![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Szkola. Trzy lata do tyłu.
Po pierwsze z gory przyznaje,ze ciezko mi pisac o swojej sytuacji, i wogóle o sobie. Takze przepraszam jesli moj post bedzie Was dla nieskladny lub niedokładny
![]() Moja historia wyglada tak: cztery lata temu zdiagnozowano u mnie raka. Przeszlam chemie, czary-nie-czary,zmienilam diete itp. I jesli chodzi o zdrowie fizyczne jest teraz bardzo okej. Problem lezy na polu mojej edukacji. Teraz poraz trzeci bede w tyl ze szkołą ![]() Nie wiem co robic. Czy istnieje JAKIKOLWIEK sposob,zeby nadrobic te lata? Nie wiem, jakis egzamin, 2letnie lo ,lo zaoczne lub miejsce gdzie moglabym zrobic dwa lata nauki w rok. Czuje poprostu ogromny wstyd. 20 latka i bedzie w drugiej liceum ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Szkola. Trzy lata do tyłu.
Ale czego tu się wstydzić?, jesteś do tyłu z powodu swojej choroby, a nie małej inteligencji.Są jakieś licea, które można zrobić w krótszym czasie(kiedyś widziałam ogłoszenia), ale jeśli chcesz zdać maturę na jakimś poziomie, to po takiej szkole raczej będzie ciężko.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
nie martw się, idź normalnie do 2 lo, nie Twoja wina że byłaś chora
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | ||
Zakorzenienie
|
Nie da sie. Nawet chocbys eksternistycznie probowala, juz nie nadrobisz skoro jestes w 2giej klasie
![]() Ja mam przez pobyty w szpitalach i choroby 4 lata poslizgu. I nie, wiele osob by sobie nieporadzilo. Ja raka nie mialam, po prostu choruje przewlekle od 13r.z. mialam wiele problemow zdrowotnych z ktorymi sobie w miare poradzilam, lekarze w zasadzie nie wiedzieli co mi jest, prawdopodobnie byloby wszystko w porzadku gdyby moja matka nie olala sprawy.... mature napisalam majac niecale 23 lata, na studia poszlam dwa tygodnie po moich 23 urodzinach... i co? Studiuje. Na roku glownie sa osoby "o czasie" ale tez jest kilkoro starszych niewiele ode mnie. Zamiast sie zalamywac, nie zawal zadnego roku juz, ucz sie pilnie, zdaj mature, idz na wymarzone studia i zrob to przed 26 rokiem zycia ![]() Teraz odnosnie trybow edukacji, jestes w 2 lo, a zatem: - eksternistycznie odpada, w grudniu br pisalabys egzaminy z przedmiotow humanistycznych z calych 3 lat, w lutym z przedmiotow scislych. Wyniki z tych egzaminow sa po terminie deklaracji maturalnej, wiec w zasadzie do matury podejdziesz w kolejnym roku szkolnym. O ile nie zawalisz zadnego egzaminu. Wniosek: nie oplaca sie, bo moze zajac ci to 2 lata, albo i wiecej - licea dwuletnie tez odpadaja, sa dla osob ktore ukonczyly szkole zawodowa, to jest tzw. liceum uzupelniajace. Zajmuja dwa lata... a tobie sie przeciez wlasnie dwa lata zostaly, prawda? ![]() - licea zaoczne - trwaja tyle samo co standardowe. W wieczorowce najlepiej i najbezpieczniej, ale juz teraz musisz wiedziec z czego zdajesz mature i przygotowywac sie samodzielnie. I nie czuj wstydu. Mialam 23 lata piszac mature, i powiedz: co z tego? Kogos to obchodzilo? W liceum w lawce siedzialam z gosciem majacym 36 lat ![]() Trudno, stalo sie, czasu nie cofne, i nie walne mojej matki w leb mowiac "ignoruj tego lekarza, zaprowadz mnie do innego, mi cos naprawde jest". Tak sie nie da, przynajmniej nie teraz.
-A ty kto? -Dobra wróżka. -Z siekierą? -A widzisz jak ty mało wiesz o dobrych wróżkach? Edytowane przez SzpiegZKrainyDeszczowców Czas edycji: 2011-07-10 o 08:46 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Ejj... nie rozumiem Twojego problemu. Widać,ze masz sobie jakby za złe, że zachorowałaś... Ciesz się ,że ze zdrowiem wszystko w porządku
![]() ![]() ![]()
![]() |
#6 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
to nie jest żaden powód do wstyd
przeszłaś bardzo wiele i nie powinnaś nigdy czuć się winna zaistniałej sytuacji - to nie twoja wina, że zachorowałaś ani tym bardziej nie możesz sobie mieć za złe, że nie podołałaś pewnym obowiązkom bo niewielu by było w stanie sobie poradzić może powinnaś porozmawiać o tym z psychologiem, musisz zrozumieć, że to co cię spotkało nie wynika z ciebie jeżeli chodzi o sytuacje w szkole - moim zdaniem powinnaś po prostu iść do tej 2 lo ja bym na twoim miejscu nie szukała rozwiązań na boku tylko właśnie najnormalniej w świecie poszła do tej 2lo co z tego, że masz 20 lat? Jesteś jeszcze młodziutką dziewczyną, wszystko przed tobą, jeżeli masz możliwości rodzinne i finansowe by pozwolić sobie na chodzenie do liceum normalnie to to zrób bo ja nie widzę powodu żebyś musiała szukać innych opcji skończ liceum jak każdy, idź na studia (tam to już naprawdę twojego wieku nikt nie zauważy) i ciesz się powrotem do zdrowia masz szansę odrobić stracony czas więc nie odbieraj tego sobie
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Naprawdę nie masz się czego wstydzić, po prostu idź do szkoły
![]()
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Jasne, w zaocznym się siedzi i poleruje paznokcie, za to wieczorówki prawie jak uniwersytet...
Autorko wątku nie ma się czego wstydzić, sama nie jesteś. Idź do drugiej klasy liceum, w liceum dla dorosłych albo wieczorówce - ty myślisz że sama tam będziesz? Że będziesz najstarsza? Proszę cie, są dziewczyny w twoim wieku i starszym - bo zaszły w ciążę, ludzie którzy mieli różne zawirowania w życiu. Od tego to liceum jest. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Idź do liceum i nie przejmuj się wiekiem. To żaden wstyd, a poza tym myślę, że niewiele osób zwróci na to uwagę - teraz dziewczyny wyglądają w liceum na znacznie starsze, niż są
![]()
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyno pokonałaś raka a z tym nie dasz rady?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
W kazdym potrzeba tyle samo pracy, jednak, w liceum zaocznym latwiej sie "rozleniwic", bo nikt nie trzyma nad toba bata poza toba samym, przewaznie zaliczasz przedmioty raz w semestrze a nie caly semestr, rzadko tez masz klasowki i sprawdziany...
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
![]() to nie jest pięciolatka która oleje sprawę gdy poczuje że nikt nad nią nie stoi, bo wie po co to robi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Decyzja i tak nalezy do autorki, ja moge z wlasnego doswiadczenia powiedziec ze odradzam licea zaoczne.
![]() |
![]() |
#15 | |
BAN stały
|
Cytat:
Nie przejmuj się autorko brakującymi latami, na studiach zdarzają się osoby w starszym też wieku niż 19 czy 20 lat, z różnych powodów (a studia dzienne można podjąc do 25 czy 26 r.), bo np. uwaliły 1 ok studiów, uwaliły maturę, zmieniały kierunki, są po technikach (no to sobie pomyśl, że w technikum nauka rok dłużej, do tego jesli ktos nie zdał matury, już ma siłą rzeczy wg takiego licznika na jakim się opierasz ''2 lata w tył'' ;-)). Może rzeczywiście wieczorówka dla dorosłych byłaby najlepszym pomysłem. Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2011-07-10 o 11:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Po to że w zaocznym kontakt ze strefą jakby szkolną jest ograniczony do minimum. Uczyłaby się dużo sama i w domu, skoro źle się czuje w szkolnej ławce że tak powiem. Swoje odsiedzi ale w mniejszej ilości i będzie to więcej pracy samodzielnej.
No ja tak wywnioskowałam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
BAN stały
|
ja wywnioskowałam, że jak pójdzie do wieczorowego trybem dla dorosłych nie będzie musiała opierac się w maksymalnym stopniu na samodzielnej nauce, będzie miała większe wsparcie i mobilizację ze strony nauczycieli, a ponieważ będą tam juz ludzie dorośli więc w różnym wieku, nie będzie się czuła jak ''dziwadło''.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Te dwa lata (niecale) w LO bardzo szybko mijają, a potem na studiach nikt nie zrwaca uwagi na wiek. Także głowa do góry
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
i to tym wstydem trzeba się zająć bo on w ogóle miejsca mieć nie powinien odseparowywanie jej od rówieśników raczej wstyd tylko pogłębi
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Ja Ci polecam wieczorowe. Zaoczne jeśli zamierzasz pracować, ale to bez sensu chyba narazie.
W zaocznym będziesz miala bardzo mało kontaktu z uczniami i nauczycielami a to chyba nie jest dobry omysł, natomiast w wieczorowym są ludzie w różnym wieku i nauka codziennie, więc łatwiej się zebrać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Konto usunięte
|
ja dwa lata uczyłam się w liceum zaocznym i maturę w tym roku zdałam na zadowalającym mnie poziomie, niedługo wyniki rekrutacji na studia, to się mam nadzieję będę mogła pochwalić, że się dostałam, mimo że chodziłam do tego rozleniwiającego liceum zaocznego
![]() autorko, zawsze ciepło mi się na sercu robi jak dowiaduję się, że ktoś wygrał z tą potworną chorobą. myślę, że nie masz się czego wstydzić, ale jeśli będziesz się krępować chodzić do stacjonarnej szkoły z młodszymi od siebie, to śmiało idź do zaocznej. tak naprawdę to jak się będziesz uczyć zależy od ciebie, bo nauczyciele [przynajmniej u mnie w szkole] trzymali poziom i faktycznie chcieli nas czegoś nauczyć; nie było tak, że mieli nas gdzieś i lekcje prowadzili na odwal się ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
Idziesz się uczyć dla siebie,nie dla kogoś innego. Liceum przy tej chorobie to pikuś.
![]() |
#25 |
Konto usunięte
|
Posłuchaj, nie martw sie tak. To nie jest żaden wstyd. Byłaś chora, takie rzeczy się zdarzają, i nie ma w tym nic złego. Nie zamartwiaj się tak, nie doluj, wszystko będzie dobrze.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
Witajcie
![]() Ja skończyłam liceum na podstawie egzaminów eksternistycznych ![]() ![]() ![]() Baaardzo polecam, ale trzeba się uparcie uczyć samemu ![]() Zdają ludzie w bardzo różnym wieku.. Na pewno sobie poradzisz! Tylko do fizyki i matmy się przyłóż... http://www.cke.edu.pl/ Po co zaocznie lub wieczorowo... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Prawdopodobnie zmienię studia po 2 zaliczonych bez problemu latach i roku dziekanki, czyli będę 3 lata do tyłu.
Moi znajomi mają już tytuł licencjata, inni pracują w zawodzie. Ale nie przejmuję się tym zbytnio, bo na studiach nikt nie pyta nikogo o wiek. Ja sama podjęłam decyzję, że zostawiam aktualny kierunek. Twoja przerwa nie była do końca Twoim "widzimisię". I nie przejmuj się ludźmi, bo nie wszyscy mamy wypisane doświadczenia na czole. Trzymam kciuki za dobre nastawienie ![]() Pozdrawiam! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sa licea dla dorosłych (choć wątpie by robili 2 lata nauki w rok) ale myślę że spokojnie możesz iść do normalnego liceum i nikt nie bedzie uważał tego za coś dziwnego. Moim zdaniem powinnaś iść normalnie do szkoły i zacząc w miejscu w którym przerwałaś ![]()
![]() |
![]() |
#29 |
Meravigliosa creatura
|
Dziewczyno, niczego się nie wstydź tylko idź do szkoły. Też z powodu raka, po pierwszej klasie liceum musiałam przerwać naukę. Ja miałam dwa lata do tyłu. Po roku próbowałam wrócić, ale wytrzymałam tylko miesiąc. Nie dałam rady i fizycznie i psychicznie. Jak widzisz to się zdarza częściej niż myślisz. I nigdy nie pomyślałam, że jestem przez to gorsza czy słabsza. I Ty też tak o sobie nie myśl. Bo to nie prawda. Miałaś wtedy ważniejsze rzeczy na głowie niż nauka, bo walkę o zdrowie czy nawet życie. Najważniejsze, że tutaj odniosłaś sukces. Ja po dwóch latach wróciłam do swojego starego, zwykłego liceum, tylko dwie klasy niżej niż powinnam być, czyli, tak jak Ty, zaczęłam drugą klasę i uczyłam się z licealistami o dwa lata ode mnie młodszymi. Nigdy nie spotkałam się z ich strony z żadnymi oznakami, że mój wiek jest dla nich problemem. Zostałam przyjęta do klasy jak każdy nowy uczeń i szybko się zaaklimatyzowałam, choć ze względów zdrowotnych nie mogłam w pełni uczestniczyć w całości życia klasy. Ale dla nikogo nie było to problemem. Dlatego wybierz szkołę, która Ci odpowiada i nie przejmuj się swoim wiekiem. A na studiach to już wiek nie jest żadnym problemem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Z resztą, autorko wątku to nie jest żaden problem... w mojej klasie były trzy roczniki. Były osoby które szybciej poszły do 1 klasy, były osoby "z prawidłowego" rocznika i były dwie osoby które nie zdały.
Miks, myślisz że ktokolwiek zwracał na to uwagę? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:43.