Strach podczas nocnego powrotu z pracy - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-08-15, 14:05   #1
0e3d3d325984a27fbe9bdef1616525cd96dd2d0f_66f495f1be988
Konto usunięte

Strach podczas nocnego powrotu z pracy

Witam. Od kilku dni pracuję jako kasjerka Real. Dojazd w jedną stronę trwa 2-4 godziny. Mieszkam na wsi, ale to są bardziej obrzeża miasta. Teoretycznie jest tu bezpiecznie, ale praktycznie nie za bardzo. Od miejsca wysiadki z autobusu mam do domu niecałe 10min, do pokonania ruchliwą drogę, a sama mieszkam przy malutkiej uliczce. Często na rogu ulicy stoją faceci pijący alkohol, palący i w ogóle łobuzeria (jeden z nich który tu stał pół roku temu zakatował człowieka na śmierć i teraz siedzi w więzieniu). Zawsze bardzo rzadko wracałam sama w nocy do domu. Teraz prawie codziennie o 1 lub 2 w nocy. Wczoraj wracałam już sama drugą noc. Szłam w kierunku domu przez główniejszą ulicę i zobaczyłam jak w moją stronę jedzie samochód. Przejechał obok mnie i nagle usłyszałam że zwolnił. Zawrócił i przejżdzając centralnie obok mnie zatrzymał się. Oprócz kierowcy zobaczyłam wlepiającego we mnie obrzydliwe spojrzenie faceta. Popatrzył się kilka sekund i pojechali dalej. Nie wiem co Ci faceci zamierzali, ale nigdy w życiu tak się nie bałam. Wydaje mi się że chcieli zobaczyć moją twarz i wywnioskowali po niej że mam z 16lat, a tak naprawdę mam 19. I dlatego pojechali dalej. Bałam się że zaraz wciągną mnie do samochodu czy coś. Jak dzisiaj wracała i zobaczyłam nadjeżdżający samochód to odruchowo rzuciłam się biegiem w stronę domu i wbiegłam w swoją cichą uliczkę zanim samochód dojechał do mnie.
Teraz nie mam pojęcia co robić. Jutro znowu dopadnie mnie przeraźliwy strach gdy będe wracała do domu. W ogóle mam po dziurki w nosie tej pracy. Gdy mam na pierwszą zmianę to wstaję przez 5 rano, pracę zaczynam o 10, kończę o 23 i w domu jestem na 1 lub 2. Gdy miałam dwa razy pierwsze zmiany z rzędu to spałam z 2 godziny a w pracy mało co kontaktowałam. Przerwa w pracy podczas ponad 11-sto godzinnej pracy trwa raz 15 i raz 30 minut. Znajomy mówi że to jest normalnie obóz pracy, za godzine płacą 5,95zł. Natomiast na drugą zmianę wstaję o 9 rano i też wracam o 1 lub 2 w nocy. W tygodniu mam dwa dni wolnego, kiedy chce. A ja w październiku wybieram sie na studia i chcę sobie dorobić, dlatego nie rezygnuje z niej.
Myślałam o tym, żeby kupić sobie gaz pieprzowy ale jedyna możliwość to zamówienie go w on-line, zanim dojdzie to minie z tydzień czasu. Poza tym na nic mi się przyda, gdyby ktoś wciągnął mnie do samochodu.
Nie mogę codziennie prosić brata lub ojca który sam pracuje żeby wychodzili po mnie o tak późnej porze. Może pomożecie mi, co robić w tej sytuacji?
0e3d3d325984a27fbe9bdef1616525cd96dd2d0f_66f495f1be988 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-15, 14:38   #2
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b
Konto usunięte

Dot.: Strach podczas nocnego powrotu z pracy

Wiem, ze to latwo powiedziec, ale skupialbym sie na poszukiwaniach nowej pracy. Szukasz czegos?
Ta prace jest konieczna? Musisz pracowac?
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-15, 14:50   #3
LoieFuller
Raczkowanie

Kilka lat temu byłam w prawie podobnej sytuacji. Też po LO zatrudniłam się w markecie, na kasie i tez dojeżdżałam do tej roboty (ok 1 godziny). I szczerze Ci radzę poszukaj czegoś innego i rzuć to. Ja zarobiłam grosze i połowę z tego wydałam na dojazdy. Jeśli nie możesz zrezygnować, może pogadaj z szefową i przedstaw sytuację, może mogłabyś pracować tylko na 1 zmianę albo trochę przesunąć godziny pracy, żeby nie wracać tak późno. Taka praca nie jest warta takiego stresu.

Edytowane przez LoieFuller
Czas edycji: 2011-08-15 o 15:56
LoieFuller jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-15, 15:11   #4
adzia'90
Rozeznanie

W jakim mieście pracujesz ?
Ja też pracuję w Realu i pracuję maksymalnie 7h15min., ale to baardzo rzadko, najczęściej po 4-5h. Sklep mamy otwarty 9-22, więc o 22.15 wychodzę z pracy. Jeśli jestem w pracy więcej jak 6godzin to mam 30min przerwy. Pracujesz przez agencję pracy?
Nie może ktoś z rodziny wyjść po Ciebie?
Nie masz możliwości znalezienia pracy gdzieś bliżej, w życiu nie jeździłabym do pracy 4h.
adzia'90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-15, 15:14   #5
Kasza Manna
Zakorzenienie

A może zapytaj, czy mają wolne miejsca na nocki, na innym dziale? Bo może płaca będzie podobna, Ty i tak spędzasz w pracy i na dojazdach cały dzień (i tak na 100% jesteś wykończona), więc to wszystko jedno?
Pracując na nocki jedziesz po południu/wieczorem, wracasz już w dzień - w Twoim przypadku to byłoby bezpieczniejsze.

Skoro to i tak tylko praca do października, to może warto przemyśleć?
Stary 2011-08-15, 15:30   #6
0e3d3d325984a27fbe9bdef1616525cd96dd2d0f_66f495f1be988
Konto usunięte

Szukałam pracy od początku wakacji i dopiero teraz znalazłam (oczywiście przez znajomości, ale ogólnie jest to praca z jakiejś Agencji) więc innej do końca moich wakacji już raczej nie znajdę. Co tu dużo mówić- pieniądze są mi potrzebne. Nie tylko na swoje potrzeby, ale chciałabym też pomóc rodzicom.
Jeśli chodzi o dojazd to jest on za darmo, bus pracowniczy rozwozi wszystkich, ale jeździ tylko raz dziennie w każdą ze stron, nie mam więc możliwości kończyć wcześniej lub jeździć na nocki.
Pracuję w Warszawie, a dojazd czasami trwa aż 4h bo kierowca musi wrócić się sporo do innych marketów po pracowników, no i wszystkich rozwozi.
W Realu niedaleko mojego miejsca zamieszkania pracuje się po 4h, ale to jest bez sensu bo wzywają tylko gdy nie ma kasjerów, nawet co kilka dni.
0e3d3d325984a27fbe9bdef1616525cd96dd2d0f_66f495f1be988 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-15, 16:09   #7
letik
Zadomowienie

Kobieto, jak Ci ktoś zrobi krzywdę to na nic zdadzą Ci się te zarobione pieniądze. I tak zarabiasz tam niewiele, więc nie widzę powodu,żebyś tam została. Poszukaj pracy już w momencie rozpoczęcia studiów, może się przeprowadź do Warszawy..
Sama kusisz los, na prawdę. Mamy takie czasy, że trzeba na siebie uważać!
Stary 2011-08-15, 16:20   #8
muszynianka
Zakorzenienie

Ja wracam nocami z pracy, zawsze mam w ręce gaz pieprzowy na spuście i wygodne buty do biegania.
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-15, 17:52   #9
najfajniejsza
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez muszynianka Pokaż wiadomość
Ja wracam nocami z pracy, zawsze mam w ręce gaz pieprzowy na spuście i wygodne buty do biegania.
ja też tak robię, gdy mój partner nie może po mnie przyjść.
przy okazji - przynajmniej u mnie - gaz pieprzowy w dłoni daje dziwne poczucie bezpieczeństwa.
w kryzysowych sytuacjach dzwonię po mamę, by mnie podwiozła, jeśli może (jest z tego samego miasta, więc ma 10-15 minut, by do mnie dotrzeć), lub biorę taksówkę. jedno i drugie w sytuacjach awaryjnych - np. nagłe załamanie pogody, burza itp., a ja bez parasola i kurtki.
no ale ja mam blisko do pracy, więc zazwyczaj wracam piechotą (tym bardziej że o godzinach, o których kończę, nic nie jeździ). wtedy wracam z gazem w dłoni i w adidasach na nogach.

