Książki, płyty, filmy itd. dla przyszłych rodziców - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-07-25, 09:58   #1
beatkap1
Raczkowanie

Książki, płyty, filmy itd. dla przyszłych rodziców

Hej dziewczyny, mam nadzieję, że nie ma takiego wątku jeszcze - jako przyszła mama oczekująca na dniach dziecka sporo czytam. Mowa tu o książkach dot. wychowania, pielęgnacji niemowląt, nawiązywania kontaktu z dzieckiem. Chciałabym zachęcić mamy przyszłe/obecne (zwłaszcza te które ze względu np. na studia albo pracę mają styczność z "bestsellerami" dot. wychowywania dzieci) do wyrażania opinii nt. ksiazek o tej tematyce. Dla mnie to jest wyznacznik nie wiadomo jakiej wiedzy, i wiem też, że macierzyństwa się z tych książek nie nauczę, ale przed porodem sięgam po tego typu pozycje, chociaż zupełnie nie wiem, które z nich są tymi "lepszymi" a które "gorszymi"
To samo z muzyką, słucham dużo kołysanek dla dzieci (uwielbiam!) moja mała też podsłuchuje będąc w brzuchu i czuję po jej ruchach, że niktóre klimaty muzyczne przypadają jej do gustu bardziej, inne mniej Nie mam ambicji by zmuszać dziecko do słuchania Mozarta, ale może byśmy stworzyły taka "lista przebojów" płyt z muzyką dla maluchów? Powymieniały się opiniami? Wiem, że ciężko generalizować, bo każde dziecko jest inne, ale chętnie posłucham co dziewczyny polecacie/odradzacie. I które trendy sie sprawdzają u Was, a które nie
beatkap1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-25, 19:58   #2
bianeczkaa
Zakorzenienie

Dot.: Książki, płyty, filmy itd. dla przyszłych rodziców

Mnie się najbardziej podoba książka "ciężarówka przez 9 misięcy", bo nie jest napisana sztywnym językiem ale z dowcipem śmieszne rysunki, ale mimo wszystko sporo przydatnej wiedzy. Bardzo fajna jest też "szkoła rodzenia", muzykę słucham z radia. Próbowałam akiej relaksacyjnej, ale mnie irytowała

Zapraszam na mojego BLOGA KOSMETYCZNEGO
http://carlacosmetics.blogspot.com/

22.08.2015 - Nasza Jagodzianka

Wspólnie zamawiamy buty
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=778031

bianeczkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-26, 10:22   #3
kaileight
Zadomowienie

Mnie np polecane przez Bianeczkę książka w ogołe nie podeszła. Raziła mnie stylem, formą i humorem Byłam zirytowana czytając ją. Dlatego trudno będzie stwoarzyć jedną listę, ale w sumie możemy wypisywać różne propozycje. Moje typy to:
1. Mamo, tato co ty na to
2. Język niemowląt
3. W oczekiwaniu na dziecko

Co do muzyki- moje dziecko słucha takiej muzyki jaką lubię- puszczam płyty i radio, żeby przyzwyczaić je do tego co będzie puszczane w domu
Stary 2011-07-26, 11:24   #4
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
Napisane przez kaileight Pokaż wiadomość
Mnie np polecane przez Bianeczkę książka w ogołe nie podeszła. Raziła mnie stylem, formą i humorem Byłam zirytowana czytając ją. Dlatego trudno będzie stwoarzyć jedną listę, ale w sumie możemy wypisywać różne propozycje. Moje typy to:
2. Język niemowląt

Co do muzyki- moje dziecko słucha takiej muzyki jaką lubię- puszczam płyty i radio, żeby przyzwyczaić je do tego co będzie puszczane w domu
ja bym Jezyka niemowląt nie polecała,a jesli już,to podejsc do tej ksiazki z duzym dystansem,bo Łatwy Plan nijak ma sie do potzeb dziecka,szczegolnie noworodka.
Moje typy
1."Mądrzy rodzice" M.Sunderland
2."Warto karmić piersią. I co dalej?" Magdalena Nehring-Gugulska
3. zapoznac sie z podstawami rozwoju psychicznego niemowlaka,zeby nie wpasc w tok myslenia typu "dziecko wymusza",albo "dam mu sie wyplakac"
4."Nieporadnik rodzica "P.Holtz taka lekka lektura

co do muzyki - "Kołysanki utulanki " i muzyka ktora lubi mama

Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka.

POMOC dla dzieci z Tanzanii https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=675684
stokrotka_to_ja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-26, 12:31   #5
kaileight
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez stokrotka_to_ja Pokaż wiadomość
ja bym Jezyka niemowląt nie polecała,a jesli już,to podejsc do tej ksiazki z duzym dystansem,bo Łatwy Plan nijak ma sie do potzeb dziecka,szczegolnie noworodka.
No właśnie o tym mówię Każdy będzie miał swoje typy, a polecane przez innych książki niekoniecznie będą spełniały oczekiwania. Ja na razie mówię z perspektywy mamy w ciązy Natomiast "Język niemowląt" był mi polecany w szkole rodzenia, przez położną środowiskową, lekarza ginekologa i jedną koleżankę

Z ciekawych pozycji jeszcze "odkrywam macierzyństwo" preeti agrawal
Stary 2011-07-26, 12:43   #6
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
No właśnie o tym mówię Każdy będzie miał swoje typy, a polecane przez innych książki niekoniecznie będą spełniały oczekiwania. Ja na razie mówię z perspektywy mamy w ciązy Natomiast "Język niemowląt" był mi polecany w szkole rodzenia, przez położną środowiskową, lekarza ginekologa i jedną koleżankę

Z ciekawych pozycji jeszcze "odkrywam macierzyństwo" preeti agrawal
ja "jezyk" przeczytałam,moza tam znalezc kilka fajnych rad,np. dotyczacych rodzajow placzu dziecka. Ale juz rozdzial dotyczacy karmienia piersia czy zasypiania to kompletne brednie. Jak mozna malenkie dziecko zostawic samo i odliczac po drzwiami minuty jego placzu ? Trzeba nie tylko nie miec serca,ale tez i zdawac sobie sprawy jak egatywny wplyw taka metoda ma na psychike dziecka i budowanie jego relacji z rodzicem. Poza tym Tracy Hogg zaklada mylnie,ze niemowlak bedzie probowal maniupulowac rodzicem,czym dowodzi,ze kompletnie nie ma pojecia o rozwoju dziecka.Na tym etapie mozg dziecka zwyczajnie nie jest zdolny do tak skompliowanego myslenia,nie zachodza w nim jeszcze potrzebne do tego reakcje chemiczne.
Tracy byla wiele lat niania,bez watpienia potrafi dziecko wytresowac,zeby ni sprawialo klopotu.Ale rola rodzica jest wychowanie a nie tresowanie.
Mam prawie 2 miesieczna coreczke i nijak nie da sie jej wpasowac bezbolesnie w Latwy Plan .

Stary 2011-07-26, 13:01   #7
Zariah
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez bianeczkaa Pokaż wiadomość
Mnie się najbardziej podoba książka "ciężarówka przez 9 misięcy", bo nie jest napisana sztywnym językiem ale z dowcipem śmieszne rysunki, ale mimo wszystko sporo przydatnej wiedzy. Bardzo fajna jest też "szkoła rodzenia", muzykę słucham z radia. Próbowałam akiej relaksacyjnej, ale mnie irytowała
mnie tez sie podoba "ciężarówka przez 9 misięcy",
fajnie napisana lekkim jezykiem, bez moralizatorstwa.
Ale to ksiazka na wesolo a nie dzielo naukowe i tak nalezy do tego podchodzic.
ja jestem dopiero w poczatkowej ciazy ale jak juz bede bardziej zaawansowana to kupie oczywiscie tez inne ksiazki.
chwilowo ta wystarczy.

A jakies ksiazki dla taty oczekujacego na malucha?
Chcialabym cos mezowi podsunac

Zariah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-07-26, 13:14   #8
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

http://dziennikciezarowca.blox.pl/html

Stary 2011-07-26, 13:18   #9
acelinka
Zakorzenienie

a ja polecam "Masaż niemowląt" Ch. Voormann, G. Dandekar
acelinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-26, 17:47   #10
beatkap1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Zariah Pokaż wiadomość
mnie tez sie podoba "ciężarówka przez 9 misięcy",
fajnie napisana lekkim jezykiem, bez moralizatorstwa.
Ale to ksiazka na wesolo a nie dzielo naukowe i tak nalezy do tego podchodzic.
ja jestem dopiero w poczatkowej ciazy ale jak juz bede bardziej zaawansowana to kupie oczywiscie tez inne ksiazki.
chwilowo ta wystarczy.

A jakies ksiazki dla taty oczekujacego na malucha?
Chcialabym cos mezowi podsunac
Mój mąż dostał na święta książkę "Szkoła przetrwania dla przyszłych ojców".
Uśmiał się przy niej , a przy okazji otrzymał sporą dawkę wiedzy. Mysle, że dla facetów ksiazki "specjalistyczne" są niepotrzebne... bo oni inaczej patrzą niż my... (mój mąż lekturę ww książki rozpoczął od rozdziału "Współżycie w ciąży" ) przełknął to niby jako "ksiażeczkę rozrywkową" ale zauwazyłam, że wdraża w życie to, co jest w niej napisane. Spisuje sie od początku ciazy na medal, wg wskazówek książkowych
Stary 2011-07-26, 18:54   #11
Jaatkaa85
Zadomowienie

Cytat:
ja "jezyk" przeczytałam,moza tam znalezc kilka fajnych rad,np. dotyczacych rodzajow placzu dziecka. Ale juz rozdzial dotyczacy karmienia piersia czy zasypiania to kompletne brednie. Jak mozna malenkie dziecko zostawic samo i odliczac po drzwiami minuty jego placzu ? Trzeba nie tylko nie miec serca,ale tez i zdawac sobie sprawy jak egatywny wplyw taka metoda ma na psychike dziecka i budowanie jego relacji z rodzicem. Poza tym Tracy Hogg zaklada mylnie,ze niemowlak bedzie probowal maniupulowac rodzicem,czym dowodzi,ze kompletnie nie ma pojecia o rozwoju dziecka.Na tym etapie mozg dziecka zwyczajnie nie jest zdolny do tak skompliowanego myslenia,nie zachodza w nim jeszcze potrzebne do tego reakcje chemiczne.
Tracy byla wiele lat niania,bez watpienia potrafi dziecko wytresowac,zeby ni sprawialo klopotu.Ale rola rodzica jest wychowanie a nie tresowanie.
Mam prawie 2 miesieczna coreczke i nijak nie da sie jej wpasowac bezbolesnie w Latwy Plan .
Stokrotko, ja też nie popeiram pogladów Tracy Hogg na naukę "samodzielnego" zasypiania oraz karmienia piersia - z jednej piersi co 3 godziny.
Ale nigdzie nie napisano w tej ksiazce, aby dziecko zostawic samo gdy płacze, stać p[od drzwiami i nasłuchiwać.Tracy Hogg uważa to za skrajne podejscie i jej metoda (moim zdaniem niezbyt warta zachodu) polega na braniu na rece dziecka i odkłądaniu, a potem utulaniu z odległosci (trzymaniu za rączkę, rytmicznym klepaniu po lecach muzyczce, czy śpiewaniu - jednym słowem - rytuałom), czylina uspokajaniu dziecka kiedy płacze i odkładaniu do łózeczka kiedy jest spokojne - nigdzie Tracy Hogg nie napisała o tym, zeby zostawiać płaczące dziecko, samo w łózeczku, ona tez uwaza to za okrucienstwo.
Nigdzie tez TH nie napisała o tym, ze małe dziecko manipuluje rodzicoów płaczem, raczej chodziło jej o to, żeby nauczyc dziecka innej niz płacz komunikacji. Co drugi akapit TH pisała, ze nie wolno lekcewazyc płaczu dziecka, tylko próbowac sie wen wsłuchiwać, co nie oznacza, że nie należy koic tego płaczu.
To w innej ksiazce (zasnij wreszcie, czy cos w ten desen) pisano o zostawianiu płaczacego dziecka samemu sobie.
Nie jest tez zwolenniczka tresowania dzieci, a raczej łągodnego wychowywania - konsekwencji i stawiania granic - bez przemocy jakiejkolwiek.
Pzreczytałam tę ksiazkę - Jezyk Niemowlat 3 razy i uważam ja za średnio przydatna, choc przy polskiej tendencji do uprawiania zimnego chowu dziecka, może byc to lektura przydatna dla wielu polskich mam i tatusiów.

Edytowane przez Jaatkaa85
Czas edycji: 2011-07-26 o 18:57
Jaatkaa85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-07-26, 19:03   #12
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
Napisane przez Jaatkaa85 Pokaż wiadomość
Stokrotko, ja też nie popeiram pogladów Tracy Hogg na naukę "samodzielnego" zasypiania oraz karmienia piersia - z jednej piersi co 3 godziny.
Ale nigdzie nie napisano w tej ksiazce, aby dziecko zostawic samo gdy płacze, stać p[od drzwiami i nasłuchiwać.Tracy Hogg uważa to za skrajne podejscie i jej metoda (moim zdaniem niezbyt warta zachodu) polega na braniu na rece dziecka i odkłądaniu, a potem utulaniu z odległosci (trzymaniu za rączkę, rytmicznym klepaniu po lecach muzyczce, czy śpiewaniu - jednym słowem - rytuałom), czylina uspokajaniu dziecka kiedy płacze i odkładaniu do łózeczka kiedy jest spokojne - nigdzie Tracy Hogg nie napisała o tym, zeby zostawiać płaczące dziecko, samo w łózeczku, ona tez uwaza to za okrucienstwo.
Nigdzie tez TH nie napisała o tym, ze małe dziecko manipuluje rodzicoów płaczem, raczej chodziło jej o to, żeby nauczyc dziecka innej niz płacz komunikacji. Co drugi akapit TH pisała, ze nie wolno lekcewazyc płaczu dziecka, tylko próbowac sie wen wsłuchiwać, co nie oznacza, że nie należy koic tego płaczu.
To w innej ksiazce (zasnij wreszcie, czy cos w ten desen) pisano o zostawianiu płaczacego dziecka samemu sobie.
Nie jest tez zwolenniczka tresowania dzieci, a raczej łągodnego wychowywania - konsekwencji i stawiania granic - bez przemocy jakiejkolwiek.
Pzreczytałam tę ksiazkę - Jezyk Niemowlat 3 razy i uważam ja za średnio przydatna, choc przy polskiej tendencji do uprawiania zimnego chowu dziecka, może byc to lektura przydatna dla wielu polskich mam i tatusiów.
masz racje,o tym wyplakiwaniu przed snem bylo w "Usnij wreszcie" tej samej autorki

Stary 2011-07-26, 19:11   #13
Jaatkaa85
Zadomowienie

Cytat:
masz racje,o tym wyplakiwaniu przed snem bylo w "Usnij wreszcie" tej samej autorki
Czytałam uśnij wreszcie innego autora, a tej ksiażki Tracy Hogg nie znam i szczerze - nie wierzę, aby tam było o pozwalaniu na wypłakiwanie.
Stary 2011-07-26, 19:15   #14
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
Czytałam uśnij wreszcie innego autora, a tej ksiażki Tracy Hogg nie znam i szczerze - nie wierzę, aby tam było o pozwalaniu na wypłakiwanie.
zaraz sprawdze mam te dwie ksiazki w pdf razem i moze cos pochrzaniłam...

edit :nie mam autora,wiec nie mam pewnosci ale internet podaje dr Eduard Estivill,

Sylvia de Bejar jako autorów

Edytowane przez stokrotka_to_ja
Czas edycji: 2011-07-26 o 19:24
Stary 2011-07-27, 19:03   #15
dygotka8
Zakorzenienie

Cytat:
2. Język niemowląt

zastanawiam się włąsnie nad książką nr 1,ponoć całkiem fajkna i przydatna jest??
tą nr 2 mam,ale jeszcze do niej nie zajrzałam..

dygotka8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-28, 05:51   #16
Jaatkaa85
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez dygotka8 Pokaż wiadomość
zastanawiam się włąsnie nad książką nr 1,ponoć całkiem fajkna i przydatna jest??
tą nr 2 mam,ale jeszcze do niej nie zajrzałam..
Ja przedzresz sie pzrez gąszcz reklam, to moze byc nawet fajna
Stary 2011-07-28, 07:24   #17
kaileight
Zadomowienie

Cytat:
Ja przedzresz sie pzrez gąszcz reklam, to moze byc nawet fajna
Tak, niestety to prawda. Mnóstwo reklam. Trzeba po prostu je pominąć, nie zwracać uwagi, bo po zatym to całkiem niezła książka- dużo informacji o prawidłowym rozwoju, noszeniu, przewijaniu itd
Stary 2011-08-01, 14:16   #18
81gosia
Zadomowienie

Jesli szukając książek macie chwilę czasu i w pobliżu jakiś Empik lub wiekszą ksiegarnię, to dobrze jest przejrzeć wszystkie oferowane pozycje. Niestety ksiażka książce nierówna i nasze oczekiwania co do ich zawartości też są różne.
Ja na poczatku ciaży dostałam od kolezaniki "W oczekiwaniu na dziecko" i przyznam, że jestem z tej ksiazki zadowolona. Ale polecano mi też kilka innych książek, więc poszłam przejrzeć je w księgarnii i akurat "ciężarówką przez 9 misięcy" kompletnie do mnie nie trafiła. Mimo szczerych chęci nie kupiłam żadnej dodatkowej książki na temat ciąży.
Teraz planuję przejśc sie do ksiegarni i przejrzeć książki na temat macierzyństwa ciekawe czy pozosatnę przy kontynuacji "W oczekiwaniu na dziecko"
Mam na imię Dominisia ale mama mówi na mnie "Paszczak" bo ciągle bym coś jadła: mleczko, śpioszki. Tatę też czasem podgryzam, ale on mleka nie daje 17.10.2011 ważyłam 3600gr - teraz trochę schudłam. No wiecie kobieta od samego początku musi dbać o linię Mierzyłam 54 cm.
81gosia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-01, 14:22   #19
dygotka8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 81gosia Pokaż wiadomość
Jesli szukając książek macie chwilę czasu i w pobliżu jakiś Empik lub wiekszą ksiegarnię, to dobrze jest przejrzeć wszystkie oferowane pozycje. Niestety ksiażka książce nierówna i nasze oczekiwania co do ich zawartości też są różne.
Ja na poczatku ciaży dostałam od kolezaniki "W oczekiwaniu na dziecko" i przyznam, że jestem z tej ksiazki zadowolona. Ale polecano mi też kilka innych książek, więc poszłam przejrzeć je w księgarnii i akurat "ciężarówką przez 9 misięcy" kompletnie do mnie nie trafiła. Mimo szczerych chęci nie kupiłam żadnej dodatkowej książki na temat ciąży.
Teraz planuję przejśc sie do ksiegarni i przejrzeć książki na temat macierzyństwa ciekawe czy pozosatnę przy kontynuacji "W oczekiwaniu na dziecko"
to fakt,dobrze przejrzeć,ale np ksiązki P.Zawitkowskiego sa zafoliowane i nie mogłam w empiku przejrzeć(bo dodatkowo jest płyta więc pewnie dlatego)
jutro jeszcze zajrzę do drugiego empiku-może tam będzie jakis odpieczętowany egzemplarz
też myślę by kupić w oczekiwaniu na dziecko.

Stary 2011-08-02, 10:23   #20
81gosia
Zadomowienie

zawsze można prosić o odpieczętowanie - jeszcze nie miałam odmowy
Mam na imię Dominisia ale mama mówi na mnie "Paszczak" bo ciągle bym coś jadła: mleczko, śpioszki. Tatę też czasem podgryzam, ale on mleka nie daje 17.10.2011 ważyłam 3600gr - teraz trochę schudłam. No wiecie kobieta od samego początku musi dbać o linię Mierzyłam 54 cm.
81gosia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-02, 10:52   #21
dygotka8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 81gosia Pokaż wiadomość
zawsze można prosić o odpieczętowanie - jeszcze nie miałam odmowy
w empiku ci odpieczętowywali i nic nie mówili nawet jeśli nie kupiłas??
będę dziś w złotych to zobaczę czy odpieczętują...

Stary 2011-08-02, 11:17   #22
beatkap1
Raczkowanie

dziewczyny, ja zakupiłam jakiś czas temu książkę "Zrozum swojego niemowlaka" i właśnie skończyłam ją czytać - bardzo serdecznie polecam. Ponadto zkaupiłam też "Umysł mamy" i nieźle się przy tej książce ubawiłam (mimo,że nie jest rozrywkowa). Ale autorka pisze właśnie o kobietach, które obawiają sie macierzynstwa ze względu na swoiste "odmóżdzenie" które mu towarzyszy (wiecie... kiedyś bussiness-woman albo inne takie, a potem tylko rozmowy o kupach) a jednocześnie wyjaśnia,jak bardzo zmienia sie mózg kobiety która ma dziecko - z jak wieloma informacjami, emocjami, itd. musi sobie taka kobieta radzić i jak bardzo ją to rozwija. Nie jest to głupie gadanie "amerykanskich naukowców" ale naprawde fajna książka. I tyle pozycji ksiażkowych przez które przebrnęłam, póki co. Na razie po więcej nie sięgam, bo .... myślę, że w praktyce poznawanie swojego dziecka i umysłu bedzie przyjemniejsze niż czytanie o tym w ksiazkach :P pozdrawiam!
Stary 2011-08-02, 15:23   #23
Zariah
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez beatkap1 Pokaż wiadomość
Mój mąż dostał na święta książkę "Szkoła przetrwania dla przyszłych ojców".
Uśmiał się przy niej , a przy okazji otrzymał sporą dawkę wiedzy. Mysle, że dla facetów ksiazki "specjalistyczne" są niepotrzebne... bo oni inaczej patrzą niż my... (mój mąż lekturę ww książki rozpoczął od rozdziału "Współżycie w ciąży" ) przełknął to niby jako "ksiażeczkę rozrywkową" ale zauwazyłam, że wdraża w życie to, co jest w niej napisane. Spisuje sie od początku ciazy na medal, wg wskazówek książkowych
kupilam mojemu. teraz czekam na dostawe. dzieki za rade
zapowiada sie super!

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-08-03, 08:59   #24
beatkap1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Zariah Pokaż wiadomość
kupilam mojemu. teraz czekam na dostawe. dzieki za rade
zapowiada sie super!
a proszę bardzo tak jak mówię - pod katem wiedzy nie jest najwyższych lotów... ale czego też naszym panom trzeba... Dobrze są w niej wyjaśnione
przede wszystkim stany emocjonalne kobiety w ciąży. Aż sama byłam zdziwiona, że tak trafnie I kiedy dopadały mnie huśtawki to mój "książkowy" mąż przytulał, całował, zabierał na lody... mimo, że nie raz, nie dwa (zanim dostał książkę) głupiał jak miał do czynienia z takimi wybuchami. Więc trochę tak "kawa na ławę" - ale ważne, że skuteczne! Życze powodzenia A Wy jesteście na samym początku "ciążowej" przygody czy już trochę trwa? Bedzie synuś czy córeczka?
Stary 2011-08-03, 12:53   #25
Zariah
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez beatkap1 Pokaż wiadomość
a proszę bardzo tak jak mówię - pod katem wiedzy nie jest najwyższych lotów... ale czego też naszym panom trzeba... Dobrze są w niej wyjaśnione
przede wszystkim stany emocjonalne kobiety w ciąży. Aż sama byłam zdziwiona, że tak trafnie I kiedy dopadały mnie huśtawki to mój "książkowy" mąż przytulał, całował, zabierał na lody... mimo, że nie raz, nie dwa (zanim dostał książkę) głupiał jak miał do czynienia z takimi wybuchami. Więc trochę tak "kawa na ławę" - ale ważne, że skuteczne! Życze powodzenia A Wy jesteście na samym początku "ciążowej" przygody czy już trochę trwa? Bedzie synuś czy córeczka?
dopiero 8 + 3dni
czyli poczateczek niec nie wiemy jeszcze oprocz tego ze jedno jest (a nie blizniaki np)

to jest wlasnie mojemu potrzebne. On przy naukowej ksiazce to by sie zaraz znudzil. Moj TZ z tych co twierdza ze instynkt zadziala i bedziemy wiedziec co robic i jeszcze "w szkole rodzenia cie naucza"

Ale ksiazke sam chcial dostac bo pozazdroscil mi mojej "Z ciezarowka przez 9 miesiecy". Ja sie smialam na glos i on tez chcial cos fajnego i przydatnego.

A na naukowe podreczniki przyjdzie czas. Jak juz bedzie 2 trymsetr to sobie cos "wartosciowszego" poznawczo kupie.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości