|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Agresja w sieci....
Chciałam poruszyć ten temat... Przeszukałam forum i nie znalazłam takiego tematu. Mam nadzieje, że ze mną o tym pogadacie....
Wędrując po internecie spotykamy różne przejawy agresji. Czasami nawet częściej niż w realnym życiu. Ja miałam różne nieprzyjemne sytuacje, gdzie anonimowe osoby były baaardzo agresywne... ale o tym później.... Czy można z tego wyciągnąć wniosek, że z netu, for, grup dyskusyjnych korzystają ludzie wyjątkowo napastliwi? Czy może często pojawiające się wrogie nastawienie do siebie nawzajem wynika z innych przesłanek? Jak wygląda agresja w internecie? W rozmowach pojawia się nieporównywalnie więcej obelg, wyzwisk i przekleństw, niż ma to miejsce w rozmowie twarzą w twarz. ![]() ![]() Podczas rozmów internetowych działa mechanizm podobny jak przy jeździe samochodem w korku. Angielscy uczeni przeprowadzili badania, w wyniku których okazało się, że zderzający się na przejściu piesi postawą ciała, miną i gestami okazują pokojowe zamiary, łagodząc w ten sposób wzajemny wybuch agresji. W samochodach robimy podobnie, ale tego nie widać. Gdy jeden kierowca zajedzie drogę drugiemu, często odruchowo wykonuje gesty przepraszające. Dopiero gdy ten drugi trąbi i krzyczy, w ruch idą gesty agresywne i klakson w odpowiedzi. Agresja rodzi agresję. Nazywa się to spiralą agresji i jest bardzo szkodliwym zjawiskiem dla relacji międzyludzkich, utrudnia bowiem rozwiązanie konfliktu w pokojowej atmosferze. Przez Internet też nie sposób dostrzec takich przeprosin, bo są to bardzo subtelne sygnały niewerbalne. W internecie porozumiewamy się słowem pisanym, nie widzimy swoich twarzy i sylwetek. Komunikacja bezsłowna nie występuje. Dlatego czasem nawet neutralny - zdaniem nadawcy - komunikat bywa odczytany jako napastliwy. Gdy odbiorca zinterpretuje go jako agresywny i "odbije piłeczkę", w ruch idą dostępne sposoby walki. ![]() Emotikony Ponieważ ludziom brakuje niewerbalnej komunikacji, stworzono emotikony. ![]() ![]() ![]() W sieci pozwalamy sobie na więcej. Jest to zjawisko związane z bezkarnością za agresję - nawet po usunięciu z danego miejsca można wrócić pod zmienionym nickiem lub z innego komputera. Dyskutantów dzieli też odległość fizyczna - w rozmowie twarzą w twarz powiedzenie do kogoś "ty kretynie" mogłoby skończyć się bójką. W Sieci nie ma tego hamulca - rozmówca może mieszkać w sąsiednim bloku albo na drugim końcu świata. Anonimowość. Poważne listy dyskusyjne wymagają pełnych danych użytkownika - to w znacznym stopniu ogranicza niekontrolowane wybuchy agresji. Oczywiście technika pozwala na zidentyfikowanie nadawcy komunikatu, nawet jeśli nie poda on swoich danych. Nie o to jednak chodzi. Samo wrażenie, że jest się anonimowym, pozwala na obniżenie zahamowań w okazywaniu agresji. Warunki, jakie stwarza internet, ułatwiają przejawianie napastliwych zachowań. Nie jest to jednak żadne usprawiedliwienie dla jego użytkowników. Warto wiedzieć, jakie cechy tego narzędzia - mającego przecież w założeniu służyć poprawie komunikacji między ludźmi - utrudniają nam jasne wyrażanie siebie, w sposób nie raniący innych. Dzięki takiej wiedzy możemy uniknąć pułapek w postaci wzajemnych ataków. Wzajemne słowne wyżywanie się na sobie służy tylko i wyłącznie nakręcaniu spirali agresji, nie pomaga rozwiązywać problemów. Warto zrewidować swoje reakcje i czasem odpuścić sobie natychmiastowe reagowanie agresją na coś, co niekoniecznie jest atakiem na nas. (Na podst. --> psychotekst.com) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Agresja w sieci....
Cytat:
Plus to, że w kontakcie na żywo jakoś się ograniczamy, dostosowujemy do zwyczajów. A w Internecie wiele osób myśli, że nie musimy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Oczywiście, że połowa ludzi nie chciała by ze mna nawet rozmawiać. Ale NIE CHCIAŁABY to znaczy, że po prostu by odpusciła. Może klika z nich byłaby niemiła, może najwyżej 1 agresywna. Ale jak jest się totalnym anonimem, to łatwiej przychodzi wyżyc się na tobie...
Poza tym jeżeli jeszcze wchodzisz komuś w tak zwany "słup reklamowy", bo sa takie fora, gdzie to jest nagminne, to bardzo łatwo spotkac się wtedy z agresją.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Zobacz: sama napisałaś fragment wielkimi literami, czyli w tym miejscu krzyczysz. A ponieważ nawiązujesz do mojej wypowiedzi, to krzyczysz do mnie/ na mnie =jesteś agresywna. Założyłam, że niefortunnie użyłaś caps locka zamiast np. pogrubienia. Edytowane przez jodame Czas edycji: 2011-08-05 o 13:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
No to się zgadzamy
![]() ---------- Dopisano o 14:16 ---------- Poprzedni post napisano o 14:16 ---------- Ale jak jest się totalnym anonimem, to łatwiej przychodzi wyżyc się na tobie... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ogólnie się zgadzamy. Ale skoro już o tym rozmawiamy, to się czepiam dupereli. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
No tak
![]() ![]() No przecież niektóre fora tak mają - zmijowiska... no a Pudel, to jest żmijowisko premium ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zadomowienie
|
Uważam, że ludzie kłótliwi i nieprzyjemni bardziej rzucają się w oczy - tak jak w życiu. Dodatkowo łatwiej napisać komuś coś nieprzyjemnego przy minimalnym wysiłku, po prostu napisać posta i wysłać. Gdyby w tym celu trzeba by było np iść na pocztę i wysłać list, to większość ludzi zdążyłaby ochłonąć i stwierdzić, że nie warto.
Aha, ale z anonimowością to na dwoje babka wróżyła. Były badania, w których ludzie - porozumiewając się przez sieć - byli tak samo agresywni, czy znali swoje nazwiska, czy nie. Cytat:
![]() Dla mnie na wizażu jest równie złośliwi ludzie jak na kafe czy innych zakątkach Internetu - po prostu wizaż jest lepiej moderowany.
1. Anonimowość w internecie to mit. 2. Wszystko wrzucone do internetu zostanie w nim na zawsze. 3. Jeżeli wyśmiewasz czyjś błąd ortograficzny to znaczy, że nie masz argumentów. Rozsądek przede wszystkim.
![]() Pisz poprawnie zamiast szukać wymówek...! ...albo chociaż się staraj - tak jak ja ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Oczywiście pod warunkiem, że fragmenty zachowują swoje pierwotne znaczenie, że kontekst jest zachowany. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
1. Anonimowość w internecie to mit. 2. Wszystko wrzucone do internetu zostanie w nim na zawsze. 3. Jeżeli wyśmiewasz czyjś błąd ortograficzny to znaczy, że nie masz argumentów. Rozsądek przede wszystkim.
![]() Pisz poprawnie zamiast szukać wymówek...! ...albo chociaż się staraj - tak jak ja ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
Po prostu ludziom się zdaje, że w Sieci mogą wszystko. Są teoretycznie anonimowi to sobie pozwalają. A że często nie ptorafią poradzić sobie z własną frustracją, niezadowoleniem z siebie, z życia, zazdrością - to wyżywają się na intenautach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Naprawdę. Gdy ktoś mi coś opowiada słucham, ale często wtrącam krótkie "tak, są super!" "o nieee!! też tego nie lubię!".. "przecież to niegrzeczne.." -krótkie uwagi, które przekazują moje zdanie na dany temat, a jednocześnie nie przerywają wypowiedzi drugiej osoby.
Nie wiedziałam, że dla kogoś to może być dziwne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;28584685]Po prostu ludziom się zdaje, że w Sieci mogą wszystko. Są teoretycznie anonimowi to sobie pozwalają. A że często nie ptorafią poradzić sobie z własną frustracją, niezadowoleniem z siebie, z życia, zazdrością - to wyżywają się na intenautach.[/QUOTE]
Też mi się tak wydaje..... To wynika raczej z frustracji.... ---------- Dopisano o 12:26 ---------- Poprzedni post napisano o 12:24 ---------- Wydaje mi się, że jednak jak ktoś ma wiecej klasy, a tu miałam szczescie spotkać takich ludzi, odpuszcza pod siłą argumentów, normalnej dyskusji... Na kafe, jeżeli juz o tym piszesz, jest inaczej.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:23.