Posiew moczu i odczyn Coombsa - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-11-30, 16:50   #1
kasiulka
Zakorzenienie

Posiew moczu i odczyn Coombsa

Dziewuszki mam pytanie - jak sie robi badanie posiewowe moczu? Mam zaniesc normalnie pojemniczek do analizy czy jak? Mam kiepskie wyniki i lekarka kazała mi szybko zrobic posiew a teraz siedze i mysle ze nie zapytałam jej jak... (przepraszam z góry jesli moje pytanie jest z kategorii głupich).

I jeszcze jedno - czy badanie krwi pod kątem odczynu Coombsa (w przypadku konfliktu serologicznego ) robi sie na czczo czy niekoniecznie?

Oliwka
kasiulka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-30, 17:32   #2
MartusiaJ
Rozeznanie

Dot.: Posiew moczu i odczyn Coombsa

Cytat:
Napisane przez kasiulka
Dziewuszki mam pytanie - jak sie robi badanie posiewowe moczu? Mam zaniesc normalnie pojemniczek do analizy czy jak? Mam kiepskie wyniki i lekarka kazała mi szybko zrobic posiew a teraz siedze i mysle ze nie zapytałam jej jak... (przepraszam z góry jesli moje pytanie jest z kategorii głupich).

I jeszcze jedno - czy badanie krwi pod kątem odczynu Coombsa (w przypadku konfliktu serologicznego ) robi sie na czczo czy niekoniecznie?
Kasiulka ja też robiłam to badanie na odczyn Coombsa, ja mam O rh- a mój mąż Arh + , i robiłam je na czczo jako, że przy okazji miałam zleconą też morfologię, ale wydaje mi sie, że na czczo do odczynu być nie trzeba

co do posiewu to zanosisz mocz w pojemniczku
no coż za bardzo Ci nie pomogłam
Stary 2005-11-30, 17:38   #3
kasiulka
Zakorzenienie

Pomogłas Martusiu, dziękuję . A ten mocz nie trzeba przypadkiem w jakims specjalnym jałowym pojemniczku zaniesc? Bo jak ostatnio kupowałam pojemniczek w aptece na badanie to mnie aptekarka spytała czy chce zwykły czy jałowy? A ja tradycyjnie nie wiem
Co do Coombsa to tak na chłopski rozum wydaje mi sie ze nie trzeba na czczo. Ja juz miałam raz robiony, też przy morfologii ale teraz mam powtórzyc wiec sie zastanawiam czy musze głodna do laboratorium leciec (a to ostatnio jest trudne, oj, coraz trudniejsze ).

Oliwka
Stary 2005-11-30, 17:53   #4
MartusiaJ
Rozeznanie

ja zawsze zanosże w jalowym bo wtedy nie wychodzą mi bakterie w moczu, a jak zanosiłam w zwykłym to i owszem były wiesz, ja widziałam jakąś babcie przede mną w laboratorium ostatnio, też mówiła że to na posiew mocz i miała go w... sloiku po dżemie albo musztardzie, w każdym razie takim dużym hehe wiec z tego wniosek ze nie trzeba w jalowym
mnie też sie wydaje, że to nie trzeba na czczo do Coombsa, bo przeciez te parametry nie zmieniają się pod wpływem diety, no nie? jak maja być alloprzeciwciała obecne to będa czy zjesz cosik czy nie a tak w ogole to w pierwszej ciąży to jest prawie niemożliwe by te przeciwciała zagościły u nas, tak mowi moj lekarz
ja też już robiłam raz badanie pod katem tego odczynu, a teraz przy koncowce ciąży mam je powtorzyć jeszcze raz tylko i koniec ufff
Stary 2005-11-30, 19:14   #5
maaka
Przyczajenie

Czesc dziewczyny,

z tego co sie orientuje to pojemniczki sa dwa jeden do badania moczu ogolnego, a drugi do badania moczu na posiew. Ten pojemniczek na posiew kupuje sie w aptece, jest jalowy i ma specjalny wklad na ktorym jest specjalna pozywka dla bakterii, na cale szczescie do pojemniczka dolaczona jest instrukcja obslugi , ktora w moim przypadku byla przydatna Jezeli chodzi o odczyn Coombsa to nie ma potrzeby robic badania na czczo, tak jak napisala MartusiaJ dieta nie zmienia parametrow tego badania.

maaka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-30, 21:26   #6
kasiulka
Zakorzenienie

no wlasnie Maaka, masz racje. Moj maz był w kilku aptekach i mu to samo powiedzieli, na posiew musi byc specjalny pojemniczek z jakimis plytkami w środku. Gorzej bo w żadnej aptece takich pojemniczkow nie ma i nie wiem czy mi jutro zrobią to badanie

Oliwka
Stary 2005-11-30, 22:57   #7
maaka
Przyczajenie

Kasiulka, jezeli nie mozesz dostac tego na posiew to moze sprobuj z jalowym pojemniczkiem do badania ogolnego, a jezeli nie to zapytaj w przechodni, czasami oni sami daja takie pojemniczki. Na wyniki tego badania trzeba troszke poczekac, bo okolo 10 dni, wiec jak cos powaznego to lepiej sprobowac z tym do badania ogolnego. Jeszcze jedno, moze to niepotrzebne co napisze, ale przy takim badaniu trzeba zachowac czytosc (mamy do czyniena z badaniem bakterii), tzn. pobrac material do badania , po wczesniejszym dokonaniu ablucji konkretnych rejonow , no i mocz musi byc pobrany ze srodkowego strumienia.

Stary 2005-12-02, 14:10   #8
Misiaczek20
Raczkowanie

kasiulko do badania na posiew musisz miec specjalny pojemniczek tylko w takim pojemniczku znajdujacy sie mocz bedzie prawidlowo przechowany i da wlasciwy wynik

Misiaczek20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-02, 15:45   #9
maaka
Przyczajenie

Na internecie, znalazlam jeszcze pare waznych informacji, odnosnie badania na posiew, mam nadzieje, ze sie przydadza:

Posiew moczu
Posiew moczu może wskazać, jaka bakteria jest odpowiedzialna za zakażenie układu moczowego.

Jest to badanie moczu zlecane przez lekarza dla potwierdzenia istnienia zakażenia dróg moczowych, które najczęściej przebiega z widocznymi, a nierzadko bardzo przykrymi dolegliwościami. Należą do nich trudności z oddawaniem moczu, uczucie bolesnego, nieprzyjemnego parcia na mocz, częste oddawanie moczu z wrażeniem niepełnego opróżnienia pęcherza moczowego, krwiomocz, a niejednokrotnie także objawy ogólne pod postacią gorączki z dreszczami, biegunki czy nudności.

Istnieją dwie sytuacje, gdy posiew moczu powinien być wykonywany nawet przy braku objawów wymienionych powyżej, a zakażenie leczone niezależnie od objawów. Należy do nich zakażenie u osób (szczególnie mężczyzn) z cewnikami założonymi na stałe do pęcherza moczowego oraz zakażenia (czasem bezobjawowe) u kobiet w ciąży, które stwierdza się najczęściej po wykonaniu rutynowego comiesięcznego badania ogólnego moczu.

• Wykonanie posiewu moczu

Jest znacznie bardziej skomplikowane niż wykonanie badania ogólnego moczu. Mocz oddaje się do specjalnego wyjałowionego, a więc oczyszczonego ze wszystkich bakterii naczynka (plastikowego lub szklanego), które wcześniej należy pobrać w laboratorium, gdzie będziemy wykonywać badanie. Do badania wykorzystuje się mocz z tzw. środkowego strumienia, co oznacza, że pierwsze krople moczu oddaje się do toalety, następnie do jałowego naczynka, a resztę ponownie do toalety. Oddanie moczu powinno się poprzedzić umyciem zewnętrznych narządów płciowych ciepłą bieżącą wodą bez dodatku mydła po to, by uniknąć ryzyka zanieczyszczenia próbki bakteriami bytującymi na skórze.

Jeszcze większe znaczenie ma w tym przypadku szybkie dostarczenie naczynka z moczem do laboratorium, gdyż przechowywanie go przez kilka godzin w temperaturze pokojowej grozi namnożeniem się bakterii i uzyskaniem fałszywie dodatniego wyniku. W sytuacjach wyjątkowych, gdy istnieje konieczność dłuższego przechowywania moczu w pojemniczku należy bezwzględnie umieścić go w lodówce.

Posiew moczu powinno się pobierać w miarę możliwości przed zastosowaniem leczenia i w ok. 7 dni po jego zakończeniu dla potwierdzenia skuteczności zastosowanej terapii.

Wynik badania stanowi nazwa bakterii odpowiedzialnej za rozwój zakażenia oraz jej stężenie w mililitrze moczu podane w postaci potęgi np. 102, 103, 105, itd.

Do bakterii chorobotwórczych, które najczęściej spotkamy na wynikach posiewów moczu należą: Escherichia coli, Staphylococcus, Klebsiella, Enterokok, Proteus.

Niezwykle istotną informacją dla lekarza jest dołączony do wyniku antybiogram, czyli ustalona w probówce wrażliwość bakterii wyhodowanej z moczu pacjenta na różne antybiotyki (inaczej podatność na leczenie). Antybiogram bardzo ułatwia dobór skutecznego leczenia spośród coraz większej ilości antybiotyków dostępnych na rynku farmaceutycznym.
zrodlo: http://www.resmedica.pl/zdart99912.html

Pozdrawiam serdecznie
Stary 2005-12-02, 16:27   #10
kasiulka
Zakorzenienie

Dziękuję dziewuszki za pomoc i rady . Byłam dzis na badaniu, przyjęli w normalnym tyle ze jałowym pojemniczku bo tego specjalistycznego w żadnej aptece nie było. Szkoda tylko ze na wyniki trzeba tak długo czekac.... trochę sie martwie bo moja lekarka jest na punkcie infekcji drog moczowych szczegolnie wyczulona, powiedziała mi ze absolutnie nie mozna tego lekcewazyc i trzeba bardzo sie pilnowac. Mam nadzieje ze wszystko bedzie ok.

Oliwka
Stary 2005-12-02, 17:26   #11
MartusiaJ
Rozeznanie

n a pewno wszystko będzie OK dbaj o siebie i o Kruszynkę Kasiulka
Stary 2011-08-21, 07:38   #12
Seona
Zakorzenienie

Jestem w 25 tc i też mi wyszły bakterie w moczu Dostałam Furagin i przez tydzień mam brać i później po zakończeniu terapii znowu badanie, czy bakterie wyginęły Wcześniej również miałam, ale dostałam jakiś antyb. w takiej saszetce ale nie pomógł i teraz Furagin...

Czy po zakończeniu terapii też warto zrobić posiew czy to już bez sensu jeśli w zwykłym badaniu moczu nie wyjdą bakterie? Na pewno wtedy ich nie będzie już?

Ślub
Pati
Lili
Seona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości