![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
W czasie deszczu dzieci się nudzą...
Jutro ma u nas lać od rana do nocy + burze.
Zlitujcie się i napiszcie, jak wy takie dnie przeżywacie? ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: W czasie deszczu dzieci się nudzą...
u nas już pada od południa, ale my sie przygotowalismy na taka pogode synek ma 18 miesiecy i też jest bardzo ruchliwy. Kupiłam deszczówke, specjalne spodnie( wyglądaja jak spodnie rybaka- tyle że w małym rozmiarze), kalosze i mały poszedł na spacer w deszcz. Jaka frajda bo mógł pochlapać w kałuży a przy okazji był suchy. Ale taki spacer też nie trwa długo więc reszta dnia w domu i wtedy wymyślam rózne zabawy- np. budujemy namiot z koca, bawimy sie klockami, próbujemy rysować, . Mam nadzieje ze pogoda szybko sie poprawi, ale przeraża mnie myśl o zimie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Ja po takim dniu czuję sie najcześciej jakby mnie walec drogowy rozjechał...
![]()
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
![]()
U nas padało dzisiaj. Hmm, co my robiliśmy? Zaznaczam, że młoda ma 2,5 roku, ale może na coś propozycje się przydadzą, choćby potem.
- przy mniejszym deszczu - kalosze, peleryna i oczywiście spacer po kałużach, - patrzenie przez okno na deszcz, szukanie za oknem parasoli, wypatrywanie psów, rowerów itp. choć o te ostatnie było trudno, - wyjście choćby na balkon, - tunele ułożone z kartonów, albo ich układanie jeden za drugim i zabawa w ciuchcię, - malowanie farbami, a dosłownie rękami, - rysowanie czymkolwiek, obrysowywanie rąk i stóp, - układanie dużych piankowych puzzli, - budowanie z klocków, - wydzieranki z papieru, tudzież darcie gazet na kawałki, - czytanie książeczek, - zabawa w parzenie herbaty i gotowanie. I to wszystko jednego dnia, tak z grubsza. Do tego trochę bajek oglądanych, gdy już my z sił opadaliśmy, a młoda nie. A raz kiedy wróciliśmy z miasta autem i zaczął padać deszcz, to chyba z godzinę przesiedzieliśmy w tym aucie ![]() ![]()
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 07:47 ---------- Poprzedni post napisano o 07:45 ---------- [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;28612436]Jutro ma u nas lać od rana do nocy + burze. Zlitujcie się i napiszcie, jak wy takie dnie przeżywacie? ![]() ![]() Za rok będzie łatwiej. ![]() Mnie bardziej męczy samo usypianie dziecka w taki dzień. Przyzwyczajony spać na dworze, w domu nie chce i nie umie zasnąć, przynajmniej gdy ja usypiam. Zwykle bierzemy nosidło, mama wrzuca jakieś mało przemakalne buty (muszę kupić kalosze!), bierze parasol i śmigamy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
MOja córa ma 2,5 roku i nawet kiedy nie da sie wyjśc bo leje, to nie nudzimy sie i ciągle mamy co robić, np:
1. często malujemy farbami, pozwalam jej upaćkać sie, maluje wszysytkimi częsciami ciała po dużych kartkach, potem wskakuje do wanny i sie sama próbuje umyć i znów frajda ![]() ![]() 2. układamy puzzle razem jedne drugie trzecie (teraz juz sama układa bo zna je wiec musze kupic kolejne nowe, zeby nie było jej tak łatwo) 3. puszczam piosenki dla dzieci i tańczymy i uczymy sie tekstu a potem próbujemy spiewac 4. Bawimy sie w sklep, córa ma całą wielgaśną pakę artykułów spożywczych do zabawy, jest tam wszystko wiec idealne do zabawy w sklep, i na zmiane przychodzimy na zakupy, przy okazji fajna nauka ![]() 5. Lepimy plasteliną, wałkujemy, ugniatamy, mieszamy kolory, odbijamy paluszki ,wyklejamy na papierze itp 6. Czesto razem robimy obiad, tzn na przykład miesza coś w misce, wbija jaja (czesto sie nie udaje hehe) podaje z lodówki potrzebne rzeczy, chowa do lodówki, zanosi sztućce i talerzyki, robiłyśmy razem ostatnio koktajl - trzymała ze mną blender i sypała owoce i cukier, to jest ogromna frajda, uczymy sie nowych wierszyków i rymowanek, a kiedy muszę coś zrobić a jej w to nie mieszać to puszczam mini mini i ostatecznie patrzy albo sama sie bawi, uklada, buduje, "czyta", rysuje itp to tylko niektórze rzeczy, mozna robic sto innych rzeczy, dziecko sie najbardziej cieszy kiedy moze zrobić coś "na prawdę" tak jak na przykład to mieszanie w misce, zamiatanie czy mycie mopem a nawet odkurzanie, oczywiscie wszysytko z nasza pomocą ostatnio nawet myła w wannie swoje zabawki, przeglądałysmy i co było przybrudzone a nadawało sie do zamoczenia w wodzie to fru do wanny i potem myła ![]() ![]() pozwólcie sie dzieciom wybrudzić, nasmiecić czy zrobić bałagan czasem, potem zróbcie konkurs na sprzątanie, na mycie, zbieranie, zamiatanie, jest tyle pomysłów na zabawy i spedzanie czasu podczas deszczu... Szajajaba Twoja córcia jest młodsza ale myśle ze niektóre rzeczy można z nią już robić, dasz rade przetrwac te deszczowe dni, za tydzien ma być już pieknie ![]() nie ma to jak w ciągu calych wakacji tylko kilka dni słońca.......
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
a jak dziecko nie chce się bawić ,
![]() tak więc taka pogoda to dla mnie katorga ![]() zainwestuje w pelerynę, kalosze i będziemy chodzić , trudno , wole to niż siedzenie w domu ![]() Edytowane przez 201607291951 Czas edycji: 2011-08-08 o 07:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
No właśnie rzecz w tym, że dla starszego dziecka pomysłów mam bez liku
![]() Na dzisiaj umówiłam się na salę zabaw, w sąsiednim mieście i to też opcja na słaby deszcz - jestem uzależniona od komunikacji miejskiej i jak będzie oberwanie chmury, to się nie ruszę :/ Na razie szaro, ale nie pada, młoda śpi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Przyznaję, że to prawdziwy koszmar, jak nie można wyjść z dzieckiem przez cały dzień. Moja mała też ma 15 mies. i takie dziecko nie potrafi się jeszcze tak zając i zabawić jak 2 lub 3 latek. Niestety nie mam sensownych pomysłów jak ją skutecznie zająć/zabawić, zwłaszcza teraz przy ograniczonej własnej ruchliwości (39 tydz. ciąży). My po prostu w takie dni wegetujemy, ale jestem tym gorzej umordowana niż wtedy gdy idziemy na spacer, bo chociaż ja się toczę, to młoda przynajmniej się wyszaleje i w domu jest spokojniejsza bo zmęczona.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
U mnie namiot z koca zawsze się sprawdza. Mam 3-letniego syna, który sam może dość długo siedzieć w namiocie, ma tam wszystkie swoje ulubione zabawki, karimatę, kocyki, poduszki, więc jest wygodnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
Antek 17 mies.
sorter (domki /wieże z tych 12 klocków) i przebijanka z biedronki chodzenie po schodach układanie szachów na szachownicy (duże dziecinne mam) przesypywanie fasoli z kubka do kubka (przeterminowała mi się) samochodziki książeczki (kum-kum, bim-bam, fruu) pisanie długopisem zabawy w wannie teatrzyk i pluszaki puzzle 3-elementowe (głowa, bluzka, spodnie) Edytowane przez 749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 Czas edycji: 2011-08-08 o 19:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Popieram, to my musimy byc reżyserem i okazać entuzjazm, to kazda zabawa chwyci. Cytat:
Cytat:
![]() Moj ma teraz 20 m-cy, ale jak mial 13, 15 czy 18 tez to wszystko robilismy, moze za wyjątkiem zabawy w sklep, wspolnego obiadu (choć teraz już mu ciasto daję tak tylko do babrania, czy mini- mini bo my tv na razie mini-malizujemy ![]() do tego jeszcze sprzątnie - odkurzacz i szmateczka do kurzu. Zamiast gotowania ja rozkładałam na dywanie stare prześcieradło, a do tego miseczki z róznymi spożywkami - omawiany juz tu groch czy fasola, płatki, makarony, ryż, kasze. Mozna zrobic budyń i kisiel i dziecko wspaniale sie w tym tapla. Może przesypywać i mieszać. [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;28617154]No właśnie rzecz w tym, że dla starszego dziecka pomysłów mam bez liku ![]() Na dzisiaj umówiłam się na salę zabaw, w sąsiednim mieście i to też opcja na słaby deszcz - jestem uzależniona od komunikacji miejskiej i jak będzie oberwanie chmury, to się nie ruszę :/ Na razie szaro, ale nie pada, młoda śpi.[/QUOTE] Z pierwszym zdaniem sie nie zgadzam, wszystkie, moze troszke zmodyfikowane pomysły mozna robić tez z młodszym dzieckiem. O, polecam rówież biblioteke miejską, tam tez jest już teraz wszędzie kącik zabaw. Cytat:
![]() ![]() ![]()
...najmniejsze państwo świata Obok biegnie czas, lecz nas to nie dotyczy... ![]() ![]() Syzyf była kobietą ![]() Edytowane przez konspiracja Czas edycji: 2011-08-08 o 14:07 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
Konspiracjo, w naszej biblio nie ma czegoś takiego. A swoich książeczek mamy kilkadziesiąt
![]() ![]() ![]() Podjechałyśmy dzisiaj do tej sali zabaw, większość czasu tylko my i nikt więcej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;28629202]Konspiracjo, w naszej biblio nie ma czegoś takiego. A swoich książeczek mamy kilkadziesiąt
![]() ![]() ![]() [/QUOTE] Już myślałam, że tylko moją nie interesują takie zabawy jak budowanie z klocków itp. Moja klocki rozrzuca, albo bierze do buzi. Wszystko jest fajne ale na chwilkę dosłownie, nie w sytuacji, kiedy trzeba cały dzień siedzieć w domu. Moja córka nie potrafi kilku minut usiedzieć w jednym miejscu. Jedyne co ją jest w stanie zainteresować to moje wygłupy a'la teatrzykowe pacynkami, ale przecież też nie cały Boży dzień ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
ja opiekowałam się 14-miesięczną dziewczynka fajna książka
http://www.empik.com/gry-i-zabawy-z-maluchami-silberg-jackie,10856,ksiazka-p dla mnie ta autorka ma fajne pomysły , tak ogółem u nas było : - układanie wieży z drewnianych klocków i oczywiście największa frajda burzenie -układanie pudełek jeden na drugim -chowanie pod pudełkiem zabawki i "a kuku" , może być pod kocem -bawienie się w ganianego , a kuku -oglądanie zdjęć , książeczek -śpiewanie , rysowanie , czytanie , rymowanki - domowa perkusja : pokrywki etc - wiezienie lali na spacer , ubieranie lalki -gotowanie , zakupy na niby - rzucanie piłką , turlanie piłki na przeciw siebie układanie piankowych puzzli , lub domków z nich , skakanie po piankowych puzzlach - jak już mamy domek z puzzli piankowych to wrzucanie kloców drewnianych , małych maskotek - mała siedziała w łóżeczku koło łóżeczka głębokie pudełko , koszyk etc i wrzucanie do niego maskotek -chowanie się do tekturowego pudełka , można z niego zrobić domek -chodzenie razem z dzieckiem i udawani zwierzątek - Basia dostałą na gwiazdkę mega dużego psa więc chodziłyśmy na "spacer" , karmienie , i potem chował się do budy tzn pod stolik - typowe sprawy tzn wyciąganie słoików z szafek Basia miał swoja jedną półkę w kuchni , pranie z mamą , gotowanie itp -wyścigi autek , autko spadało z stolika wielka frajda -odbijanie balonów , robienie zwierzątek doczepianie uszu do balonów itd -kukiełkowy teatrzyk , Basia miał pacynki takie na kciuk - robienie kul z gazety i rzucanie się nimi ja byłam w okresie zimowym więc robienie na niby bałwana - wydzieranie małych kawałków gazety, papieru i dmuchanie moim zdaniem wszystko zależny od charakteru dziecka a także jak rodzice się wczuja w zabawę j a polecam również wyszukiwarkę chomikuj tam można znaleźć dużo inspiracji , teraz opiekuję się 4, 5 latkiem który nie lubi podejmować żadnych zabaw , ani się udzielać tzn budowanie , rysowanie, puzzle - pani Karolino ja się w to nie lubię bawić i tak na każdym kroku , miałam do szczęście że Basia była bardzo chętna do nowych pomysłów , nawet sama brała np wózek dla lalek i mówiła lala papa , a ja podchwytywałam pomysł i jakoś to szło , a teraz klops to nie tamto nie i do mnie ty zrób , ty narysuj , ty zbuduj a jak mówie że on ma też spróbować to już obraza kiedyś nie wytrzymałam i pytam sie to w co lubi się bawić i odp - w nic, przepraszam wiem że to nie na ten watek ale musiałam się wyżalić i padło tutaj
Edytowane przez karolinaa Czas edycji: 2011-08-08 o 19:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
O Karolinaa też fajne rzeczy zaserwowała
![]() Darcie chusteczek higienicznych albo gazety na małe kawałeczki tez było kiedyś baaardzo na topie ![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;28629202]Konspiracjo, w naszej biblio nie ma czegoś takiego. A swoich książeczek mamy kilkadziesiąt ![]() ![]() ![]() Podjechałyśmy dzisiaj do tej sali zabaw, większość czasu tylko my i nikt więcej ![]() Szaja, ja akurat wzięłam pod młotek post Dziobaczki, a nic o budowaniu z klockow nie pisałam. Moj mały faktycznie dopiero niedawno tak polubił klocki (choć ta milość zmienna jest, od kilku dni jakoś sie nie składa, żeby je tknął ![]() ![]() Ale wg kolejności Dziobaczki"
I ja też twierdzę że cały dzień w mieszkaniu to wyczyn i jak napisałam na samym początku wypompowuje taki dzień na maksa. A to z tej prostej przyczyny, ze trzeba wtedy dużo więcej wysiłku, kreatywności i zaangażowania włożyć żeby jakoś zainteresować czymś dziecko i przetrwać taki dzień ![]() ![]() Ach zapomniałabym - najlepsza do dziś zabawa to "goń mnie" i skakanie po dużym łóżku rodziców czyli po trampolinie ![]()
...najmniejsze państwo świata Obok biegnie czas, lecz nas to nie dotyczy... ![]() ![]() Syzyf była kobietą ![]() Edytowane przez konspiracja Czas edycji: 2011-08-09 o 06:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak jeszcze trochę urośnie, nie będzie spał dwa razy w dzień. Nie bardzo też rozumiem co znaczy "tachać na dwór"? Dzieci są noszone w nosidłach do 15-18kg, do 2lat spokojnie, często z hakiem. My mamy dopiero 14,5 mca. ---------- Dopisano o 10:17 ---------- Poprzedni post napisano o 10:07 ---------- - układanie wieży z drewnianych klocków i oczywiście największa frajda burzenie - burzenie tak, budowania u nas nie ma za bardzo, a jak jest to trwa minutę; -układanie pudełek jeden na drugim - ee; -chowanie pod pudełkiem zabawki i "a kuku" , może być pod kocem - nie ma zainteresowania; -bawienie się w ganianego , a kuku - jw. -oglądanie zdjęć , książeczek - owszem, kwadrans; -śpiewanie , rysowanie , czytanie , rymowanki - żeby było śpiewanie, trzeba coś mówić, większość dzieci w tym wieku mówi mama i am; rysowanie - kwadrans; - domowa perkusja : pokrywki etc - ee - wiezienie lali na spacer , ubieranie lalki - ee -gotowanie , zakupy na niby - ee - rzucanie piłką , turlanie piłki na przeciw siebie układanie piankowych puzzli , lub domków z nich , skakanie po piankowych puzzlach - piłka kwadrans; puzzle kwadrans; - jak już mamy domek z puzzli piankowych to wrzucanie kloców drewnianych , małych maskotek - ee - mała siedziała w łóżeczku koło łóżeczka głębokie pudełko , koszyk etc i wrzucanie do niego maskotek - ee -chowanie się do tekturowego pudełka , można z niego zrobić domek - pięć minut zabawy; -chodzenie razem z dzieckiem i udawani zwierzątek - ee - wydzieranie małych kawałków gazety, papieru i dmuchanie - ee Albo ja mam jakieś specyficzne dziecko, albo sama nie wiem co, ale większość z tej listy nas nie kręci, a jak kręci to parę minut. ![]() Na razie najbardziej nas interesuje jeżdżenie autem, łażenie po dworze i zbieranie różnych rzeczy, patyków, kamoli itd. oraz zabawa w wannie. Reszta trwa chwilę, więc gdy dzień jest długi i mokry, takich zabaw wymyślać musimy dziesiątki. ![]() ---------- Dopisano o 10:23 ---------- Poprzedni post napisano o 10:17 ---------- Cytat:
Większość z tego nie jest dla dzieci 14to czy 15to miesięcznych. Malowanie owszem, puzzle też, ale nie wierszyki i nie śpiewanie, nasze dzieci nie mówią jeszcze. Sklep to też nie ten etap jeszcze. Plastelina, póki dzieci wszystko biorą w paszczę, nie wskazana. Noszenia sztućców w przypadku dzieci, które pchają zabawki w usta, a dopiero od miesiąca czy dwóch chodzą, to już nie skomentuję, bo to chyba jasne dla wszystkich... Edytowane przez kropka75 Czas edycji: 2011-08-09 o 09:33 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Konto usunięte
|
Normą jest, że dziecko 15 miesięczne skupia uwagę na króciutko przecież. Pomijam, że w ciągu dnia w domu też trzeba coś zrobić, choćby obiad zjeść, nie?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
moje dziecko teraz nie bawi się zabawkami , jak już to je rozrzuca po całym domu . goni , wrzeszczy , a jak zajmie się czymś 15 minut, to jak na niego, to dłuugo ![]() liczę , że jak będzie mila dwa latka będzie lepiej ![]() ---------- Dopisano o 10:59 ---------- Poprzedni post napisano o 10:55 ---------- [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;28643218]Normą jest, że dziecko 15 miesięczne skupia uwagę na króciutko przecież. Pomijam, że w ciągu dnia w domu też trzeba coś zrobić, choćby obiad zjeść, nie? ![]() No trzeba, starsze dziecko chwile zajmie się sobą ,a takie 15 miesięczne raczej samo się nie pobawi ,trzeba siedziec przy nim i te np. klocki układać ![]() Edytowane przez 201607291951 Czas edycji: 2011-08-09 o 10:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Bo racja, w końcu raz dziennie to już jest inaczej ![]() A "noszenie w nosidłach" to ja rozumiem przeniesienie dziecka gdzieś gdzie się idzie, do samochodu, sklepu, ale nie chodzenie w czasie spania i to jeszcze z 15-18 kilo ![]() ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:23 ---------- Poprzedni post napisano o 10:17 ---------- Cytat:
![]() Wierszyki - oczywiście że nie - chyba ża to MAMA mówi lub śpiewa ![]() Ciastolina - tak, ale trzeba przy tym być. Cytat:
i raczej nie ma co liczyć ze dziecko zjamie się sobą i będziemy mieć spokój. Raczej uczestniczymy w zabawach, ale to sa przykłady w co się w ogole można bawić i jak. A 15 min samotnej zabawy to niezly wynik. Z czasem będzie się wydłużał ![]()
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Nosidła są do noszenia dzieci. Nie do przenoszenia z miejsca w miejsce. Na razie noszę (z przyjemnością) 10kg i nie stanowi to dla mnie żadnego problemu. Noszę, bo lubię. I nie zamierzam nic z tym robić, tak dla wyjaśnienia. ![]() Edytowane przez kropka75 Czas edycji: 2011-08-09 o 13:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wracając do tematu wątku - staram się w takie dni mimo wsyztsko nie siedzieć w domu. Jak już muszę to lubie miec wtedy dwojkę dzieci w domu - czesto bawią się poprostu ze sobą ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
pewnie ze jak zasnie na spacerze to nie budze lecac galopem do domu zeby do lozka polozyc ale to moje zdanie i nawet kropka nie podejmuj tematu u nas hitem bylo malowanie farbkami za pomoca calego ciala w sumie pod koniec. linoleum w kuchni sie latwo myje, a corka miala ubaw ze az swiszczalo |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
Spodnie o których pisałam kupiłam w ciuchlandzie za 5 zł,
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Konto usunięte
|
Weźcie pod uwagę, że dzieci są różne. Nie zawsze jest tak różowo, jak u was. No i kwestia zasadnicza: jeśli dziecku i mamie to pasuje, to co? Zmieniać? W imię czego?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;28657888]Weźcie pod uwagę, że dzieci są różne. Nie zawsze jest tak różowo, jak u was. No i kwestia zasadnicza: jeśli dziecku i mamie to pasuje, to co? Zmieniać? W imię czego?
![]() ale nikt nie kaze / nie mowi zeby zmieniac dziwic sie nie wolno? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Konto usunięte
|
Kata, a czemu tak nieprzyjemnie? Nic złego nie napisałam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
ale dlaczego odebralas ze nieprzyjemnie napisalam? po prostu dziwimy sie my, matki ktore dzieci do spania nie nosza w nosidle codziennie
moge ci dac jeszcze 10 emotikonek, choc z zasady ich nie uzywam, ale dla ciebie sie poswiece ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Konto usunięte
|
Dziękuję
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:43.