![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Czas w końcu wydorośleć...
Witam.
Nie wiem nawet jak to sprecyzować, ale chyba coś ze mną jest nie tak. Od kilku osób z domu i od mojego chłopaka słyszałam, żebym w końcu wydoroślała. Mają oni troszkę racji - czasami zachowuję się jak duże dziecko. Mam swoje priorytety, ale nie da się wszystkiego zrobić naraz. Jak można zmienić swoje zachowanie, lecz nie radykalnie? Wizażanki, pomóżcie.
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czas w końcu wydorośleć...
To zalezy na czym polega Twoja dziecinność. To kwestia charakteru? Czy niedostosowania do życia?
Moim zdaniem studia, praca, obowiązki pomagają. Plus wyprowadzka z domu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Dziecinność, to w moim przypadku charakter.
Mam szkołę, swoje obowiązki, robię teraz prawo jazdy. Więc mam co robić. Szukam pracy, ale nie jest łatwo.
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Potrzebujesz czasu i nic więcej ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Ale co jest takiego dziecinnego w Tobie? Jakieś konkrety, przykłady? Bo nie bardzo wiem o co chodzi, a nie znając problemu to ciężko coś doradzić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Powiem Ci tak, mam koleżankę, która ma 25 lat i nie wydoroślała, pomimo tego ze studiuje, zrobiła prawo jazdy, jest zaręczona i za rok bierze ślub. :/ Wszędzie i ciągle chodzi z mamą i zachowuje się często jakby miała 16 lat :/ A mam znajome które pomimo młodego wieku zachowują się poważnie i odpowiedzialnie. To czy ktoś wydorośleje nie zależy tylko od tego co robi.
No i co uważane jest za twoją dziecinność? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Dokładnie. Żeby ktoś mógł Ci doradzić, musisz podać czym konkretnie objawia się to dziecinne zachowanie.
![]() |
#9 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Czasami jakieś dziwne nawiązania do rozmowy, głupie uśmieszki, za bardzo z niektórymi osobami dzielę się swoim życiem.
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Też czasem mam głupie skojarzenia, nawiązania do rozmowy, głupio się uśmiecham, a jakoś nie uważam, żebym była dziecinna, wręcz przeciwnie. Co do tego, że za bardzo dzielisz się z niektórymi swoim życiem - jezeli chodzi o to, że opowiadasz innym za dużo, to wynika to raczej z naiwności i nieumiejetności trzymania języka za zębami niz z dziecinności. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
.
|
ja bym tego nie nazwala dziecinnoscia, ale coz... nie ma rady na to, jak wydoroslec... bo przeciez nie zrobisz sobie prania mozgu, zeby zmienic podejscie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Ja tam nie jestem pewna, czy to, co tak ogólnie opisałaś, to jest jakaś wada...
Ja tez swego czasu od TŻ słyszałam często, że jestem dziecinna i żebym wydoroślała. A ja jestem osobą dojrzałą, studia, praca, ciężka sytuacja w domu itd., przy czymś takim człowiek dojrzewa. Nie zmienia to faktu, ze jak dziecko cieszę się małymi rzeczami, że bywam naiwna, że uwielbiam bajki Disneya i różne takie pierdółki i miewam czasem dziecinne teksty i dziecinną wiarę w ludzi. W końcu powiedziałam TŻ, że tego typu zachowania nie mają wpływu na moją dojrzałość. Potrafię wszystko załatwić, potrafię stawić czoła cięzkiej sytuacji, potrafię wywiązać się ze zobowiązań, zarobić na siebie, utrzymać się i żyć jak normalny, dorosły człowiek i moje upodobania do różowych długopisów z puszkiem na czubku, filmów Disneya i niekiedy dziecinnych tekstów tego nie zmienią. A już wiary w ludzi tym bardziej nie zmienię, bo po strokroć wolę w nich wierzyć i się zawieść, niż całe życie nieufnie do każdego podchodzić i zgorzknieć. I nie zmienię się dlatego, że on tak chce. I koniec. Lubię swoją dziecinność. TZ w końcu zrozumiał, i teraz tylko czasem czule mnie nazywa "Dzidziusiem" ![]() Tak wiec rozróżnijmy tutaj dziecinne zachowania połączone z wewnętrzną, życiową dojrzałością od dziecinności i niedojrzałości emocjonalnej, psychicznej i życiowej. Autorko, nie musisz zmieniać się na siłę. Nie przyspieszaj swojego rozwoju tylko dlatego,ze ktoś naciska. Kazdy idzie swoim własnym torem, póki ty sama nie masz ze sobą i swoim zachowaniem problemu to ja na twoim miejscu bym się nie przejmowała.
![]() |
![]() |
#14 | |
Zadomowienie
|
Dotka90, nie przypominam sobie jakiejś konkretnej sytuacji.
Narrhien, ja też umiem sobie poradzić w każdej sytuacji. Czasami człowiek jednak nie daje rady mimo, że to błahostka i rozklejam się ![]() Pisałam kiedyś na forum o mojej nieśmiałości, tyczy się to głównie rodziców TŻ-a. Kiedy z nim rozmawiam jest wszystko OK, a jak ich zobaczę, to stres mnie złapie i nawet "dzień dobry" nie potrafię z siebie wydusić. ---------- Dopisano o 15:35 ---------- Poprzedni post napisano o 15:32 ---------- Cytat:
Co do drugiego - ja też wierzę ludziom, czasami aż nadto. Wydaje mi się, że po prostu jestem dziecinna, ale potrafię poradzić sobie w życiu.
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nieśmiałość to nie jest dziecinność czy niedojrzałość. Moim zdaniem nie ma nic złego w lekko dziecinnym charakterze, jeśli to nie ma wpływu na życie. Tzn. jeśli w Urzędzie Skarbowym się rozpłaczesz przy pierwszej trudności a na rozmowie o pracę będziesz się zachowywać, jakbyś miała 10 lat, to jasne, jest to problem. Ale jeśli potrafisz się zachować jak normalny, dorosły człowiek, a po prostu masz jakieś tam swoje dziecinne zachowania, to czemu miałabyś to zmieniać? Jeśli tylko umiesz sobie w zyciu radzić, to nie zmieniaj swojego charakteru. A już pomijając to wszystko jesteś młoda i masz prawo do niekiedy niedojrzałych zachowań. Z czasem pewnie jeszcze wydoroślejesz, generalnie całe życie człowiek dojrzewa ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
Nie wiem, czy dobrze zrozumiałam, ale wychodzi na to, że Twoim bliskim przeszkadza, że czasem uśmiechasz się bez powodu i rozklejasz, kiedy nie możesz sobie z czymś poradzić.
Może to oni powinni czasem poluzować tam, gdzie ich ciśnie, a nie robić z wesołych ludzi drętwych bufonów, hm? ![]() Ja bardzo często mówię mojemu facetowi, żeby wydoroślał, ale mam wtedy na myśli to, że, np. zachowuje się nieodpowiedzialnie: kupując piwo za ostatnie pieniądze; siedząc do rana z nosem w książkach i dopingując się energetykami; żartując w sytuacjach, które najzwyczajniej wymagają powagi; zapominając o tym, że ma już trochę lat i wypadałoby zająć się konkretami w swoim życiu.
![]() |
#17 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Tak, człowiek dojrzewa, uczy się całe życie. Zresztą bycie śmiertelnie poważną osobą też może utrudnić życie... Cytat:
Drętwym bufonem raczej już nie będę ![]() Mój facet mówi mi nieraz: "wydoroślej w końcu", kiedy tak, jak Twój facet, w poważnej sytuacji nie mogę powstrzymać uśmiechu na twarzy. Nie robię tego celowo.
![]() |
![]() |
#18 | ||||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Piszesz, że kiedy jesteś w kryzysowej sytuacji masz ochotę wbiec pod pędzący samochód: Cytat:
Wspomniałaś też, że załatwił Ci dobrego psychologa. Zatem, dlaczego czepia się Twojego zachowania i dołuje do tego stopnia, że zaczynasz wierzyć, że jest z Tobą źle i musisz się zmienić? Jesteś pewna, że problem tkwi tylko w Tobie? Oto fragmenty innych wątków założonych przez Ciebie: Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Edytowane przez CytrynowaPannica Czas edycji: 2011-06-27 o 16:57 |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Twój TŻ chyba myli pojęcia. Co jest złego w uśmiechu na twarzy? Nie każdy człowiek musi być poważny, już pomijając to, że kazdy człowiek inaczej odbiera jakąś sytuację, to, co dla niektórych wymaga poważnego traktowania dla innych może być powodem do uśmiechu. A w ogóle co do żartowania w sytuacjach, które wymagają powagi, to nie jest niedojrzałość i dziecinność, tylko słabe poczucie humoru, buractwo, niewychowanie, czasem brak kultury, a czasem zwyczajna porywczość i takie typowe "najpierw mówi, potem myśli". Ja też tak mam. I mój TŻ też. Własciwie znam mnóstwo osób, którym zdarzyło się popełnić taką gafę. Nie od dziś wiadomo, że czasem jedyne, co możemy zrobić, by dac ujście emocjom to rozpłakac się albo roześmiać, zażartować. A niestety, nie zawsze robimy to w porę. Nie jest to jakaś wielka zbrodnia przecież.
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Narrhien, ze śmiechem podczas stresu mam ten sam problem. Kiedyś na pielgrzymce na punkcie medycznym zemdlała przy mnie dziewczyna, a ja wyczerpana, przestraszona i jeszcze zestresowana całą sytuacją nie mogłam przestać się śmiać
![]() Ja tam poniekąd wiem, na czym polega dziecinność, bo moja siostra tak się zachowuje. Ma 20 lat, a podnieca się takimi pierdołami, że aż słuchać się nie chce: np. są do kupienia kolorowe karteczki samoprzylepne w Tesco itp. I mówi o tym z taką fascynacją, jakby papieża widziała. Albo podchodzi do mojego pluszowego niedźwiedzia i "Julianek, Julianek, chodź do cioci" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
może autorka jest emo i wówczas rzeczywiście rada - dorośnij, ma sens
![]()
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Polecam na początek zmianę wystroju swojego pokoju -schowaj wszystkie misiaczki i inne słitaśnie zwierzątka. Może nowe książki zachęcą cię do zmian?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Ja nie wiem, co jest złego w misiaczkach i słitaśnych zwierzątkach. Jeśli ktoś lubi, jesli ma z tymi zabawkami związane wspomnienia, to czemu ma to schować? Dziewczyna pisze, że potrafi się normalnie zachowywać, odnajduje się w trudnych sytuacjach, umie sobie w zyciu radzić, co tu komu szkodzą misie?
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
CytrynowaPannica, nie mówię mojemu chłopakowi o tym, że mam takie myśli, a nie inne. Może powinnam, wtedy mógłby mnie wesprzeć.
Co do tego psychologa, to wyszło tak, że nie chodzę do niego jeszcze, bo najzwyczajniej w świecie nie miałam ostatnio czasu. Narrhien, zdarza mi się reagować na stres śmiechem. W sumie to dobre lekarstwo ![]() Nieraz popełniłam gafę w postaci uśmiechu na twarzy, natomiast sytuacja wymagała powagi (przykład: na pogrzebie, gdy była odkryta trumna i pewien chłopak uderzył się głową o wierzchnią pokrywę trumny, która była oparta o ścianę). Gafa straszna ![]() ![]() agniesikk, ja też znam takie osoby, ale w głębi ducha są to osoby zaradne, wyluzowane i ogólnie w porządku.
![]() |
#25 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() nie da się dorośleć na siłę, po drugie po co Ci to, jesteś młoda, ciesz się życiem, rób swoje i tyle. Jak już dorośniesz to na zawsze. A co do pomysłów z tym samochodem, to takie coś to jest po prostu głupota pierwszej jakości. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Z jakim samochodem, o co chodzi?
![]() |
![]() |
#27 | |
BAN stały
|
Cytat:
I nie na żadną starość ale szybciej niż Ci się zdaje. ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
Nigdy nie należałam do bufonów. Wręcz przeciwnie, jestem raczej wesołą osobą. Więc nie prorokuj, hultaj, bardzo proszę.
![]() |
#29 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Mimo, że mam ostatnio gorszy czas, to, jak zwykle, myślę, że wszystko będzie dobrze ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:01.