Kościoły ,a finanse państwowe - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-03-20, 06:58   #1
TmargoT
Zakorzenienie

Exclamation

Kościoły ,a finanse państwowe

Od jakiego czasu gorąco jest w mediach na temat nowego finansowania przez państwo kościołów w Polsce.

Cytat:
Dziś ruszają obrady Komisji Wspólnej Rządu i Episkopatu na temat zmiany sposobu finansowania Kościoła w Polsce. Zdaniem ministra Michała Boniego to dobry moment na porządkowanie wszystkich części systemu emerytalnego.

Podczas spotkania minister administracji i cyfryzacji ma zaprezentować projekt zmian w Funduszu Kościelnym. Jednym z przedstawionych pomysłów będzie propozycja płacenia składki ubezpieczeniowej dla duchownych przez Kościół katolicki.
Tymczasem Episkopat chce podjąć dialog z rządem na temat finansowania Kościoła w Polsce zgodnie z zapisami Konkordatu. Sekretarz Konferencji Episkopatu Polski biskup Wojciech Polak nie chciał jednak przedstawić stanowiska Episkopatu w związku z propozycją płacenia składki ubezpieczeniowej dla duchownych przez Kościół.

Zmiany w funkcjonowaniu Funduszu Kościelnego, z którego między innymi finansowane są emerytury duchownych, zapowiedział w swoim expose premier Donald Tusk. Jak mówił, potrzebna jest dyskusja nad emerytalnym zabezpieczeniem duchownych, którzy powinni być objęci powszechnym systemem ubezpieczeń społecznych.

stanowisko kościoła
Cytat:
Podczas prezentacji raportu starano się odpowiedzieć m.in. na pytanie, czy Kościół w Polsce jest bogaty czy biedny. Kard. Nycz zwracał uwagę, że w sensie ewangelicznym Kościół zawsze powinien być ubogi, to znaczy zawsze dzielić się z najbardziej potrzebującymi. „Mówiąc o finansach Kościoła w Polsce nie można nigdy stosować zasady wspólnego mianownika, jednakowego dla wszystkich miejsc w naszym kraju” – podkreślił metropolita warszawski. Dodał, że sprawiedliwość i solidarność wymaga, żeby w kwestii biedy Kościół był na te zróżnicowania szczególnie wrażliwy.

Z kolei ekonom Konferencji Episkopatu Polski ks. Janusz Majda zwrócił uwagę, że bogactwo Kościoła polega przede wszystkim na bogactwie duchowym wiernych, natomiast inaczej wygląda sprawa bogactwa materialnego. Co prawda bowiem Kościół jest właściciele wielu dóbr kultury stanowiących dziedzictwo narodowe, to po pierwsze są to dobra niezbywalne, po drugie zaś ich utrzymanie wiąże się z ogromnymi nakładami finansowymi na ich ochronę czy konserwację.

Ks. Majda tłumaczył także, że majątek KEP nie jest sumą majątków wszystkich diecezji w Polsce i poinformował, że Sekretariat Episkopatu Polski zatrudnia obecnie 33 osoby, z czego 13 to osoby świeckie, zaś średnia płaca wynosi ok. 2,5 tys. zł.

Matka Jolanta Olech SJK, Sekretarz Konferencji Wyższych Przełożonych Żeńskich Zgromadzeń Zakonnych zwróciła uwagę, że dwie trzecie spośród ok. 150 tych zgromadzeń liczy mniej niż 100 sióstr. Oznacza to, że z dużo większym trudem borykają się z trudnościami finansowymi.

Matka Olech podkreśliła, że w przeciwieństwie do księży i zakonników, siostry nie mogą liczyć na wpływy związane z działalności duszpasterskiej. „Bez przesady mogę powiedzieć, że zakonnice utrzymują się z własnej pracy” – mówiła i wyjaśniła, że siostry pracują najczęściej zgodnie z charyzmatem danego zakonu, jako katechetki, nauczycielki, w parafiach i różnych instytucjach, nie tylko kościelnych.
stanowisko państwa:

Cytat:
W czwartek podczas posiedzenia Komisji Wspólnej Rządu i Episkopatu Polski minister administracji i cyfryzacji Michał Boni przedstawił stronie kościelnej założenia do ustawy, która ma zlikwidować Fundusz Kościelny. Boni poinformował, że rząd chce wprowadzić możliwość przekazywania 0,3 proc. podatku dochodowego na Kościoły i związki wyznaniowe. Te miałyby samodzielnie płacić składki na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne duchownych.

Możliwość tego odliczenia nie zmieniałaby obowiązującego odpisu od podatku 1 proc., który można przekazywać na organizacje pożytku publicznego. MAC opublikowało też wyliczenia, według których 0,3-procentowy odpis od podatku od osób fizycznych - przy założeniu wpływów budżetowych zaplanowanych na 2012 r. - oznaczałby dla Kościołów i związków wyznaniowych wpływy między 80,6 mln a 117,8 mln zł
Co wy na to,macie jakie swoje pomysły?
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-20, 08:30   #2
effcia82
Zakorzenienie

Dot.: Kościoły ,a finanse państwowe

Ja jestem za tym aby kościoły finansowane były ze składek swoich członków, zbieranych samodzielnie a nie przez organy państwa. Nie płacisz składki - zostajesz wykreślony z listy członków. Rozwiązałoby to problem apostazji
effcia82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-20, 09:12   #3
_vixen_
Zakorzenienie

Zgadzam się z effcią82.

Jak dla mnie skandalem jest, że w publicznych szkołach odbywają się lekcje religii za państwowe pieniądze - ile obiadów dla biednych dzieci można by za to kupić.

Ale kościół jest instytucją od wieków wyspecjalizowaną w wyciagąniu pieniędzy (w koncu handluje nieśmiertelnością, a kto nie chce żyć wiecznie ), krzywdy sobie zrobić nie da.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-20, 09:24   #4
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Zgadzam się z effcią82.

Jak dla mnie skandalem jest, że w publicznych szkołach odbywają się lekcje religii za państwowe pieniądze - ile obiadów dla biednych dzieci można by za to kupić.

Ale kościół jest instytucją od wieków wyspecjalizowaną w wyciagąniu pieniędzy (w koncu handluje nieśmiertelnością, a kto nie chce żyć wiecznie ), krzywdy sobie zrobić nie da.
i nie tylko skandalem,ale i niesprawiedliwością.
lekcje religii innych wyznań już nie są organizowane z publicznych pieniądzy,ale każdy kościół organizuje je ze swoich wydatkw.
czyżby KK miał monopol na swoją religię?

ja także chciałabym,aby każdy obywatel musiał zadeklarowac swoją przynależność do kościoła.brak deklaracji stanowiłoby wykluczenie z kościola.
ciekawe ilu wiernych KK miałby w swoich szeregach

Edytowane przez TmargoT
Czas edycji: 2012-03-20 o 09:25
Stary 2012-03-20, 09:27   #5
kejtiryba
Wtajemniczenie

Popieram. Co innego, gdyby w szkołach na lekcjach religii edukowano dzieciaki o każdej wierze. Nie tylko wzmianki, jak było za moich czasów.
Nie jestem wierząca (choć cała rodzina próbowała mnie wychować w wierze katolickiej ) i irytuje mnie, że moje pieniądze idą na KK Uważam, że każdy sam powinien decydować, czy chce aby jego kasa szła na KK.
Brak datku z mojej kieszeni oznaczałby wykreślenie z listy Katolików I wtedy na pewno KK nie szczyciłby sie tym, że Polska to w większości kraj katolicki. A co do wiary - gdybyśmy urodzili się w Arabii albo i Afryce, to pewnie nie uznawalibyśmy katolicyzmu jako jedyną właściwą wiarę. Uważam, że w większości to nie kwestia wyboru (niestety) a wychowania. Moje dziecko nie będzie chrzczone, jeśli będzie chciało wstąpić w szeregi KK, to podejmie taką decyzję samodzielnie.

dyniowiec z jabłkami

Edytowane przez kejtiryba
Czas edycji: 2012-03-20 o 09:31 Powód: uzupełnienie
kejtiryba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-20, 09:33   #6
iziczek88
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Zgadzam się z effcią82.

