|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Który język wybrać ?
Drogie wizażanki niedługo zacznę studiować nową filologię. Wybrałam kilka, wyników jeszcze nie ma, ale poradzcie mi już teraz. Czy opłaca się studiować fiologię południowosłowiańską? A dokładnie dwa z trzech do wyboru: bułgarski, serbski, słoweński a na drugim roku dodatkowo rosyjski. Wiem, że są to (z wyjątkiem ros.) niszowe języki, zastanawiam się czy będzie zapotrzebowanie na tłumaczy z tych języków. Z drugiej strony warto znać takie, kótre nie są popluarne. Oprócz tego uczę się jeszcze dwóch zachodnich.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Który język wybrać ?
Wybrałabym bułgarski, zawsze będziesz mogła się dogadać, jak pojedziesz na urlop
![]()
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Jeśli Cię to interesuje to nie widzę przeszkód
![]() ![]() Ale mi się zdaje, że najbardziej opłacalny z tych języków to właśnie rosyjski ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
...
Edytowane przez Seraphia Czas edycji: 2011-07-12 o 09:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
... Przepraszam, za tyle postów, ale coś mi się z wizazem popsuło i myślałam, że nie wysłałam a tu proszę parę postów...
![]() Edytowane przez Seraphia Czas edycji: 2011-07-12 o 09:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Bułgarski tez!
Mam rosyjski, zastanawiałam zawsze na maturze ang czy rosyjski. Wzięłam rosyjski i 80% Ucze już rosyjskiego od technikum czyli jakies 4 lata bo na studiach teżgo wzięłam i nie żałuje wiec gites!
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
A ja wybrałabym serbski. Też się wybieram na słowiańską w tym roku, mam do wyboru czeski, serbski, chorwacki i macedoński. Mam nadzieję, że załapię się na czeski, jeśli się nie uda to będę miała niezłą rozkmine, czy brać serbski czy chorwacki...
Btw, po co 2 takie same wątki? ![]()
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Dwa takie same wątki są przez pomyłkę, za pierwszym razem się nie pojawił, więc założyłam jeszcze raz.
![]() Okazało się dzisiaj, że mam dwa kierunki do wyboru : filologię rosyjską w biznesie i południowosłowiańską, tak jak przypuszczałam. Szczerze mówiąc nie wiem co wybrać. Na tym drugim kierunku wybrałabym bułgarski jako język wiodący i dodatkowo serbski. Wiem, że (tak jak pisałam wcześniej) od drugiego roku jest rosyjski, ale pewnie w formie lektoratu i nie będzie tak prowadzony jak na typowo rosyjskiej. Ciężki wybór... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
a ja bym w ogóle nie szła na taki kierunek, fakt, nie przeczę, bo na pewno ciekawy, ale wg mnie ciężko będzie później znaleźć pracę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Zmierzam zostać tłumaczem i to jest mój drugi kierunek, pomyślałam, że może znajomość mniej popularnego języka się przyda.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
Aha.
Zawsze można spróbować ![]() Choć, ja pewnie zdecydowałabym się na coś bardziej popularnego, albo na język turecki, bo jest fantastyczny, ale przypuszczam, że po turkologii raczej nie znalazłabym jakiejś super pracy ![]() Wybierz to, co wydaje Ci się fajniejsze ![]() Trzymam kciuki! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
A ja właśnie uważam odwrotnie. Po każdym jednym kierunku może być ciężko, nie ma reguły. Absolwentów tych popularnych filologii jest tak dużo, że o pracę wcale nie łatwiej, no chyba, że kogoś zadowalają jakieś korepetycje itp.
Ten rosyjski w biznesie to całkiem fajny ale czy ściśle tłumaczeniowy? Poza tym za słowiańską przemawia fakt, że uczyłabyś się aż 3 języków. Nawet jeśli rosyjski tylko na dodatkowym lektoracie to jakieś podstawy by były ![]()
![]() |
![]() |
#13 |
na przekór do celu
|
no to chyba po tym bardziej popularnym języku będzie trudniej o pracę, np. weźmy taka germanistykę
![]()
![]() |
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
No i ja się podepnę
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Autorko mam pytanie czy uczyłaś się już wcześniej tych języków czy 'rzucasz się na głęboką wodę' ? Pytam z czystej ciekawości bo jestem ciekawa czy ja dałabym sobie radę
![]() Edytowane przez yasminuuum Czas edycji: 2011-07-14 o 17:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Zdecydowanie rzucam się na głęboką wodę ;P Znam trochę zwrotów i słów po bułgarsku, część poznałam na wakacjach w Bułgarii, ale to wszystko. To są języki słowiańskie, trochę podobne, więc myślę, że jak się przyłożę od początku to nie będę mieć większych problemów. Myślałaś o tych samych językach co ja? Z pewnością sobie dasz radę. Wiem to z własnego doświadczenia bo francuskiego zaczęłam się dopiero uczyć na studiach i daję radę ;P
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
To ja się też przy okazji podepnę i poproszę o radę
![]() Wybieram sobie czeski ale jeśli będzie za dużo chętnych i się nie załapię to co brać, serbski czy chorwacki? Wiem, że one są podobne no ale muszę jeden wybrać i mam mętlik w głowie ![]()
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
U mnie jest drugi nabór na filologię czeską, serbską i chorwacką i zaczęłam myśleć czy by się nie zapisać jako drugi kierunek :P
Ale na razie mam prawo w głowie i czekam do 2 rekrutacji ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Nealinne to zależy czym się chcesz potem zajmować. Jeśli chcesz być np. rezydentką to wybierz kraj, który Ci bardziej odpowiada itp. Najlepiej poczytaj sobie o tych językach, zobacz rozmówki. One są faktycznie bardzo do siebie podobne. Słyszałam, że znając chorwacki można się dogadać w Serbii i odwrotnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() czekam do 2 rekrutacji na prawie, a ciągnie mnie na tę filologię serbską i chorwacką, choć ja to raczej jak mnie na prawo dzienne nie przyjmą to zapiszę się na wieczorowe, a potem będę się gimnastykować po 1 roku by się przenieść... Ech ta moja nadambicja ![]() Edytowane przez Eweczka173 Czas edycji: 2011-07-15 o 19:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A na jakiej uczelni? Wiesz wystarczy mieć odpowiednią średnią i musi być wolne miejsce na dziennych i bez problemu się przeniesiesz ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
a na tej co Ty
![]() ![]() ja też jako drugi, aczkolwiek jestem już na drugim roku, a za rok niestety dziennych mieć też nie będę mogła, nawet po poprawie matury, bo na I roku II stopnia nie można zacząć 2 kierunku. Heh może stanie się cud i przyjmą mnie teraz na dzienne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() żartuje a dużo Ci brakuje? Bo ja jestem daleeeeeeeeeko na liście ![]() A co aktualnie studiujesz? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() aktualnie studiuję politologię, cóż - i to właśnie ona mnie pchnęła w kierunku prawa, żałuję, że nie myślałam tak 2 lata temu ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A kiedy jedziesz z papierami? Ale wracając do tematu wątku myślałam o tych językach ale z drugiej strony nie wiedziałam bym jak połączyć to z administracją , którą teraz studiuję. ps. W tamtym roku politologią i kulturoznawstwo były tak oblegane a w tym roku jest II nabór ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
Rok temu też już była II tura jak dobrze pamiętam, dwa lata temu jak byłam ja, to jeszcze ze 100 osób na rezerwie było.
A ja się w sumie bałam, że nie dam rady - ale przez studia zrobiłam się ambitniejsza i bardziej odważna. A wracając do języków - lubię się ich uczyć, chciałabym też znać jakieś mniej popularne - ale chyba w tym wypadku, zamiast iść na filologię kupię sobie kurs ![]() a dokumenty pójdę złożyć, no właśnie będę miała problem bo pracuję ciągle od 8 do 16 i będę musiała chyba kogoś wynająć, albo coś wymyśleć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:57.