|
Notka |
|
Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Architektura na Politechnice Łódzkiej
Witajcie,
Dostałem się na wydział architektury Politechniki Łódzkiej i poszukuję mieszkania. Czy to prawda, co mówiła koleżanka, że studia wymagają pewnej przestrzeni, dużego biurka, na którym będę robić projekty, miejsca na sztalugi, duże arkusze papierów, teczki itp . Jaki metraż minimalny potrzebuję do nauki? Podobno niezbędnym jest zakup laptopa, który obsługuje programy do projektowania, który ma odpowiednią kartę graficzną i moc systemu, a to koszt rzędu min. 5050zł- tak mi wycenili w x-komie. Dodatkowo dochodzi zakup programów, książek, drukarki, liczne materiały plastyczne, które też są drogie, ale czy na pewno jest to niezbędne? Czy na pierwszym roku studiów dobrze by było uczestniczyć w kursach dokształcających, wziąć udział w szkoleniach obsługi programów takich jak ArchiCad, Revit, Sketchup? Z góry dzięki za odpowiedź ![]() Nowy2019 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Architektura na Politechnice Łódzkiej
Na pewno trzeba będzie w laptopa zainwestować wraz z dodatkowym tabletem graficznym a nie ekranem dotykowym, które często od kurzu lub śliny po prostu są kapryśne
Taki model bym polecił. Dodatkowo trzeba też zakupić co najmniej 2 nośniki danych USB. Tutaj należy mieć pieniądze ,,na tacy'' lub wziąć na raty jako ,,inwestycję w przyszłość''. Co do programów. Uczelnie współpracują z dostawcami i często dają pełne wersje na czas studiów bez opłat. Ale jednak czasami należy zacisnąć pasa i kupić. Warto jest też ,,prosić'' wykładowców o rabaty lub klucze. Co do reszty się nie wypowiem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Projekty robi się głównie na komputerze, wiec bez przesady z tym metrażem. Miejsce na sztalugi - nope, przez cale studia moje sztalugi które miałam od dziecka, służyły głównie za wieszak na ubrania.
Tak, komputer jest rzeczą raczej niezbędną ![]() ![]() Ogółem nie rozpędzaj sie z tymi wydatkami - zaczną sie studia to sam zobaczysz ci jest faktycznie niezbędne, a co można olac (np kupno rapidografów - kosztowały sporo, zrobiłam nimi jeden projekt i od 9 lat leżą nieużywane w szufladzie ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
[1=69d5782cb96c44b77f6e0ec 22c8f79bc60c635f6_65a5448 a32992;87072117]Projekty robi się głównie na komputerze, wiec bez przesady z tym metrażem. Miejsce na sztalugi - nope, przez cale studia moje sztalugi które miałam od dziecka, służyły głównie za wieszak na ubrania.
Tak, komputer jest rzeczą raczej niezbędną ![]() ![]() Ogółem nie rozpędzaj sie z tymi wydatkami - zaczną sie studia to sam zobaczysz ci jest faktycznie niezbędne, a co można olac (np kupno rapidografów - kosztowały sporo, zrobiłam nimi jeden projekt i od 9 lat leżą nieużywane w szufladzie ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Medousa, dziękuję za odp. Czy masz wiedzę, jaki jest obecnie miesięczny koszt utrzymania studenta architektury? mieszkanie/akademik, pomoce, wyżywienie ... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Student architektury to nie jest odrębny gatunek studenta
![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:11.