Edytowane przez najfajniejsza
Czas edycji: 2011-08-15 o 17:54
najfajniejsza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-15, 17:55   #10
kennedy
Zakorzenienie

wazne zeby nie nosic gazu w torrebce tylko w kieszonce w kurtce z ktorej latwo wyjac
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-15, 18:11   #11
najfajniejsza
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kennedy Pokaż wiadomość
wazne zeby nie nosic gazu w torrebce tylko w kieszonce w kurtce z ktorej latwo wyjac

latem trzymam po prostu w dłoni i w nosie mam, co sobie ktoś pomyśli, jeśli zauważy a jak jest chłodniej, to w kieszeni, ale zawsze trzymam dłonią, by w razie potrzeby od razu wyciągnąć i psiknąć.
najfajniejsza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-15, 18:18   #12
Fubizka
Zakorzenienie

Wiesz co, łatwo mi powiedzieć, ale wolałabym chyba nie pracować, jeślibym miała się tak narażać. Mieszkasz z rodzicami, więc nie będziesz głodować, jak zostawisz tą pracę i za jakiś czas zaczniesz następną, która nie będzie wymagała takich poświęceń.

Ja rozumiem, że możesz mieć taką sytuację, że musisz pracować, bo nie ma pieniędzy w domu, ale szczerze... Jak coś Ci się stanie, to zrozumiesz i Ty i Twoi bliscy, że te pare stów miesięcznie nie było warte czyjegoś zdrowia lub życia. Rozumiem, że chcesz sobie dorobić, żeby mieć na studia, ale pomyśl jaką cenę za to możesz zapłacić. Każda zgwałcona kobieta powie Ci, że oddałaby wszystko, łącznie z pieniędzmi i studiami, żeby nie spotkało ją to nieszczęście. Nie mówiąc już o tych, które skończyły w piachu Pójdziesz na studia, możesz starać się o stypendium, możesz pracować weekendowo, dawać korki, robić różne rzeczy. Wg mnie szczególnie, jeśli te pieniądze nie są na jedzenie itp, to po prostu gra niewarta świeczki.

Prawda jest taka, że żaden gaz, paralizator ani inne noże nie pomogą, jak napadnie Cię kilku chłopa i wciągnie do samochodu. U mnie w mieście jest kawałek lasku, wzdłuż którego czasami bardziej "opłaca" się przejść niż płacić za taksówkę i kilka dziewczyn w tym roku już przypłaciło to zdrowiem a jedna życiem - sprawcy też posługują się samochodem. Naprawdę, są rzeczy ważne i WAŻNIEJSZE.

W sumie jak byłam w Twoim wieku, to też łaziłam po mieście nocami sama, wracając z różnych miejsc, też miałam buty do biegania, gaz itd. Teraz jestem trochę starsza (nie znaczy, że mądrzejsza, ale może bardziej doświadczona) i NEVER. Może z wiekiem człowiek bardziej dosadnie zdaje sobie sprawę, że te wszystkie statystyki kryminalne wypełniają ludzie, którzy kiedyś też zbrodnie znali tylko z gazet i tv
Fubizka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-15, 18:20   #13
Maripossa
Zakorzenienie

mnie sie ost.zdarza wracac po 21 samej na nogach kawalek trasy z pracy do domu ide alejką k.bardzo ruchliwej drogi (kierowcy trąbią, mrugają światłami po oczach a ja zawału chcę dostac...). Mowilam i prosilam szefowa, ze nie dam rady juz pracowac do konca, bo nie zawsze ma kto po mnie wyjechac i musze pozniej isc 1/2h na nogach do domu, no, ale widac kasa i klient sa dla niej wazniejsze niz moje bezpieczenstwo
szukam intensywnie pracy gdzie indziej i wynosze sie stad no i przede wszystkim musze w koncu zdac egz.na prawko
Maripossa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-15, 18:20   #14
lala2506
Zakorzenienie

Ja bym uwaliła taką pracę i poszukała czegoś innego. Po co mam chodzić zestresowana, półprzytomna i do tego bać się czy ktoś mi czegoś nie zrobi?
lala2506 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-15, 18:54   #15
findsomething
Zadomowienie

wiem że bede brutalna ale masz beznadziejna prace, malo platną i strasznie dlugo dojezdzasz do niej!! Come on!! Nie stać Cię na coś lepszego?? ;/

To już bycie hostessą i stanie bez zdanego wysilku da ci wieksze zarobki...

Nie ma innej opcji, dla bezpieczenstwa KTOS MUSI PO CIEBIE WYCHODZIC !
findsomething jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-08-15, 18:58   #16
Clemence
Zakorzenienie

Ile masz za godzinę?!
NBo to racja,to jest oboz pracy :/! przerw to chyba macie od święta.. ja bym szukała czegoś nowegto,tymbardziej,że w nocy naprawdę jest niebezpiecznie z tego co widzę,a jak jeszcze wracasz sama to jeszcze bardziej bym się bała.
Szukaj czegoś noweego

'But know this...I'm only judged by one Power, and I serve HIM.. !

<3
Clemence jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-15, 19:14   #17
filupka
Rozeznanie

Faktycznie, warunki pracy sa beznadziejne, ale skoro chcesz ja zatrzymac, moze pomyslalabys o rowerku. Ja swoj zawsze zostawiam przy dworcu... hmmm.... zawsze bedziesz szybciej w domu niz pieszo...

http://www.suwaczki.com/tickers/j5rbj44jqkxnhzqe.png
filupka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-15, 19:25   #18
wampir
Zakorzenienie

Często wracałam koło 1 z pracy do akademika, a mieszkałam w pobliżu najniebezpieczniejszej dzielnicy Torunia. Bałam się strasznie, więc w miarę możliwości szukałam sobie towarzystwa z pracy w czasie powrotu. Ale najczęściej wracałam sama i jak widziałam, że ktoś idzie w moim kierunku albo słyszałam za sobą kroki serce mi przyspieszało (szczególnie kiedy przechodziłam obok lasu, gdzie podobno zgwałcono dziewczynę). Więc rozumiem Cię

---------- Dopisano o 20:25 ---------- Poprzedni post napisano o 20:23 ----------

Cytat:
Napisane przez filupka Pokaż wiadomość
Faktycznie, warunki pracy sa beznadziejne, ale skoro chcesz ja zatrzymac, moze pomyslalabys o rowerku. Ja swoj zawsze zostawiam przy dworcu... hmmm.... zawsze bedziesz szybciej w domu niz pieszo...
Ale równie dobrze jakaś szuja mogłaby się n ten rower pokusić, kiedy autorka jechałaby do domu

-J.C

31
/365
wampir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-15, 19:38   #19
201705250955
Konto usunięte

Mam tak samo jak TY, autorko wątku. Niejako z własnego wyboru, często po prostu wracam ostatnim autobusem do domu i jestem ok. 23. A do tego mam okropnie pracującą wyobraźnię- byle szelest i pełno w gaciach. Generalnie do domu mam 6-8 minut, ale brak działających latarni i puste ulice brzmią groźnie.
Gaz pieprzowy to podstawa, ale skoro to taki problem, to ja bym nawet wzięła scyzoryk od brata (to zawsze jakaś broń, nie wiadomo, na kogo się trafi, być może sam widok scyzoryka sparaliżuje przeciwnika) albo nożyk do tapety (w realu dostaniesz raczej, kup taki ok. 10 zł, jest lepszy i wygląda groźnie, sądzę, że można by nim zrobić dużą krzywdę).
Oczywiście najlepszym wyjściem byłaby zmiana pracy na taką, dzięki której mogłabyś spokojnie wracać do domu, ale nie wiem, jak wygląda Twoja sytuacja finansowa.
W styczniu tego roku miałam bardzo nieprzyjemną sytuację w pociągu. Jechałam z siostrą, obie spałyśmy, torebkę miałam na szyi, a w niej netbooka. Śpię twardo. Nie wiem, jak, ale koleś z przedziału obok wszedł i wyjął tego kompa. Siostra się obudziła i zobaczyła brak. Założyłam glany (chodzę w nich w zimę), jestem wysoka i weszłam do przedziału obok (wagon był prawie pusty). Nawet nie pomyślałam, że koleś może mi coś zrobić. Zapytałam głupio, czy nie widział mojego kompa. Po 3 minutach nam go przyniósł.
Pełne gacie miałam dopiero wtedy, kiedy zrozumiałam, co zrobiłam.
Strach ma wielkie oczy i oceniając realnie Twoją sytuację, jednak masz czego się bać. Myślę jednak, że poinformowani o godzinie powrotu Rodzice (raczej zawsze i tak słuchają, czy wrócisz, mimo że śpią) i środki obronne typu gaz pieprzowy czy scyzoryk powinny Cię uchronić przed jakimkolwiek złym.
Nie nakręcaj swojej wyobraźni i głowa do góry! Może uda Ci się znaleźć lepszą pracę.
----
I rowerek to dobry pomysł. Na pewno można zostawić u kogoś mieszkającego przy przystanku i wtedy byłabyś w domu 2-3 minuty.

Edytowane przez 201705250955
Czas edycji: 2011-08-15 o 19:39
201705250955 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-15, 20:49   #20
makeupnotwar
Wtajemniczenie

ja mieszkałam na warszawskiej pradze, teraz mieszkam w najbardziej niebezpiecznym rejonie po tej stronie wisły. zdarzyło mi się wracać z pracy o różnych godzinach, najróżniejszych i nigdy nic się nie stało. na początku wychodził po mnie TŻ, jednak teraz przemykam szybko do domu. niby taka zgroza i pełno dresiarzy i meneli, ale... jak człowiek tu długo mieszka to czuje się jak u siebie

jednak rozumiem to doskonale. gaz pieprzowy to świetny pomysł, podobnie rower. ja ok. 23 pokonywałam do niedawna kawał drogi rowerem i nikt jednośladowców nie zaczepia. a także sztuki samoobrony, mój znajomy spotkał kiedyś 3 dresów, a że trenuje krav magę to... obił ich solidnie i na dzielni wszyscy trzymali się od niego po tym wydarzeniu z daleka - dlatego planuję kurs jakiejś sztuki walki. przydatna sprawa.

makeupnotwar jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-15, 21:03   #21
muszynianka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez najfajniejsza Pokaż wiadomość

latem trzymam po prostu w dłoni i w nosie mam, co sobie ktoś pomyśli, jeśli zauważy a jak jest chłodniej, to w kieszeni, ale zawsze trzymam dłonią, by w razie potrzeby od razu wyciągnąć i psiknąć.
ja tak samo. nikt po mnie nie wychodzi bo bez przesady... gaz trzymam na spuście, rękę w rękawie. czasami udaję że trzymam telefon w ręce i przez niego gadam "tak o już czekasz z kolegami na tej ulicy za rogiem? super, zaraz dołącze do was... no tak, a w pracy doobrze no..."
i naprawdę polecam ten gaz... daje lekkie poczucie bezpieczeństwa, ponieważ gdy ktoś cie napadanie i zaczniesz uciekać, to pewnie cię dogoni a tak z gazem w ręce najpierw mu psikniesz i już tak szybko do ciebie nie dobiegnie...

---------- Dopisano o 22:02 ---------- Poprzedni post napisano o 22:00 ----------

i wracając z pracy w pociągu zawsze siadam do pierwszego wagonu przy konduktorze - tam też wsiadają Sokiści i policja, więc w sytuacji zagrożenia mam pomoc. Poza tym, pierwszy wagon ma bliżej do wyjścia z peronu

---------- Dopisano o 22:03 ---------- Poprzedni post napisano o 22:02 ----------

Cytat:
Poza tym na nic mi się przyda, gdyby ktoś wciągnął mnie do samochodu.
moja droga, szanse że ktoś cię wciągnie do auta są 100 razy mniejsze niż że ktoś cie będzie zaczepiał...

jak musisz pracować to pracuj, ale oczywiście szukaj lepsze.
Stary 2011-08-15, 21:18   #22
chwast
Zakorzenienie

O boże, ja po moim doświadczeniu z takim jednym zboczeńcem nie wychodzę z domu po 21 sama.(mieszka koło mnie, to dlatego) O powrotach nie ma mowy, nie mogłabyś poprosić żeby kolega/tata/brat po Ciebie wychodzili?
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-15, 21:26   #23
Zakochanaaaa
Zakorzenienie

dopóki nie dostaniesz gazu to miej zamiast niego antyperspirant. zawsze coś.

Zakochanaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-15, 21:51   #24
muszynianka
Zakorzenienie

dokładnie... jak zapomniałam gazu to trzymałam w ręce dezodorant... cokolwiek... żeby go oszołomić, bo to jedna z tych rzeczy których się nie spodziewa napastnik..
Stary 2011-08-15, 22:05   #25
chwast
Zakorzenienie

Z tego co mi wiadomo gaz można kupić normalnie w sklepie, mój dziadek tak robi:P I bez gazu się nie ruszam wiem, może mam trochę obsesję (ja tak nie uważam)
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-15, 22:28   #26
andzelika666
BAN stały

GG do andzelika666

Daj sobie spokój z tą pracą! Nie dość, że Cię wyzyskują to możesz na dodatek paść ofiarą nap. gwałtu lub uprowadzenia do domu publicznego.
Możesz przy sobie nosić zwykły dezodorant, albo nóż. Choć kiedy jakiś bandyta Cię napadnie, trudno będzie Ci się obronić...
andzelika666 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-15, 22:30   #27
Aliseja
Rozeznanie

Gaz to dobra rzecz mój tata kupił często zabiera go ,ja też często biorę np: jak mam zamiar gdzieś wyjść w nocy itp ja się czuję z nim bezpieczna. Polecam.
Stary 2011-08-15, 22:48   #28
amelj
Wtajemniczenie

O kurcze,dziewczyno podziwiam Cie! Jak Ty tak mozesz funkcjonować? Przeciez Ty padniesz z wyczerpania.
Kup gaz, miej przy sobie jakis noz moze i tyle. NIe mozesz po sobie pokazac ze sie boisz jak przechodzis koło meliniaków. Pewnwym krokiem, głowa do góry i do przodu. Wiem ze gdyby cos- kopac w jaja, gryzc w szyje i lać na oślep
Ja kiedys miałam z pracy do domu 15 min pieszo przez miasto, ale w sumie az tak sie nie bałam nigdy... nie wiem moze źle oceniam swoje mozliwosci ale wiem ze 1 facet nie jest jakims zagrozeniem, wiem ze gdyby cos potrafiłabym sie jakos obronic (krzyk, ucieczka...) a moze tak mi sie wydaje, bo wyobrazic sobie taka sytuacje jest prosciej.
Ja jak wracałam zmawiałam zdrowaśki zawsze
amelj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-15, 23:04   #29
wtarapatach
Raczkowanie

a probowala ktoras z Was tego gazu kiedykolwiek uzyc i zobaczyc ze on działa naprawde? bo ja tez kiedys z gazem chodzilam i ostatnio znajomy mi powiedzial, ze to pic na wode i tak naprawde sie tym nie da obronic
poza tym... co nam po gazie jak taka banda zuli zaczepi? jedym malym gazem zalatwimy wszystkich naraz?
wtarapatach jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-15, 23:09   #30
solll
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wtarapatach Pokaż wiadomość
a probowala ktoras z Was tego gazu kiedykolwiek uzyc i zobaczyc ze on działa naprawde? bo ja tez kiedys z gazem chodzilam i ostatnio znajomy mi powiedzial, ze to pic na wode i tak naprawde sie tym nie da obronic
poza tym... co nam po gazie jak taka banda zuli zaczepi? jedym malym gazem zalatwimy wszystkich naraz?
oczywiście, że da się obronić a może nie tyle obronić, co po prostu uzyskac przewagę- osoba potraktowana gazem pieprzowym przez długo czas niewiele widzi, co daje nam szanse na ucieczkę. Jednak trzeba wiedzieć jak go używac- warto to przećwiczyć wczesniej w domu, żeby w razie zagrożenia nie psiknąć do oczu sobie...

solll jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości