małe moeszkanie - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-07-26, 21:02   #1
megi687
Przyczajenie

małe mieszkanie

witam wszystkich!
czy ktoś mieszka na 47,5 m 2 i ma zrobione trzy pokoje? kupilismy z mezem pierwsze własne mieszkanie, od roku jest z nami dziecko synek i mysle ze przydalaby sie sypialnia,obecnie jest to pokoj i pokoj z aneksem.,
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P7291275 - Kopia.jpg (84,5 KB, 82 załadowań)

Edytowane przez megi687
Czas edycji: 2011-07-29 o 09:53
megi687 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-29, 09:55   #2
megi687
Przyczajenie

Dot.: małe mieszkanie

nikt nie ma pomysłu???!
Stary 2011-07-29, 10:48   #3
paulina3553
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez megi687 Pokaż wiadomość
nikt nie ma pomysłu???!
ja uwazam ze nie ma sensu rozdzielac i tak już małych pokoi

Moim zdaniem synek naeazie nie potzrebuje swojego pokoju spkojnie może być z wami

pozdrawiam
Stary 2011-07-29, 11:12   #4
megi687
Przyczajenie

no tez tak myślałam, ze jak to wszystko zaczne rozdzielac to beda ciasne klitki, a moze ktos ma jakis nieskomplikowany i niedrogi pomysl jak oddzielic kuchnie i jej bałagan od salonu?dodam , ze na scianie miedzy oknami, mamy stół na 6 osob 140*90(rozkładany do 210cm) ale myślałam o jakim murku, mini blacie gdzie na codzien bedzie mozna szybko zjesc nie brudzac ciagle stołu. czekam na pomysły, pozdrawim wizazanki
Stary 2011-07-29, 13:24   #5
Mararena
Raczkowanie

megi687 a może spróbuj postawić regał przy kanapie/ łóżku. Kanapę ustawiłabym w dużym pokoju w prawym górnym rogu. Tam gdzie jest ta wnęka i regał równolegle do linii kuchni. A co do blatu, może warto się zastanowić. W dobrze zrobionym barku możecie zrobić tez szafki od strony kuchni i będzie dodatkowa przestrzeń do chowania garnków itp. tylko ważne,aby barek był wyższy niż dotychczasowy blat kuchenny, bo inaczej nie przykryje kuchennego bałaganu.
Mararena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-31, 08:18   #6
Kolor Bzu
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paulina3553 Pokaż wiadomość
ja uwazam ze nie ma sensu rozdzielac i tak już małych pokoi

Moim zdaniem synek naeazie nie potzrebuje swojego pokoju spkojnie może być z wami

pozdrawiam
moim zdaniem warto już teraz pomyśleć, by syn miał swój pokój. Potem zapewne decyzja taka będzie odkładana, a dzieciaki potrzebują własnej przestrzeni- nawet jeśli będzie ona malutka
Kolor Bzu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-31, 17:02   #7
wiolcysia
Raczkowanie

GG do wiolcysia

Biorąc pod uwagę ze macie 3 okna w mieszkaniu, sprawa jest dość ciężka, jedno okno jest w kuchni, wiec zostają dwa. Dwa okna na 3 pokoje to rzecz nierealna, czyli albo, stworzyc slepą sypialnie, albo slepy salon, te dwa rozwiazania sa fatalne, dlatego najlepsza opcja byloby stworzenie salonu razem z wasza sypialnia, tuz przy kuchni, z drzwiami balkonowymi, mozna pomniejszyc ten 13 metrowy pokoj, a by podzielic przestrzen jadalniamo- sypialna, zamontowac jakas przeslone, np rozsuwane panele ze szkla matowego, by zarowno wy jak i osoba przebywajaca w kuchni miala prywatosc.. moge rozrysowac, jesli chcesz.. ale to zalezy jak bardzo moge się 'rozbestwić', ściany działowe są do ruszenia?
wiolcysia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-07-31, 20:32   #8
megi687
Przyczajenie

Dot.: małe moeszkanie

prosze o wszelkie mozliwe przerobki, kombinacje . sciany dzialowe sa do ruszenia . okna , no wlasnie gdyby bylo ich wiecej to wiem ze bylo by łatwiej, wszelkie rysunki mile widziane,ja niestety nie mam zadnego prograamu do projektowania, bo pomysłow zapisanych na kartkach "na brudno" to mam pełno, ale wstyd mi takie tu wrzucic, na okrągło chodzę i mierzę, mój mąż nie moze patrzeć jak metrówka leży nawierzchu,także wierzę w WAS, POMÓŻCIE!
Stary 2011-08-01, 10:56   #9
Mararena
Raczkowanie

A jak się wrzuca obrazki na wizaż? bo widziałam, że dziewczyny wrzucają a ja nie umiem
Stary 2011-08-01, 11:48   #10
megi687
Przyczajenie

no ja tez nie umiem tego robić. jedyna opcję jaką mam to aby zrobić zdjęcie i je tu wrzucić. nie posiadam skanera itp urzdzen, wiec jakos trzeba sobie radzic.pozdrawiam:e hem:
Stary 2011-08-01, 23:57   #11
wiolcysia
Raczkowanie

GG do wiolcysia

Hm, z moich przemyslen wyniklo niewiele, zmniejszylam tylko ten pojedynczy pokój, by salono-sypialnia zrobila sie wieksza. Oddzielenie od kuchni za pomoca pół- przezroczystych szklanych blokow - lukswer, i przesuwanej kurtyny szklanej z kwiatowym wzorem (dlugosc ok. 1m).
we wnece regał, miejsce na tv- najlepiej plaski

mini renderki, nie ma mebli w kuchni bo juz mi sie nie chcialo ich tam wrzucac;p szafa w przedpokoju powinna byc tutaj z lustra jednak podzialy gdzies zanikły
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg wizaz.jpg (52,3 KB, 28 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 3D View 1.jpg (16,1 KB, 20 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 3D View 2.jpg (26,3 KB, 23 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 3D View 3.jpg (29,4 KB, 27 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 3D View 4.jpg (29,6 KB, 31 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 3D View 5.jpg (18,9 KB, 13 załadowań)
Stary 2011-08-02, 07:57   #12
megi687
Przyczajenie

dziekuje wiolcysia za pomysły i projekty, bardzo dobrze sie spisałas. odważe sie napisac ze pasjonuje cie projektowanie, podesłalbys mi nazwe jakiegos fajnego programu do kreslenia? w 3d sciagnelam juz power netplus, ale dobrze by bylo jakbym mogla kreslic same rysunki. a co do projektu to jest mały minus, mieszkanie jest bardzo słoneczne bo od str poludniowo zachodniej( to akurat jest dla nas plusem) i regał na rtv nie przejdzie , narazie jest odwrotnie: kanapa we wnece 224cm i na wolnej scianie rtv,
ja juz wczoraj wymysliłam jeszze cos inego, czyli pokoj dziecka( ew. dzieci ) w miejscu kuchni, salon do drugiego pokoju z wyburzeniem czesciowo scian i mały aneksik od strony pokoiku dziecka. postaram sie to wrzucic i ocenicie czy sie zmieszczedzieku ję wszystkim za uwagę.
Stary 2011-08-02, 09:11   #13
wiolcysia
Raczkowanie

GG do wiolcysia

Ja uzywam Auto cada, na nim pracuje na studiach. obawiam sie ze nie mozesz ruszyc kuchni, niby jest tam pion (przy pokoju dziecka), ale obsluguje inne mieszkania, a Ty potrzebujesz dla siebie pionu wentylacyjnego i spalinowego (jesli masz kuchenke gazowa), wiec musialabys ustalac z zarzadem budynku (czy jak to sie nazywa) dobudowe kolejnego pionu, a to sie wiaze ze sporymi kosztami i zawirowaniami.. chyba ze wiesz cos na ten temat ze mozesz sie podpiac pod czyjąs wentylacje, ale z moich inf wynika ze nie...
Stary 2011-08-02, 12:35   #14
Mararena
Raczkowanie

wiolcysia świetny pomysł z tą przesuwaną ścianą!

A co do wkładania zdjęć to ja w ogóle nie umiem wrzucić obrazka na forum. jak to się robi?
Stary 2011-08-02, 12:47   #15
wiolcysia
Raczkowanie

GG do wiolcysia

dzieki
Obrazek, jesli chcesz mozesz go wrzucic za pomoca imageshack taka strona na ktorej ladujesz obrazek i kopiujesz link tutaj, albo za pomoca wizazu, wtedy przy 'odpowiedzi' masz na dole takie cos jak zarzadzaj zalacznikami i tam ladujesz zdjecie z komputera badz strony internetowej i klikasz zalacz
Stary 2011-08-02, 16:26   #16
megi687
Przyczajenie

kuchenki gazowej nie posiadam tylko indukcje, jest to juz nowoczesne budownictwo i nie ma podłaczenia gazu( i dobrze),.Wyczytałam troche o podobnych przeróbkach - przeniesieniach kuchni w inne miejsca mieszkania, ze niby w suficie podwieszanym mozna ten kanał przenieść, jesli chodzi o rury to do jakiś 2m tez mozna , niewiem tylko jak to sie ma zmywarki( bo kocham to urzadzenie i nie chciałabym z niego zrezygnowac) obecnie powiem wam szczerze ze jest okap ale i tak w mieszkaniu czuc to co sie gotuje.i nie wiem juz sama... tak sobie mysle ze jakby kuchnia była przy pokoiku dziecka to jest obok balkon dzieki ktoremu by sie wietrzyło pomieszczenie, mieszkanie jest słoneczne i dobrze grzeja zima wiec u nas non stop sa okna otwarte. a z drugiej strony sie boje zeby niewilgotnialo i nie kisło to wszystko.ah! POMOCY!!!!
Stary 2011-08-02, 18:58   #17
wiolcysia
Raczkowanie

GG do wiolcysia

No tak, mozesz zastosowac wentylacje mechaniczna (sa do tego jakies normy) czyli rura idzie na zewnatrz, nie mozesz natomiast powiedziec ze wietrzysz przez okno...
a zmywarka, zmywak i wszystko co musi wode miec i wode odprowadzic, pewnie musialabys prosic sąsiadów czy sie nie pogniewaja jak zrobisz im mały 'rozpierdziel' przy ich pionie (czyli de facto w ich pomieszczeniu) zeby się do niego podłączyć. Nie jestem natomiast pewna jakby się miała sprawa z licznikiem, bo przeciez za kanalizacje się płaci i Twoj licznik zapewne jest zalozony przy twoim lazienkowo-kuchennym pionie. Dociągniecie cieplej i zimnej wody z kolei.. ktora z mojej wiedzy znajduje sie pod podloga, wymagaloby sciagniecia paneli, posadzki czy czegos tam, skucie wierzchniej warstwy betonu i prowadzenie rur po przedłużeniu.
Nie chce cie odwracac od Twojego pomyslu, bo jest najlepszy, najbardziej praktyczny etc. ale musisz to przemyslec od strony instalacyjnej, bo to tak rózowo juz nie wyglada. Spore koszta...mozna natomiast pobawic sie jakos kuchnia przy tym narozu przy ktorym jest.. chociaz tam jest tak waska ze ciezko bedzie...
Stary 2011-08-02, 22:15   #18
megi687
Przyczajenie

droga "wiolcysiu" duzo mi tu pomagasz i licze na dalsza współpracę i juz odpowiadam:jesli chodzi o sasiadów to wkolo kazdy cos wierci, przerabia, montuje szafy, kuchnie, przestawia grzejniki itp.liczniki wszystkie mamy zamontowane na klatce, kazdy ma swoja skrzyneczke, wszelkie remonty zrobiłby mi moj tata, ma firme ktora sie tymi rzeczami zajmuje, jest sprzet i fachowiec, cekol, podłogi dla męża, robił za pierwszym razem to i przy nastepnym remoncie nie bedzie problemu, pozostaje sprawa techniczna- czy moge o tyle przesunac rury wodn- kanaliz do zlewu i zmywarki.tego jeszcze nie wiem?no i wentylacja...sprawa jeszcze do obgadania...
Stary 2011-08-02, 22:31   #19
wiolcysia
Raczkowanie

GG do wiolcysia

Odleglosc rur wodnych nie ma znaczenia, znaczy jest tylko takie bardziej praktyczne, poniewaz... jesli ciagniesz rurke z ciepla wodą, po podlodze, od pionu cieplnego i ona sie wije po tej podlodze jak wąz i wychodzi np ze ma ona 13 metrow, to pamietaj ze.. jak odkrecisz ciepla wode w kuchni to najpierw ci bedzie musiala wyleciec zimna woda z tej 13-metrowej rurki a dopiero potem poleci ciepla, wiec.. im krocej od pionu cieplnego tym lepiej
natomiast kanalizacja wymaga jakiegos tam spadku, i z tego co pamietam pojedyńcze podejscie rury kanalizacyjnej dla zmywaka i zmywarki to rura 50 mm przy dlugosci podejscia mniejszej niz 3 m, ale od tego mozna odejsc stosujac wieksza rurke lub wstawiajac zawór napowietrzajacy (taka rurka w gore ktora dostarcza powietrze do tej co odprowadza zuzyta wode, zeby sie nie zrobilo jakies zassanie czy cos), wiec o to sie nie musisz martwic

hm mam nazieje ze mnie jakos rozumiesz?;p
Stary 2011-08-02, 22:37   #20
megi687
Przyczajenie

wklejam moje wypociny
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg pokoj duzy2 - Kopia.jpg (34,8 KB, 22 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg korytarz i kuchnia.jpg (43,1 KB, 19 załadowań)
Stary 2011-08-02, 22:48   #21
megi687
Przyczajenie

na wszelkie KOLORY prosze nie zwracac uwagi bo sie ucze. wymyśliłam sobie ze przedłuze ten 13m pokoj i zrobie scianke tak 150-160 cm (jak lozko po rozłożeniu) stac ona powinna tak w połowie okna balkonowego to to obok kuchni tylko juz nie umiałam wstawic.wiec to salon tak ok 20m2. kuchnia z korytarzem w mojej głowie by miała wyglądac tak ze miała by byc zabudowa narozna a naroznik mialaby konczy lodowka. w tym oto wlasnie narozniku byloby miejsce na rzadko uzywane duperele i spizarka itp a cala szafa przedpokojowa to jakeis 1,2m rzeby móc zamontoowac drzwi przesuwne( bo w tej wnece ktora mam sie nie da bo jest za waska), w kuchni na scianie od str balkonu bardzo bym chciala narozna szafke dolna bo duzo pomiesci, a zakonczeniem kuchni obok blatu ze zmyarka, która jest po prawej str od zlewu, to bym widziała taki wyzszy blat do tego 2 krzesła tub chowane taborety i jakas połeczka.mam nadzieje ze to wszystko bardzo ładnie wytłumaczyłam ???? a teraz prosze o uwagi i wszelkie za i przeciw.
Stary 2011-08-02, 22:53   #22
wiolcysia
Raczkowanie

GG do wiolcysia

o! czyli.. kuchnia jest teraz w polowie dawnego 22metrowego pokoju? dobrze rozumiem? jesli tak to gitara Mi si epodoba, bo zniknal ten maly korytarz ktory tylko marnowal miejsce

tylko troche slabo ze przechodzisz przez kuchnie do salonu, znaczy.. wchodzisz a tam na wprost lodowka..
iii ta scianka na srodku drzwi balkonowych, raczej nie przejdzie, w sensie ze trzena ja przesunac w strone dawnego pokoju 13-metrowego, bo sie robi zbyt ciasno zeby przejsc, tak mi z rysunku wyszlo ;p

Edytowane przez wiolcysia
Czas edycji: 2011-08-02 o 23:12
Stary 2011-08-03, 07:00   #23
megi687
Przyczajenie

co nieco poprawiłam, scianke działowa wstawiłam tak jak sie konczadrzwi balkonowe, troche ładniejsza mi kuchnia wyszła,nie?tam gdzie jest blat na nodze to widziałabym jakis azurowe póleczki, na owoce , na telefon ładowarke klucze itp, bo naroznik kuchni byłby w miejscu dawnej wneki, wiec to tak zaraz na wejsciu do mieszkania, i wtedy wszystko sie tak kładzie,ale gdzie tu teraz miejsce na stół? jak rozwiazac ten problem?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg nowy pokoj.jpg (46,9 KB, 18 załadowań)
Stary 2011-08-03, 10:58   #24
Mararena
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wiolcysia Pokaż wiadomość
dzieki
Obrazek, jesli chcesz mozesz go wrzucic za pomoca imageshack taka strona na ktorej ladujesz obrazek i kopiujesz link tutaj, albo za pomoca wizazu, wtedy przy 'odpowiedzi' masz na dole takie cos jak zarzadzaj zalacznikami i tam ladujesz zdjecie z komputera badz strony internetowej i klikasz zalacz
Dzięki! Już widzę jak to działa.

megi687 Czyli zamiast kuchni będzie pokój dziecka? Będziesz montowala przesuwaną ścianę pomiędzy kuchnią a salonem?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości