|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Młoda mama szuka pomocy..
Witam
![]() Wszędzie szukałam porad dotyczących młodych, niepełnoletnich (mam 17 lat) matek. Jestem w 9 miesiącu ciąży, mieszkać będę z rodzicami aż ukończę szkołę, z chłopakiem z którym mam dziecko jestem i w przyszłości chcemy zamieszkać razem. Nie oceniajcie mojego wieku, bo wiem, że będzie mi ciężko pogodzić szkołę i dziecko, ale wiedziałam zanim zaczęłam uprawiać seks o jego konsekwencjach, więc jestem tego świadoma. Słyszałam, że jako samotnie wychowująca matka oprócz becikowego, można się ubiegać o dodatkowe pieniądze, również 1000 zł. I tu mam pytanie czy przez to, że jestem niepełnoletnia te pieniądze przepadają ? Tak samo kompletnie się nie orientuję czy należą mi się pieniądze z opieki społecznej, bo nie wiem czy przypadkiem mieszkając z rodzicami oni nie będą jego opiekunami do ukończenia prze ze mnie 18 lat. Jeśli ktoś orientuje się i słyszał, lub miał/ma taką sytuację bardzo proszę o zapoznanie mnie z tymi informacjami, a może jest coś jeszcze o czym nie słyszałam ![]() Chętnie się wszystkiego dowiem ![]() Pozdrawiam ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Młoda mama szuka pomocy..
Nie mam pojęcia, ale warto sprawdzić czy na rodziców pieniądze nie mogą być brane
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Zadzwoń do swojego ośrodka Pomocy Społecznej, tam Ci wszystko powiedzą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
tak - do ukończenia przez Ciebie 18 roku życia Twoi rodzice będą opiekunami prawnymi. Dostaną 1000 zł becikowego, kolejny tysiąc mogą dostać (ten o którym mówisz) po przedstawieniu ich zarobków. Nie pamiętam jaka kwota ma wychodzić na osobę, żeby zostało ono przyznane i nie jest ono dla samotnych matek tylko dla ubogich rodzin. Może Twoje miasto rozdaje gminne becikowe - byłaby dodatkowa kasa. U mnie w mieście jest to tysiąc, więc po urodzeniu dziecka ja dostałam 2 tysiące - gminne i ustawowe becikowe.
W każdej instytucji będą sprawdzać dochody Twoich rodziców w przeliczeniu na osobę. Tobie, ogólnie rzecz biorąc, nie należy się nic. Masz ograniczoną zdolność do czynności prawnych, a nabędziesz ją po uzyskaniu pełnoletności. Wszystko będą załatwiać Twoi rodzice. To oni będą odpowiadać za dziecko, niestety na razie nie Ty. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
O ile dobrze pamiętam kobieta, która ukończyła 16 lat i ma dziecko uzyskuje całkowitą zdolność do czynności prawnych, w związku z tym będzie pełnoprawnym opiekunem swojego dziecka i będzie jej przysługiwała taka sama pomoc socjalna jakby ukończyła 18 lat.
![]() |
#6 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
po części racja: jeśli ukonczyła 16 lat i uzyskała sądowną zgodę na zawarcie małżeństwa, to po zawarciu małżeństwa uzyskuje pełna zdolność do czynności prawnych lub jeśli uzyskuje przez sąd zgodę na bycie pełnoprawnym opiekunem dziecka - to też można uzyskać tylko w przypadku gdy ma skończone 16 lat Edytowane przez taka_sobie_jedna Czas edycji: 2011-08-19 o 15:29 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:52.