![]() |
#1 | |||
Zakorzenienie
|
![]() Kościoły ,a finanse państwowe
Od jakiego czasu gorąco jest w mediach na temat nowego finansowania przez państwo kościołów w Polsce.
Cytat:
stanowisko kościoła Cytat:
Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kościoły ,a finanse państwowe
Ja jestem za tym aby kościoły finansowane były ze składek swoich członków, zbieranych samodzielnie a nie przez organy państwa. Nie płacisz składki - zostajesz wykreślony z listy członków. Rozwiązałoby to problem apostazji
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Zgadzam się z effcią82.
Jak dla mnie skandalem jest, że w publicznych szkołach odbywają się lekcje religii za państwowe pieniądze - ile obiadów dla biednych dzieci można by za to kupić. Ale kościół jest instytucją od wieków wyspecjalizowaną w wyciagąniu pieniędzy (w koncu handluje nieśmiertelnością, a kto nie chce żyć wiecznie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
lekcje religii innych wyznań już nie są organizowane z publicznych pieniądzy,ale każdy kościół organizuje je ze swoich wydatkw. czyżby KK miał monopol na swoją religię? ja także chciałabym,aby każdy obywatel musiał zadeklarowac swoją przynależność do kościoła.brak deklaracji stanowiłoby wykluczenie z kościola. ciekawe ilu wiernych KK miałby w swoich szeregach Edytowane przez TmargoT Czas edycji: 2012-03-20 o 09:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Popieram. Co innego, gdyby w szkołach na lekcjach religii edukowano dzieciaki o każdej wierze. Nie tylko wzmianki, jak było za moich czasów.
Nie jestem wierząca (choć cała rodzina próbowała mnie wychować w wierze katolickiej ![]() ![]() Brak datku z mojej kieszeni oznaczałby wykreślenie z listy Katolików ![]() Edytowane przez kejtiryba Czas edycji: 2012-03-20 o 09:31 Powód: uzupełnienie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Byłam osobą uczęszczającą teoretycznie na lekcję religii. 6 lat podstawówki + 3 lata gimnazjum+ 3 lata ogólniaka razem 12 lat lekcji na które albo się nie chodziło ( wagary), albo odrabiało lekcję, albo malowało paznokcie i prostowały włosy ( czasy liceum heheh) a księdzu za godzinę szło. wypełnił tematy w dzienniki. Miał taką samą stawkę jak nauczycielka, która przygotowywała nas do matury z matematyki. Zobaczcie ile czasu uczniom zabiera taka religia w szkolę, gdzie naprawdę poziom nauczania jej jest żenująco niski, ba nie ma go wcale , bo tak jak pisałam wcześniej- jak była to ostatnia lekcja to się uciekało,a jak w środku to się odrabiało pracę domowe.... Jak myślicie, czy to się w końcu zmieni u nas w kraju????????? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Mnie irytuje bardziej "stanowisko " kościoła w sprawach aborcji, in vitro, antykoncepcji..
Boją się cokolwiek zmieniać w PL bo co kościół powie,,, |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#10 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Otóż to. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Zgadzam się z wami. Mnie też denerwuje "wszędobylstwo" kościoła - państwowe uroczystości, religia w szkołach (2 godz. w tygodniu !!!!), wtrącanie się do prywatności (antykoncepcja, aborcja - wpędzanie ludzi w poczucie winy), wyciąganie pieniędzy z budżetu (niby zwrot za majątek ale jednak dyskusyjny). W KK nawet o apostazję nie jest łatwo, bo trzymają człowieka na siłę. Dlaczego mam zjawić się u plebana z 2 świadkami, aby zaświadczyli, że jestem w pełni władz umysłowych ? Jestem jak najbardziej za podatkiem (którego sama nie płaciłabym bo jestem niewierząca, ale jeszcze niewypisana) i na tym koniec. Żadnych dopłat, zwrotów, innego finansowania. ZUS księży i innych osób duchownym - tak jak wszędzie (ustalona odgórnie podstawa - jak przy działalności gosp. ). Zlikwidowanie religii w szkołach - bardzo ważne!
Uważam, żę KK sam zapracował sobie na coraz gorszą opinię wśród wiernych. Polak nie lubi jak mu się coś narzuca. Polak jest przekorny. KK narzucał się społeczeństwu przez 20 lat i mocno przesadził....
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Narzucał się i będzie się przez kolejne 20 lat narzucać....
Nic nie możemy zrobić, jedynie podyskutować... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
wg mnie słowo religia, zwłaszcza pisane małą literą nie jest tożsame ze słowem katolicyzm czy chrześcijaństwo, dlatego nie rozumiem czemu uczy się w szkole Jedynej Słusznej Religii. Może lepiej byłoby nazwać ten przedmiot "nauka o katolicyźmie" albo coś takiego. Bo religia to rzeczownik pospolity i jak podaje słownik: zespół wierzeń dotyczących istnienia Boga lub bogów, pochodzenia i celu życia człowieka, powstania świata oraz w związane z nimi obrzędy, zasady moralne i formy organizacyjne. Oraz nauczanie tegoż w szkole lub na innych lekcjach. Nigdzie nie jest napisane który bóg konkretnie
![]() I uważam że to świetny pomysł aby każdy obywatel mógł sam decydować czy chce finansować kościół swoimi podatkami czy nie. Kościół nie jest instytucją państwową więc nie powinno być takiego przymusu, czy też raczej braku wyboru. Inna sprawa, że istnieją też instytucje państwowe które zmuszeni jesteśmy finansować, mimo że czasami z nich w ogóle nie korzystamy, np służba zdrowia. W takich przypadkach też chciałabym mieć wybór na co ida moje składki, bo nie dość że tę składkę opłacam, to płacę jeszcze prywatnie abonament, bo państwowa służba zdrowia nie jest w stanie zapewnić mi wizyt u lekarza tak często jak wymaga tego mój stan zdrowia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
W końcu coś drgnęło w naszym katolandzie, oby to nie była tylko zagrywka mająca na celu odebranie wyborców Palikotowi.
Swoją drogą śmieszy mnie to jak kler uważa, że likwidacja funduszu kościelnego to jest atak na kościół i szykuje nam się wojna religijna ![]()
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzeniona
|
Czekajcie tylko, aż na ten wątek trafi pewien obrońca KK i zacznie Wam zarzucać ignorancję i nieznajomość tematu
![]() Moim zdaniem to skandal, że my jako państwo płacimy katechetom i księżom nauczającym religii (katolickiej). Gdyby była to lekcja o wyznaniach ogólnie, o wierze - OK. Ale to jest lekcja o religii katolickiej, a my nie jesteśmy państwem katolickim. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
Moim zdaniem Kościół nie powinien się mieszać do polityki i na odwrót.
I każdy powinien mieć prawo wyboru. Oni wszyscy się boją, że jakby zrobić listę przynależnych do KK, to juz tyle pieniążków do kieszeni by nie szło. Bo mało ludzi dawałoby kasę. Mnie wkurza, że ciągle słyszę, że mało dają na tacę, że nie ma z czego remontu zrobić itd, itp. To cholera może by tak te luksusowe wozy pozmieniać na trochę starsze i gorsze? Ubyłoby księżom??? Po co im fury za kilkaset tysięcy jak w parafii bieda? Dlaczego on ma sie wozic za moje ciężko zarobione pieniądze takimi furami a ja poginam autobusami? To jest chore. To samo się odnosi do polityków. Premier lata sobie z Wawy do Gdańska samolotem za moje pieniądze!! Nie zgadzam się. Ale to jest walka z wiatrakami. Opodatkować wszystko i chu. wszystko. My ciągle mamy pod górkę. Nauczanie religii w szkole to jakaś pomyłka. A gdzie jest etyka? Etyka jest w średnich szkołach przede wszystkim i w większych miastach, gdzie są obcokrajowcy chodzący do szkół. U mnie nigdy etyki nie było. Religia KK jest święta, każda inna jest be. No nie wydaje mi się, że tak powinno być! Dzieci, które nie zostały ochrzczone, bo rodzicę chca dac im wolną wole i prawo wyboru w dorosłości mają czuć się gorsze i uczyć sie czegoś, czego nie wyznają? Ostatnio dzieciak mojej koleżanki(10lat) przyszedł i mówi mi, że ksiądz na religii kazał im oglądać Pasję...10 letnim dzieciom.Całą, wszystkie drastyczne sceny oglądali. Innym razem jak dzieciak nie usłyszał co ksiądz powiedział i zapytał "co?"( młodzy był, miał może z 8 lat) to ksiądz do niego " a gówno! ". Pięknie uczą miłości i szacunku do drugiego. Przepraszam-nieco chaotycznie napisałam, ale ostatnio strasznie mi ta sytuacja na nerwy działa ![]()
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
Mi się też wydaje, że to światełko w tunelu. Jak by rząd doprowadził ten pomysł do końca, może wreszcie do niektórych by dotarło, że te 93% ''katolików'' to liczba wyssana z brudnego palca.
