|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Stancja/internat?
dziękuję
Edytowane przez wikuuusss Czas edycji: 2012-06-18 o 14:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
na przekór do celu
|
Dot.: Stancja/internat?
Cytat:
![]() gdy byłam w LO koleżanka właśnie tak robiła. jedynie umowę o wynajem podpisali za nią rodzice, mieszkać mieszkała sama. podejrzewam że ceny w Poznaniu są zbliżone do tych we Wro, więc kawalerka pewnie wyjdzie cię +/- 1000zł miesięcznie. P.S. Skoro masz w swoim mieście przyzwoite liceum, to czemu z niego nie skorzystasz? ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
mieszkałam w internacie będąc w liceum i to byly najlepsze czasy mojego życia.
jeśli tylko Cię stać, z całego serca polecam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Sama chodzę do liceum i mieszkam w internacie już drugi rok, gdyż właśnie tak jak ty chciałam iść do lepszego liceum niż te co miałam w pobliżu i wiązało się to z zamieszkaniem w obcym mieście. I powiem ci że takie mieszkanie ma i plusy i minusy - jak wszystko
![]() ![]() ![]() ![]() {przepraszam za taki chaotyczny post ![]() ![]()
![]() "Życie przypomina paczkę fasolek wszystkich smaków Bertiego Botta. Wyjmujesz którąś i masz nadzieję, że wreszcie jest to coś dobrego, a zazwyczaj okazuje się, że gorzej nie mogłeś trafić." Edytowane przez Izulkowa Czas edycji: 2012-01-14 o 22:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Możesz wynająć pokój w mieszkaniu. Na pewno to taniej niż kawalerka, no chyba, że Cię stać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
U mnie w liceum polowa klasy byla spoza miasta i mieszkala na stancjach. Nikt nie zdecydowal sie na internat, chociaz w moim miescie jest taka mozliwosc.
Na poczatku polecam wynajecie pokoju, a jak juz znajdziesz kolezanke w podobnej sytuacji co Ty, bedziecie mogly rozejrzec sie za kawalerka. Nie ma sensu wynajmowac kawalerke samemu - zbyt duze koszta. Poza tym zwariowac mozna tak samemu calymi dniami. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja kolezanka całe liceum wynajmowała pokój. Co prawda nie mieszkała 50km od szkoły ale w niewielkiej wsi więc dojazdy miałaby znacznie utrudnione. A tak to wynajęła pokoik w okolicy szkoły i nie traciła czasu na dojazdy. Kazdy weekend w domu, a zważając na to że mnóstwo czasu spędzaliśmy w szkole to jej zycie niewiele rożniło się od mojego bo ja rodzinę też widywalam rzadko w ciągu dnia ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Nie wiem jak to wygląda w innych miastach, ja w Lublinie chodząc do liceum mieszkałam w tzw. bursie (taki internat tylko nie przypisany do konkretnej szkoły, więc byli tam ludzie z różnych szkół. Kosztowało mnie to zawrotną sumę 50zł/miesiąc
![]() Internat: - wiecej towarzystwa, poznaje się dużo ludzi - niższa cena, do tego brak rachunków typu woda, prąd - zwykle jest jakaś stołówka, więc nie trzeba się martwić o jedzenie - ograniczenia, upierdliwi wychowawcy - na ogół gorsze warunki - jeśli masz problem ze współlokatorami można zmienić pokój Mieszkanie samodzielne (ze wskazaniem na pokój w mieszkaniu, nie kawalerkę*): - musisz sobie sama: ugotować, posprzątać, robic zakupy, płacić rachunki - wyższa cena - jesteś wolna, wychodzisz kiedy chcesz, wracasz kiedy chcesz - więcej prywatności, spokój do nauki (chociaż to nie zasada, równie dobrze w mieszkaniu możesz trafić np. hałasujących sasiadów) - trudniej zmienić współlokatorów w razie jakiegoś konfliktu * Wierz mi, jestem raczej samotniczką i jednostką aspołeczną, a gdy muszę przesiedzieć kilka dni sama na mieszkaniu gdy współlokatorki wyjadą, to mnie coś trafia, że nie ma do kogo gęby otworzyć. A tak zawsze można się przejść do pokoju obok, pogadać, pożyczyć cukier i takie tam ^^ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Nie chcę wyjść na nudziarę, ale myślę, ze przynajmniej przez pierwszy rok lepiej internat. Masz wiecej czasu i możliwości do nauki, a i rodzice spokojniejsi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Ja mieszkając w internacie nie powiedziałabym że tu jest więcej czasu i możliwości do nauki. Mamy ciszę na naukę od 19 do 21, i TYLKO wtedy są warunki do nauki, a to zdecydowaie za mało przynajmniej dla mnie, zostaje jeszcze cisza nocna od 22, ale nie lubię uczyć się późno w nocy bo zasypiam nad książkami. W każdym razie w innych godzinach trudno o ciszę, wszyscy łażą, wrzeszczą, puszczają muzykę... dla mnie, której trudno skupić się na nauce w hałasie to jest mega wkurzające, więc zwykle kończy się na zarywaniu nocy - bo chociaż cicho. Jakbym miała możliwość to pewnie wolałabym stancję - ale nie sama, bo samej to też idzie zwariować na dłuższą metę. Chociaż wiadomo, rodzice faktycznie spokojniejsi jak się mieszka w takim internacie gdzie całą dobę jest jakiś wychowawca.
![]() |
![]() |
#12 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
A tak mniej więcej, ile kosztowałoby wynajęcie takiego mieszkania? Pytanie kieruję głównie do Lirazel, bo to ty właśnie mieszkasz w takim mieszkaniu. Z iloma koleżankami mieszkasz? Ogólnie, ile potrzebujesz pieniędzy na miesięczne życie? Jedzenie, opłaty itd.?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
też mieszkam ze znajomymi w wynajmowanym mieszkaniu, na osobę wychodzi niecałe 500zł już z opłatami.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
Wynajmowanie pokoju u kogoś, to w 90 % przypadków masakra...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Jeśli masz na myśli wynajmowanie pokoju u jakiejś rodziny albo broń Boże starszej pani, to zgadzam się, dość ryzykowne, chyba że to ktoś kogo się dobrze zna. Jeśli wynajmować, to z osobami, że tak powiem, sobie równymi.
Opłaty za mieszkanie pominę, bo jak już ktoś wspomniał to inne miasto, a za jedzenie i inne zakupy (kosmetyki, środki czystości, papier toaletowy i takie tam...) wychodzi mi tak 300-400 zł na miesiąc. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
Ja bym się na Twoim miejscu zastanowiła nad internatem, bo kawalerka może Cię drogo kosztować, ale musisz też zwrócić uwagę na warunki, w jakich przyjdzie Ci się uczyć. Czasami może być ciężko, bo jest tylko 2-3 h w internacie przeznaczone na ciszę "do nauki", a tak to ktoś chodzi, słucha muzyki itd. Musisz sobie wypisać wszystkiego + i -
![]() ![]()
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
Ze swojej strony: odradzam Ci. Liceum to ostatni czas, kiedy mozesz sie nacieszyc beztroskim dziecinstwem i zyciem z rodzicami! Jak juz sie wyprowadzisz, to moze nigdy nie wrocisz do domu rodzinnego. I moze bedziesz zalowac, ze tak Ci sie spieszylo, zeby go opuscic... Liceum nie jest takie wazne. Do matury mozna sie nauczyc samemu. Poza tym w liceach o wysokim poziomie czesto uczniowie sa cisnieci ze wszystkich przedmiotow - nawet takich jak PO, PP - moze Ci sie to nigdy nie przydac...
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Popieram nelciak. Na wszystko masz czas, a jeśli chcesz się uczyć to renomowana szkoła nie jest Ci do tego wcale potrzebna. Masz wspaniałych rodziców, którzy Ci nieba przychylą, więc ciesz się z ich towarzystwa obok. Pozdrawiam.
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chodziłam do renomowanego liceum i co? Nic. Uczyć się trzeba, jak wszędzie. Niektórzy nauczyciele olewali swoje przedmioty, inni strasznie cisnęli. Renomowane liceum nie jest gwarantem zdania matury na 100%, to głównie zależy od Ciebie. A, u mnie w mieście, niektórzy z "gorszych" liceów znaleźli się na kierunkach lepszych, niż osoby z tych "renomowanych".
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:30.