|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() ślub z kuzynów ? pomóżcie
hej mam pytanie?
Czy możliwy jest związek między kuzynką a kuzynem gdzie byli Ci sami pradziadkowie natomiast dziadkowie różni? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: ślub z kuzynów ? pomóżcie
Małżeństwo nie jest dopuszczalne tylko pomiędzy krewnymi w lini prostej czyli między rodzicami a ich dziećmi czy wnukami. Jeżeli chodzi o pokrewieństwo w lini bocznej to małżeństwo zabronione jest jedynie pomiędzy rodzeństwem. Wobec tego dopuszczalne jest już małżeństwo między kuzynostwem czy krewnymi w lini bocznej w dalszych stopniach.
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Jest możliwy taki związek.
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Wydaje mi sie ze powinna byc odleglosc 5 pokolen, a tu sa 4, ale to co opisujesz to nie sa kuzyni tylko dalsi kuzyni wiec moze tak, ale lepiej znajdz przepisy w googlach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
\jeśli jest mniejsza odległość pokoleń to można uzyskać sądowną zgodę (pomijam przypadki rodzeństwa, dziecka + rodzica i tak dalej), aczkolwiek w mojej rodzinie była taka sytuacja, że prócz zgody obie strony musiały podpisać dokument, iż nie będą mieli wspólnych dzieci.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;27748950] aczkolwiek w mojej rodzinie była taka sytuacja, że prócz zgody obie strony musiały podpisać dokument, iż nie będą mieli wspólnych dzieci.[/QUOTE]
Matko jedyna, czy my żyjemy w Chinach? ![]() ![]() Ja rozumiem, że można bać się chorób genetycznych, ale w takim razie chyba normalnie nie udzieliłoby się ślubu. Nikt nie może zakazać im posiadania dzieci ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
okolicznoscia wylaczajaca zawarcie malzenstwa sa sytuacje :
- krewni w linii prostej ( przeszkody takiej nie da sie usunac ) - powinowaci w linii prostej ( tj. ziec i tesciowa np. )i tutaj mozna prosic o zezwolenie sad - rodzenstwo mysle,ze w przypdaku o ktorym piszesz nie ma przeszkody.
![]() |
![]() |
#8 |
zielony stworek
|
Jest możliwe i nikt niczego nie musiał podpisywać odnośnie posiadania dzieci
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie mialam pojecia ze rodzice moga uniewaznic slub cywilny, jak babka w urzedzie stanu cywilnego mi to powiedziala to myslalam ze zartuje a ta mi teczke wyciagnela gruba wlasnie takich pozwow rozwodowych. I ponoc wiele sie konczy rozwodem. Wiec ja bym taka pewna nie byla. Chyba lepiej sie spytac prawnika specjalisty od intercyz, on/a bedzie na pewno wiedziec. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Pozew rozwodowy składa jeden z małżonków, a nie rodzice. Pozew kieruje się do sądu, nie do USC. Cytat:
W określonych przypadkach unieważnienia małżeństwa może żądać każdy kto ma w tym interes prawny. W przypadku pokrewieństwa dot. tylko krewnych w linii prostej i rodzeństwa. Co mają do tego intercyzy ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:18.