|
Notka |
|
Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielęgnacji twarzy i ciała oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Poznac prawde o tłustawych kremach :D
Hej Wizazanki
![]() Od jakiegos czasu trapi mnie wątpliwość żwiązana z tlustawymi kremami.pani kosmetolog i kosmetyczka wytlumaczyly mi jednak ze nalezy takie kremiki omiac raczej ![]() Bardzo prosze o wasze opinie drogie doswiadczone wizazanki ![]() ![]() NELI |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Poznac prawde o tłustawych kremach :D
Ja nie mogę używać nawilżających kremów, bo mam strasznie suchą skórę. Muszę używać kremów, ktre nie tylko nawilżają, ale i natłuszczają.
Nie zgadzam sie z tym co mówią ci pani kosmetyczki. Konsultowałam sie z kosmetyczką i wyraźnie odpowiedziała, że skoro kremy nawilżające powodują u mnie wysuszenie, ściągnięcie skóry, to jak najbardziej musze używać kremu natłuszczającego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Dermedic zel to się moze nadaje do tłustej i mieszanej skóry, ale na pewno nie do suchej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
to częściowa prawda.
ale i tak wszystko zależy od cery. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
A ja się ostatnio spotkałam z odwrotną opinią. Moja koleżanka z pracy powiedziała mi ostatnio, że dermatolog jej powiedział, że zniszczyła sobie cerę kremami nawilżającymi. Nie bardzo rozumiem w jaki sposób miałoby się to stać, ale dziewczyna faktycznie ma problem z cerą (na moje oko wygląda to na ciężką postać trądziku różowatego). Niestety nie miałam okazji wypytać jej o szczegóły, dlatego pytam Was: czy spotkałyście się już z podobną opinią? Mnie się to wydaje co najmniej dziwne. Trochę już wiem o kosmetykach i w życiu nie słyszałam wcześniej o czymś podobnym. A jak z Wami?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
to wcale nie musi być odwrotna opinia. być moze koleżanka stosowała nieodpowiednie kremy nawilżające (tłusty krem też nawilża). "przenawilżenie" sprzyja dermatitis perioralis- zapaleniu okołoustnemu, które może przypominac trądzik.
wszędzie słychać o ciągłym nawilżaniu, "nie masz probelmów ze skórą to stosuj chociaż krem nawilżający", "nawet skórę tłusta trzeba smarować kremem nawilżajacym" (czasem prawda) itd. a to nie do końca dobre dla skóry. od kremów bardziej "konkretnych" (okluzyjnych, z wazeliną, parafiną itd) bezpieczniejsze są lekkie kremy nawilżające. ale jeśli nie odczuwasz potrzeby nawilżenia, to nie ma obowiązku smarowania się. "przenawilżenie" nie jest nowością- od lat np. Paula Begoun(http://www.paulaschoice.com/ ) pisze w Biblii urody o nienadużywaniu nawilżaczy; dawno wiadomo tendencji do dermatitis perioralis u osób chętnie używających mocnonawilżających kosmetyków; można trafić na podobne wypowiedzi lekarzy np. na stronie emolienty.pl (jako element reklamy emolientów) Edytowane przez Justy Czas edycji: 2005-06-11 o 16:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Dzięki za odpowiedź Justy. Może i o to właśnie chodziło, bo dziewczyna (piękna zresztą jak z obrazka), ma teraz naprawdę porządny problem z cerą i to na całych policzkach. Wiem o "przenawilżeniu" i zawsze uważałam, że wszelka przesada jest niewskazana, we wszyskim
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
o super cos sie jednak od was dziewczynki dowiedzialam bo jak tu oprzec sie pokusie natluszczenia kiedy skora rano tak ladnie wyglada ....
![]() ![]()
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
do ciala zawsze uzywam tlusciutkich balsamikow, maselek, kremow itd. Byle byl tlusty i tepy
![]() do twarzy troche boje sie tych tlustych, zeby nie pozatykaly mi porow (taka juz moja obsesja chociaz problemy z niespodziankami mam srednio jedna na 2 tyg wiec nie za czesto). Wole raczej nawilzajace o bogatszej konsystencji, np garnier mleko i miod, nivea ta z blyszczacymi drobinkami, la roche posay riche to moj podstawowy zestaw. Od czasu do czasu przykryje buzke jakas tlustawa maseczka, ostatnio jest to dax cosmetics slodkie migdaly i nic zlego sie nie dzieje. Wrecz przeciwnie: moja wiecznie przesuszona, z suchymi plackami skora nabiera zycia, staje sie bardziej brzoskwiniowa, zmarszczki mimiczne (mam 18 lat i juz sie pojawiaja pod oczami i czasem na czole ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:56.