Petycja do administracji w sprawie zamknięcia wątku "chorobowych jadłospisów" - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > W krzywym zwierciadle odchudzania

Notka

W krzywym zwierciadle odchudzania
Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
  • Jest to forum stworzone dla osób, które chcą zwalczać wszystkie choroby powiązane z zaburzeniem łaknienia (anoreksja, bulimia, kompulsywne objadanie się) oraz dla osób, które pragną takim osobom radzić, pomagać i wspierać.
  • Na tym forum nie można namawiać do drastycznych metod zrzucania wagi, lecz można pisać o terapii przy ED.
  • Jedynie na tym forum osoby z zaburzeniami łaknienia mogą tworzyć swoje grupy wsparcia.
  • Forum to nie zastępuje psychologa ani profesjonalnej terapii.
  • Redakcja nie bierze odpowiedzialności za udzielane tutaj porady, natomiast z pełną stanowczością będziemy tępić wszelkie wątki "pro-ana".
  • Na forum obowiązuje dodatek do regulaminu, zapoznaj się z nim zanim weźmiesz udział w dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-01-20, 21:20   #1
Ilta
Zadomowienie

Petycja do administracji w sprawie zamknięcia wątku "chorobowych jadłospisów"

Jak w temacie. Proszę o dyskusję na ten temat.

Ja jak pisałam w tamtym temacie uważam, że szkodzi a nie pomaga, nakręca jeszcze bardziej chorobę i jeżeli powinien taki wątek istnieć, to jedynie jako zamknięty i podpięty z PRZYKŁADAMI CHOROBOWYCH JADŁOSPISÓW. Najlepiej skopiowanych bezpośrednio z tego wątku. Ale bez możliwości dopisywania kolejnych za to z uwagą, że powinno się udać do dietetyka, jeżeli widać podobieństwo do obecnego menu.

Idąc za hasłem przewodnim działu:

"Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem".

Uważam je za słuszne, ale do zmodyfikowania. Można wrzucić jednorazowo wszystkie "diety baletnicy" i inne diety głodówkowe jako przykłady. Można utworzyć wątek o tym, jakie znowu diety znalazłyśmy, które uważamy za szkodliwe.
Ale nie napędzać się na porównywanie kto ile i co zjadł ze względu na specyfikę zaburzeń odżywiania i szkodliwego wpływu fiksacji na tym ile i co się jadło.

Słowa sprzeciwu także są mile widziane w formie konstruktywnej krytyki.

Zróbmy coś z tym tematem "chorobowych jadłospisów" bo, według mnie, nic nie wnosi za to bardzo szkodzi i trzyma kurczowo na forum wiele osób, które się tam zakorzeniły. Kto przebywa długo na forum ten potwierdzi, że takie osoby są i że przebywają w 99% tylko tam zamiast na terapii.

Edytowane przez Ilta
Czas edycji: 2013-01-20 o 21:21
Ilta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-20, 22:32   #2
Immoral
Rozeznanie

Dot.: Petycja do administracji w sprawie zamknięcia wątku "chorobowych jadłospisów"

Tak, ale NCJ chorobowe powstalo ze wzgledu na to, ze na normalnym NCJ byly te jadlospisy - jesli sie je usunie, trzeba sie liczyc z tym, ze ludzie bede umieszczac swoje jadlospisy poprostu na NCJ.

Pomysl uwazam, za dobry, ale tak jak juz napisalas trzeba by bylo zrobic temat zamkniety z przykladowymi jadlospisami i musialo by byc ich duzo.
Immoral jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-20, 22:36   #3
Naka_Mika
Rozeznanie

Dot.: Petycja do administracji w sprawie zamknięcia wątku "chorobowych jadłospisów"

jestem dokładnie tego samego zdania, od samego początku mojej kadencji na KZ jestem przeciwna istnieniu wątku NCJ, stawiam się za Tobą grubym murem popierając rękami i nogami.

