|
Notka |
|
Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć Miejsce dla miłośników fotografowania. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat sprzętu fotograficznego, metod fotografowania. Możesz zamieścić zdjęcia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Prawa autorskie
Witam!
Mam pewien problem. Znalazłam ostatnio zdjecie na jednym z portali internetowych. Chcialabym wykorzystac je do plakatu promujacego pewną impreze w moim miescie . Usłyszalam jednak od znajomego prawnika z krislex opinie, że jest to wykorzystywanie czyjejs wlasności i jesli autor zorientowalby sie ze wykorzystalam bez jego zgody zdjecie to sprawa moglaby trafic do sądu. Z drugiej strony, tych plakatów mialo by byc naprawdę niewiele i wg mnie prawdopodobieństwo ze autor zauwazy swoje zdjęcie w 200 000 miescie jest raczej male. Co wy na to? Co zrobic... ryzykowac? zdjecie jest naprawde niesamowite i jak ulal pasuje do mojego projektu.... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Oby do wiosny
|
Dot.: Prawa autorskie
Uważam że nie powinnaś "ryzykować". Takie jest prawo. Możesz spróbować skontaktować się z tym portalem z prośbą o wykorzystanie zdjęcia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Ja bym nie "ryzykowała". Nawet bym się nie zastanawiała, przecież to jest zwyczajna kracież. Tak jak mówi Śniegowa, lepiej skontaktować się z autorem i zapytać.
![]() |
![]() |
#4 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() 1. Jak impreza jest komercyjna, to powinien być budżet na reklamę, im lepsza reklama tym większy zysk z imprezy, więc można znaleźć (zlecić) odpowiednie zdjęcie i za nie zapłacić. 2. Oprócz majątkowych praw autorskich są prawa do wizerunku (jeśli na zdjęciu są osoby). Publikacja wizerunku osoby bez zgody może być kosztowna, zwłaszcza publikacja dla celów reklamowych. 3. Wykorzystanie zdjęcia może być kosztowne, na ile kosztowne to zależy od sądu, i autora. Jeśli przypadkiem jest to zdjęcie dobrego fotografa zawodowego, pracującego za wysokie stawki, mającego swojego prawnika, to ... lepiej poszukać innego zdjęcia ![]() Najprościej zapytać autora, napisać dokładnie do czego jest potrzebne zdjęcie (plakaty reklamujące yyy, ilość: nnn, wielkość plakatu i zdjęcia). Jeśli na zdjęciu są wizerunki osób, trzeba zapytać, czy autor ma zgodę na publikację (na piśmie). Gdy podane warunki będą nierealne, trzeba szukać dalej, pomocne hasło to "zdjęcia stockowe, stocki zdjęć" (od kilkudziesięciu centów za zdjęcie). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Działam w innej braży, ale na codzień robię mnóstwo zdjęć. I niektóre wykorzystuję później na swojej stronie internetowej.
Czasem znajduję je gdzieś dalej, w necie - nie tylko na forach (to jest dla mnie dodatkowa reklama) ale także na stronach konkurencyjncyh firm. I taka sytuacja dla mnie jest zwykłą kradzieżą. Ostatnio w moim mieście lokalny komitet wyborczy wykorzystał bez zgody zdjęcie miejskiego rynku. Pech chciał - trafili na zawodowego fotografa. Gra toczyła się o odszkodowanie rzędu kilku tys. złotych. Początkowo komietet udawał glupiego, co jeszcze bardziej rozwścieczylo fotografa. Osobiście nie miałbym nic przeciw wykorzystaniu swojego zdjęcia. Ale pod warunkiem, że byłoby pytanie o zgodę. Byłbym nawet zadowolony, że to właśnie moja fotka się tam znalazła.. Jako argument przetargowy/zachęcający powiedz, że podpiszesz fotkę nazwiskiem autora.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:47.