|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Książki, płyty, filmy itd. dla przyszłych rodziców
Hej dziewczyny, mam nadzieję, że nie ma takiego wątku jeszcze - jako przyszła mama oczekująca na dniach dziecka sporo czytam. Mowa tu o książkach dot. wychowania, pielęgnacji niemowląt, nawiązywania kontaktu z dzieckiem. Chciałabym zachęcić mamy przyszłe/obecne (zwłaszcza te które ze względu np. na studia albo pracę mają styczność z "bestsellerami" dot. wychowywania dzieci) do wyrażania opinii nt. ksiazek o tej tematyce. Dla mnie to jest wyznacznik nie wiadomo jakiej wiedzy, i wiem też, że macierzyństwa się z tych książek nie nauczę, ale przed porodem sięgam po tego typu pozycje, chociaż zupełnie nie wiem, które z nich są tymi "lepszymi" a które "gorszymi"
![]() To samo z muzyką, słucham dużo kołysanek dla dzieci (uwielbiam!) moja mała też podsłuchuje będąc w brzuchu i czuję po jej ruchach, że niktóre klimaty muzyczne przypadają jej do gustu bardziej, inne mniej ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Książki, płyty, filmy itd. dla przyszłych rodziców
Mnie się najbardziej podoba książka "ciężarówka przez 9 misięcy", bo nie jest napisana sztywnym językiem ale z dowcipem
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Mnie np polecane przez Bianeczkę książka w ogołe nie podeszła. Raziła mnie stylem, formą i humorem
![]() 1. Mamo, tato co ty na to 2. Język niemowląt 3. W oczekiwaniu na dziecko Co do muzyki- moje dziecko słucha takiej muzyki jaką lubię- puszczam płyty i radio, żeby przyzwyczaić je do tego co będzie puszczane w domu ![]() ![]()
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moje typy ![]() 1."Mądrzy rodzice" M.Sunderland 2."Warto karmić piersią. I co dalej?" Magdalena Nehring-Gugulska 3. zapoznac sie z podstawami rozwoju psychicznego niemowlaka,zeby nie wpasc w tok myslenia typu "dziecko wymusza",albo "dam mu sie wyplakac" 4."Nieporadnik rodzica "P.Holtz ![]() co do muzyki - "Kołysanki utulanki " i muzyka ktora lubi mama ![]()
![]() |
![]() |
#5 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Z ciekawych pozycji jeszcze "odkrywam macierzyństwo" preeti agrawal ![]()
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tracy byla wiele lat niania,bez watpienia potrafi dziecko wytresowac,zeby ni sprawialo klopotu.Ale rola rodzica jest wychowanie a nie tresowanie. Mam prawie 2 miesieczna coreczke i nijak nie da sie jej wpasowac bezbolesnie w Latwy Plan .
![]() |
![]() |
#7 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() fajnie napisana lekkim jezykiem, bez moralizatorstwa. Ale to ksiazka na wesolo a nie dzielo naukowe i tak nalezy do tego podchodzic. ![]() ja jestem dopiero w poczatkowej ciazy ale jak juz bede bardziej zaawansowana to kupie oczywiscie tez inne ksiazki. chwilowo ta wystarczy. A jakies ksiazki dla taty oczekujacego na malucha? ![]() Chcialabym cos mezowi podsunac |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
a ja polecam "Masaż niemowląt" Ch. Voormann, G. Dandekar
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Uśmiał się przy niej , a przy okazji otrzymał sporą dawkę wiedzy. Mysle, że dla facetów ksiazki "specjalistyczne" są niepotrzebne... bo oni inaczej patrzą niż my... (mój mąż lekturę ww książki rozpoczął od rozdziału "Współżycie w ciąży" ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale nigdzie nie napisano w tej ksiazce, aby dziecko zostawic samo gdy płacze, stać p[od drzwiami i nasłuchiwać.Tracy Hogg uważa to za skrajne podejscie i jej metoda (moim zdaniem niezbyt warta zachodu) polega na braniu na rece dziecka i odkłądaniu, a potem utulaniu z odległosci (trzymaniu za rączkę, rytmicznym klepaniu po lecach muzyczce, czy śpiewaniu - jednym słowem - rytuałom), czylina uspokajaniu dziecka kiedy płacze i odkładaniu do łózeczka kiedy jest spokojne - nigdzie Tracy Hogg nie napisała o tym, zeby zostawiać płaczące dziecko, samo w łózeczku, ona tez uwaza to za okrucienstwo. Nigdzie tez TH nie napisała o tym, ze małe dziecko