Jak słyszę panią kępe, czy błasiaka, że ten pomysł to zamach na POLSKI KOŚCIÓŁ, to odpadam... Banda służalczych hipokrytów..
![]() |
#19 |
Wtajemniczenie
|
Mnie też to śmieszy!! Boją się, że mniej kasy wpadnie do kieszeni. Przez laaaata przyzwyczajeni do luksusów, teraz 'nagle' ktoś chce im zabrać. Prawidłowo!!!
![]() |
![]() |
#20 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Wtajemniczenie
|
Marzy mi się, że zanim moja córka pójdzie do szkoły - religii już tam nie będzie albo chociaż etyka będzie w każdej szkole do wyboru.
Mama dziecka, które w tym roku pójdzie do komunii wróciła z zebrania, na które już trzeba zacząć chodzić, choć komunia dopiero w maju. I ksiądz rzucił do rodziców taki tekst, że pierwsza spowiedź to jest AKT CHWALEBNY i żeby znowu jakieś dziecko mu się przy konfesjonale nie zesikało!!... Dziecko pewnie w niezłym stresie musiało być...
![]() |
#22 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co do tej spowiedzi... Ja wcale dziecku się nie dziwię! Moja koleżanka była świadkiem jak przed nią dziewczyna sie spowiadała, a nagle ksiądz wyszedł z konfesjonalu i z tekstem do tej spowiadającej się : " WSTYDŹ SIĘ!!!" Tuż, przed Mszą...
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Ja zastanawiam się, jak można wierzyć w to, że z "datków" wiernych - możliwe będzie utrzymanie i konserwacja zabytkowych kościołów... Uważam, że państwo powinno brać w tym udział.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zdjęcie poglądowe załączam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Wtajemniczenie
|
No, strasznie dużo jest 'bezsensów'' w tej instytucji, więc jak najszybciej powinna się zacząć utrzymywać ze środków swoich wyznawców...
![]() |
#27 |
Zakorzeniona
|
Żeby wiedzieć, ile tych datków jest, to księża podczas kolędy musieliby paragony wystawiać i się potem z tego rozliczać. Ale już to widzę...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Procz tego mysle ze Kosciol powinien miec mozliwosc odliczenia 0,3% ( byc moze stanie na 0,5%) dla swoich wiernych. Wierzacy beda dawac, niewierzacy nie i bedzie gites. ![]()
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzeniona
|
Dla mnie kpiną jest w ogóle budowa wielkich, drogich pomników (pierwszy z brzegu przykład: pomnik Jezusa w Świebodzinie), na które wydaje się mnóstwo pieniędzy, za które można byłoby wspomóc organizacje charytatywne (chociażby te działające pod patronatem kościołów)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Niech płacą zainteresowani, wówczas, zostanie w budżecie część kasy, a chodzić będą naprawdę zainteresowani i lekcje przestaną przypominać fikcję.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:20.