|
Notka |
|
Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Panny Młode 30+
Witam Was ciepło
![]() od dawna śledzę Wasze wypowiedzi i opinie. Macie mnóstwo fajnych rad i pomysłów ![]() Przeglądając forum zauważyłam, że nie ma tutaj wątku o PM 30 i jeszcze + ![]() Zapraszam wszystkie przyszłe i obecna PM do podzielenia się Waszymi przemyśleniami i doświadczeniami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Panny Młode 30+
Ja jestem troszkę młodsza PMką (25)ale fajny wątek
Nie uważam żeby po 30 trzeba było zakladac kask albo worek na glowie znam osoby co mają śluby po 30 Dla mnie to bez znaczenia jaki wiek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
A pewnie, że bez znaczenia!
Kobieto, szalej z welonem, dekoltem, podwiązką, najpiękniejszą suknią jaką zobaczysz (i będzie Cię na nią stać ![]() ![]() A swoją drogą....zapytaj swojego narzeczonego, czy chcialby zobaczyć Cię w dniu ślubu ubraną jak stary moher....najlepiej w garsonce ze spódnica do połowy łydek!!! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Powodzenia! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Rozeznanie
|
Ja jestem Panna Mloda 30-stka i niemam zadnych ograniczen czy wypada czy nie
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:16 ---------- Poprzedni post napisano o 22:12 ---------- Cytat:
![]() ![]() Przeciez kobieta jak wino, czym starsza tym lepsza ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Gadunia no z tymi nieogolonymi nogami to wyskoczyłaś
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() strasznie podoba mi się to co koleżanka napisała ![]() Moja kuzynka wychodząc za mąż miała 31 lat była ubrana w białą suknie z welonem wszsytko w stylu hiszpańskim wyglądała cudnie ![]() Powodzenia ![]() aaa te staroświeckie poglądy schowaj głęboko w szafę ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Idąc tym tropem, to ja mając lat 19 powinnam ślubować w sukience komunijnej ;-) Moim zdaniem wiek nie ma żadnego znaczenia, najważniejsze, żebyś Ty czuła się najpiękniejsza w tym dniu - ludzi i tak się nie zadowoli...
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Witam Was, drogie Wizażanki
![]() zgadzam się, że wiek zamążpójścia obecnie bardzo się obniżył i sporo kobiet decyduje się na ślub i rodzinę po 30-tce. Sama podjęłam taką decyzję po 10 latach związku, kiedy wiem, że mój przyszły TZ jest facetem odpowiedzialnym i sprawdził się w wielu trudnych sytuacjach. Teraz oboje jesteśmy pewni, że chcemy pójść o krok dalej. Nie jestem zdziwiona opiniami starszawych ciotek, trochę folkloru zawsze się przyda. Dziwią mnie opinie młodszych koleżanek i jest ich całkiem sporo. Vilema, ja też nie planuję welonu, a jedynie kwiat we włosach. Jaką wybrałaś sukienkę? Pochwalisz się? Dziewczyny, a może doradzicie mi jakieś fajne sukienki? Lubię skromność i prostotę, nie przepadam za "bezami" i innymi falbaniastymi... pozdrawiam: gazia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Co do pogrubionego - ja miałam białą suknię ślubną i welon. Nie widzę powodu, czemu miałabym z tego rezygnować, przecież nie jestem staruszką ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Witaj mrowinka, pewnie, ze pasujesz
![]() ja też nie uważam się za staruszkę. Założyłam ten wątek tak trochę w proteście przeciwko stereotypom. Mówiąc kolokwialnie wkurza mnie takie podejście, że jak ktoś jest po trzydziestce i nie ma męża to jest z nim coś nie tak. A ślub powinien brać najlepiej po mszy i po cichu. Ja zamierzam mieć suknię, nie białą, bo nie lubię i nie wyglądam najkorzystniej w bieli. Będę miała podwiązkę i co tam jeszcze( muszę spisać) ![]() Zapraszam do rozmów wszystkie przyszłe, obecne i byłe PMki- obecne mężatki. Zaprotestujmy przeciwko rodzajowi dyskryminacji. Facet 30+ to jest dojrzały, kobieta 30+ jest starą panną. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
[1=a2fc2be9cd8d1027f8cb90d 936276c49cf807c7d_6559504 24f87d;28507451]Miałam 30 lat w dniu ślubu - pasuję do wątku?
![]() Co do pogrubionego - ja miałam białą suknię ślubną i welon. Nie widzę powodu, czemu miałabym z tego rezygnować, przecież nie jestem staruszką ![]() Moim zdaniem nawet staruszka może wyglądać ślicznie w welonie ![]()
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Oczywiście, że 30+ jest dobrym czasem na małżeństwo!
Sama brałam ślub w wieku 29. ![]() ![]() W moim otoczeniu dziwi ślub w wieku 20-25 lat, a 30+ uchodzi za najnormalniejszy czas na to. Nie patrz na to, co wypada, a co nie, tylko wkładaj to, na co masz ochotę. ![]() Ja miałam welon, chociaż zarzekałam się, że nie chcę, bo mi się żaden nie podobał, aż zobaczyłam ten wymarzony. Wszystko pasuje i wypada, tylko rękawiczkom mówimy stanowcze i zdecydowane NIE. :P
najważniejsze w życiu jest być zdrowym, mieć zdrowego małżonka, zdrowe dziecko, zdrowych rodziców, zdrowe rodzeństwo. wszystko inne jest kwestią chęci i siły, niekiedy szczęścia... Edytowane przez wika82 Czas edycji: 2011-08-02 o 17:14 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
[1=a2fc2be9cd8d1027f8cb90d 936276c49cf807c7d_6559504 24f87d;28512943]Pewnie i tak, ale żadnej jak dotąd nie widziałam
![]() W jakimś hamerykańskim filmidla kiedyś trafiłam ![]()
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Witam, też mam 30+ i już za miesiąc mój wieli dzień. Dla mnie najśmieszniejsze było to, że gdy powiedzieliśmy, że się zaręczyliśmy to niektórzy się dziwili, że ślub planujemy dopiero za rok i 9 miesięcy. Przecież w tym wieku to już nie ma na co czekać i trzeba się szybko pobrać bo latka lecą. Dodatkowo znajoma, która też miała 30+ w dniu ślubu szczyciła się tym, że ona była ode mnie o rok młodsza gdy brała ślub (jakby to były zawody, która pierwsza trafi przed ołtarz). Jeżeli chcę długiego narzeczeństwa i ślubu z wszystkimi detalami to będę to miała i żadnej ciotce, koleżance czy sąsiadce nic do tego. Każdej przyszłej młodej pannie młodej(niezależnie od wieku) należy się taka uroczystość jaką sobie wymarzyła i zaplanowała. A ja dodatkowo lubię być narzeczoną i czasami żal, że to już tak krótko potrwa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Dokładnie tak jak mówi Izaleszno
![]() mamy bardzo podobne doświadczenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
Ja tez jestem 30+ ale powiem wam szczerze ze nawet przez mysl mi nie przeszlo, zeby z tego powodu rezygnowac z jakichs marzen
![]() ![]() ![]() Pozdrawiam i milych przygotowan do slubu zycze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
Witam dziewczyny
![]() Ja też w dniu ślubu będę już miała skończone 30 lat i wcale się tym nieprzejmuję ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Jak dla mnie wiek w dniu ślubu nie ma żadnego znaczenia, jesteś Panną Młodą i niezależnie od tego ile masz lat masz prawo do białej sukni, welonu i innych ślubnych tradycji. Stojąc przed kościołem w białej sukni i tak nikt (oprócz zaproszonych gości) nie będzie wiedział ile masz lat, nikt nie ma napisane na czole 30+, 25+, itp. W życiu nie pomyślałabym, że PM coś nie wypada bo ma tyle a nie tyle lat. Ja brałam ślub w wieku 27 lat i nawet przez chwilę przygotowań nie pomyślałam, że czegoś mi nie wypada bo nie jestem młodziutką 20-stką. Suknię miałam w sumie skromną, ale tylko dla tego, że taki od bardzo długiego czasu był mój ideał sukni ślubnej, w żadnym wypadku nie dlatego, że np. nie wypadałoby mi założyć typowej księżniczki. To Twój ślub i Twoje marzenia
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny
![]() jak tam PM 30+? Jakoś mało nas ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
![]()
Witajcie.Ja w dniu ślubu obchodziłam 31 urodziny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja poznałam swoją 2-gą połowę dopiero po 30-stce i dlatego dopiero teraz wzięłam ślub. Zrobiłam jak chciałam suknia-hiszpanka (ecru ![]() ![]() Także nie przejmuj się tym co mówią inni i rób tak, jak chcesz, aby ten dzień wyglądał. Może Ci dziewczyny, które już dawno brały ślub zazdroszczą, że ten wspaniały dzień jeszcze przed Tobą ??? ![]() Pozdrawiam i napisz nam jak przygotowania ![]()
![]() |
![]() |
#24 | ||
Raczkowanie
|
halo się tutaj witam bo jestem PM30+ (dokładnie 31
![]() Cytat:
ten kostium mnie rozłożył na łopatki ![]() Cytat:
![]() [1=a2fc2be9cd8d1027f8cb90d 936276c49cf807c7d_6559504 24f87d;28509748]Nie spotkałam się z taką dyskryminacją. Może to zależy od środowiska? Naprawdę, nikt mi nie dał odczuć, że byłam starą panną ![]() to napewno od środowiska zależ. jak wspomniałam mam 31 lat i nie mam kłopotu z tym, że wychodzę za mąż w tym wieku. ale siostra mojego narzeczonego kończy w tym roku 30 lat i ogromny kłopot z tym, że nie ma męża. to zależy od światopoglądu ![]() a co do stroju, ja nie mam zamiaru się ograniczać będzie tak jak ja chcę ![]() mam nadzieję że wątek się rozkręci
![]() |
![]() |
#25 |
Rozeznanie
|
Widzę, że coraz więcej PM 30+
![]() U mnie też nie było problemu, że w tym wieku dopiero wychodzę za mąż. Myślę, że to rzeczywiście zależy od środowiska. Jednak nie należy się przejmować takimi docinkami i przeżyć ten dzień jak dla nas jest najlepiej! ![]() Dziewczyny może pochwalicie się zdjęciami ze ślubów? ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:25.