|
Notka |
|
Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji. Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Perfumy Girard - ktoś zna?
Pytanie do Wizażanek szwendających się po angielskich perfumeriach Boots
![]() W zeszłym roku pojawiła się tam nowa marka perfum (cenowo powiedzmy średnia kategoria, ca. 35 euro za sporą butelkę) Girard. Z info znalezionego na temat marki wynika, że Boots postanowił przywrócić do życia kompozycje sygnowane przez dom mody przełomu XIX/XX stulecia Girard & Cie. (same perfumy są odwzorowaniem kompozycji z lat 20-tych + 3 nowe zapachy wyprodukowane pod tą samą marką). Nie wiem, na ile był ten "relaunch" skuteczny, bo promocja zapachów była żadna...Tym niemniej zainteresowała mnie ich historia. W materiałach promocyjnych, Girard (z lat świetności) jest stawiany obok marek takich, jak Chanel czy Penhaligon. Czy któraś z Was zna / testowała te zapachy albo w ogóle zna markę? Bouquet d'Orient oraz Lysval są dostępne w moim lokalnym Boots w raczej nihilistycznej cenie (pozbywają się zapasów) i tak się zastanawiam .... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Perfumy Girard - ktoś zna?
Informacje miałam też jedynie takie jak Ty
Testowałam kilka, zaraz jak sie pojawiły. W Bootsach tutaj była i kampania reklamowa, ale zapachy chyba średnio się sprzedawały, bo potem miesiącami stały w promocjach, po 8-9 funtów za flakon, i jakos klientki się na nie nie rzucały ![]() Prawdę mówiąc, mocno czuć, że to zapachy minionej epoki ![]() Bouquet d'Orient testowałam, ale mnie mocno zdusił, podobnie jak New York Nights, szczerze mówiąc to ten drugi pachniał dla mnie starociem. Na pewno osoba nosząca bedzie się bardzo wyróżniać z tłumu ![]()
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
A wiesz, że ten który Ci się spodobał, to chyba jeden z tych współczesnych pod marką Girard. Oryginalne są tylko Lysval i Bouquet.
Hm, mnie ta ich innoepokowość jakoś zainteresowała, wiadomo, że samo zainteresowanie to za mało, żeby zainwestować sporą gotówkę, no ale ![]() Tutaj przynajmniej promo nie było w ogóle, ot rzucili pudełka i nic, idiotyzm. Powinni mocno uderzać w historię, w to (niby) porównanie do starych świetności jak Penhaligon, próbki, cokolwiek. Sama musiałam szukać informacji, no ale nie każdy jest maniakiem perfum i nie każdy się pofatyguje to zrobić. A sądzę, że mogły być hitem choćby jako "prezent Gwiazdkowy dla Babci" ![]() Pomyślę jeszcze, ale chyba się skuszę na któryś ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
A czy New York Nights nie był też jednym z tych oryginalnych? Gdzies tak wyczytałam, ale byc może nie były to sprawdzone informacje.
Tak czy siak wszystkie pachną dość staromodnie. Bouquet daleko kojarzył mi się z Opium, ale takie Opium zakurzone, w negatywnym tego słowa znaczeniu. Nawet niska cena mnie nie skusiła. W każdym razie napisz jak Ci się podobały, jestem ciekawa wrażen innych osób, bo w sumie to, jak powiedziałam, ani ja, ani nikt ze znajomych nie chciał zaryzykować ![]()
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
NY Nights to też "nówka".
Dam znać, jak głębiej potestuję, na razie mnie Bouquet skojarzył się z Chanel No.5 w nutach początkowych, ale wiesz - ja mam dość szerokie perfumeryjne zamiłowania ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
No i potestowałam
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
A ja dziś przetestowałam trzy: Bali Sunrise, New York Nights i Provence Spring. I prawdę mówiąc, wszystkie trzy bym wzięła, i pewnie wezmę
![]() Provence Spring to jak mówiłam, poniekąd obrazy impresjonistów. Pachnie pięknie kwiecistą łąką, ale ma też w sobie coś wodnistego i czystego, bajecznego. Do tego wyczułam teraz goździki i drewienko oraz słodką wanilie, do całości doszedł więc obraz na kształt Śniadania na Trawie. New York Nights - tu z kolei mam skojarzenia z amerykańskimi balami z lat przedwojennych. Krótkie fryzury, sukienki do pół łydki, opaski na włosach, big band, swing, i cały ten jazz. Bali Sunrise to przede wszystkim słodki jaśmin, lilja, i owoce, ale jako że najprędzej znikł ze skóry, trudno mi w pamięci przywołać konkretne obrazy. Nie bardzo orietalny, ale przyjemny.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Testował może ktoś coś tej marki od tamtej pory?
![]() Np. http://www.fragrantica.com/perfume/G...sval-7669.html albo http://www.fragrantica.com/perfume/G...rise-7667.html
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:12.