|
Notka |
|
Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
apteczka zagraniczna
jak w temacie
mój TZ wyjeżdża niedługo do Algierii. I z tej okazji próbuję złożyć mu apteczkę z lekami jakich moze w tym kraju potrzebować. I stąd moje pytanie. Co do takiej apteczki włozyć. wymyśliłam juz tyle: coś przeciwbólowego /nurofen, ibuprom/ cos na goraczkę /aspiryna/ coś na biegunkę /i tu nie wiem co/ problemy żołądkowe coś jeszcze trzeba poza plastrami i tym co wymieniłam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: apteczka zagraniczna
- cos na katar
- masci na zwichniecia, potłuczenia itp -bandaz -wode utleniona -amol, albo coś do smarowania się w razie przeziebienia
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a le woda utleniona na pewno i maść jakaś czekam na dalsze propozycje. co znacie dobrego na biegunkę |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
coś na ból gardła
![]()
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
coś na komary
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
-coś na alergię
-na biegunkę polecam loperamid i węgiel -myślę, że przydałby się jakiś antybiotyk, jakby zachorował -środki przeciwzapalne -sprawdź, czy leki przeciwbólowe nie zawierają kodeiny, jej przewożenie przez granice jest niemile widziane
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Ibuprofen jest tańszym odpowiednikiem Ibupromu.
Ja używam Ibuprofenu, i chwalę - więc polecam zmienić ![]() Nożyczki do tych 'plastrów' i nie tylko, scyzoryk też nigdy nie zawadzi, ale jakiś lepsiejszy, lub choćby zaostrzyć, co trzeba ![]() Spirytus. Dobrze go mieć pod ręką. Ćwiarteczkę, czy setkę np. Spirytusik dobry na zatrucia tak w ogóle ![]()
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No to ja mam pytanie czy ja przesadzam czy warto wziąć ze sobą -clotrimazolum na grzybicę (ja jestem bardzo podatna a zakładając że będę kąpać się w basenach publicznych itp...) -furagin na zapalenie pęcherza (to potrafi zepsuć cały wyjazd!:/) -panthenol - na oparzenia słoneczne. -plastry - warto czy nie warto (?) No generalnie doradźcie mi czy jest coś jeszcze na skórę ochładzające po opalaniu o czym nie wiem? ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Na oparzenia słoneczne bardzo dobry jest krem Argosulfan 2%, tylko głowy nie dam czy można go kupić bez recepty. Stosuję od kilkunastu lat i stwierdzam że pantenol przy nim blednie. Na wszelakiego rodzaju zatrucia pokarmowe i biegunki- Endiex (200 mg. Nifuroxazyd) bez recepty. Na skórę po opalaniu to może jakiś balsam chlodzący, nic innego nie przychodzi mi do głowy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Może Smectę, Stoperan + np. Orsalit w razie odwodnienia?
I na pewno warto zabrać ze sobą wapno rozpuszczalne. No i bandaż, zawsze lepiej mieć na wyjazd, a nic nie waży ![]()
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
na biegunke tez polecam nifuroksazyd - nie wiedziałam ze jest odpowiednik bez recepty
![]() zestaw plastrów obowiazkowo - to ani miejsca nie zajmuje ani wagi ![]() co do grzybic - przezornosc nie zaszkodzi, ja łykam lacibios femina przed wyjazdem a ze soba wezme cos dopochwowego bez recepty zeby profilaktycznie uzyc ![]() wapno tez warto wziasc i moze z innej beczki - igłe z nitka - igła moze pomóc jak drzazga wejdzie
![]() |
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Ja na pewno zabrałabym coś na biegunkę np. Stoperan, na problemy w drugą stronę np. Ksenna albo coś takiego, plastry, krem na poparzenia - Radiosun (u mnie super się sprawdza choć nie w to lato), kremy z filtrami i obowiązkowo coś profilaktycznego przeciw grzybicy - Gynophilus (kapsułki dopochwowe, bez recepty i nie trzeba ich trzymać w lodówce więc na wyjazd pasują).
Igła i nitka też dobry pomysł ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
na biegunke silny lek to Nifuroksazyd lub loperamid
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
Dołóż mu także krem przeciwko oparzeniom słonecznym - Radiosun. To jest specyfik, którego używają takze polscy żołnierze wyjeżdżajacy na misje do iraku i afganistanu - mają go w swoich apteczkach. Oparzyc skórę jest w Algerii łatwo, zatem dobrze gdyby Pan Mąż miał coś takiego pod ręką. Polecam ten krem, bo estem jego dziką fanką. Mam jasną karnację i opalam się szybko i na czerwono. Kiedy stosuję Radiosun jest mi dużo lepiej - i nie mam takich nieestetycznej czerwonej skóry
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Ja nie ruszam się w tropiki bez Fenistilu - nie dość, że daje ukojenie, gdy ukąsi komar, to w moim wypadku sprawdza się na uczulenie skórne, które od czasu do czasu pojawia mi się od słońca.
![]() |
#16 |
BAN stały
|
Aspiryna- przyda się przy bólach, gorączce, ale także przy udarze słonecznym!
Panthenol- przy otarciach, ukąszeniach również i poparzeniach słonecznych Węgiel! - no wiadomo! COś na komary- polecam kupić na miejscu, bo nasze polskie specyfiki raczej na nic się nie zdadzą. Ja jadę do tajlandii i mniej więcej podobnie się planuję zaopatrzyć. Pzdr.! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
Dorotii, zaintrygowała mnie twoja wypowiedź na temat środków na komary. Dlaczego uważasz, że trzeba kupować lokalne preparaty, bo nasze polskie są ... niedobre? Zastanawiam sie, bo przecież jest u nas także dużo marek lokalnych. Czy to wypływa z jakiegoś twojego doświadczenia?
Co do leków przeciwgorączkowych to zgoda - ale są lepsze produkty niż sam Pantenol, który jest jednoskładnikowy. Szukaj czegos co ma w składzie pantenol plus biflawonoidy i ew czynnik chłodzący. W każdym razie - wakacji ze słońcem życzę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
BAN stały
|
Jeśli chodzi o preparaty na komary i inne owady, to tak też słyszałam od doświadczonych globetrotterów, z którymi niedługo wybieram się do Tajlandii. My zamierzamy tego typu środki kupić na miejscu. Znajomi postąpili tak gdy byli w Indiach. Na Kubie np. chcieli się zabezpieczyć i okazało się, że nie było tam problemów komarów!
Co do panthenolu, to ten jednoskładnikowy ma podstawową zaletę- nie uczuli, w przeciwieństwie do tych kosmetycznych wieloskładnikowych wynalazków o podobnej nazwie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
BAN stały
|
Dobrze zabrać Xennę lub inny środek, który wesprze nas przy wzdęciach i nieprzyjemnych obciążeniach. Panthenol Spray ale tylko w piance, nie w maści...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:25.