Architektura na Politechnice Łódzkiej - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2019-08-08, 20:16   #1
Nowy2019
Przyczajenie

Architektura na Politechnice Łódzkiej

Witajcie,

Dostałem się na wydział architektury Politechniki Łódzkiej i poszukuję mieszkania.
Czy to prawda, co mówiła koleżanka, że studia wymagają pewnej przestrzeni, dużego biurka, na którym będę robić projekty, miejsca na sztalugi, duże arkusze papierów, teczki itp .
Jaki metraż minimalny potrzebuję do nauki?

Podobno niezbędnym jest zakup laptopa, który obsługuje programy do projektowania, który ma odpowiednią kartę graficzną i moc systemu, a to koszt rzędu min. 5050zł- tak mi wycenili w x-komie.

Dodatkowo dochodzi zakup programów, książek, drukarki, liczne materiały plastyczne, które też są drogie, ale czy na pewno jest to niezbędne?

Czy na pierwszym roku studiów dobrze by było uczestniczyć w kursach dokształcających, wziąć udział w szkoleniach obsługi programów takich jak ArchiCad, Revit, Sketchup?

Z góry dzięki za odpowiedź

Nowy2019
Nowy2019 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-08-09, 09:04   #2
Polishwolf97
Raczkowanie

Dot.: Architektura na Politechnice Łódzkiej

Na pewno trzeba będzie w laptopa zainwestować wraz z dodatkowym tabletem graficznym a nie ekranem dotykowym, które często od kurzu lub śliny po prostu są kapryśne

Taki model bym polecił.

Dodatkowo trzeba też zakupić co najmniej 2 nośniki danych USB. Tutaj należy mieć pieniądze ,,na tacy'' lub wziąć na raty jako ,,inwestycję w przyszłość''.

Co do programów. Uczelnie współpracują z dostawcami i często dają pełne wersje na czas studiów bez opłat. Ale jednak czasami należy zacisnąć pasa i kupić. Warto jest też ,,prosić'' wykładowców o rabaty lub klucze.

Co do reszty się nie wypowiem.
Polishwolf97 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-08-11, 12:47   #3
69d5782cb96c44b77f6e0ec22c8f79bc60c635f6_65a5448a32992
Konto usunięte

Projekty robi się głównie na komputerze, wiec bez przesady z tym metrażem. Miejsce na sztalugi - nope, przez cale studia moje sztalugi które miałam od dziecka, służyły głównie za wieszak na ubrania.
Tak, komputer jest rzeczą raczej niezbędną i warto zainwestować. Co do programów - licencja pełnego revita na rok kosztuje 30tysięcy więc też się nie rozpędzaj z tym zakupem programów. Autodesk oferuje studentom licencje edukacyjne, o ile uczelnia ma podpisana umowę z firmą, a raczej powinna mieć. Sketchup o ile wiem też ma licencje edukacyjne. Drukarka imo jest zbędna - na domowej projektów i tak nie wydrukujesz, bo to są formaty większe niż a4. U mnie na uczelni w wydzielonym ksero można było sobie kupić skeserowane skrypty - wychodziło taniej niż książki. Ale już np. takiego Neuferta warto kupić, bo korzysta się z niego tez po studiach. Obsługa programów powinna być w programie studiów, a i tak najwięcej człowiek się uczy samemu wykonując projekty. Na kurs można iść, mając podstawy, zeby poznać bardziej zaawansowane metody/techniki.
Ogółem nie rozpędzaj sie z tymi wydatkami - zaczną sie studia to sam zobaczysz ci jest faktycznie niezbędne, a co można olac (np kupno rapidografów - kosztowały sporo, zrobiłam nimi jeden projekt i od 9 lat leżą nieużywane w szufladzie )

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
69d5782cb96c44b77f6e0ec22c8f79bc60c635f6_65a5448a32992 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-08-12, 07:14   #4
Nowy2019
Przyczajenie

[1=69d5782cb96c44b77f6e0ec 22c8f79bc60c635f6_65a5448 a32992;87072117]Projekty robi się głównie na komputerze, wiec bez przesady z tym metrażem. Miejsce na sztalugi - nope, przez cale studia moje sztalugi które miałam od dziecka, służyły głównie za wieszak na ubrania.
Tak, komputer jest rzeczą raczej niezbędną i warto zainwestować. Co do programów - licencja pełnego revita na rok kosztuje 30tysięcy więc też się nie rozpędzaj z tym zakupem programów. Autodesk oferuje studentom licencje edukacyjne, o ile uczelnia ma podpisana umowę z firmą, a raczej powinna mieć. Sketchup o ile wiem też ma licencje edukacyjne. Drukarka imo jest zbędna - na domowej projektów i tak nie wydrukujesz, bo to są formaty większe niż a4. U mnie na uczelni w wydzielonym ksero można było sobie kupić skeserowane skrypty - wychodziło taniej niż książki. Ale już np. takiego Neuferta warto kupić, bo korzysta się z niego tez po studiach. Obsługa programów powinna być w programie studiów, a i tak najwięcej człowiek się uczy samemu wykonując projekty. Na kurs można iść, mając podstawy, zeby poznać bardziej zaawansowane metody/techniki.
Ogółem nie rozpędzaj sie z tymi wydatkami - zaczną sie studia to sam zobaczysz ci jest faktycznie niezbędne, a co można olac (np kupno rapidografów - kosztowały sporo, zrobiłam nimi jeden projekt i od 9 lat leżą nieużywane w szufladzie )

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]
Medousa, dziękuję za odp. Czy masz wiedzę, jaki jest obecnie miesięczny koszt utrzymania studenta architektury? mieszkanie/akademik, pomoce, wyżywienie ...
Nowy2019 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-08-12, 08:39   #5
69d5782cb96c44b77f6e0ec22c8f79bc60c635f6_65a5448a32992
Konto usunięte

Student architektury to nie jest odrębny gatunek studenta nie mam pojęcia po pierwsze jakie sa koszty zycia w Łodzi , po drugie ile jesz itd a pomoce kupujesz zazwyczaj raz w roku, ewentualnie brystol na zajęcia z rysunku trochę częściej.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
69d5782cb96c44b77f6e0ec22c8f79bc60c635f6_65a5448a32992 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości