o 23:31 ----------

Cytat:
Właśnie najbardziej boje się grupowej paniki.
To wejdź jako pierwsza
2016062116 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-02, 22:37   #7
nynka_1987
Zadomowienie

Cytat:
Napiszę... Mam nadzieję, że nie będzie tak źle, wszyscy w okół opowiadają, że po wejściu na salę, cały stres opada, ale ze mną to nie wiadomo jak będzie, często ze stresu zapominam jak się nazywam, a co dopiero gdy będę się plątać przy odpowiedziach... echh

Nie ma się czym stresować ;-) Dla mnie obrona licencjatu była nawet przyjemniejsza niż inne egzaminy w czasie studiów. A co do odpowiedzi to zapewne będzie chwila czasu na przygotowanie się do odpowiedzi. Do tego powinniście dostać kartki na której będzie można napisać odpowiedzi na wylosowane pytania i z tej kartki przeczytać nawet. Życzę powodzenia
Stary 2011-07-02, 22:42   #8
inusia88
Raczkowanie

Wchodzimy alfabetycznie i jestem trzecia w kolejce... Pytałam mojej kuzynki, która rok wcześniej zdawała ten sam licencjat, z tą samą komisją, na tym samym kierunku itd. Twierdziła, że jest luz, że jak zaczyna się mówić, to zazwyczaj sami dopowiadają, żartują, że obrona przypomina bardziej rozmowę na dany temat niż egzamin.

13 tc

Edytowane przez inusia88
Czas edycji: 2011-07-02 o 22:44
Stary 2011-07-02, 22:50   #9
2016062116
Konto usunięte

Cytat:
Wchodzimy alfabetycznie i jestem trzecia w kolejce... Pytałam mojej kuzynki, która rok wcześniej zdawała ten sam licencjat, z tą samą komisją, na tym samym kierunku itd. Twierdziła, że jest luz, że jak zaczyna się mówić, to zazwyczaj sami dopowiadają, żartują, że obrona przypomina bardziej rozmowę na dany temat niż egzamin.
Więc sama widzisz, ze nie ma się czym stresować. Po prostu przygotuj się i będzie dobrze.
Jeśli bardzo się denerwujesz to może napij się melisy
2016062116 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-02, 22:52   #10
inusia88
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Analeigh Pokaż wiadomość
Jeśli bardzo się denerwujesz to może napij się melisy

To chyba dobry pomysł

Odpowiedzi na pytania znam, zresztą dwa z nich to są takie typowo do pracy, w sumie łatwe, na max kilka zdań.

13 tc
Stary 2011-07-02, 22:53   #11
Sondrina
BAN stały

Cytat:
Bo tak jest Ja też miałam komisję z wykładowcami, u których wcześniej zdawałam egzaminy. I też było łatwiej niż na normalnych egzaminach. Pani prof. sypała żartami. Oczywiście, co wykładowca to inny charakter, ale myślę, że jakoś specjalnie złośliwi nie będą Też się broniłam w pon. i to był jedyny "egzamin", do ktorego podeszłam na totalnym luzie.
Sondrina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-07-02, 22:56   #12
inusia88
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Sondrina Pokaż wiadomość
Też się broniłam w pon. i to był jedyny "egzamin", do ktorego podeszłam na totalnym luzie.

Jak to zrobiłaś??

13 tc
Stary 2011-07-02, 23:07   #13
eyo
Zakorzenienie

ja to tam swoją obronę wspominam tak - więcej straszyli niż to to było warte ;P

a jak czlowiek sam pisał i wie o czym pisał a ponad to z reszty się przygotował - to czego tu się bać?
Wiadomo, zależy od uczelni - ale bóg wie czego nie będą wymagać. To szczerze mówiąc tylko formalność bo żeby studia ukończyć to trzeba było te lata wcześniej pracować.