Nasze głowy są wystarczająco przepełnione żarciowymi, natrętnymi myślami

Jeśli to forum ma pomagać to logiczne, że powinno być jak najmniej gadania o jedzeniu.

Tyle ode mnie, dziękuje, dobranoc.

"Spieszmy się sądzić ludzi tak szybko odchodzą
Srebrem słów ich darzmy lub zamilczmy złotem"
-Martin Lechowicz

Edytowane przez Naka_Mika
Czas edycji: 2013-01-20 o 22:38
Naka_Mika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-21, 08:18   #4
Asilos Magdalena
Zadomowienie

ja również jestem ZA zamknięciem tego chorego wątku. za moich czasów największy tłok był w "szukam dziewczyn, które są chore i chcą z tego wyjść" i tam mimo, że wszystkie miałyśmy problemy z jedzenie, mowy o żarciu prawie nie było. były normalne rozmowy. wspierałyśmy się i przesiadywałyśmy tam godzinami. nie było porównywania się, nie było licytacji. wszystko było szczere i w dobrej intencji.
to co dzieje się na chorobowym NCJ prowadzi w głąb choroby.
tak samo jak tępienie podawania wagi (co mimo wszystko zdarza się nagminnie) powinno być tępione podawanie menu. owszem, należy sobie pomagać, ale do tego są inne narzędzia. trąbić o tym, że "musisz zacząć jeść" można w nieskończoność tylko to do niczego nie prowadzi. przekierowanie osoby na wątki typu "oblicz swoje zapotrzebowanie" itp. jest dużo lepszym wyjściem.
wiadomo, że KZ to często syzyfowa praca, bo każdy jest na innym etapie choroby. mimo wszystko należy podkreślać, że wzajemnie się nie wyleczymy, co niestety nie dociera do pewnych osób.
terapeuta, psychiatra i wielu przypadkach dietetyk są jedynym wyjściem. a gadanie, że "psycholog mi nie pomaga", "mówi, że wszystko ze mną ok" (w co kompletnie nie wierzę, bo żaden nawet najgorszy psycholog nie wypowie takich słów) albo "terapeuta mnie nie rozumie" itd. jest po prostu śmieszne.
Wizaż to nie kozetka u psychoterapeuty. to niebezpieczne, kiedy jedynym "wsparciem" staje się wirtualne forum. jesteśmy tu anonimowi, nie znamy się. każda osoba jest inna. każdy przypadek jest totalnie indywidualny.
terapia ambulatoryjna potrafi trwać latami, a część pojawiających się w tamtym wątku dziewczyn myśli, że wyjdą z tego "za trzy tygodnie" albo "kiedy im powiemy jak mają jeść to już będzie z górki". paranoja i to trzeba tępić.

Asilos Magdalena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-21, 09:24   #5
cynamonka9
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ilta Pokaż wiadomość
Ale nie napędzać się na porównywanie kto ile i co zjadł ze względu na specyfikę zaburzeń odżywiania i szkodliwego wpływu fiksacji na tym ile i co się jadło.

Zróbmy coś z tym tematem "chorobowych jadłospisów" bo, według mnie, nic nie wnosi za to bardzo szkodzi i trzyma kurczowo na forum wiele osób, które się tam zakorzeniły. Kto przebywa długo na forum ten potwierdzi, że takie osoby są i że przebywają w 99% tylko tam zamiast na terapii.
niestety nie mam weny, aby napisać konstruktywną odpowiedź, więc powiem tylko: AMEN.
ogólne opisanie niewłaściwej/chorobowej diety jest w porządku, ale jak niektórzy piszą 'ojeeeej, chyba za dużo dziś zjadłam. nie przytyję za szybko? oceńcie' i podaje jadłospis, który zawiera 700kcal, to to już chyba nie motywuje do 'zdrowienia'.
cynamonka9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-27, 22:50   #6
Ilta
Zadomowienie

