Wielkanocny obiad 2013;) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-03-23, 15:06   #1
travis
Zakorzenienie

GG do travis

Wielkanocny obiad 2013;)

W niedziele wielkanocna przychodza do nas znajomi, na obiad.
Gotowac uwielbiam, ale nie mam za duzo mozliwosci praktykowania w domu, bo oboje z Tztem jadamy w pracy, i najzwyczajniej nie mam dla kogo gotowac.
Macie jakies pomysly na taki obiadek? Nie chce zeby to byl schabowy z ziemniakami

A pytanie poza tematem jakie cista robicie? Ja napewno sernik + jakies inne, aczkolwiek jeszcze nie wiem jakie
Stary 2013-03-23, 21:55   #2
zahara
Raczkowanie

Dot.: Wielkanocny obiad 2013;)

ja też wlasnie się zastanawiam, widzę,że Ty też na obczyźnie ja chyba zrobie karkówke wg tego przepisu http://commandaria.blogspot.ie/2012/...-pieczona.html (mam nadzieje,że autorka się nie pogniewa), do tego kluski śląskie, i czerwona kapusta, tak trochę po śląsku myśle też zrobić tradycyjna salatkę jarzynową i jakąś jeszcze jedną,może z tortelini, zrobie żurek(pierwszy raz), bialą kielbaske może i kielbaski w cieście, które są u nas tradycją (tylko na przepis musze poczekać). Z ciast Tż chcialby sernik, ale za mną chodzi szarlotka, muszę go jakoś przekonać,że to będzie lepszy wybór no nie wiem czy to moje menu się nadaje na wielkanoc...
zahara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-24, 13:10   #3
Dotka90
Zakorzenienie

U mnie będzie sernik na kruchym cieście, z brzoskwiniami, szarlotka z pianką i babka drożdżowa
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-24, 13:19   #4
travis
Zakorzenienie

GG do travis

niestety karkowki nie lubie ja chyba zrobie chudziutkie roladki ziolowe http://gotu☠☠☠olubi.blox.pl/2010/07/...a-ziolowa.html lub udka kurczaka ze sliwkami http://www.smaczny.pl/forum/topic/62...a-ze-sliwkami/
Natomiast nie mam pomyslu na surówke do obiadu.

Napewno zrobie sernik, i moze szarlotke albo ciacho czekoladowe z kremem z serka marscapone
Stary 2013-03-24, 17:20   #5
Black_Rose
Zadomowienie

GG do Black_Rose

Do wolowiny pasuje naturalnie czerwona kapusta, ale wielkanoc kojarzy sie z cwikla jak dla mnie...

U nas bedzie wedzony losos na cieplo, sami wedzimy i tez staramy sie zawsze sami robic biala kielbase, ktora zazwyczaj pieke z cebula... mmmm, no i zurek) Do tego w tym roku mazurek kajmakowy z waniliowymi gruszkami i babka, albo piaskowa albo penettone

---------- Dopisano o 17:24 ---------- Poprzedni post napisano o 17:22 ----------

a dopiero teraz doczytalam, ze to roladki ziolowe, nie wolowe:P to moze wiosenna z pekinskiej z pomidorami i koperkiem

---------- Dopisano o 18:20 ---------- Poprzedni post napisano o 17:24 ----------

u mnie Tż robi jeszcze pieczona kaczke faszerowana, no i salatka jarzynowa w wersji ultraklasycznej
Black_Rose jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-26, 12:56   #6
Cytrynowe_Marzenie
Zakorzenienie

witam
z ciast będę robić cappuccino na życzenie TŻ-eta, babkę cytrynową i chyba jeszcze na zimno ciasto z herbatników i manny.
na obiad to mogę zaproponować ziemniaczki pieczone, ale w wersji na surowo (bez wcześniejszego podgotowania) pokrojone w talarki i posypane tymiankiem do tego dewolaje z piersi kurczaka z serem i ananasem.

a jak jednak zdecydujesz się na karkówkę to upiecz ją w sosie z ketchupem, dżemem morelowym i sosem sojowym jasnym... ewentualnie ten sam sos można wykorzystać przy schabie
Cytrynowe_Marzenie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-27, 06:56   #7
prettysimple
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Black_Rose Pokaż wiadomość
Do wolowiny pasuje naturalnie czerwona kapusta, ale wielkanoc kojarzy sie z cwikla jak dla mnie...

U nas bedzie wedzony losos na cieplo, sami wedzimy i tez staramy sie zawsze sami robic biala kielbase, ktora zazwyczaj pieke z cebula... mmmm, no i zurek) Do tego w tym roku mazurek kajmakowy z waniliowymi gruszkami i babka, albo piaskowa albo penettone

---------- Dopisano o 17:24 ---------- Poprzedni post napisano o 17:22 ----------

a dopiero teraz doczytalam, ze to roladki ziolowe, nie wolowe:P to moze wiosenna z pekinskiej z pomidorami i koperkiem

---------- Dopisano o 18:20 ---------- Poprzedni post napisano o 17:24 ----------

u mnie Tż robi jeszcze pieczona kaczke faszerowana, no i salatka jarzynowa w wersji ultraklasycznej
Mniam mniam, zazdroszczę tego własnoręcznie wędzonego łososia... Ja na święta co roku zawsze robię mazurek kajmakowy i sałatkę jarzynową.

Ale w tym roku wyjeżdżamy więc przyjemność gotowania mnie ominie...
Stary 2013-03-27, 20:37   #8
travis
Zakorzenienie

GG do travis

wiec tak jak napisalam chc zrobic rolade wieprzowa nadziewana miesem mielonym drobiowym, natomiast zastanawiam sie ile schabu powinnam kupic na 4 osoby? tak abysmy glosni od stolu nie wstali
Stary 2013-03-28, 08:49   #9
Black_Rose
Zadomowienie

GG do Black_Rose

hehe, sama go sobie zazdroszcze:P, ale i tak nie moge doczekac sie na rowniez kajmakowego mazurka, zreszta w tym roku moj debiut (zawsze byl sernik)

---------- Dopisano o 09:49 ---------- Poprzedni post napisano o 09:46 ----------

Cytat:
Napisane przez travis Pokaż wiadomość
wiec tak jak napisalam chc zrobic rolade wieprzowa nadziewana miesem mielonym drobiowym, natomiast zastanawiam sie ile schabu powinnam kupic na 4 osoby? tak abysmy glosni od stolu nie wstali
mysle, ze smialo 1,2-1,5kg bedzie az nadto tym bardziej, ze faszerujesz, ale wiadomo, ze schab po obrobce termicznej jakos w magiczny aposob "znika" , zwlaszcza kupiony w hipermarketach... taka jego natura A tak poza tym, to bedzie pyszny obiadek...
Stary 2013-03-28, 13:35   #10
Ewelinka_K
Przyczajenie

Niestety nie mam czasu ostatnio na pichcenie choc bardzo bym chciala ( niestety w tym roku pojawi się pewnie u nas cattering... Choc nie umywa się to do własnych potraw lepszy ryc niz nic(
Ewelinka_K jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-28, 13:52   #11
Chelsea91
Rozeznanie

GG do Chelsea91

Napisze co ja robię w tym roku na Wielkanoc może kogoś zainspiruję:
Francuski żurek na białym winie z szafranem, biała kiełbasa w piwie, jajka z anchois, jajka z kawiorem, jajka z łososiem, pasztet drobiowy, babka marmurkowa, tort czarny las, jakąś sałatkę ale właśnie nie wiem jaką może jakieś pomysły??, tatar ze śledzia, pasta jajeczna z mascarpone.

Kornelia 04.02.2016

Będę powtarzać zawsze: bieda to stan umysłu.
Chelsea91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-29, 11:07   #12
boykot
Raczkowanie

u mnie dość tradycyjnie. pewnie sernik, makowiec, mazurek. a na obiad rolady zawijane z pieczarkami np. i serem
boykot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-30, 23:30   #13
lucyblusy
BAN stały

U mnie również tradycyjnie, żurek z białą kiełbasą. Dodatkowo robimy zrazy zawijane, sernik, ciasto marchewkowe, mazurki kajmakowe, jajka faszerowane i nowość roladę serową. Nie wiem tylko kto to wszystko zje, bo na pewno nie ja :P Mój brzuch nie reaguje zbyt dobrze przy takiej ilości jedzenia i albo muszę ratować się lekami albo ograniczać.
lucyblusy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-31, 13:40   #14
Black_Rose
Zadomowienie

GG do Black_Rose

ja sie tak obzarlam, ze mi slabo... i czesc jedzenia z zalozenia juz zamrozilam

---------- Dopisano o 12:40 ---------- Poprzedni post napisano o 12:37 ----------

Stary 2013-03-31, 13:43   #15
Black_Rose
Zadomowienie

GG do Black_Rose

sniadankowe
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 483231_508231762568939_1888902687_n.jpg (80,8 KB, 18 załadowań)
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości