|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Dzieci, które były świadkami zachowań seksualnych swoich rodziców
Może ktoś mógłby podzielić się swoją wiedzą z psychologii, doświadczeniami ect?
Choć wiem, że temat mógłby wydawać się głupi do reszty Edytowane przez nanetti_ Czas edycji: 2011-03-06 o 20:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dzieci, które były świadkami zachowań seksualnych swoich rodziców
Tak, w szkole, w której pracuje moja koleżanka był chłopak z patologicznej rodziny 9tatuś w więzieniu, u matki - co i rusz nowy pan), dzieciak naoglądał się(rodzina żyła "na kupie"), a potem zaczął ruchy odtwarzać na koleżankach. W gimnazjum był to już problem, bo ocierało się to już o poważne molestowanie, zaliczył juz poprawczak.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
1500 razy wałkowane na seksie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Myślałam raczej o rodzinach, które nie określa się jako "patologiczne", a wręcz przeciwnie, jako dobre, ułożone rodzinki, gdzie temat seksu jest tematem tabu
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Chodzi Ci o to jak wpływ na dziecko ma fakt, gdy "przyłapie" rodziców podczas uprawiania seksu?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
problemem jest ,kiedy sex jest czyms złym i służy tylko do prokreacji.wtedy można iść w świat z traumą. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
swoją drogą miałam w szkole licealnej nauczycieli - małżeństwo które miało takie właśnie zasady i nam je próbowali wpoić... i mają 3 dzieci - współćzuje biedakom ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
moge się tylko domyslać co może się dziać w domach czytając wątki o sexie,gdzie dziewczyna mówi ,że masturbacja jest złem,jest brudna.itp. a co myśli o sexie? Edytowane przez TmargoT Czas edycji: 2011-03-06 o 21:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
byl o tym watek
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Moja kolezanka a wlasciwie przyjaciolka zwierzala mi sie, ze jak byla mala widziala swoich rodzicow jak to robia, jak matka sie upila, a potem drugi raz widziala ja z innym facetem, w ktorym podobno sie zakochala... no i nic tylko uwaza jak cala rodzina swoja matke za dziwke i pewnie stracila do niej jakis szacunek.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
ja widziałam jak byłam mała. do dzisiaj pamiętam że ojciec nie chciał, był chory. a matka po nim skakała. bleh. do dzisiaj to pamiętam. czułam się zażenowana jak widziałam ich lekko okrytych kołdrą w łóżku - bo seks u mnie w domu to było tabu.
sam ten widok na mnie aż tak nie wpłynął chociaż obrzydził. ale brak rozmów o seksie - tak. tego jednak brakuje, człowiek kompletnie nie wie potem jak się za to zabrać;]
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Ja myślę, że dla każdego "uświadomionego" dziecka przyłapanie rodziców na uprawianiu seksu jest nieco, że tak powiem "obrzydliwe". Niby wszyscy wiemy, że oni to robią, ale jakoś nikt nie czuje się z tą myślą swobodnie :P
Kiedyś słyszałam opinię, że kiedy dziecko zobaczy rodziców uprawiających seks, będzie kojarzyło ten widok raczej z przemocą, niż z czymś przyjemnym. Mama jęczy, tata ją przypiera ciałem - w oczach malucha wygląda to raczej jakby tata mamie robił krzywdę niż sprawiał przyjemność.
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Był nawet kiedyś takie przypadek, chyba ogladałam w telewizji jakiś reportaż. Dot.dziecka, ok 8 latka, który zobaczył rodziców. Dla niego to był szok, przestał mówić, pracowali z nim psychologowie. Podobno przestraszył się, że ojciec robi krzywdę matce.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Rozmawiałam z różnymi znajomymi o podobnych przeżyciach i stwierdziłam, że się podzielę, bo poprzednie odpowiedzi są dość przerażające. Po pierwsze wypowiem sie o dzieciach w wieku ponad 8 lat. Jeśli się rozmawia z dzieckiem o seksie to nic takiego nie powinno się stać. Później też warto porozmawiać z dzieckiem, a nie zostawiać je z milionem domysłów i obrzydzeniem. Nie trzeba mówić wszystkiego, ale to normalne, że rodzice uprawiają seks, natomiast jeśli tego nie robię to jest nienormalne. Zazwyczaj dzieci są wstrząśnięte, ale jeśli jest to tzw. "normalna" rodzina, bez patologii i zdarzyło się to raz czy dwa, to panika jest zbędna. Ale to indywidualna sprawa. Kiedy dziecko podrośnie, będzie nastolatkiem, zrozumie dużo więcej i wracają pamięcią do tych wydarzeń nie powinno czuć obrzydzenia do seksu, mimo że myślenie, że właśnie tak wyglądali rodzice jak mnie płodzili jest dziwna
![]() Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:23.