Prośba o usunięcie wątku wisi w stosownym dziale ale mam wrażenie, że administracja KZ omija łukiem szerokim i dalekim.
Stary 2013-01-29, 18:30   #7
513900e90b83d91c2e26787f916d5639aed43c42
Konto usunięte

Z tego co się orientuję, wspomniany wątek został założony po to, by w zwykłym wątku NCJ nie były zamieszczane "chorobowe" jadłospisy. Gdyby więc wątek został zamknięty, to zapewne w zwykłym NCJ pojawiłyby się jadłospisy, które dotychczas były zamieszczane w NCJ na KZ.
513900e90b83d91c2e26787f916d5639aed43c42 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-01-30, 07:12   #8
Ilta
Zadomowienie

Założenie dobre, ale rozwinęła się z tego żywcem patologia - chore dziewczyny zamiast iść się leczyć zafiksowały się na wysyłaniu tutaj bardzo chorych jadłospisów jako ich własnej "metody na leczenie się". Jeszcze nauczyły się z automatu dopisywać: "ale ja wiem, że dieta to nie wszystko, chodzę do lekarza". Z mocnym naciskiem na "z automatu".
Stary 2013-01-30, 08:34   #9
Asilos Magdalena
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ilta Pokaż wiadomość
Założenie dobre, ale rozwinęła się z tego żywcem patologia - chore dziewczyny zamiast iść się leczyć zafiksowały się na wysyłaniu tutaj bardzo chorych jadłospisów jako ich własnej "metody na leczenie się". Jeszcze nauczyły się z automatu dopisywać: "ale ja wiem, że dieta to nie wszystko, chodzę do lekarza". Z mocnym naciskiem na "z automatu".
zgadzam się, z każdym słowem.
to co się tam dzieje jest niezdrowe dla wszystkich stron. wątek prawie zawsze wisi na samej górze strony, co tylko świadczy o tym jak bardzo od "dupy strony" się do tego podchodzi.

z tego co widzę to moderatorzy słabo śledzą aktualne sprawy i narobiło się tu wiele smrodu, a zwykły, szary () użytkownik forum nie ma na to wpływu. krzyczeć można, ale nie w pustą przestrzeń. przez co patologia się szerzy i szeroko się uśmiecha.

Stary 2013-01-31, 07:14   #10
Ilta
Zadomowienie

https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=348 w każdym razie prośba wisi.
Stary 2013-02-03, 20:09   #11
marma53
Raczkowanie

Ja również jestem ZA zamknięciem wątku o chorobowych jadłospisach, bo ja swojego czasu, gdy chorowałam, spędzałam tu naprawdę wiele czasu, bo "leczyłam się" bardziej sama i sama sobie chciałam byc takim lekarzem, żeby wyzdrowieć nie zdrowiejąc, tzn. żyć normalnie, ale ważyć śmiertelnie mało, paranoja. Wiem jak ten wątek mnie nakręcał, wiem ile się porównywałam z innymi. I na pewno pod tym względem nie jestem inna niż inne chore dziewczyny, które tu siedzą całymi dniami.

marma53 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-02-06, 10:59   #12
Asilos Magdalena
Zadomowienie

z czystej ciekawość zajrzałam na profile moderatorów KZ i widzę, że rzadko tu wpadają.
czyli samowolka.

Stary 2013-02-07, 17:01   #13
yoka
Zadomowienie

W takim razie i ja tu napiszę - popieram pomysł w 100%.

Ilta masz rację - ten wątek rzeczywiście, mimo iż teoretycznie służy pomocą - tak naprawdę trzyma kurczowo przy sobie. W rezultacie - zamiast zdrowieć, pogłębia się chorobę w zastraszającym tempie.

Nie będę się na ten temat rozwodzić, bo wszystko zostało napisane. Powiem tylko tyle: również jestem ZA zamknięciem tego wątku.

yoka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum W krzywym zwierciadle odchudzania

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości