|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
1 (4) wrzesien- nowa droga....
no własnie, nadchodzi rozpoczecie roku....mój synek idzie do pierwszej klasy. On nie boi sie wcale, natomiast ja- panikuje...pomijam kwestie w co ubrac, co kupic....lecz boje sie o mojego synka, czy poradzi sobie, jak bedzie sie uczył, czy nie bedzie miał problemów z kolegami....
jak Wy sobie z takimi sprawami radziłyscie, jak mam wyczuc czy wszystko oki? czy mam sie go pytac... i czy mi odpowie...do tej pory mam z nim dobry kontakt, o wszystkim rozmawiamy, ale z tego co słyszłam to wiele dzieci zamyka sie w sobie...jak tego iniknąc....
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: 1 (4) wrzesien- nowa droga....
Mój syn również idzie w tym roku pierwszy raz do szkoły. Również jestem przerażona, jakoś mniej boję się o naukę (mam nadzieję że się nie zawiodę) ale o zachowanie bardzo. Mój syn jest niezwykle żywiołowy.....
Jacuś natomiast nie boi się niczego w ogóle jest średnio zainteresowany zbliżająca się szkołą. Jutro jedziemy do sklepów zrobić szkolne zakupy a jedyne pytanie synka czy w tym sklepie będą zabawki bo musi kupić nowego dżipa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny jestem z Wami
![]() ![]() Ja jednak podchodzę spokojnie do tego faktu - bardziej denerwowałam się ,gdy szedł do przedszkola. Wiem ,że sobie poradzi.Jest małym facetem i nie mogę go ciągle traktować jak malucha.Jest mądry i można z nim porozmawiać jak z dorosłym.Jego wadą jest upór ,ale i on staje się często zaletą. Na razie cieszy się ze szkoły i z każdej szóstki.Nawet chętnie odrabia lekcje - na razie ![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Po pięciu dniach "nauki" mój syn w sumie jest zadowolony tylko ten czas miedzy przerwami mu się dłuży.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Hihihihi mój spisał sobie godziny lekcji,żeby wiedzieć o której te upragnione przerwy będą
![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Zaczęło się...Mały kombinuje.Widział parę dni temu,jak kolegę mama zabiera do domu z powodu bólu brzucha i dzisiaj przed wejściem do klasy stwierdził,że bardzo boli go właśnie brzuch.
Zostawiłam go w szkole i teraz mam o czym myśleć. Wiem ,że początki są trudne i ten brzuch mógł mu się "ścisnąć" ze stresu.Co zrobić,trzeba to przetrwać... ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
no i jak tam?
mój pierwszak lubi chodzic do szkoły, bardzo przezył slubowanie... jedynie wychodzi z niego patałach...ucze go ze zaraz po przysjciu ze szkoły musi lekcje odrobic to potem bedzie miał spokój, ale on oczywiscie tysiac rzeczy musi zrobic...no i ciągle zapomina...a to ze trzeba kupic wykałaczki, a to ze liscie pozbierac, a to ze portret zrobic....nie chce go zniechecac, ale jak nauczy sie pewnych rzeczy to potem bedzie miał dobre nawyki....
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Mój synek już nie kombinuje,bo wie ,że do szkoły iść trzeba.Ale cały czas mówi,że szkoła jest nudna.
Z odrabianiem lekcji też jest problem,bo ciężko go zagonić.Też staram się go nauczyć żeby odrabiał zaraz po szkole.Nie zawsze się to udaje ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Momo gdzies czytałam fajne stwierdzenie- ze jak dziecko mówi ze mu sie nudzi w szkole-to znaczy ze jego poziom jest wyzszy niz poziom nauczania w szkole, takze moze to dobry objaw..jesli tak jest to warto by było go troszke bardziej rozwijac, no nie? mój Andrzejek to taki przeciętniaczek- niestety , marzyłam ze bedzie prymusem, ale przeciez nie moge od niego wymagac za duzo...jesli ma mniejsze zdolnosci to trudno, ale przenajmniej te zdolnosci trzeba na maksa wykorzystac...
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Katesiu wydaje mi się,że nasze dzieci potrzebują jeszcze czasu,żeby wdrożyć w ten szkolny kierat
![]() Jeszcze nie wiadomo co ,z którego wyrośnie.Piszesz,że Twój synek jest przeciętny - ale to jeszcze może się zmienić. Mój też nie jest we wszystkim najlepszy.Nie cierpi pisać i rysować - manualnie zawsze był w tyle za dziećmi. Na szczęście uwielbia liczyć i z zadań matematycznych się śmieje-mówi,że "łatwizna" (może dlatego się nudzi) ![]() Czytanie też nie sprawia mu trudności - chociaż leń,nie chce nic w domu czytać: ![]() Oby nam nie zaczęli jedynek przynosić,to będzie dobrze ![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
ndrzej boi sie dostac jedynek, bo chyba mu za bardzo na ambicje wchodze...ostatnio dostałdwie czwórki i mi juz to sie nie podobało....ugryzłam sie tylko w jezyk aby nie powiedziec czegos w stul.."jak ja byłam w twoim wieku"...bo z doswiadczenia wiem ze to odnosi opłakane skutki....
liczyc Andrzej tez lubi do tego stopnia ze w domu wymysla sobie zabawy wktóych włąsnie trzeba troszke policzyc- podobnie jak Twój- z manualnymi sprawami gorzej, jak widze zeszyty to normalnie w srodku mi sie burzy ze mozna takie koslawce robic i wychodzic za linie...ale znów gryze sie w jezyk-wszytko aby go nie zrazic. choc nie słodze mu , bo musi wiedziec ze jeszcze nie robi dob rze i musi cwiczyc....
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zadomowienie
|
![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Boz pozazdroscic, Andrzejek czytac dobrze czyta ale ograicza sie do czytanek ze szkoły- i najpierw czyta a potem z pamieci mówi....leniuszek z niego- łatwiej nauczyc sie na pamiec niz czytac za kazdym razem
![]()
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Hehehe mój tak samo
![]() ![]() Czwórki też już przyniósł - trochę się zmartwił,ale wytłumaczyłam mu ,że różne stopnie mogą się trafić.Spytał więc co by było,gdyby zaczął dostawać jedynki ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
A my mamy problem pani prosiła żeby syn chodził na zajęcia wyrównawcze. Ma ćwiczyć to pisanie, a mój genialny syn powiedział że tata mu powiedział, że ma się nie martwić tym pisaniem bo i tak wszyscy teraz piszą na komputerze a tak to Jacek pisze szybko i że tata mu kupił laptopa do szkoły
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Dzieciaki,to mają pomysły
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
u mnie miały byc zajecia wyrównawcze- i ja chciałam aby andrzejek chodził, ale niestety cos ucichło...pewnie pani nie ma czasu, choc Andrzejek nie ma zaległosci ani nic w tym stylu ale te zajęcia pomogłyby mu utrwalac wiadomosci...
jesli chodzi o komputer- ja wproadziłam zakaz kompa- na 5 dni w tygodniu, jedynie w sobote i niedziele moze posiedziec dwie godzinki- ale wyobrazcie sobie ze on sie odzwyczaił- i nie bardzo mu sie chce grac..z czego oczywiscie jestem bardzo zadowolona ![]() mam do was pytanie- czy wasze dzieci przejawiają zmęczenie? ostatnio mój Andrzej codziennie mówi ze jest zmęczony (choc mimo tego potrafi szalec z kolegami) i bardzo często ziewa- jakby był niedospany, chodzi spac codziennie o 20 a rano wstaje o 7.00-7,15. martwie sie tym troche ale to moze pzejsciowe, bo wkoncu prawie dwa miesiące szkoły, oprócz tego przesilenie jesienne....chyba zacznę mu dawac witaminki, bo szkoda mi go ....
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Może to rzeczywiście przesilenie jesienne?
Mój Maciek nigdy nie jest zmęczony - pobudki o 6-stej, to dla niego norma.Ale ma już tak od urodzenia ![]() A co do komputera,to nie zabraniam mu w tygodniu gier - bo nie miałabym już na niego żadnego haka ![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:02.