![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2005-02
Wiadomości: 2 191
|
WAFLE Z TOFFI?
podpowiedzcie, proszę, jak zrobić wafle przekładane toffi?jakie kupić mleko skondensowane (słodzone czy nie) i jak długo gotować tę puszkę?a może jakieś inne przepisy na ciasta z taką masą, np.z krakersami itd...będę bardzo wdzięczna za wszelkie przepisy z kremem toffi z mleka skondensowanego
![]()
__________________
kosmetyki: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...7#post50636347 ubrania: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...9#post50636439 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2004-02
Wiadomości: 189
|
Re: WAFLE Z TOFFI?
Koniecznie słodkie skondensowane bo przecież o słodkość tu chodzi
![]() ![]()
__________________
wredoty jedne, kłamliwe, podłe istoty...taka jest natura kobiet...dlatego właśnie kocham facetów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Re: WAFLE Z TOFFI?
wlasnie wczoraj robilam te wafle
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2005-02
Wiadomości: 2 191
|
Re: WAFLE Z TOFFI?
dzięki śliczne za szybkie odp
![]() ![]()
__________________
kosmetyki: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...7#post50636347 ubrania: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...9#post50636439 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-01
Wiadomości: 381
|
Re: WAFLE Z TOFFI?
A jak się robi te kuszące wafle? (już mi ślinka leci
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2004-06
Wiadomości: 206
|
Re: WAFLE Z TOFFI?
Ja podobnie jak Katii99 gotuję puszkę przez półtora godziny - wychodzi pyyyszny karmel. Tylko jak dla mnie wafle poprzekładane tylko nim są za słodkie i dlatego najczęściej przekładam 1 wafel tym zagęszczonym mlekiem, następny dźemem z czerwonej porzeczki i tak na zmianę
![]() Ale mi narobiłaś smaka na takie wafle przekładane ... A ma może któraś w Was sprawdzony sposób na masę kakaową do takich wafli? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-07
Wiadomości: 13 269
|
Re: WAFLE Z TOFFI?
Puszkę z mlekiem słodzonym gotuję się w garnku z wodą przez 1,5 do 2 godzin. Puszka musi być zamkięta! Woda musi przykrywać całą puszkę, więc od czasu do czasu trzeba sprawdzać, czy nie trzeba dolać wody. Ważne jest to, żeby nie otwierać gorącej puszki. Najlepiej ugotować puszkę poprzedniego dnia. Ja najczęściej gotuję od razu 2 puszki, oszczędzając tym samym czas i gaz. Dodatkowa puszka może spokojnie stać w lodówce i czekać na swoją kolej.
Pozdrawiam i życzę smacznego. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-04
Lokalizacja: Wrocław
Wiadomości: 4 793
|
Re: WAFLE Z TOFFI?
kaasia napisał(a):
> A jak się robi te kuszące wafle? (już mi ślinka leci ![]() ![]() Ja robię takie wafle tak: wstawiam zamkniętą puszkę (a najlepiej ze 2 od razu, bo potem jedną można wstawić do lodówki i przechowywać z tydzień na kolejną porcję), gotuję jakieś półtorej godziny. Jak puszka wystygnie, to zawartość przeładowuję do miski (oczywiście część zostaje natychmiast zjedzona ![]() a potem przygniatam na kilka godzin czymść ciężkim przygotowanie śmiesznie proste, a wafle znikają w godzinę ![]() pozdrawiam ![]() wersję z kakao próbowałam, ale wolę tą tradycyjną ![]() ale nie próbowałam jeszcze przekładać masą i dżemem... brzmi fantastycznie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-01
Wiadomości: 381
|
Re: WAFLE Z TOFFI?
Oj to na razie nie zrobię, bo miksera nie posiadam. Trzeba będzie przywieźć mikser od rodziców
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2004-11
Wiadomości: 137
|
Re: WAFLE Z TOFFI?
Sposob na mase wg mojego taty
-kostka czy iles tam masła, ale prawdziwego smietankowego, nie jakies tam margaryny -żółtko (sparzone!) -cukier kryształ -mleko -kilka lyzeczek kakao, tez prawdziwego, nie tego rozpuszczalnego Wszystko uciera w makutrze, to taka gliniana misa, taka drewniana kula na rączce. Jak ja to robie to robie mikserem i tez jest dobrze. warto przed posmarowaniem wafli masa przesmarowac je mlekiem, zeby byly takie mokre fajnie i dobrze kiedy oprocz masy (tudziez toffi) jest jakas wartswa kwaskowata np dzemik ![]() pychotka! narobilyscie mi smaka! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2004-03
Wiadomości: 397
|
Re: WAFLE Z TOFFI?
hejka, ja też jestem wielbicielką karmelu. chciałam tylko dodać, że nie trzeba koniecznie czekać aż puszka wystygnie - ja nigdy nie czekam - otwieram zaraz po wyjęciu, ale oczywiście do zmieszania z masłem powinien przestygnąć.
postaram się za jakąś chwilę przesłać przepis na karmelowca. buźka toffi-maniaczki! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2003-03
Lokalizacja: Birmingham
Wiadomości: 373
|
Re: WAFLE Z TOFFI?
Charlotta,
to ja poproszę o przepis na tego karmwelowca - ![]() pozdrawiam, Ania
__________________
pozdr. Ania |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2004-03
Wiadomości: 397
|
Re: WAFLE Z TOFFI?
już mam. proszę:
Karmelowiec Ciasto: 4 żółtka 1 szkl. cukru 1 kg mąki tortowej 1 kostka margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystko ugnieść na kruche ciasto,podzielić na dwie części i upiec w blaszkach 30 minut w 180oC Krem: 0,5 l śmietany kremówki 36% 1 szkl. cukru pudru 1 opakowanie śmietanfixu Ubić dokładnie i przełożyć ciasto Karmel: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego Gotować w puszce ok. 2-3 godzin na wolnym ogniu Układać warstwy: kruche - krem - kruche - karmel - orzechy Ja robię np bez orzechów - sam karmel, ale to wedle uznania. no i w tej sytuacji lepiej otwierać gorący karmel bo się go lepiej nakłada (jest bardziej płynny) ciasto jest baaardzo kruche, więc uwaga może się łamać, ale da się je skleić karmelem ![]() najlepiej żeby sobie postało jakiś czas, najlepiej do następnego dnia żeby ciasto trochę zwilgotniało, bo taki świeży to przy krojeniu strasznie się kruszy i łamie ale te wszystkie niedogodności SĄ TEGO WARTE!!! Polecam i życzę smacznego!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyjaciółka Wizaz.pl
Zarejestrowany: 2001-10
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 6 818
|
Re: WAFLE Z TOFFI?
No nie!!!! Ale narobiłyście mi smaka. Uwielbiam samk tofii, karmelu, krówek ( ale koniecznie ciągutek
![]() I co jaj mam teraz biedna zrobić? To jest gigant bomba kaloryczna ![]() Buźka AgaZ
__________________
Kochane Wizażanki, bardzo Was proszę piszcie w sprawie wszystkich zgłoszeń i problemów do Aniołka Tasmańskiego. Aniołek jest THE BEST. Ja już nie pracuję w wizażu od czerwca 2014. Bardzo mi przykro, ale już nie mogę odpowiadać na Wasze prośby ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-04
Lokalizacja: Wrocław
Wiadomości: 4 793
|
Re: WAFLE Z TOFFI?
Agnieszka Zembrzycka napisał(a):
> I co jaj mam teraz biedna zrobić? To jest gigant bomba kaloryczna ![]() Jak mówi moja koleżanka: "życie jest za krótkie, żeby się odchudzać" ![]() ale ja też cierpię, bo jak pomyslę o krówkach, to... mmm moje najukochańsze cukierki ![]() moja silna wola słabnie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2004-05
Lokalizacja: Olsztyn
Wiadomości: 1 191
|
Re: WAFLE Z TOFFI?
Mój przepis na wafle przekładane:
1 kostka masła roślinnego 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 0,5 szklanki mleka 1,5 szklanki mleka w proszku (nie w granulkach!!!) 1 opakowanie wafli suchych Masło rozpuścić, dodać cukier, kakao i mleko w płynie. Odrobinę przestudzic i następnie dodać mleko w proszku. Wymieszać. Jeszcze ciepłą (ale nie gorącą) masą przekładać wafle! Przygnieść czymś ciężkim np. duża książką kucharską ![]() ![]() ![]() Przepis wielokrotnie sprawdzony ![]() ![]()
__________________
Pozdrawiam, Ewcia Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
![]()
hej dziewczyny macie jakieś propozycje?
bo książki kucharskie (przynajmniej moje) skutecznie milczą na ten temat ![]()
__________________
..."nie będę juz uśmiechać się gdy jest źle"... http://www.oceniaj.net/forum/showthread.php?t=182 - książki na wymianę |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Deutschland/Slovenija
Wiadomości: 2 802
|
Dot.: przepisy na masy do wafla?
Kup puszke mleka slodzonego skondensowanego. Wloz do garnka z woda tak, aby puszka byla w calosci zanurzona i gotuj jakies 3 godziny, w miare parowania, dolewaj wody, coby puszka byla caly czas zanurzona. Przed otwarciem odczekaj az puszka ostygnie, inaczej wybuchnie
![]()
__________________
Potłuczydło. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-08
Wiadomości: 3 317
|
Dot.: przepisy na masy do wafla?
Cytat:
Masę kajmakową możesz jeszcze zrobić sama gotującmleko z cukrem 2-3h, ciągle mieszając.
__________________
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Deutschland/Slovenija
Wiadomości: 2 802
|
Dot.: przepisy na masy do wafla?
Cytat:
![]() ![]() No wlasnie, kajmak mozna wylac na jakas forme wylozona papierem do pieczenia i jak ostygnie, pokroic na krufki ![]()
__________________
Potłuczydło. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-03
Lokalizacja: Wrocław
Wiadomości: 414
|
Dot.: przepisy na masy do wafla?
a wiecie , że w krakowie na takiego wafla mówi się PISZINGER????????????????
jak to usłyszałam, to myslałam , że padnę. u mnie wafel to wafel , ewntualnie andrut, ale piszinger???????? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Deutschland/Slovenija
Wiadomości: 2 802
|
Dot.: przepisy na masy do wafla?
Cytat:
![]()
__________________
Potłuczydło. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-03
Lokalizacja: Wrocław
Wiadomości: 414
|
Dot.: przepisy na masy do wafla?
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | ||
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
![]()
1 margarynaszklanka cukru
cukier waniliowy 1/2 szklanki mleka 2 lyzko kakao (lub wiecej ja robie na oko) te wszystkie składniki zagotować gdy masa jest letnia dodajemy powoli mieszajac 2 szklanki mleka w proszku
__________________
_________________________ _________________________ _ _________________________ _________________________ _
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Deutschland/Slovenija
Wiadomości: 2 802
|
![]() Cytat:
![]() ![]()
__________________
Potłuczydło. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-04
Lokalizacja: Wrocław
Wiadomości: 4 793
|
Dot.: przepisy na masy do wafla?
a ja jeszcze to "mleko" z ugotowanej puszki miksuję z połową kostki masła
![]() i jest pysznie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-08
Wiadomości: 3 317
|
Dot.: przepisy na masy do wafla?
Cytat:
![]() Tjaaa, domowe krówki boskie ![]() ![]() A co do samej masy kajmakowej to można jeszcze wylać ją na kruche ciasto na przemian przekładane konfiturką wiśniową. Na jeszcze nie zastygniętą masę położyć migdałki, pyyyycha ![]() Svenja, smaka mi tymi orzechami i kokosami w waflu narobiłaś. Chyba jutro zrobię.
__________________
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
Dot.: przepisy na masy do wafla?
nazwa piszinger wywodzi sie z Austrii - nic dziwnego,w koncu Krakow byl w XIX wieku pod zaborem austro-wegierskim.
Wiele naszych znanych na codzien potrw zakorzenila sie w kuchni polskiej wlasnie w czasie zaborow np. gulasz, pierogi ruskie, bigos, konfitury itp. ![]() u mnie na polnocy tez mowi sie piszinger i nikogo ta nazwa nie dziwi. gotowanie w puszce jest chyba lepszym i pewniejszym sposobem niz w garnku ciagle mieszajac. Gotowalam tak 3h i masa nie zgestniala. Musialam polaczyc kolejne dwa przepisy, zeby wreszcie wyszla odpowiednia masa... a jakie jeszcze przepisy znacie? - moze na jakas dobra mase czekoladowa?? pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2002-03
Wiadomości: 7 624
|
Dot.: przepisy na masy do wafla?
PROSZĘ
Czekoladowy wafel paczka wafli tortowych * 2 szklanki mleka w proszku * szklanka cukru * 15 dkg masła roślinnego * 10 łyżek kakao gorzkiego * pół szklanki mleka * cukier puder * aromat rumowy Masło, cukier i mleko podgrzać w garnku, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Po zdjęciu garnka z ognia wsypać mleko w proszku oraz kakao. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Wafle posmarować masą. Ułożyć jeden na drugim. Przykryć waflem bez masy. Wafle obciążyć np. deską, aby były równe. Przekładaniec włożyć do lodówki. Posypać kakao i cukrem pudrem. WAFLE Galaretka o smaku agrestowym WINIARY, 1 sztuka margaryna, 250 gramów słodka śmietana, 200 ml 1/4 szklanki cukru wafle (paczka) Margarynę, cukier i śmietanę zagotować. Wsypać Galaretkę, rozprowadzić, wystudzić. Masą smarować wafle, nakładać jeden na drugi. Kroić w trójkąty Wafle Przekładane Składniki: 3/4 szklanki mleka 2 szklanki cukru 1 kostka margaryny 1/2 paczki mleka w proszku 2 paczki wafli Wykonanie: 3/4 szklanki mleka zagotować z dwoma szklankami cukru. Zestawić z ognia i dodać kostkę margaryny lub masła - wystudzić. Do wystudzonej masy dodać pół paczki mleka w proszku. Przepis jest na dwie paczki wafli. Rolada wafel (8 porcji) cukier, 4 łyżki śmietana, 4 łyżki kakao, 4 łyżeczki herbatniki, 2 opakowania orzechy, 1 szklanka czekolada, 1 opakowanie Galaretka o smaku truskawkowym WINIARY, 1 opakowanie wafel, 2 opakowania rodzynki, 30 dkg margaryna, 1 kostka Margarynę, cukier, śmietanę i kakao wymieszać, zagotować i odstawić do ostygnięcia. Herbatniki połamać na drobne kawałki i dodać do masy. Galaretkę rozpuścić w szklance wody. Gdy masa kakaowa wystygnie dodać do niej rodzynki, orzechy, czekoladę i tężejącą galaretkę. Wafle nawilżyć (przekładając je wilgotnymi ścierkami kuchennymi). Wilgotne wafle ułożyć na ścierkach, tak aby lekko na siebie nachodziły, nałożyć masę i zwinąć jak roladę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zadomowienie
|
Dot.: przepisy na masy do wafla?
ojej, dziekuje!!! zaraz skopiuje i niedlugo wyprobuje!!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:04.