manipuluje rodzicoów płaczem, raczej chodziło jej o to, żeby nauczyc dziecka innej niz płacz komunikacji. Co drugi akapit TH pisała, ze nie wolno lekcewazyc płaczu dziecka, tylko próbowac sie wen wsłuchiwać, co nie oznacza, że nie należy koic tego płaczu. To w innej ksiazce (zasnij wreszcie, czy cos w ten desen) pisano o zostawianiu płaczacego dziecka samemu sobie. Nie jest tez zwolenniczka tresowania dzieci, a raczej łągodnego wychowywania - konsekwencji i stawiania granic - bez przemocy jakiejkolwiek. Pzreczytałam tę ksiazkę - Jezyk Niemowlat 3 razy i uważam ja za średnio przydatna, choc przy polskiej tendencji do uprawiania zimnego chowu dziecka, może byc to lektura przydatna dla wielu polskich mam i tatusiów. Edytowane przez Jaatkaa85 Czas edycji: 2011-07-26 o 18:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() edit :nie mam autora,wiec nie mam pewnosci ![]() Sylvia de Bejar jako autorów ![]()
...i jest ![]() Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka. ![]() ![]() Edytowane przez stokrotka_to_ja Czas edycji: 2011-07-26 o 19:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
tą nr 2 mam,ale jeszcze do niej nie zajrzałam..
![]() |
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
Tak, niestety to prawda. Mnóstwo reklam. Trzeba po prostu je pominąć, nie zwracać uwagi, bo po zatym to całkiem niezła książka- dużo informacji o prawidłowym rozwoju, noszeniu, przewijaniu itd
![]()
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
Jesli szukając książek macie chwilę czasu i w pobliżu jakiś Empik lub wiekszą ksiegarnię, to dobrze jest przejrzeć wszystkie oferowane pozycje. Niestety ksiażka książce nierówna i nasze oczekiwania co do ich zawartości też są różne.
Ja na poczatku ciaży dostałam od kolezaniki "W oczekiwaniu na dziecko" i przyznam, że jestem z tej ksiazki zadowolona. Ale polecano mi też kilka innych książek, więc poszłam przejrzeć je w księgarnii i akurat "ciężarówką przez 9 misięcy" kompletnie do mnie nie trafiła. Mimo szczerych chęci nie kupiłam żadnej dodatkowej książki na temat ciąży. Teraz planuję przejśc sie do ksiegarni i przejrzeć książki na temat macierzyństwa ciekawe czy pozosatnę przy kontynuacji "W oczekiwaniu na dziecko"
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jutro jeszcze zajrzę do drugiego empiku-może tam będzie jakis odpieczętowany egzemplarz też myślę by kupić w oczekiwaniu na dziecko.
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
zawsze można prosić o odpieczętowanie - jeszcze nie miałam odmowy
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
w empiku ci odpieczętowywali i nic nie mówili nawet jeśli nie kupiłas??
będę dziś w złotych to zobaczę czy odpieczętują...
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
dziewczyny, ja zakupiłam jakiś czas temu książkę "Zrozum swojego niemowlaka" i właśnie skończyłam ją czytać - bardzo serdecznie polecam. Ponadto zkaupiłam też "Umysł mamy" i nieźle się przy tej książce ubawiłam (mimo,że nie jest rozrywkowa). Ale autorka pisze właśnie o kobietach, które obawiają sie macierzynstwa ze względu na swoiste "odmóżdzenie" które mu towarzyszy (wiecie... kiedyś bussiness-woman albo inne takie, a potem tylko rozmowy o kupach
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() zapowiada sie super! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() przede wszystkim stany emocjonalne kobiety w ciąży. Aż sama byłam zdziwiona, że tak trafnie ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
czyli poczateczek ![]() to jest wlasnie mojemu potrzebne. On przy naukowej ksiazce to by sie zaraz znudzil. Moj TZ z tych co twierdza ze instynkt zadziala i bedziemy wiedziec co robic ![]() Ale ksiazke sam chcial dostac bo pozazdroscil mi mojej "Z ciezarowka przez 9 miesiecy". Ja sie smialam na glos i on tez chcial cos fajnego i przydatnego. A na naukowe podreczniki przyjdzie czas. Jak juz bedzie 2 trymsetr to sobie cos "wartosciowszego" poznawczo kupie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:42.