|
|||||||
| Notka |
|
| Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Przedmioty na maturze najlepiej punktowane przy przyjęciu na FiR
W tym roku wybieram liceum i profil. Interesują mnie studia FiR (kierunki pokrewne) i zastanawiam się, jakie przedmioty są najlepiej punktowane przy przyjęciu na takie studia. Wiele osób twierdzi, że jest to np. historia. Jak to wygląda naprawdę?
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Przedmioty na maturze najlepiej punktowane przy przyjęciu na FiR
Musisz wejść na strony danych uczelni i sprawdzić w informacjach dotyczących rekrutacji. Moim zdaniem matma na przykład, ale sprawdź, bo to zależy od uczelni.
|
|
|
|
|
#3 |
|
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
Historia na FiR ???
![]() Skąd Ty masz takie informacje, Ty wiesz w ogóle co to jest za kierunek ?---------- Dopisano o 20:37 ---------- Poprzedni post napisano o 20:28 ---------- Na finanse i rachunkowość z reguły (albo i zawsze) brany jest pod uwagę wynik z matematyki ( na akademie ekonomiczne nie masz szans z podstawą)i języków obcych
|
|
#5 |
|
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#6 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
na każdej uczelni przeliczniki i przedmioty na FiR są różne. więc my ci nie pomożemy, pomożesz sobie sama jak wejdziesz na stronę uczelni i zobaczysz, każda uczelnia ma zakładkę "rekrutacja".
|
|
|
|
#7 |
|
Wtajemniczenie
|
zależy od uczelni
najczęściej: podejrzewam, że matma i angielski |
|
|
|
|
#8 | |
|
Zakorzenienie
|
Przede wszystkim język obcy i matematyka, później na niektórych uczelniach 3 przedmiot (najczęściej geografia). Ale najlepiej szukać na stronach uczelni, które Cię interesują
.Cytat:
. Fakt, że napisałam ją na 88%, ale da się
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
.
|
troche samodzielnosci - poszukaj na stronach internetowych uczelni, przeciez kazda moze miec inne wymogi!
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
przeważnie matma i j.obcy + jakiś przedmiot dodatkowy, uczelni ekonomicznych w Pl nie jest tak wiele więc radzę poszukać (przeliczniki i tak mogą się zmienić )
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję wszystkim!
Akurat to najbardziej interesuje mnie Wrocław, Kraków i Białystok.
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
Jeśli chodzi o Kraków to na Uniwersytecie Ekonomicznym biorą pod uwagę matematykę i angielski. I na finansach jest najwyższy próg.
|
|
#13 |
|
na przekór do celu
|
Na UE Wroc FiR jest na dwóch wydziałach i jest to drugi najbardziej oblegany kierunek na uczelni. A potrzebne są takie przedmioty: http://www.rekrutacja.ue.wroc.pl/o_s...ekrutacji.html
Znalezienie tej informacji zajęło mi kilkanaście sekund...
|
|
|
#14 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Raczkowanie
|
... chyba raczej gimnazjum
![]()
|
|
#16 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#17 |
|
Raczkowanie
|
Biorąc pod uwagę to, że jesteś obecnie w 3 klasie gimnazjum (no bo tak wynika z tego, co napisałaś) to ja na dzień dzisiejszy skupiłabym się raczej na Twoim miejscu na wyborze liceum (lub technikum) i profilu, a na decyzję o tym na jakie iść studia masz jeszcze czas
Po co AŻ tak wybiegać w przyszłość i martwic się na zapas? Jeszcze się dość przez te 3 lata liceum naszukasz przeróżnych kierunków i przez głowę przewinie Ci się prawdopodobnie tysiąc różnych pomysłów. Jeśli bierzesz pod uwagę FiR (chociaż zakładam, że na dzień dzisiejszy masz dość znikome pojęcie o tym kierunku), to najlepszym rozwiązaniem będzie wybór profilu z rozszerzoną matmą No bo masz możliwość zdania matury i będziesz miała jakąś namiastkę tego, co potem będziesz miała na studiach - jeśli już tak obstawiasz kierunki ekonomiczne. Także na razie na tym się skup ...
-automaniaczka -studentka ![]() -włosomaniaczka -akcja spełniamy swoje marzenia cel-> mniej narzekania i koniec z lenistwem![]() Edytowane przez basiek0109 Czas edycji: 2011-12-23 o 18:13 |
|
|
|
|
#18 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
ale tak jak basiek pisze, o studiach mówić to jeszcze za wcześnie (w 3 gim chciałam iść na dziennikarstwo a w 2 liceum śmiałam się już tylko z tego pomysłu), wybór mat-geo czy mat-ang będzie moim zdaniem trafieniem w 10.
|
|
|
|
#19 |
|
Raczkowanie
|
to nie chodzi o to, ze ktoś nie potrafi szukać.Czasami nie ma tego na głównych stronach danej uczleni i trzeba szukać na innych a to zajmuje troche czasu.
Ja też słyszałam, że na Uniwersytet łodzki i wrocławski można zdawać R historię, dlatego mam plany wybrac się na FiR po humanie Czytałam o tym na stronie o kierunkach studiów.Z wosem można się dostać na gospodarkę przestrzenną.Tylkoe chyba nie na politechniki a właśnie na uniwerysety.Czy jest jakaś róznica studiować Fir lub np.g.przestrzenna na politechnice lub na uniwerytecie? Jeżeli nie ma różnicy, to dlaczego liczą się inne przedmioty ?Tyle, że nie wiem jak zmienią się losy rekrutacji, za 3 lata może być inaczej.Na pewno matematyka to podstawa, i języki obce oczywiście. Wydział Zarządzania, Informatyki i Finansów (kierunki: finanse i rachunkowość, informatyka i ekonometria, informatyka w biznesie, zarządzanie)
I jeszcze jedno pytanie, czym się różni Wydział Nauk Ekonomicznych od Wydziału Zarządzania, Informatyki i Finansów skoro na tym i na tym wydziale sa finanse i rachunkowość, wymagane sa te same przedmioty i sa na tej samej uczelni? na obu wydziałach uczą różnych rzeczy?? Edytowane przez Felis pardina Czas edycji: 2011-12-27 o 14:15 |
|
|
|
|
#20 |
|
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#21 | |||||
|
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() a to że coś zajmuje trochę czasu - trudno, chcesz coś, to postaraj się aby do tego dotrzeć ![]() Cytat:
![]() Mówisz pewnie o Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu ![]() Cytat:
Cytat:
GP ma trzy rodzaje planów studiów, w zależności od rodzaju uczelni. na politechnikach GP to dość ścisły kierunek, jest tam dużo projektowania, to prawdziwa urbanistyka. studia trwają 3,5 roku i masz później tytuł inżyniera. GP jest na uniwerkach przyrodniczych - na jednym z nich jestem ja, też będę mieć inż ale to nieco lżejsza GP niż ta na polibudzie, projektowanie nie tyczy się przede wszystkim terenów zurbanizowanych, ale również wsi, terenów leśnych czy rolnych. GP jest również na zwykłych uniwersytetach i uczelniach ekonomicznych - wtedy nie masz fizyki (na politechnice i na przyrodniczych jest fizyka), studia trwają 3 lata i dostajesz tytuł licencjata. mniej przedmiotów projektowych a więcej ekonomicznych. ciekawie jest na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu - tam masz możliwość dostania się na GP inżynierską lub licencjacką ![]() a co do liczenia różnych przedmiotów. weźmy inny przykład, takie prawo, którego chyba na politechnikach nie ma (piszę "chyba" bo ostatnio uczelnie coraz bardziej mnie zadziwiają ). to nie jest tak że na każdym uniwersytecie żeby dostać się na prawo należy zdawać historię, wos i polski. każda uczelnia może mieć swoje widzi-mi-się w tej sprawie i mogą sobie zażyczyć nawet historii tańca na maturze przy rekrutacji na prawo nie ma odgórnego zalecenia jakie przedmioty należy zdawać na poszczególne kierunki![]() Cytat:
ale FiR na ekonomicznym to najbardziej oblegany kierunek, nie wiem czy dałabyś radę z podstawową matmą się dostać, musiałabyś nadrobić pozostałymi przedmiotami (a rozszerzona historia jest według mnie trudniejsza niż rozszerzona matma, po 3 latach kucia historii na humanie nie odważyłam się zdawać jej na poziomie rozszerzonym )no a pytanie czym różnią się wydziały - no po prostu to inne wydziały, z innymi prowadzącymi choć i oni często pracują na obu. tak to jest na uczelniach że czasami jeden kierunek jest na kilku wydziałach.
Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2011-12-27 o 15:49 |
|||||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:56.

cel-> mniej narzekania i koniec z lenistwem
.

Jeszcze się dość przez te 3 lata liceum naszukasz przeróżnych kierunków i przez głowę przewinie Ci się prawdopodobnie tysiąc różnych pomysłów. Jeśli bierzesz pod uwagę FiR (chociaż zakładam, że na dzień dzisiejszy masz dość znikome pojęcie o tym kierunku), to najlepszym rozwiązaniem będzie wybór profilu z rozszerzoną matmą
Także na razie na tym się skup ...