|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Nie ufam sobie...
Hej
![]() Pozdrawiam ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Nie ufam sobie...
może w takiej sytuacji miej przy sobie prezerwatywę, którą możecie użyć i to jakoś pozwoli Ci poddać się chwili i cieszyć się a nie martwić na zapas
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
jeśli tak Cię to męczy, to po prostu kup mały kalendarzyk i trzymaj go koło tabletek i po każdym zażyciu pigułki rób przy dniu czerwony krzyżyk. Spojrzysz potem na kalendarz i będziesz wiedziała, że wszystko ok
![]()
![]() |
#4 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:27 ---------- Poprzedni post napisano o 10:26 ---------- Czuję po prostu ,że zawsze po będę się strasznie stresować...
![]() |
![]() |
#6 | |
Zadomowienie
|
Na większości pigułek sa dni tygodnia i jezeli jest czwartek, a Ty masz nie wzięta pigułke ze środy- znaczy jej zapomniałas.
Jezeli nie sa wypisane weź cienkopiszący marker i sama sobie napisz. Bedzie Ci łatwiej! Powodzenia ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Buc
|
Cytat:
iść do psychologa i pogadać.
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Odpowiedzialne osoby tak już mają, ze się stresują, nawet jeśli wiedzą, że nie mają podstaw.
FILIŻANKA ![]() Kilka filmików dających do myślenia: 1. How to stop screwing yourself over. 2. Bez działania marzenie nie ma sensu. 3. The Neuroanatomical Transformation of the Teenage Brain.(Jill Bolte Taylor) 4. Stroke of insight.(JBT) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
A ja nie rozumiem, przecież na każdym opakowaniu tabletek antykoncepcyjnych są wypisane dni. Jeżeli nie jesteś pewna, czy wczoraj wzięłaś, bierzesz opakowanie i sprawdzasz.
No, chyba, że często zdarza Ci się zapominać. O Nuva Ring słyszałam od koleżanki z roku. Niedawno przestałam brać tabletki i powiem szczerze, że sama się nad nim zastanawiam. ![]()
![]() |
#10 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() To jeśli ja się nie stresuję, bo biorę tabletki wtedy kiedy trzeba to znaczy, że nie jestem odpowiedzialna? Za bardzo uogólniasz. Autorko, problem nie tkwi w tabletkach, skoro nawet stawianie krzyżyków w kalendarzu Cię nie uspokaja, tylko w psychice. Może nie idź odrazu do psychologa, ale niech Ci ginekolog albo inna wiarygodna osoba opowie o antykoncepcji i jej działaniu. A jeśli to nic nie da, to faktycznie psycholog. A póki co dodatkowe zabezpieczenie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Nie rozumiem tego, czemu nie ufasz tabletkom, po co je brać wtedy?
Jeśli im nie ufasz to zmień metodę antykoncepcji, ale po to się je bierze (przynajmniej ja tam mam) żeby mieć święty spokój. Nie kumam tego.
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Właśnie chodzi o to ,że czuję ,iż odpowiedzialność w tym momencie spada na mnie...jeśli coś sknocę i coś się stanie będę to miała na sumieniu. Wiem ,wiem złe myślenie...
Po prostu jak biorę te tabletki to mnie zastanawia czy na prawdę jest tak ,że każde nowe opakowanie to nowa ochrona...na prawdę nie ma żadnej "ciągłości"? W sensie jeśli np. zapomniałam tabletki w poprzednim, to czy przy kolejnym opakowaniu ta ochrona nie jest mniejsza... Nigdy nie zapomniałam tabletki dlatego nie mam pojęcia skąd u mnie ten dziwny strach. Zawsze mam w głowie to ,że jestem jednak bardzo młoda i mój ewentualny błąd może mi bardzo zaszkodzić.
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Uprawiając sex trzeba się liczyć z jego kosekwencjami |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
Poczytaj ulotkę. Bywa, że co tabletki, to inna historia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
BAN stały
|
a co za problem zabezpieczać się dodatkowo gumkami? Albo/i prowadzić kalendarzyk, zainteresować się npr i dla spokoju psychicznego dodatkowo odpuścić sobie seks w dni płodne?
Pikuś w tym, że panicznie boisz się zajść w ciążę, a nie w samej antykoncepcji. Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2011-07-17 o 12:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
jak bierzesz tabletki nie ma dni plodnych.
kazde noew opakowanie to nowe zabezpieczenie, przeciez nawet jak zapomnisz jednej tabletki zalecane jest dodatkowe zabezpieczenie przez 7 DNI a nie miesiac... po co sie faszerujesz w takim razie skoro nie spelniaja swojej roli w Twoim przypadku?
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
Dokładnie! Trujesz się tabletkami które nie dają Ci psychicznego komfortu, więc po co ta metoda? Niepotrzebnie ingerujesz w gospodarkę hormonalną.
Dodaj gumki, lub wybierz się do ginekologa i porozmawiajcie nad inną metodą. ALE PRZEDE WSZYSTKIM: jeśli PANICZNIE boisz się ciąży, to po co uprawiasz seks? Poczekaj aż będziesz gotowa na ewentualne skutki ciąży i wtedy się za to zabieraj. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() I jak narazie seksu nie uprawiam ,po prostu wiem ,że niedługo może ponownie dojść do takiej sytuacji. ---------- Dopisano o 15:34 ---------- Poprzedni post napisano o 15:32 ---------- Cytat:
mam 18 lat dla ścisłości ![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
Co z tego? Widać, że nie jesteś gotowa na seks.
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Nie napisałam tego po to by błysnąć i pokazać wszystkim jaka "jaka jestem dorosła" tylko zwracałam się do cytowanej przeze mnie wypowiedzi : )
Ale tak, to co piszesz jest bardzo możliwe ,to również rozważam jako przyczynę moich lęków.
![]() |
#21 | |
Zadomowienie
|
Skoro nie czujesz sie dojrzała do sexu, to po co go uprawiasz wpędzając sie w dalsze lęki?
sadzisz,ze potem będzie lepiej? Nie. Lepiej daj na wstrzymanie (co z reszta, mądrze robisz ![]() Są dziewczyny, które traca dziewictwo po 20 roku życia. I wcale nie ma ich mało. Żadna nie żałuje że "tak późno", natomiast częśc (nie wszystkie!!!) nastolatek, które zaczęły współżycie- żałuje. Przeczytaj sobie kilka stron z watku "Kiedy miałas swój pierwszy raz" (czy coś takiego) Jest ciekawy, mimo, ze wypowiedzi nader krótkie. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Rozeznanie
|
Jejku , ja mam podobnie jak Autorka.. Tabletki biorę od 2 lat, jednak dopiero teraz powoli decyduję się na seks i nie wyobrażam sobie że zaufam na tyle tabletkom, że nie użyjemy prezerwatywy.. I czarne wizje, że akurat ja będę tą setną częścią której zdarzy się wpadka :/
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
Ja sobie pisałam na opakowaniu marketem skróty od dni tygodnia, żeby wiedzieć czy danego dnia wziełam tabletke. Możesz też zaznaczać w kalendarzu, że dzisiaj wziełaś tabletke. Nie rozumiem jak można patrzeć na opakowanie widzieć, że się wzieło tabletke, a za 5 minut się zastanawiać czy się na pewno wzięło. Ja biore zazwyczaj o 18 i sprawdzam sobie jeszcze raz czy wziełam, przed samym snem i spokojna i pewna tego że wziełam idę spać
![]() Możesz zrezygnować z tabletek, obserwować organizm i uprawiać seks z prezerwatywą w dni niepłodne, chociaż ja osobiście bardziej ufam tabletkom ![]() ---------- Dopisano o 21:16 ---------- Poprzedni post napisano o 21:15 ---------- Jak się bierze tabletki to przecież nie ma dni płodnych i bezpłodnych.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Popieram kobietki, które napisały, że problem tkwi w psychice. Z doradzania to ja kiepska jestem więc się wstrzymam
![]() Dla przykładu. U mnie było kompletnie odwrotnie. Jaką wolność poczułam odkąd zaczęłam brać tabletki to nie jestem w stanie opisać ![]() ![]() ![]() Wszystko siedzi w głowie. Jeśli nie ufasz tej metodzie antykoncepcji to ją zmień bo zamiast czerpać przyjemność ze współżycia i być spokojna będziesz się zamartwiała czy jesteś w ciąży. Nie tędy droga.
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Wszystko bym rozumiała gdyby nie to ,że takiego strachu kiedyś NIE było. To przyszło z czasem...jakiś czas temu współżyć mogłam normalnie ,potem przestałam gdy ten strach się pojawił. Stwierdziłam ,że nic nie jest warte tego bym się bała. Więc po prostu próbuję przywrócić taki stan jak był kiedyś
![]()
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To, że się nie stresujesz nie czyni Cię nieodpowiedzialną, ale może świadczyć o tym, ze ufasz tabletkom bezgranicznie. Żadna metoda anykoncepcji nie daje 100% pewności, więc jeśli dziewczyna nie chce ciąży, to normalne, że odczuwa niepokój, nawet jeśli bierze tabletki. Skoro jednak niepokój jest aż tak duży, to jest tak jak piszesz, problem tkwi w psychice. Pozdrawiam.
FILIŻANKA ![]() Kilka filmików dających do myślenia: 1. How to stop screwing yourself over. 2. Bez działania marzenie nie ma sensu. 3. The Neuroanatomical Transformation of the Teenage Brain.(Jill Bolte Taylor) 4. Stroke of insight.(JBT) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Wychodzę z założenia, że jeśli ktoś się decyduje na seks, to powinien mieć plan awaryjny na wypadek jeśli jednak coś nie teges. Oparcie w partnerze, w rodzinie, wszystko byle tylko nie pojawiło się kolejne niechciane dziecko ze zmarnowanym dzieciństwem. Seks to zabawa dla dorosłych = odpowiedzialnych. Edytowane przez Weronikapr Czas edycji: 2011-07-19 o 16:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Przyczajenie
|
Ja biore tabletki anty juz jakies 10 lat i nigdy nie zamienilabym ich na zadna inna metode. Moze Twoj strach wynika z braku zrozumienia jak dzialaja tabletki. Ja nigdy nie zaufalabym prezerwatywie. Moze strzelic, moze, byc dziurawa i co wtedy? Tabletki zabezpieczaja Cie na 3 konkretne sposoby i tak naprawde kazdy z tych sposobow moglby indywidualnie uchronic Cie od ciazy. A ten odsetek kobiet zachodzacych w ciaze przy tabletkach to zapewne notoryczne zapominalskie, badz przyjmowaly w tym czasie lek obnizajacy skutecznosc tabletek, badz zwymiotowaly nawet o tym nie myslac. Zdarza sie, co nie zmienia faktu, ze tabletki to jedna z najskuteczniejszych metod antykoncepcji, wiec nie wiem skad te leki? Mi sie dawno temu pare razy zdarzylo zapomniec tabletek i nawet sie nie zorientowalam, dopiero po kilku dniach, a w tym czasie wspolzylam i jakos bobasa nie mam, wiec sa skuteczniejsze niz sobie myslimy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:03.