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥
eyo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-02, 23:07   #14
Sondrina
BAN stały

Też nie wiem jak, bo zazwyczaj przed zwykłym kolokwium jestem wielkim kłębkiem nerwów. Może podziałał na mnie tak fakt, że przecież wszystko, o co się mnie pytają, już kiedyś zdałam na 5 i wiem, o czym mówię Poza tym jak przyszłam na uniwerek, to rozmawiałam sobie z ludźmi i żartowałam, a nie powtarzałam Takie powtarzanie przed wejściem może wpędzić w atak paniki
Stary 2011-07-02, 23:13   #15
inusia88
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez eyo Pokaż wiadomość
ja to tam swoją obronę wspominam tak - więcej straszyli niż to to było warte ;P

a jak czlowiek sam pisał i wie o czym pisał a ponad to z reszty się przygotował - to czego tu się bać?
Wiadomo, zależy od uczelni - ale bóg wie czego nie będą wymagać. To szczerze mówiąc tylko formalność bo żeby studia ukończyć to trzeba było te lata wcześniej pracować.
Pracę pisałam sama, ale chyba przeczytam ją jeszcze ze dwa razy, bo odkąd oddałam ją do dziekanatu, to minęło trochę czasu i parę szczegółów zapewne uciekło mi z głowy.

Cytat:
Też nie wiem jak, bo zazwyczaj przed zwykłym kolokwium jestem wielkim kłębkiem nerwów. Może podziałał na mnie tak fakt, że przecież wszystko, o co się mnie pytają, już kiedyś zdałam na 5 i wiem, o czym mówię Poza tym jak przyszłam na uniwerek, to rozmawiałam sobie z ludźmi i żartowałam, a nie powtarzałam Takie powtarzanie przed wejściem może wpędzić w atak paniki
Już widzę, jak u mnie będą żartować. 15 osób zdających z czego 90% będzie chodzić i marudzić "Nic nie umiem, nic nie umiem"

13 tc

Edytowane przez inusia88
Czas edycji: 2011-07-02 o 23:14
Stary 2011-07-02, 23:22   #16
Sondrina
BAN stały

Cytat:
Pracę pisałam sama, ale chyba przeczytam ją jeszcze ze dwa razy, bo odkąd oddałam ją do dziekanatu, to minęło trochę czasu i parę szczegółów zapewne uciekło mi z głowy.

Już widzę, jak u mnie będą żartować. 15 osób zdających z czego 90% będzie chodzić i marudzić "Nic nie umiem, nic nie umiem"
Ja się cieszę, że nas grupami podzielono, bo akurat moja grupa jest taka, że prawie nikt się nie uczy przed wejściem, każdy żartuje, opowiada coś, czyli ogólnie luźna atmosfera. Z kolei w innych grupach są osoby, które zawsze panikują, mdleją, powtarzają o drugim terminie. Zatem przed egzaminem jest zawsze panika, ale tym razem nie było, bo zabrakło etatowych panikarzy
Stary 2011-07-02, 23:24   #17
inusia88
Raczkowanie

Cytat:
Ja się cieszę, że nas grupami podzielono, bo akurat moja grupa jest taka, że prawie nikt się nie uczy przed wejściem, każdy żartuje, opowiada coś, czyli ogólnie luźna atmosfera. Z kolei w innych grupach są osoby, które zawsze panikują, mdleją, powtarzają o drugim terminie. Zatem przed egzaminem jest zawsze panika, ale tym razem nie było, bo zabrakło etatowych panikarzy
My też jesteśmy dzieleni, ale niestety i w tej grupie i w mojej jest masa panikarzy. Chyba przyjdę za pięć 10 na uczelnie o 10 jest egzamin, więc nie zdążą mnie nakręcić

13 tc
Stary 2011-07-02, 23:27   #18
Sondrina
BAN stały

Na 10 Ty wchodzisz czy pierwsza osoba? Bo jeśli Ciebie zapisali na 10, to bądź szybciej, często obrony idą szybciej niż przewidziano to w rozpisce.
Stary 2011-07-02, 23:33   #19
inusia88
Raczkowanie

Ja wchodzę jako trzecia. U nas obrona trwa średnio 7 minut, więc sądzę, że 15 po powinnam wejść.

13 tc

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-07-02, 23:35   #20
Sondrina
BAN stały

Cytat:
Ja wchodzę jako trzecia. U nas obrona trwa średnio 7 minut, więc sądzę, że 15 po powinnam wejść.
To pomysł z przyjściem na podaną przez Ciebie godzinę uważam za dobry
Stary 2011-07-02, 23:37   #21
inusia88
Raczkowanie

I tak zrobię. Zawsze to mniej stresujących się osób w okół. Dobrze, że nie mamy pytań z toku studiów.

13 tc
Stary 2011-07-03, 00:23   #22
emza
Rozeznanie

ja tez sie bronie w poniedzialek, niestety nie pisalam pracy tylko mamy egzamin z 3 lat <100 pytan 100 minut> nie wiem jak to bedzie, jestesmy dopiero drugim rocznikiem, w zeszlym roku dziewczyny narzekaly. a do tego jeszcze musze zdac praktyczny w srode..juz mi sie sni, jak wszystko myle.... :'( zycze powodzenia!

Licencjonowana Kosmetolog

Studia magisterskie:

1. Kosmetologia PUM
2. technologia chemiczna ZUT
emza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-03, 00:30   #23
inusia88
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez emza Pokaż wiadomość
ja tez sie bronie w poniedzialek, niestety nie pisalam pracy tylko mamy egzamin z 3 lat <100 pytan 100 minut> nie wiem jak to bedzie, jestesmy dopiero drugim rocznikiem, w zeszlym roku dziewczyny narzekaly. a do tego jeszcze musze zdac praktyczny w srode..juz mi sie sni, jak wszystko myle.... :'( zycze powodzenia!

Dasz sobie radę Dzięki i nawzajem

13 tc

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-07-03, 08:56   #24
dodaja
Zakorzenienie

GG do dodaja

Jak ja miałabym podane pytania, to byłabym szczęsliwa i nie panikowałabym. Wiadomo dreszczyk stresu i emocji będzie, ale pomyśl, że inni, np ja Bronią się w piątek i nie mają pytań, także siedzą od trzech tygodni i kują, a zarazem modlą się, żeby dostać fajne pytanie

Powodzenia!

Edytowane przez dodaja
Czas edycji: 2011-07-03 o 09:34
dodaja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-03, 09:19   #25
Chaigata
Zakorzenienie

Ja mam jutro...
Losuję pytania 2 z 40, trzecie zadają z pracy.
Ja mam pracę napisaną, w dodatku egzamin z 3 lat [pytania sa ale masakryczne] i moja "obrona".
A na 1 osobę jest... 40 minut.

Ja już jestem jak z waty, a jeszcze tyle godzin.
Stary 2011-07-03, 09:28   #26
luskap
Zakorzenienie

GG do luskap

Ja obronę mam 11-go i też nie mam podanych pytań i najbardziej się obawiam, że nie odpowiem...
luskap jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-03, 12:19   #27
inusia88
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez luskap Pokaż wiadomość
Ja obronę mam 11-go i też nie mam podanych pytań i najbardziej się obawiam, że nie odpowiem...
Ja chyba najbardziej boję się tego, że zbyt mało powiem, albo że przekręcę fakty.

13 tc
Stary 2011-07-03, 12:56   #28
ulinkaaa
Zakorzenienie

Ja wspomniam bardzo milo zarowno obrone licencjata, jak i magistra. Podeszlam na luzie, na licencjacie czlonkow komisji znalam, bo mialam z nimi zajecia, na mgr wszyscy procz promotora byli mi nieznani, ale mimo to wspomniam bardzo przyjemnie, mimo, ze wczesniej bylo duzo nauki.
w nicości za oknem, gdy budzą się mgły...
ulinkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-03, 15:06   #29
martoosia247
Raczkowanie

GG do martoosia247

Dziewczyny ja w srode bronie licencjata i od wczoraj dopadł mnie stres :/ Pewnie dlatego że zaczęło się wypisywanie (ile i co umiesz). Dziś w nocy to spać nie mogłam. Podejrzewam, że tak będzie do środy. Pytania nam podali i jeszcze jedno z pracy będzie. Boję się, bo mam wrażenie, że jak tam wejdę to nic nie powiem ze stresu. A najgorsze jest czekanie i nasilająca się grupowa nerwówka.
martoosia247 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-03, 15:31   #30
inusia88
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez martoosia247 Pokaż wiadomość
Dziewczyny ja w srode bronie licencjata i od wczoraj dopadł mnie stres :/ Pewnie dlatego że zaczęło się wypisywanie (ile i co umiesz). Dziś w nocy to spać nie mogłam. Podejrzewam, że tak będzie do środy. Pytania nam podali i jeszcze jedno z pracy będzie. Boję się, bo mam wrażenie, że jak tam wejdę to nic nie powiem ze stresu. A najgorsze jest czekanie i nasilająca się grupowa nerwówka.
Mi trochę stres minął, a bronię się jutro. Ale będzie dobrze!! Musi być

13 tc
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości