|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Tort na 1 urodziny pilnie potrzebny przepis !!!
witam Was dziewczyny, kobietki, żonki i mamusie
![]() potrzebuję, tak jak w tytule sprawdzony przepis na tort urodzinowy dla mojej pociechy. roczek będzie miała dopiero we wrześniu, ale szukam już teraz bo nie lubię na ostatnią chwilę, a chce żeby był piękny i pyszny i żeby córcia też mogła go ZJEŚĆ!!! więc proszę o przepisy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Tort na 1 urodziny pilnie potrzebny przepis !!!
hej! czyżby żadna z Was nie piekła torta dla swojej pociechy???
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:42 ---------- Poprzedni post napisano o 10:29 ---------- ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Ja moim pociechom przeważnie robię tort z bitą śmietaną ( przepis mam z internetu)
" Masa: 1 litr śmietany 30% Łaciatej 6-7 łyżek cukru pudru 1 cukier waniliowy 25 dkg serka macsarpone 4-5 śmietan-fixów ( ja daję je tylko wtedy gdy tort musi poczekać te dobre kilka godzin na zanim zostanie pochłonięty ) 1 galaretka wiśniowa 1 galaretka pomarańczowa 30 dkg malin (mogą być mrożone) 1 szklanka soku ananasowego Galeratki rozpuszczamy w 1 szklance wody każdą (czyli w połowie ilości wody podanej z tyłu opakowania ![]() Odstawiamy do zgęstnienia. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i ewentualnie ze śmietan-fixem (tutaj z cukrem pudrem to wedle uznania... jednak ta masa nie może być bardzo słodka Gdy jest już sztywna dodajemy serek mascarpone i dalej mieszamy (tak ok. 3 minut ) Wcześniej upieczony biszkopt kroimy na plastry. Każdy plaster przed położeniem masy nasączamy sokiem ananasowym a następnie smarujemy grubszą wartwą masy. Na to układamy gęsto: maliny i galaretkę pokrojoną w kostkę. Przykrywamy płatem biszkoptu.... uciskamy tak by wszystko ładnie do siebie przyległo... i znów nasączamy biszkopt i nakładamy masę, owoce i galaretki. Pamiętajmy by zostawić trochę masy na ustrojenie tortu. Tort jest przepyszny No ma już rzesze fanów ![]() Robię go na biszkopcie z tego przepisu: Biszkopt, który jest pyszny i niezawodny 4 jajka szklanka cukru szklanka mąki luksusowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie łyżeczki) łyżka octu Jajka z cukrem ubijamy do białości. Dodajemy mąki, proszek do pieczenia - ubijamy i na sam koniec dolewamy łyżkę octu. Pieczemy na złotawy kolor - sprawdzamy patyczkiem i gotowe ![]() tylko czasem modyfikuję, np bez galaretek i malin a zato z zmielone truskawki z żelatyną i ta masa na cienko na część biszkopta i na to część bitej śmietany itd. A przyozdabiam np żelkami miśkami, cukierkami, owocami. Zdjęcia mogę załączyć dopiero jutro wieczorem . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() czyli mój roczniak spokojnie będzie mógł go spałaszować ![]() ---------- Dopisano o 13:56 ---------- Poprzedni post napisano o 13:52 ---------- a zdjęcie też było by bardzo mile widziane ![]() ---------- Dopisano o 14:00 ---------- Poprzedni post napisano o 13:56 ---------- aaaa... i jeszcze coś. ten biszkopt naprawdę wychodzi? bo ja mam jakoś 2 lewe ręce do pieczenia biszkoptu. mogę upiec wszystko inne, ale z tym ciężko bo mi nie wyrasta... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Próbowałam wielu przepisów na biszkopt i ten pasuje mi najbardziej, zresztą w tą niedziele mój syn będzie kończył 6 lat i będę robić ten tort. Jak mój aparat nie zawiedzie to w poniedziałek zamieszczę zdjęcia z przygotowań, a jutro jak obiecałam wkleję te które były w poprzednich latach
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Są jakie są , ale najważniejsze że dzieciakom smakowały.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
a ja z czystym sumieniem mogę Ci polecić tort Schwarcwaldzki z tej strony: http://mojewypieki.blox.pl/2009/01/T...rest-Cake.html. Robiłam wiele razy, jest pyszny!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Ojej jakie cudne
![]() Cytat:
![]() ![]() Sama podpatrzę któryś przepis, moja ma urodziny za kilka dni ![]() Jeśli komuś potrzebny jeszcze przepis na niezawodny biszkopt to służę w razie czego ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie znam się na dzieciach ![]() W każdym razie tort jak dla mistrzowski, zresztą jak każdy wypiek pani Doroty. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
|
są jakiesą???!! są cudne!
![]() ![]() ![]() ![]() strasznie dziękuje ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:14 ---------- Poprzedni post napisano o 21:08 ---------- Cytat:
![]() Edytowane przez zizatr Czas edycji: 2012-07-21 o 20:16 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
![]()
[QUOTE=zizatr;35372066]witam Was dziewczyny, kobietki, żonki i mamusie
![]() potrzebuję, tak jak w tytule sprawdzony przepis na tort urodzinowy dla mojej pociechy. roczek będzie miała dopiero we wrześniu, ale szukam już teraz bo nie lubię na ostatnią chwilę, a chce żeby był piękny i pyszny i żeby córcia też mogła go ZJEŚĆ!!! więc proszę o przepisy Cześć. To jest tort, właściwie już tylko na zdjęciu, dla mojego synka który wczoraj skończył 4 latka. Robiłam go pierwszy raz ale zaskoczył wszystkich więc chyba się udał. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
[QUOTE=milagra;35515073]
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#13 | |
Raczkowanie
|
[QUOTE=milagra;35515073]
Cytat:
razem z biszkoptem? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:20.