|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Co z kosza z owocami?
Witajcie
We wtorek wróciłam ze szpitala i na powitanie dostałam duży kosz owoców- cytrusów. Prezent bardzo miły ale nie wiem do czego mam wykorzystać wszystkie owoce. Moja wyobraźnia nie sięga poza sałatkę owocową i galaretkę z owocami ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Co z kosza z owocami?
Soki mozna wycisnac ,moze jakies ciasto upiec?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
o, np piszkopt z kremem, anasem i galaretką
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Miałam ten sam problem- mnóstwo owoców, od Mamy, teściowej, sama kupiłam i nie mogłam tego przejeść
![]() Można robić ze wszystkich owoców- ja zrobiłam z bananów, nektarynek i winogron. Przepis: A teraz go kopiuje! SPÓD: - 125 g masła - 200 g kruchych ciasteczek Dno tortownicy można też wyłożyć biszkoptami. POZA TYM: - 500 ml soku jabłkowego - 30 g żelatyny - owoce- mogą być różne- powinno ich być tyle, żeby wypełniły tortownicę 26 cm. Mogą być: wszystkie owoce z puszki (ananasy, brzoskwinie), banany, winogrona, mandarynki, pomarańcze, truskawki, maliny, jagody EWENTUALNIE: - bita śmietana do dekoracji Przygotowanie: NAJPIERW CIASTECZKOWY SPÓD: 1. Ciasteczka wkładamy do plastikowej torebki i np. przy pomocy wałka kruszymy. 2. Masło topimy, dodajemy ciasteczka i mieszamy. 3. Lekko przestudzoną masę wykładamy na dno tortownicy (posmarowanej masłem lub wyłożonej papierem), lekko dociskamy i chłodzimy 30 minut. A NASTĘPNIE: 4. Sok podgrzewamy, dodajemy żelatynę i mieszamy (nie gotujemy) aż żelatyna się rozpuści. Lekko studzimy. 5. Na ciasteczkowy spód wykładamy pokrojone na kawałki wymieszane owoce i zalewamy jabłkową galaretką. Chłodzimy aż zastygnie. Ciasto jest bardzo lekkie, bo jest właściwie tylko z owoców Ja zrobiłam na zwykłych biszkoptach. Bardzo ładnie wygląda, oto zdjęcialub Pamietajcie, że jeżeli będziecie używać świeżych owoców kiwiananasa musicie je najpierw sparzyć we wrzątku bo inaczej galaretka nie zastygnie. ![]() Edytowane przez Seona Czas edycji: 2007-08-29 o 17:07 Powód: poprawka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
ja bardzo lubie kisiel ze świeżych owoców z dużymi ich kawałkami w środku
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
robie salatke z ugotowanej piersi z kurczaka, dodaje kukurydze z puszki, sparzone rodzynki i ananasa. mieszam z majonezem, naturalnym jogurtem plus curry.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
albo schab faszerowany brzoskwiniami lub morelami, ale to chyba sie dodaje suszone brzoskwinie\morele.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:51.