Dzieci, które były świadkami zachowań seksualnych swoich rodziców - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-03-06, 20:49   #1
nanetti_
Raczkowanie

Dzieci, które były świadkami zachowań seksualnych swoich rodziców

Może ktoś mógłby podzielić się swoją wiedzą z psychologii, doświadczeniami ect?
Choć wiem, że temat mógłby wydawać się głupi do reszty

Edytowane przez nanetti_
Czas edycji: 2011-03-06 o 20:51
nanetti_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-06, 20:52   #2
madana
Zakorzenienie

Dot.: Dzieci, które były świadkami zachowań seksualnych swoich rodziców

Tak, w szkole, w której pracuje moja koleżanka był chłopak z patologicznej rodziny 9tatuś w więzieniu, u matki - co i rusz nowy pan), dzieciak naoglądał się(rodzina żyła "na kupie"), a potem zaczął ruchy odtwarzać na koleżankach. W gimnazjum był to już problem, bo ocierało się to już o poważne molestowanie, zaliczył juz poprawczak.
madana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-06, 20:52   #3
muszynianka
Zakorzenienie

1500 razy wałkowane na seksie
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-06, 20:56   #4
nanetti_
Raczkowanie

Myślałam raczej o rodzinach, które nie określa się jako "patologiczne", a wręcz przeciwnie, jako dobre, ułożone rodzinki, gdzie temat seksu jest tematem tabu
nanetti_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-06, 21:18   #5
Lady in Blue
Zakorzenienie

Chodzi Ci o to jak wpływ na dziecko ma fakt, gdy "przyłapie" rodziców podczas uprawiania seksu?
mnie jedynie rozwala zawsze taki pogląd - wszędzie na zachodzie jest świetnie, krainy mlekiem i miodem płynące, tolerancja i dobry gust w każdej dzielnicy, a w tej Polsce to sam zaścianek i ludzi na Vogue'a nie stać

Lady in Blue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-06, 21:29   #6
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nanetti_ Pokaż wiadomość
Myślałam raczej o rodzinach, które nie określa się jako "patologiczne", a wręcz przeciwnie, jako dobre, ułożone rodzinki, gdzie temat seksu jest tematem tabu
tak,gdzie sex jest tematem tabu niekoniecznie musi być problem.nie kazdy rodzic potrafi rozmawiac o sexie,ale sex sam w sobie jest normalny.

problemem jest ,kiedy sex jest czyms złym i służy tylko do prokreacji.wtedy można iść w świat z traumą.
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-06, 21:33   #7
siska_boombah
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez TmargoT Pokaż wiadomość
tak,gdzie sex jest tematem tabu niekoniecznie musi być problem.nie kazdy rodzic potrafi rozmawiac o sexie,ale sex sam w sobie jest normalny.

problemem jest ,kiedy sex jest czyms złym i służy tylko do prokreacji.wtedy można iść w świat z traumą.
ale z 2 strony to mi się wydaje, że raczej juz nie ma takich rodziców którzy dzieciom takie zasady wpajają a jak sa to naprawdę w mniejszości...
swoją drogą miałam w szkole licealnej nauczycieli - małżeństwo które miało takie właśnie zasady i nam je próbowali wpoić... i mają 3 dzieci - współćzuje biedakom
siska_boombah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-03-06, 21:45   #8
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez siska_boombah Pokaż wiadomość
ale z 2 strony to mi się wydaje, że raczej juz nie ma takich rodziców którzy dzieciom takie zasady wpajają a jak sa to naprawdę w mniejszości...
swoją drogą miałam w szkole licealnej nauczycieli - małżeństwo które miało takie właśnie zasady i nam je próbowali wpoić... i mają 3 dzieci - współćzuje biedakom
nie wiem co dzieje się w rodzinach o bardzo religijnych zasadach,ale chyba to nie mniejszość.poprostu o tym się nie mówi.w wielu religiach sex jest postrzegany jako dodatek do tworzenia człowieka,a cywilizacja powoli otwiera drogę ku wrażliwości sexualnej.

moge się tylko domyslać co może się dziać w domach czytając wątki o sexie,gdzie dziewczyna mówi ,że masturbacja jest złem,jest brudna.itp.
a co myśli o sexie?

Edytowane przez TmargoT
Czas edycji: 2011-03-06 o 21:48
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-06, 21:52   #9
blackamor
Zakorzenienie

byl o tym watek
Stary 2011-03-12, 13:30   #10
whitechocolateraspberry
Zadomowienie

Moja kolezanka a wlasciwie przyjaciolka zwierzala mi sie, ze jak byla mala widziala swoich rodzicow jak to robia, jak matka sie upila, a potem drugi raz widziala ja z innym facetem, w ktorym podobno sie zakochala... no i nic tylko uwaza jak cala rodzina swoja matke za dziwke i pewnie stracila do niej jakis szacunek.
whitechocolateraspberry jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-12, 14:29   #11
ef54e0a2a1d8c328bd9581b7d386552d742cc4ca
Konto usunięte

Treść usunięta
ef54e0a2a1d8c328bd9581b7d386552d742cc4ca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-03-12, 14:36   #12
vainilla
Zakorzenienie

ja widziałam jak byłam mała. do dzisiaj pamiętam że ojciec nie chciał, był chory. a matka po nim skakała. bleh. do dzisiaj to pamiętam. czułam się zażenowana jak widziałam ich lekko okrytych kołdrą w łóżku - bo seks u mnie w domu to było tabu.
sam ten widok na mnie aż tak nie wpłynął chociaż obrzydził. ale brak rozmów o seksie - tak. tego jednak brakuje, człowiek kompletnie nie wie potem jak się za to zabrać;]

Si no tienes nada que ofrecer, ofrece una sonrisa

vainilla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-12, 21:12   #13
Falsify
Raczkowanie

Ja myślę, że dla każdego "uświadomionego" dziecka przyłapanie rodziców na uprawianiu seksu jest nieco, że tak powiem "obrzydliwe". Niby wszyscy wiemy, że oni to robią, ale jakoś nikt nie czuje się z tą myślą swobodnie :P

Kiedyś słyszałam opinię, że kiedy dziecko zobaczy rodziców uprawiających seks, będzie kojarzyło ten widok raczej z przemocą, niż z czymś przyjemnym. Mama jęczy, tata ją przypiera ciałem - w oczach malucha wygląda to raczej jakby tata mamie robił krzywdę niż sprawiał przyjemność.

25.08.2012 - jeszcze bardziej szczęśliwa żona
Falsify jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-12, 21:22   #14
monik.a
Zakorzenienie

Był nawet kiedyś takie przypadek, chyba ogladałam w telewizji jakiś reportaż. Dot.dziecka, ok 8 latka, który zobaczył rodziców. Dla niego to był szok, przestał mówić, pracowali z nim psychologowie. Podobno przestraszył się, że ojciec robi krzywdę matce.
monik.a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-28, 23:15   #15
rubi99
Przyczajenie

Rozmawiałam z różnymi znajomymi o podobnych przeżyciach i stwierdziłam, że się podzielę, bo poprzednie odpowiedzi są dość przerażające. Po pierwsze wypowiem sie o dzieciach w wieku ponad 8 lat. Jeśli się rozmawia z dzieckiem o seksie to nic takiego nie powinno się stać. Później też warto porozmawiać z dzieckiem, a nie zostawiać je z milionem domysłów i obrzydzeniem. Nie trzeba mówić wszystkiego, ale to normalne, że rodzice uprawiają seks, natomiast jeśli tego nie robię to jest nienormalne. Zazwyczaj dzieci są wstrząśnięte, ale jeśli jest to tzw. "normalna" rodzina, bez patologii i zdarzyło się to raz czy dwa, to panika jest zbędna. Ale to indywidualna sprawa. Kiedy dziecko podrośnie, będzie nastolatkiem, zrozumie dużo więcej i wracają pamięcią do tych wydarzeń nie powinno czuć obrzydzenia do seksu, mimo że myślenie, że właśnie tak wyglądali rodzice jak mnie płodzili jest dziwna

Pozdrawiam.
rubi99 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości