![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
senne problemy- jak nauczyć dziecko zaypiać
witam!
Jesteście chyba moja ostatnia deską ratunku. Juz staję na głowie i wymyślam cuda żeby moja dziecina zasnęła sama w łóżeczku. Obecnie ma 4 miesiące i zepsuta jest do szczętu przez jej tatusia i babcię ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: senne problemy- jak nauczyć dziecko zaypiać
Cytat:
potrafił beczeć z pół godziny zanim zasnął w ciągu dnia, ale spać już musiał, bo zaczynał się wylegiwać, gdzie popadnie moim zdaniem będzie dobrze, staraj się układać ja w miarę regularnie, najedzoną, przewiniętą ja stosowałam metodę 3-5-7 do zasypiania, nie pamiętam dokładnie od jakiego wieku, ale chyba jeszcze przed półroczem, zwykle przynosiła skutki dodatkowo karmiłam piersią, a synek często usypiał przy niej |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Aniołek mój właśnie śpi w łóżeczku od 12.30
![]() ![]() ![]() a tę metodę 3-5-7 znam. Myślałam o niej, ale nie wiem czy ona nie jest za mała. Ma niecałe 4 miesiące, z resztą pewnie by wyła w niebogłosy, a ja z ledwości ten 10cio minutowy znoszę Poza tym dwa dni temu wyczaiłam że ona ma 2 małe ząbki! zaczęła mi kobita ząbkować. Od jakiegoś czasu zaczęła się dziwnie zachowywać no ale nie pomyślałam ze może tak szybko to nastąpić. Zazwyczaj w 6 miesiącu dzieciaki ząbkują albo i później a Wicia już w 3!
Chwilkę byłaś ze mną. Chwilkę pobądź sama. Niedługo się spotkamy Majeczko kochana[*] 20.04.2010r. ![]() Wiktoria jest już z nami ![]() ![]() Edytowane przez adamonika Czas edycji: 2011-08-21 o 14:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Ciesz się, że ci w nocy śpi
![]() Moja ma też ostatnio takie dni, że ciężko jej w dzień zasnąć, ale ja jej nie noszę na rękach, myślę, że to taki etap i trzeba przeczekać. A 10 minut zasypiania to na prawde nieźle.
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Szkoda jej czasu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Ano w nocy śpi super
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Myślicie ze to przejdzie? Ech chciałabym ![]() ![]() 10 minut to nie dużo? Mam jej pozwolić na ten płacz? Nic jej się nie stanie? Przyzwyczai się?, nie mam pojęcia i nie chciałabym żeby się to odbiło na niej. A co do skoku rozwojowego to hmm... może to być to, Jest według moich obliczeń w tym okresie. Oj jakbym chciala żeby spała na zdrowie ![]()
![]() |
#7 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
jeśli nie działa takie usypianie, jakiego próbujesz, to może warto spróbować czegoś innego? może szybciej pójdzie, jak na dzienną drzemkę położysz dziecko w swoim łóżku? a może warto pomyśleć o chuście? |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
chusta odpada raczej. Mam chory kręgosłup. A o łóżku wspólnym nawet nie pomyślałam, bo ona jak jest śpiąca to o leżeniu na plecach gdziekolwiek nawet na rękach można zapomnieć.
![]() |
#9 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
a wieczorem śpiąca zasypia w łóżeczku bez problemu? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
chodzi mi o to, że jeżeli jest coś co możesz zrobić żeby nie płakała to oczywiście że powinnaś, ale jak to dokładnie wygląda w łóżeczku płacze 10 minut i zasypia, a na rękach? płacze? jak szybko zasypia? moja mi dzisiaj odstawiła w dzień scenę, i chyba przez pół godziny płakała przed zaśnięciem i nic nie pomagało, więc w świetle tego stwierdzam, że 10 minut to niedługo ![]() mam nadzieję, że przejdzie jej to maruderstwo przed snem ![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
a w leżaczku bujaczku a na spacerze w wózku zasypia bez problemu? moja córka w dzień przez długi czas spała wyłącznie na spacerach lub w leżaczku bujaczku fisher price
![]() chusta dobrze zawiązana odciąża plecy ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
nas do dzisiaj wózek nigdy nie zawiódł
![]() mała zawsze zasypia w ciągu kilku minut w wózku, i nie zbędnym gadżetem do spania jest smoczek ![]()
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Tak wieczorem zasypia bez problemu. kąpie się, je butelkę i kładę ja do łóżeczka. Raz jest tak że zasypia od razu jak głowę położy a innym pokokosi się chwilkę wtuli glowe do podusi, pogaworzy po swojemu i spi do 5 rano, różnie. Czasem się obudzi ale ja przytule i spi dalej.
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() a wózek hmm.. przerabiałam. na początku zasypiała, ale od jakiegos czasu nawet bujana w wozku plakala zanim zasnela. ---------- Dopisano o 22:39 ---------- Poprzedni post napisano o 22:37 ---------- [1=d9dafda22031a08fb930d3c 506630231eeee4640;2889695 0] ![]() jak czteromiesieczne dziecko mozna zepsuc do szczetu ? co to w ogole znaczy ?[/QUOTE] oj mozna. Tatus nauczyl ja noszenia ciaglego na rekach a babcia zasypianai gdzie tylko popadnie. a dziecko musi czuc stabilizacje. Nie moge jej usypiac raz w salonie raz z wozku a raz na rekach. Na spacerach i szybciutko zasypia, nie płacze i kazdego dnia po obiedzie chodzimy na 1,5 godzinny spacer, ale truddno zebym 2 razy dziennie 3 godziny chodzila po miescie (mieszkam w bloku) bo kazda proba odlozenia jej z wozka gdziekolwiek konczy sie pobudką, tak samo wtarabanienie sie na 3 piętro. Moze to przez to zabkowanie jej.
Chwilkę byłaś ze mną. Chwilkę pobądź sama. Niedługo się spotkamy Majeczko kochana[*] 20.04.2010r. ![]() Wiktoria jest już z nami ![]() ![]() Edytowane przez adamonika Czas edycji: 2011-08-21 o 21:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
I również podkreślam - dziecka nie można zepsuć. Nie przytulaniem czy noszeniem (tym można zepsuc raczej swój kręgosłup ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
bardzo możliwe ![]() ja też odkąd te kilka dni ma problemy z zaśnięciem ciągle sprawdzam czy to nie zęby może potrzebuje żeby było ciemno? Ja córkę usypiam w różnych miejscach, tzn. w dzień nigdy nie śpi w łóżeczku, bo lubię ją mieć przy sobie, więc z reguły śpi na kanapie w salonie obok mnie albo we wózku jak ja jestem na ogrodzie ![]() i do tej pory nie miałyśmy problemów ze spaniem Ja jestem fanką stabilizacji, rytuałów i schematów ![]()
![]() |
#18 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
hmm.. a rytuały i stabilizacja nie leżą gdzies koło siebie?? ![]() Piszesz ze dziecko zasypia jak jest jego pora, Zgadzam sie tyle ze dla niej nie ma odpowiedniej pory nawet przez kilka dni. Mam pozwoolic na brak drzemki w dzien przez tydzien?? przeciez widze ze chce jej sie spac... ale nie zaśnie dopoki nie pokrzyzy.
![]() |
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
A może Twoje dziecko ma za dużo wrażeń/bodzców w dzień? To może być np grający telewizor, wizyta sąsiadki czy koleżanki, nawet cioci czy babci, zakupy w sklepie (światła, hałas), no cokolwiek tego typu. Może dziecko po prostu odreagowuje, jak umie (skoro piszesz, że krzyczy przed spaniem)
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Może zmienia jej się rytm dnia tzn. dorasta
![]() Natomiast to do spania gdzie popadnie - jest to napewno wygodniejsze, przecież kiedyś gdzies wyjedziecie, łóżeczka nie będzie i dopiero będziecie mieli sajgon. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
Możliwe, że przez ząbki. Moja córka od 4 miesiąca spała bardzo niespokojnie w dzień i w nocy. Trzeba było chodzić do niej i ją przytulać, wtedy spała dalej. Z usypianiem też były cyrki. Nie chciałam wierzyć, że to zęby, bo ile mogą rosnąć i okazało się, że długo. Odkąd wyrosły dwa pierwsze ząbki (jakieś 3 tyg. temu, a córka ma teraz 11 miesięcy) wrócił nasz rytuał dnia, córcia sypia po 2 godz. dwa razy dziennie i całą noc z jedną pobudką na jedzenie, bez żadnego wybudzania, zasypia dużo spokojniej. Może pomoc męża i teściowej zbiegłą si e w czasie z ząbkowaniem, musicie to przeczekać. Poowdzenia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
Moja córka w wieku 4 miesięcy dostała lekkiego wariactwa
![]() A nie rozumiem kompletnie złości na to, że córka zasypia gdzie popadnie. Ja bym napisała, że to raczej dobrze - jak będzie większa to gdziekolwiek wyjdziesz zaśnie, a jeśli nauczona będzie zasypiania tylko w łózeczku, to będzie problem. Moja córa usypiała w łózeczku, na naszym łóżku (sama z siebie, nie usypiana), w bujaczki, w wózku - tyle, że nigdy na rękach, nigdy bujana - to jej się z zabawą kojarzyło tylko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
ale ile ona ma spać w dzień
![]() ![]() ![]() ja z 1 córką chodziłam 2-3 razy dziennie po 1,5 h superrr, a po co chcesz siedzieć w domu ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Potem odechciało mi się dalej... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Raczkowanie
|
Oj boze kochany nikt nie kaze czytac. mialam problem i oczekwiałam pomocy a nie oceny. pewnie uwazasz sie za ta z lepszych mam i teraz wieszasz na mnie psy. ale mało mnie to jakoś obchodzi. a wracając do tematu dzis wiki zasnęła sama bez płaczu. Ona chyba zmieniiła sobie pory snu a ja idąc starym śladem myślałam że jest śpiąca jak tylko zaczynala marudzenie o starych porach. jak zaczęła marudzić wymyśliłam jej inna zabawę i po godzinie padła ze zmęczenia ![]() ---------- Dopisano o 13:31 ---------- Poprzedni post napisano o 13:23 ---------- Cytat:
zawsze spała dlugo w dzien ale zdaje sobie sprwe ze to sie bedzie skracac i tak sie dzieje. w nocy spi od 20 do 8 rano z jedna przerwa na mleko. takze jest super. w dzien ma 2 drzemki do 40 minut i jedna 2 godzinna. takze jest fajnie. najgorzej mnie dobijałl ten jej płacz przed snem. ale teraz wiem ze to moja wina. ale szczescie ze doszlam do tego. dzięki Wam za pomoc ![]() ![]() P.S Moja Wiktoria nie jest ZEPSUTA DO SZCZĘTU :P Kocham ja najbardziej na świecie!!! ![]() Dzięki Dziewczyny za sugestie i pomoc ![]()
Chwilkę byłaś ze mną. Chwilkę pobądź sama. Niedługo się spotkamy Majeczko kochana[*] 20.04.2010r. ![]() Wiktoria jest już z nami ![]() ![]() Edytowane przez adamonika Czas edycji: 2011-08-22 o 12:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Moja córka w wieku 4 miesięcy w ciągu dnia zasypiała patrząc na karuzelke przymocowaną do łóżeczka i słuchając spokojnych melodyjek. co do noszenia, spróbuj może na siedząco, możesz się kołysać razem z córcią. ja tak robiłam, też za bardzo nie mogłam dzwigać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
adamonika złota dziewczynka
![]() ![]() ![]() ![]() myślę że trzeba wyluzować i przeczekać ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mój trzymiesięczny synek w dzień prawie w ogóle nie chce spać ![]() ![]() Szczerze mówiąc bardzo bym chciała mieć takie nieśpiące dziecko jak Ty ![]()
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Tak sie zaczynam zastanawiac ...skad w ogole tyle zamieszania ze spaniem u dziecka? Sppi..nie spi,mało spi...
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:03.