|
|||||||
| Notka |
|
| Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Garam Masala - przyprawa
W jakich sklepach można kupić tę przyprawę na Pomorzu?
|
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Garam Masala - przyprawa
czasem bywa w Kuchniach Świata, ostatnio kupiłam 100g za ok. 6zł
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
ok dzięki
*
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
To ja zby nie zakladac nowego tematu spytam was o przepisy z garam masala. Kupilam ostatnio bo uwielbiam kuchnie indyjska i jak na razie stestowalam tylko kurczaka tikka masala. Znacie jeszcze jakies przepisy?
A co do tego gdzie mozna kupic to Konatyi ma te przyprawe warto szukac w marketach Edytowane przez mavika Czas edycji: 2010-02-11 o 11:15 |
|
|
|
|
#5 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Składniki na 4 porcje: 1,2 kg halibuta sól, pieprz 2 łyżki soku z cytryny 3 cebule 6 pomidorów 2 łyżki oleju szczypta kurkumy 2 łyżeczki mielonej kolendry szczypta chili w proszku 4 łyżki posiekanej kolendry lub natki pietruszki przyprawa indyjska Garam Masala Przygotowanie: 1) Rybę opłukać i osuszyć. Podzielić na 4 porcje, doprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i odstawić. 2) Cebule obrać i drobno posiekać. Pomidory naciąć, sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę. 3) Na rozgrzanym oleju dusić 2 minuty cebulę, dodać kurkumę, sproszkowaną kolendrę i chili i dusić, aż zacznie aromatycznie pachnieć. 4) Dodać rybę, pomidory i razem smażyć 3 minuty. Posypać połową kolendry lub natki pietruszki, przyprawą Garam Masala i pozostawić 8 - 10 minut pod przykryciem. 5) Potrawę podać posypaną resztą kolendry lub pietruszki z ryżem lub indyjskim chlebem pita. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
dzieki
robilam cos podobnego z mintaja. ktos ma cos jeszcze?
|
|
|
|
|
#7 |
|
Przyczajenie
|
osobiscie uwielbiam kuchnie indyjska
i jak najbardziej polecam moja ulubiona potrawe qorma tez tak potocznie zwana potrawa sultana 2 piersi z kurczaka pokrojone w kostke 2 cebulki w kostke 300 ml smietany albo jogurtu 2 lyzeczki curry 1 lyzeczka imbiru lub 2 startego ok 200 ml mleka kokosowego wiorka kokosowe odrobine oleju kurczaka zamarynowac w smietanie i przyprawami i wiorkami kokosowymi min 1 h; cebulke usmazyc na szklisto wlac na patelnie marynade i na malutkim ogniu gotowac tak zeby woda z jogurtu troszke wyparowala dodac mleczko kokosowe do chcianej konsystencji sosu i podgotowac podawac z ryzem naprawde pycha tak gotuja w indiach bo przepis pochodzi od znajomego indyjczyka
|
|
|
|
|
#8 |
|
Wtajemniczenie
|
Jesli ktos lubi ostre indyjskie potrawy to polecam
Chicken Jalfrezi Skladniki •500 g filetow z kurczaka (pokrojonych w kostke) •Marynata •2 cm kawalek imbiru (zetrzec na tarce do kurczaka) •3-4 zabki czosnku (jak wyzej) •1/2 lyzeczki kurkumy •1 lyzeczka Garam Masala •sol •Warzywny mix •2 srednie cebule •2 zielone papryki •1-2 papryczki chilli •2 duze pomidory •2 lyzki oleju •Sol 1/2 lyzeczki przyprawy chilli Skladniki z marynaty zmieszac z kurczakiem i zostawic na ok. 3 godziny Kurczaka usmazyc na patelni, dodac pokrojona cebule, zielona papryke, papryczki chilli i sol, smazyc przez 10 min. Dodac pokrojone na kawalki pomidory i gotowac przez 10 min Dodac przyprawe chilli. Gotowac na malym ogniu Mozna dodac koncentrat pomidorowy zeby bylo wiecej sosu. Serwowac z ryzem
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
konieczmie z ryzem indyjskim lub chlebkiem
naan i do tego lassi |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:00.

*

i jak najbardziej polecam moja ulubiona potrawe qorma tez tak potocznie zwana potrawa sultana