my decu story... - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Decoupage

Notka

Decoupage Pod-forum decoupage to miejsce przygotowane specjalnie dla miłośników tej techniki. Lubisz decoupage? Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-01-30, 12:44   #1
riszelie
Raczkowanie

my decu story...

No więc... od kilku dobrych miesięcy zaglądam na forum i w końcu odważyłam się umieścić tu kilka moich prac. Ponieważ jestem "samoukiem" będę wdzięczna za wszystkie uwagi. Nie boję się krytyki, więc śmiało piszcie co myślicie Moje pierwsze próby miały miejsce we wrześniu zeszłego roku. Pierwsze pudełeczko, które tu umieszczam to trzecia rzecz z kolei, którą zrobiłam metodą decu (dwie najpierwsze nie nadają się na publikację ) Pudełko było robione na urodziny mojej mamy i, niestety, nie zdążyłam pokryć go większą ilością lakieru, co widać Aparat troszku mi szwankuje, więc nie wszystkie barwy dobrze widać...

Edytowane przez riszelie
Czas edycji: 2011-01-10 o 17:22
riszelie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-30, 12:49   #2
riszelie
Raczkowanie

Dot.: my decu story...

Kolejne rzeczy to prezenty świąteczne made by me Pudełko z bałwankiem stanowiło schronienie dla Aniołka zakupionego na targach artystycznych.
Stary 2010-01-30, 12:53   #3
riszelie
Raczkowanie

No i na koniec prezenty dla sióstr...
Stary 2010-01-30, 13:25   #4
ulpu
Raczkowanie

Piękne prace Nie wierzę, że są to Twoje początki
Pudełko z bałwanem super Zarówno wykonanie, jak i wnętrze. Z pewnością ktoś miał wielką radość z tak przygotowanego prezentu!
Bardzo podoba mi się kolorystyka i staranność Twoich prac.
Co do Klimta - ostatnio jest jakiś szał na niego, codziennie widzę dekupażowe prace z wykorzystaniem jego dzieł. Trochę go za dużo widzę i przestaje na mnie robić takie wrażenie, jak zawsze
ulpu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-30, 13:42   #5
anulkaczarna
BAN stały

GG do anulkaczarna

Super początki genialne mogę powtarzać za przedmówczynią, że pudełko z bałwankiem jest prześliczne mam podobne serwetki w kwiatki Ty masz takie bardziej stonowane kolory, ja bardziej żywe (zieleń, fiolet, czerwień). Jeśli chcesz, możemy się wymienić
anulkaczarna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-30, 14:40   #6
riszelie
Raczkowanie

Wielkie dzięki za pozytywne komentarze Co do Klimta... zgadzam się z tym, ze trochę go dużo, ale trzeba też przyznać, ze jest idealny na różnego rodzaju pudełka na biżuterię itp. - tak samo jak obrazy Alfonsa Muchy
anulkaczarna - niestety nie posiadam większej ilości serwetek z tymi kwiatami...
Stary 2010-01-30, 16:07   #7
emi58a
Rozeznanie

Jestem pod wieelkim wrazeniem Twoich pierwszych prac.Super poczatki.Balwanek bardzo ladny.
emi58a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-01-30, 20:49   #8
babagaga
Wtajemniczenie

GG do babagaga

Witaj,
Bardzo podobają mi sie Twoje prace, świetnie dobierasz kolory i motywy, tylko przydałoby sie nieco wiecej warstw lakieru i małe przetarcie papierem ściernym pomiędzy nimi.
Spróbuj dopieścic jedną prace kilkunastoma warstwami lakieru a sama przekonasz się jaka jest różnica. Troszke też przeszkadzają mi pomaziane zawiaski i zamki, ja zawsze je odkręcam i po zakoczeniu pracy przykręcam, wtedy są czyściutkie.
Ale to są takie małe techniczne sugestie , bo Twoje prace są świetne.
Czekam na następne...
babagaga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-30, 23:43   #9
jambolaja
Zakorzenienie

Witaj!I ślicznie i w miarę starannie i rzeczywiście dobry dobór motywów.Na pierwszym kuferku jak dla mnie za dużo tego brązu,szczególnie na wieczku.Dałabym go tylko tak aby wyglądał na pobrudzony.Pudełeczko na aniołka i cała aranżacja słodziutkie.Komplety dla sióstr napewno je ucieszyły.
Stary 2010-01-31, 09:05   #10
riszelie
Raczkowanie

Dziękuję bardzo za wszelkie uwagi Myślałam, że usłyszę więcej krytyki, ale może zdjęcia nie wydobyły wszystkich mankamentów moich prac Kiedy robiłam te pudełka jeszcze nie wiedziałam, że trzeba użyć tyyyle lakieru Szlifowanie papierem też wydawało mi się dziwne - byłam przekonana, że wszystko zedrze Właśnie od miesiąca wykańczam 2 rzeczy i na razie ciągle jeszcze nie jestem zadowolona z efektu końcowego...
jambolaja - też się zgadzam, że na wieczku było za dużo brązu... Niestety, przedobrzyłam w pewnym momencie z farbą (mam tendencję do "przedobrzania" ), a potem już nie miałam czasu i bałam się, że zmywając farbę coś zniszczę, no i musiało tak zostać
babagaga - w tych pudełkach nie widziałam żadnych śrubek do odkręcenia elementów metalowych. Wyglądają jakby były wbite, albo przyklejone na stałe Zakleiłam je wprawdzie na czas pracy taśmą malarską i starałam się czyścić na bieżąco, ale i tak zawsze gdzieś coś mi się maznęło... Mi też przeszkadzają umazane zawiasy, więc chyba muszę bardziej uważać przy malowaniu
Stary 2010-01-31, 09:35   #11
ulpu
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez riszelie Pokaż wiadomość
Zakleiłam je wprawdzie na czas pracy taśmą malarską i starałam się czyścić na bieżąco, ale i tak zawsze gdzieś coś mi się maznęło... Mi też przeszkadzają umazane zawiasy, więc chyba muszę bardziej uważać przy malowaniu
Ja czyszczę zawiasy... zmywaczem do paznokci z acetonem Zamaczam wacik albo pałeczkę kosmetyczną w odrobinie zmywacza i powoli, ostrożnie czyszczę. Bardzo mozolna praca, ale warto. Zmywacz do paznokci zmywa i farbę, i podkład, nawet lakier akrylowy.
Niestety nie wszystkie zawiasy można samemu zdemontować i zamontować ponownie, trzeba sobie jakoś radzić
ulpu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-01-31, 12:58   #12
Imperfect93
Przyczajenie

Cytat:
No więc... od kilku dobrych miesięcy zaglądam na forum i w końcu odważyłam się umieścić tu kilka moich prac. Ponieważ jestem "samoukiem" będę wdzięczna za wszystkie uwagi. Nie boję się krytyki, więc śmiało piszcie co myślicie Moje pierwsze próby miały miejsce we wrześniu zeszłego roku. Pierwsze pudełeczko, które tu umieszczam to trzecia rzecz z kolei, którą zrobiłam metodą decu (dwie najpierwsze nie nadają się na publikację ) Pudełko było robione na urodziny mojej mamy i, niestety, nie zdążyłam pokryć go większą ilością lakieru, co widać Aparat troszku mi szwankuje, więc nie wszystkie barwy dobrze widać...
Jestem pod wrażeniem. Śliczne. I chyba nic więcej mówić nie muszę.
Imperfect93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-31, 16:13   #13
Figamaga
Wtajemniczenie

Bardzo ładne prace. Najbardziej podoba mi się ta skrzyneczka w czerwono-czarno-szare kwiatki. Jest rewelacyjna. No i oczywiście bałwanek też się podoba.
I aż się wierzyć nie chce, że to dopiero początki Twojej pracy z deco...

Figamaga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-01, 09:52   #14
Pupil
Osiołek z zakątka :)

Właściwie mogę się podpisać w całości pod opinią babagagi Prace są bardzo dobre, nie wnikam, na ile one są "pierwsze" bo nie o to chodzi To co mi zdecydowanie zawsze przeszkadza w pracach z zamkami to pomalowane zamknięcia.... chociaż przy tej pierwszej Twojej pracy wygląda to tak, jakby tak miało być...stara skrzynka to i trochę przerdzewiałe zamknięcie Ale przy innych pracach staraj się odkręcić zamknięcie, po co potem męczyć się z czyszczeniem, najczęściej cierpi na tym również zdekupażowane dzieło - czyszczony zamek po prostu widać.
Mnie osobiście najbardziej podoba się pierwsza skrzynka. Chociaż muszę się zgodzić z jambolają, że mogłoby być mniej ciemnego tła, ale ta skrzynka jest zrobiona w taki mroczny sposób na wzór prac Asket, mnie się generalnie podoba. Ma swój styl i charakter. Osobiście tylko dałabym mniej kraka, ale to już kwestia gustu a na ten temat się nie dyskutuje
Bałwankowa skrzynka fajna, podoba mi się ten wesoły motyw i pocięcie motywu ozdobnymi nożyczkami, bardzo ciekawy efekt.
Natomiast jedna uwaga, zdecydowanie więcej lakieru jak już napisała Grażynka. Jak pomalujesz kilkonastoma warstwami lakieru jakąś pracę to dopiero wtedy zobaczysz różnicę

Witaj wśród pozytywnie zarażonych

[SIGPIC][/SIGPIC]

Pupil jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-01, 16:29   #15
bachurka
Raczkowanie

klask i:kla ski: Jezeli tak maja wygladac poczatki, to moje najszczersze gratulacje!!! Dla mnie masz niebywaly talent i szalenie "wpasowalas" sie w moj gust Pierwsza skrzyneczka podoba mi sie szalenie! Nie przeszkadza mi za duzo brazu, pomalowane zawiasy (wyglada to tak jakby musialo byc- chociaz ja odkrecam wszystko co sie da), a skrzynka Klimtowa jest tak pieknie crackowana , ze az Ci zazdroszcze... Moje gratulacje i tworz dalej. Jestem szalenie ciekawa Twoich nastepnych prac
Stary 2010-02-01, 18:18   #16
riszelie
Raczkowanie

Pięknie dziękuję Niestety, nie jestem w stanie przedstawić żadnych dowodów na fakt, że powyższe prace rzeczywiście są moimi pierwszymi Mam jednak nadzieję, że mi wierzycie na słowo Prawda jest taka, że zanim wzięłam się za pierwszą rzecz przeczytałam całe forum dekupażowe wzdłuż i wszerz (i obejrzałam miliooonyyyy zdjeć) Zwłaszcza komentarze Pupila, babagagi i jambolaji okazały się pomocne (dlatego też bardzo dziękuję za odwiedzenie mojego wątku i podzielenie sie uwagami). Zebrawszy do kupy Wasze uwagi i porady, możnaby stworzyć naprawdę świetny poradnik dla amatorek decoupage'u żadne dodatkowe podręczniki i kursy nie byłyby potrzebne No i właśnie dzieki tym komentarzom wiedziałam mniej więcej co i jak przykleić, choć wiele sztuczek jest dla mnie nadal tajemnicą.
Co do pudełka z bałwankiem to od razu chciałam wyjaśnić, że moim największym wkładem w tę pracę było znalezienie genialnej serwetki Niestety, te wszystkie wzorki nie są moją zasługą - a już na pewno nic nie wycinałam ozdobnymi nożyczkami Pudełko pomalowałam na brązowo, przykleiłam serwetkę i ozdobiłam srebrną farbą - oto cały mój wysiłek I w tym właśnie tkwi urok decu... czasem wystarczy ładna serwetka i trochę czasu
Stary 2010-02-01, 19:37   #17
Pupil

Cytat:
Co do pudełka z bałwankiem to od razu chciałam wyjaśnić, że moim największym wkładem w tę pracę było znalezienie genialnej serwetki Niestety, te wszystkie wzorki nie są moją zasługą - a już na pewno nic nie wycinałam ozdobnymi nożyczkami
A to się dałam nabrać byłam pewna że sama wycinałaś nożyczkami te wzorki
Tym bardziej ogromne za znalezienie genialnej serwetki i wykonanie

[SIGPIC][/SIGPIC]

Stary 2010-02-07, 20:16   #18
riszelie
Raczkowanie

Pojemniczek na długopisy Stworzony, aby ćwiczyć lakierowanie i polerkę W kilku miejscach przedobrzyłam i zdarła mi się farba Ale co tam... W związku z wykańczaniem prac mam kilka pytań... Podobno po szlifowaniu papierem ściernym powinno się użyć pasty polerującej, podobno niektórzy używają wosku do wykańczania prac... Czy stosujecie coś takiego?
Stary 2010-02-07, 20:25   #19
anulkaczarna
BAN stały

GG do anulkaczarna

Bardzo ładne te Twoje pudełeczko niestety, jak w moim pudełku, nie za dobrze dobrałaś tło i widać tło od serwetki ale moim zdaniem i tak jest przepięknie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-02-07, 20:26   #20
Pupil

Bardzo ładny dekupojemnik
Od razu zrobiło się wiosennie, piękne motywy aż miło popatrzeć

Co do lakierowania to po szlifowaniu ponownie lakierujesz, ostatnią warstwę lakieru pozostawiasz już nie szlifowaną. Szlifować należy zacząć gdzieś po 4 warstwie lakieru i szlifować też co mniej więcej 4 warstwy. Jak będziesz robić to częściej to będzie to syzyfowa praca - co namalujesz to zetrzesz papierem
Woskiem można oczywiście wykańczać pracę, są niesamowicie przyjemne po nim w dotyku. Zwłaszcza samo drewno jest rewelacyjne po wosku, np. elementy bejcowane.

[SIGPIC][/SIGPIC]

Stary 2010-02-07, 20:42   #21
riszelie
Raczkowanie

Pupil, a możesz mi polecić jakieś konkretne woski? Ostatnio oglądałam takie do samochodów, ale nie byłam przekonana czy można je stosować do decu
Stary 2010-02-07, 20:59   #22
Pupil

Woski samochodowe nie nadają się
Zajrzyj do Castoramy lub innych sklepów budowlanych. Do drewna są świetne właśnie woski ze sklepów budowlanych. W Castoramie jest też mały dział z preparatmi do renowacji mebli - tam z pewnością znajdziesz woski

Możesz też nabyć woski w sklepach z artykułami do decu:
http://www.decoupage.art.pl/product_...oducts_id=1670
http://www.swiatmargo.pl/magic_touch...ml,46,592.html - woski kolorowe
http://www.decoupage.net.pl/index.ph...dm=25&idp=3937

[SIGPIC][/SIGPIC]

Stary 2010-02-07, 21:01   #23
riszelie
Raczkowanie

Wielkie dzięki
Stary 2010-02-13, 17:44   #24
sioodemka
Zakorzenienie

Podobaja mi się wszystkie prezenciki, które zrobiłaś, ale najcudowniejsze jest dla mnie pudełeczko z bałwankiem - mega urokliwe
Pudełeczko na długopisy również bardzo fajnie Ci wyszło brawo !!!! czekam na kolejne prace

sioodemka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-13, 18:17   #25
paulisia250285
Wtajemniczenie

Witaj wsrod decupazystek;D
Prace jak na pocztki sa bardzo, ale to bardzo ladne. dziewczyny napisaly co jest nie tak i sie pod tym podpisuje.wszystko mi sie podoba, a najbardziej pudelko na dlugopisy i pudelko z balwankiem! super! i czekam na wiecej

Moje papierki

moj blog http://craftowepasje.blogspot.com

- 11.01NOWOŚCI NA WĄTKU PAPIEROWYM!!!SCRAPY
paulisia250285 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-13, 23:32   #26
riszelie
Raczkowanie

Dziękuję za miłe komentarze Jestem właśnie na etapie odkrywania plusów wielokrotnego lakierowania Mój szwagier, który zajmował się wykańczaniem łodzi pokazał mi jak powinno się prawidłowo szlifować takie rzeczy Z tym, że on twierdzi, że po szlifowaniu nie powinno się już lakierować, a jedynie polerować pastami do polerki wykończeniowej Jeszcze tego nie próbowałam, bo ciężko znaleźć takie pasty w zwykłych sklepach...
Dziś dołączam pudełko, którego wieko okleilam papierem do scrapbookingu... Środek zepsułam malując podziałki na niebiesko, ale nie mam już ochoty na zdzieranie farby i ponowne malowanie, wiec musi tak zostać.
Stary 2010-02-13, 23:58   #27
Pupil

Fajna szkatułka czy herbaciarka
A przedziałki po prostu możesz przetrzeć patyną, wyjdą stare z przebłyskiem błękitu - powinno być ok

[SIGPIC][/SIGPIC]

Stary 2010-02-14, 00:42   #28
jambolaja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pupil Pokaż wiadomość
Fajna szkatułka czy herbaciarka
A przedziałki po prostu możesz przetrzeć patyną, wyjdą stare z przebłyskiem błękitu - powinno być ok
Stary 2010-02-14, 09:43   #29
riszelie
Raczkowanie

Dzięki za podpowiedź , na pewno spróbuję, bo teraz te kolory za bardzo się różnią.
Stary 2010-02-14, 09:45   #30
anulkaczarna
BAN stały

GG do anulkaczarna

Bardzo bardzo bardzo fajna szkatułka
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Decoupage

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości