|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
BAN stały
|
Bunt 2 latki, pomocy!!!
Hej dziewczyny nie wiem czy taki wątek był już poruszany, ale na pewno
![]() ![]() Mam ostatnia problemy z moją córą odkąd skończyła 2 latka to zaczyna próbować nas ustawiać... nie dajemy się, ale z jej zachowaniem jest coraz gorzej. Jak ma wracać z podwórka do domu to krzyk, że nie chce się kąpać, pić mleka i iść spać, następnie jak np. ja mam podać picie to ja muszę jeśli ktoś inny to krzyk, płacz... I na dodatek szczypanie, bicie;/ dostanie klapsa, ale nie wiem czy tędy droga, tłumaczę jej, ale nie chce słuchać, nawet już nie reaguje na krzyk męża. Jak się uspokoi to przeprosi, pocałuje i robi skruchę. Ostatnio nawet budzi się w nocy/ nad ranem i robi nam awantury ;/ Nie wiem, gdzie błąd popełniłam w wychowaniu, czy to bunt 2 latki i trzeba przez to przejść. Ogólnie jest grzeczną dziewczynką, słucha się itp, ale jak jest coś po nie jej myśli to stwarza problem ![]() ![]() Edytowane przez martusiakw Czas edycji: 2011-07-20 o 09:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Bunt 2 latki, pomocy!!!
Żadne klapsy! żadne krzyki! w ten sposób zachowujecie się identycznie jak ona, to jakim cudem mała ma zmienić zachowanie?
Spokój, spokój, ugryzienie się w język, policzenie do stu, spokój. I żelazna konsekwencja. Niereagowanie na histerię. Dziecko bez widowni nie robi teatru, wiesz? ![]() Nie chce wracać do domu? Pod pachę i bez słowa wracacie. Robi cyrk w sklepie? Wynieść, postawić na ziemi i niech cyrkuje dalej. Nie odzywać się, nie reagować, ignorować. A potem rozmawiać, tłumaczyć, na spokojnie. To WY jesteście dorośli i WY musicie wykazać się mądrością i rozsądkiem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
BAN stały
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;28238543]Żadne klapsy! żadne krzyki! w ten sposób zachowujecie się identycznie jak ona, to jakim cudem mała ma zmienić zachowanie?
Spokój, spokój, ugryzienie się w język, policzenie do stu, spokój. I żelazna konsekwencja. Niereagowanie na histerię. Dziecko bez widowni nie robi teatru, wiesz? ![]() Nie chce wracać do domu? Pod pachę i bez słowa wracacie. Robi cyrk w sklepie? Wynieść, postawić na ziemi i niech cyrkuje dalej. Nie odzywać się, nie reagować, ignorować. A potem rozmawiać, tłumaczyć, na spokojnie. To WY jesteście dorośli i WY musicie wykazać się mądrością i rozsądkiem.[/QUOTE] Na szczęście zachowuje się tylko tak w domu, robimy tak, na pewno się z nią nie cackamy jest pora spania to trzeba iść spać. Jak ja nie reaguje to jest jeszcze gorzej, głośniej krzyczy, gryzie itp, ale to będzie najlepsze rozwiązanie, trzeba być cierpliwym ![]() Edytowane przez martusiakw Czas edycji: 2011-07-20 o 09:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
I jeszcze jedno: informować dziecko, że np może jeszcze trzy razy zjechać ze zjeżdzalni a później idziemy do domu, albo zrobić 3 babki i do domu. Że pobawi się klockami, np zbuduje wieże czy domek, a później idziemy się myć i spać. Dziecko też lubi wiedzieć, co się będzie działo a nie być zaskakiwane w trakcie zabawy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
szaja i kasia dobrze4 pisza
![]() kzykiem i biciem tylko utwierdzacie w niej negatywne wzorce sopkój i konsekwencja , i tłumaczeie - choc czasem w srodku człowieka trafia nie wolno pokazac nerwów, bo przeciez to z was bierze przykład mój dwulatek tez probował buntu, 2 miesiace nerwy na uwiezi ![]() ![]() ![]()
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Nie obwiniaj się czy gdzieś zrobiłaś już błąd. Są wzloty i upadki. Po pierwsze nigdy ale to przenigdy nie wolno uderzyc dziecka; czy to w miejscu publicznym czy w domu. Jest to dla niego nic innego niż upokorzenie tak naprawdę. Od dziecka trzeba wymagac i tylko cierpliwością i silną wolą postawimy na swoim. Tłumaczyc do skutku (wiem, że to bywa uciążliwe, trudne) ale w późniejszym czasie zaowocuje. Dawajmy dzieciom przykład bo to jest główna rzecz której się pociecha od nas uczy. Konsekwencja kluczem do sukcesu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
BAN stały
|
Nom nom macie racje, tylko nie myślcie, że bije
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
A klaps to niby co
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Wszystkie posty wyżej mówią "nie" klapsom właśnie, wszyscy dobrze Cię zrozumieli.
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Moja córka ma 2,5 roku i jest czasem nie do wytrzymania.
O byle co krzyczy,płacze a ostatnio zaczęła bić. U nas działa wysyłanie jej do kąta . Tam sobie krzyczy-może przyjść jak się uspokoi. Jak jest bardzo źle to zamykam się z nią w łazience żeby była cisza i z nią rozmawiam.Staram się dużo tłumaczyć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:17.