|
|||||||
| Notka |
|
| Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
Wielkanocny obiad 2013;)
W niedziele wielkanocna przychodza do nas znajomi, na obiad.
Gotowac uwielbiam, ale nie mam za duzo mozliwosci praktykowania w domu, bo oboje z Tztem jadamy w pracy, i najzwyczajniej nie mam dla kogo gotowac. Macie jakies pomysly na taki obiadek? Nie chce zeby to byl schabowy z ziemniakami ![]() A pytanie poza tematem jakie cista robicie? Ja napewno sernik + jakies inne, aczkolwiek jeszcze nie wiem jakie
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Wielkanocny obiad 2013;)
ja też wlasnie się zastanawiam, widzę,że Ty też na obczyźnie
ja chyba zrobie karkówke wg tego przepisu http://commandaria.blogspot.ie/2012/...-pieczona.html (mam nadzieje,że autorka się nie pogniewa), do tego kluski śląskie, i czerwona kapusta, tak trochę po śląsku myśle też zrobić tradycyjna salatkę jarzynową i jakąś jeszcze jedną,może z tortelini, zrobie żurek(pierwszy raz), bialą kielbaske może i kielbaski w cieście, które są u nas tradycją (tylko na przepis musze poczekać). Z ciast Tż chcialby sernik, ale za mną chodzi szarlotka, muszę go jakoś przekonać,że to będzie lepszy wybór no nie wiem czy to moje menu się nadaje na wielkanoc...
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie będzie sernik na kruchym cieście, z brzoskwiniami, szarlotka z pianką i babka drożdżowa
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
niestety karkowki nie lubie
ja chyba zrobie chudziutkie roladki ziolowe http://gotu☠☠☠olubi.blox.pl/2010/07/...a-ziolowa.html lub udka kurczaka ze sliwkami http://www.smaczny.pl/forum/topic/62...a-ze-sliwkami/ Natomiast nie mam pomyslu na surówke do obiadu. Napewno zrobie sernik, i moze szarlotke albo ciacho czekoladowe z kremem z serka marscapone
|
|
|
#5 |
|
Zadomowienie
|
Do wolowiny pasuje naturalnie czerwona kapusta, ale wielkanoc kojarzy sie z cwikla jak dla mnie...
U nas bedzie wedzony losos na cieplo, sami wedzimy i tez staramy sie zawsze sami robic biala kielbase, ktora zazwyczaj pieke z cebula... mmmm, no i zurek ) Do tego w tym roku mazurek kajmakowy z waniliowymi gruszkami i babka, albo piaskowa albo penettone![]() ---------- Dopisano o 17:24 ---------- Poprzedni post napisano o 17:22 ---------- a dopiero teraz doczytalam, ze to roladki ziolowe, nie wolowe:P to moze wiosenna z pekinskiej z pomidorami i koperkiem ![]() ---------- Dopisano o 18:20 ---------- Poprzedni post napisano o 17:24 ---------- u mnie Tż robi jeszcze pieczona kaczke faszerowana, no i salatka jarzynowa w wersji ultraklasycznej
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
witam
z ciast będę robić cappuccino na życzenie TŻ-eta, babkę cytrynową i chyba jeszcze na zimno ciasto z herbatników i manny. na obiad to mogę zaproponować ziemniaczki pieczone, ale w wersji na surowo (bez wcześniejszego podgotowania) pokrojone w talarki i posypane tymiankiem do tego dewolaje z piersi kurczaka z serem i ananasem. a jak jednak zdecydujesz się na karkówkę to upiecz ją w sosie z ketchupem, dżemem morelowym i sosem sojowym jasnym... ewentualnie ten sam sos można wykorzystać przy schabie |
|
|
|
|
#7 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale w tym roku wyjeżdżamy więc przyjemność gotowania mnie ominie... |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
wiec tak jak napisalam chc zrobic rolade wieprzowa nadziewana miesem mielonym drobiowym, natomiast zastanawiam sie ile schabu powinnam kupic na 4 osoby? tak abysmy glosni od stolu nie wstali
|
|
|
#9 | |
|
Zadomowienie
|
hehe, sama go sobie zazdroszcze:P, ale i tak nie moge doczekac sie na rowniez kajmakowego mazurka, zreszta w tym roku moj debiut (zawsze byl sernik
)---------- Dopisano o 09:49 ---------- Poprzedni post napisano o 09:46 ---------- Cytat:
tym bardziej, ze faszerujesz , ale wiadomo, ze schab po obrobce termicznej jakos w magiczny aposob "znika" , zwlaszcza kupiony w hipermarketach... taka jego natura A tak poza tym, to bedzie pyszny obiadek...
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Przyczajenie
|
Niestety nie mam czasu ostatnio na pichcenie choc bardzo bym chciala
( niestety w tym roku pojawi się pewnie u nas cattering... Choc nie umywa się to do własnych potraw lepszy ryc niz nic (
|
|
|
|
|
#11 |
|
Rozeznanie
|
Napisze co ja robię w tym roku na Wielkanoc może kogoś zainspiruję:
Francuski żurek na białym winie z szafranem, biała kiełbasa w piwie, jajka z anchois, jajka z kawiorem, jajka z łososiem, pasztet drobiowy, babka marmurkowa, tort czarny las, jakąś sałatkę ale właśnie nie wiem jaką może jakieś pomysły??, tatar ze śledzia, pasta jajeczna z mascarpone.
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
|
u mnie dość tradycyjnie. pewnie sernik, makowiec, mazurek. a na obiad rolady zawijane z pieczarkami np. i serem
|
|
|
|
|
#13 |
|
BAN stały
|
U mnie również tradycyjnie, żurek z białą kiełbasą. Dodatkowo robimy zrazy zawijane, sernik, ciasto marchewkowe, mazurki kajmakowe, jajka faszerowane i nowość roladę serową. Nie wiem tylko kto to wszystko zje, bo na pewno nie ja :P Mój brzuch nie reaguje zbyt dobrze przy takiej ilości jedzenia i albo muszę ratować się lekami albo ograniczać.
|
|
|
|
|
#14 |
|
Zadomowienie
|
ja sie tak obzarlam, ze mi slabo... i czesc jedzenia z zalozenia juz zamrozilam
![]() ---------- Dopisano o 12:40 ---------- Poprzedni post napisano o 12:37 ----------
|
|
|
|
|
#15 |
|
Zadomowienie
|
sniadankowe
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:37.

ja chyba zrobie karkówke wg tego przepisu 
, zwlaszcza kupiony w hipermarketach... taka jego natura
( niestety w tym roku pojawi się pewnie u nas cattering... Choc nie umywa się to do własnych potraw lepszy ryc niz nic