|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Posiew moczu i odczyn Coombsa
Dziewuszki mam pytanie - jak sie robi badanie posiewowe moczu? Mam zaniesc normalnie pojemniczek do analizy czy jak? Mam kiepskie wyniki i lekarka kazała mi szybko zrobic posiew a teraz siedze i mysle ze nie zapytałam jej jak...
![]() I jeszcze jedno - czy badanie krwi pod kątem odczynu Coombsa (w przypadku konfliktu serologicznego ) robi sie na czczo czy niekoniecznie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Posiew moczu i odczyn Coombsa
Cytat:
co do posiewu to zanosisz mocz w pojemniczku ![]() no coż za bardzo Ci nie pomogłam ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Pomogłas Martusiu, dziękuję
![]() ![]() ![]() Co do Coombsa to tak na chłopski rozum wydaje mi sie ze nie trzeba na czczo. Ja juz miałam raz robiony, też przy morfologii ale teraz mam powtórzyc wiec sie zastanawiam czy musze głodna do laboratorium leciec (a to ostatnio jest trudne, oj, coraz trudniejsze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
ja zawsze zanosże w jalowym bo wtedy nie wychodzą mi bakterie w moczu, a jak zanosiłam w zwykłym to i owszem były
![]() ![]() ![]() mnie też sie wydaje, że to nie trzeba na czczo do Coombsa, bo przeciez te parametry nie zmieniają się pod wpływem diety, no nie? jak maja być alloprzeciwciała obecne to będa czy zjesz cosik czy nie ![]() ja też już robiłam raz badanie pod katem tego odczynu, a teraz przy koncowce ciąży mam je powtorzyć jeszcze raz tylko i koniec ufff ![]() ![]()
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Czesc dziewczyny,
z tego co sie orientuje to pojemniczki sa dwa jeden do badania moczu ogolnego, a drugi do badania moczu na posiew. Ten pojemniczek na posiew kupuje sie w aptece, jest jalowy i ma specjalny wklad na ktorym jest specjalna pozywka dla bakterii, na cale szczescie do pojemniczka dolaczona jest instrukcja obslugi ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
no wlasnie Maaka, masz racje. Moj maz był w kilku aptekach i mu to samo powiedzieli, na posiew musi byc specjalny pojemniczek z jakimis plytkami w środku. Gorzej bo w żadnej aptece takich pojemniczkow nie ma i nie wiem czy mi jutro zrobią to badanie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Kasiulka, jezeli nie mozesz dostac tego na posiew to moze sprobuj z jalowym pojemniczkiem do badania ogolnego, a jezeli nie to zapytaj w przechodni, czasami oni sami daja takie pojemniczki. Na wyniki tego badania trzeba troszke poczekac, bo okolo 10 dni, wiec jak cos powaznego to lepiej sprobowac z tym do badania ogolnego. Jeszcze jedno, moze to niepotrzebne co napisze, ale przy takim badaniu trzeba zachowac czytosc (mamy do czyniena z badaniem bakterii), tzn. pobrac material do badania
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
kasiulko do badania na posiew musisz miec specjalny pojemniczek tylko w takim pojemniczku znajdujacy sie mocz bedzie prawidlowo przechowany i da wlasciwy wynik
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Na internecie, znalazlam jeszcze pare waznych informacji, odnosnie badania na posiew, mam nadzieje, ze sie przydadza:
Posiew moczu Posiew moczu może wskazać, jaka bakteria jest odpowiedzialna za zakażenie układu moczowego. Jest to badanie moczu zlecane przez lekarza dla potwierdzenia istnienia zakażenia dróg moczowych, które najczęściej przebiega z widocznymi, a nierzadko bardzo przykrymi dolegliwościami. Należą do nich trudności z oddawaniem moczu, uczucie bolesnego, nieprzyjemnego parcia na mocz, częste oddawanie moczu z wrażeniem niepełnego opróżnienia pęcherza moczowego, krwiomocz, a niejednokrotnie także objawy ogólne pod postacią gorączki z dreszczami, biegunki czy nudności. Istnieją dwie sytuacje, gdy posiew moczu powinien być wykonywany nawet przy braku objawów wymienionych powyżej, a zakażenie leczone niezależnie od objawów. Należy do nich zakażenie u osób (szczególnie mężczyzn) z cewnikami założonymi na stałe do pęcherza moczowego oraz zakażenia (czasem bezobjawowe) u kobiet w ciąży, które stwierdza się najczęściej po wykonaniu rutynowego comiesięcznego badania ogólnego moczu.
Pozdrawiam serdecznie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Dziękuję dziewuszki za pomoc i rady
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
n a pewno wszystko będzie OK
![]() ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Jestem w 25 tc i też mi wyszły bakterie w moczu
![]() ![]() Czy po zakończeniu terapii też warto zrobić posiew czy to już bez sensu jeśli w zwykłym badaniu moczu nie wyjdą bakterie? Na pewno wtedy ich nie będzie już? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:23.