podpisuję się pod tym.
Byłam osobą uczęszczającą teoretycznie na lekcję religii.
6 lat podstawówki + 3 lata gimnazjum+ 3 lata ogólniaka razem 12 lat lekcji na które albo się nie chodziło ( wagary), albo odrabiało lekcję, albo malowało paznokcie i prostowały włosy ( czasy liceum heheh)
a księdzu za godzinę szło. wypełnił tematy w dzienniki. Miał taką samą stawkę jak nauczycielka, która przygotowywała nas do matury z matematyki.
Zobaczcie ile czasu uczniom zabiera taka religia w szkolę, gdzie naprawdę poziom nauczania jej jest żenująco niski, ba nie ma go wcale , bo tak jak pisałam wcześniej- jak była to ostatnia lekcja to się uciekało,a jak w środku to się odrabiało pracę domowe....
Jak myślicie, czy to się w końcu zmieni u nas w kraju?????????
iziczek88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-20, 09:37   #7
kejtiryba
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez iziczek88 Pokaż wiadomość
podpisuję się pod tym.
6 lat podstawówki + 3 lata gimnazjum+ 3 lata ogólniaka razem 12 lat lekcji na które albo się nie chodziło ( wagary), albo odrabiało lekcję, albo malowało paznokcie i prostowały włosy ( czasy liceum heheh)
a księdzu za godzinę szło. wypełnił tematy w dzienniki. Miał taką samą stawkę jak nauczycielka, która przygotowywała nas do matury z matematyki.
Zobaczcie ile czasu uczniom zabiera taka religia w szkolę, gdzie naprawdę poziom nauczania jej jest żenująco niski, ba nie ma go wcale , bo tak jak pisałam wcześniej- jak była to ostatnia lekcja to się uciekało,a jak w środku to się odrabiało pracę domowe....
Oby... nie irytują Was krzyże pozawieszane w salach? Wg mnie mogłyby wisieć, jeśli obok byłyby pozawieszane gwiazdy Dawida etc. Nie kumam dlaczego jedna religia jest wyróżniania. Wystarczyłoby godło. Jesteśmy Polską, nie Watykanem.

dyniowiec z jabłkami

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-03-20, 10:20   #8
iziczek88
Raczkowanie

Mnie irytuje bardziej "stanowisko " kościoła w sprawach aborcji, in vitro, antykoncepcji..
Boją się cokolwiek zmieniać w PL bo co kościół powie,,,
Stary 2012-03-20, 10:42   #9
szien
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez effcia82 Pokaż wiadomość
Ja jestem za tym aby kościoły finansowane były ze składek swoich członków, zbieranych samodzielnie a nie przez organy państwa. Nie płacisz składki - zostajesz wykreślony z listy członków. Rozwiązałoby to problem apostazji
zgadzam się, religia powinna być sprawą prywatną i jak ktoś wierzy i praktykuje to powinien wspierać finansowo swój kościół. A u nas państwo założyło z góry, że każdy Polak to Katolik i ma obowiązek wspierania KK

I'm so glamorous, I piss glitter!

szien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-20, 10:51   #10
kejtiryba
Wtajemniczenie

Cytat:
Mnie irytuje bardziej "stanowisko " kościoła w sprawach aborcji, in vitro, antykoncepcji..
Boją się cokolwiek zmieniać w PL bo co kościół powie,,,
A to swoją drogą...
Cytat:
Napisane przez szien Pokaż wiadomość
zgadzam się, religia powinna być sprawą prywatną i jak ktoś wierzy i praktykuje to powinien wspierać finansowo swój kościół. A u nas państwo założyło z góry, że każdy Polak to Katolik i ma obowiązek wspierania KK
Otóż to.

dyniowiec z jabłkami
Stary 2012-03-20, 10:56   #11
koralina3
Rozeznanie

Zgadzam się z wami. Mnie też denerwuje "wszędobylstwo" kościoła - państwowe uroczystości, religia w szkołach (2 godz. w tygodniu !!!!), wtrącanie się do prywatności (antykoncepcja, aborcja - wpędzanie ludzi w poczucie winy), wyciąganie pieniędzy z budżetu (niby zwrot za majątek ale jednak dyskusyjny). W KK nawet o apostazję nie jest łatwo, bo trzymają człowieka na siłę. Dlaczego mam zjawić się u plebana z 2 świadkami, aby zaświadczyli, że jestem w pełni władz umysłowych ? Jestem jak najbardziej za podatkiem (którego sama nie płaciłabym bo jestem niewierząca, ale jeszcze niewypisana) i na tym koniec. Żadnych dopłat, zwrotów, innego finansowania. ZUS księży i innych osób duchownym - tak jak wszędzie (ustalona odgórnie podstawa - jak przy działalności gosp. ). Zlikwidowanie religii w szkołach - bardzo ważne!
Uważam, żę KK sam zapracował sobie na coraz gorszą opinię wśród wiernych. Polak nie lubi jak mu się coś narzuca. Polak jest przekorny. KK narzucał się społeczeństwu przez 20 lat i mocno przesadził....
Stary 2012-03-20, 10:59   #12
iziczek88
Raczkowanie

Narzucał się i będzie się przez kolejne 20 lat narzucać....
Nic nie możemy zrobić, jedynie podyskutować...
Stary 2012-03-20, 11:00   #13
fe414c2710b8060c6dec8506e8442112fb575cc4
Konto usunięte

wg mnie słowo religia, zwłaszcza pisane małą literą nie jest tożsame ze słowem katolicyzm czy chrześcijaństwo, dlatego nie rozumiem czemu uczy się w szkole Jedynej Słusznej Religii. Może lepiej byłoby nazwać ten przedmiot "nauka o katolicyźmie" albo coś takiego. Bo religia to rzeczownik pospolity i jak podaje słownik: zespół wierzeń dotyczących istnienia Boga lub bogów, pochodzenia i celu życia człowieka, powstania świata oraz w związane z nimi obrzędy, zasady moralne i formy organizacyjne. Oraz nauczanie tegoż w szkole lub na innych lekcjach. Nigdzie nie jest napisane który bóg konkretnie
I uważam że to świetny pomysł aby każdy obywatel mógł sam decydować czy chce finansować kościół swoimi podatkami czy nie. Kościół nie jest instytucją państwową więc nie powinno być takiego przymusu, czy też raczej braku wyboru.
Inna sprawa, że istnieją też instytucje państwowe które zmuszeni jesteśmy finansować, mimo że czasami z nich w ogóle nie korzystamy, np służba zdrowia. W takich przypadkach też chciałabym mieć wybór na co ida moje składki, bo nie dość że tę składkę opłacam, to płacę jeszcze prywatnie abonament, bo państwowa służba zdrowia nie jest w stanie zapewnić mi wizyt u lekarza tak często jak wymaga tego mój stan zdrowia.
fe414c2710b8060c6dec8506e8442112fb575cc4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-20, 11:25   #14
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Narzucał się i będzie się przez kolejne 20 lat narzucać....
Nic nie możemy zrobić, jedynie podyskutować...
a ja uwazam,ze coś zaczyna się zmieniać.wolno,bo wolno,ale to już coś
Stary 2012-03-20, 11:26   #15
Diablica z Tasmanii
Zakorzenienie

W końcu coś drgnęło w naszym katolandzie, oby to nie była tylko zagrywka mająca na celu odebranie wyborców Palikotowi.

Swoją drogą śmieszy mnie to jak kler uważa, że likwidacja funduszu kościelnego to jest atak na kościół i szykuje nam się wojna religijna

Mark Twain
Diablica z Tasmanii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-20, 11:30   #16
invisible_01
Zakorzeniona

Czekajcie tylko, aż na ten wątek trafi pewien obrońca KK i zacznie Wam zarzucać ignorancję i nieznajomość tematu

Moim zdaniem to skandal, że my jako państwo płacimy katechetom i księżom nauczającym religii (katolickiej). Gdyby była to lekcja o wyznaniach ogólnie, o wierze - OK. Ale to jest lekcja o religii katolickiej, a my nie jesteśmy państwem katolickim.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-20, 11:30   #17
tequila_77
Wtajemniczenie

Moim zdaniem Kościół nie powinien się mieszać do polityki i na odwrót.
I każdy powinien mieć prawo wyboru.
Oni wszyscy się boją, że jakby zrobić listę przynależnych do KK, to juz tyle pieniążków do kieszeni by nie szło. Bo mało ludzi dawałoby kasę.
Mnie wkurza, że ciągle słyszę, że mało dają na tacę, że nie ma z czego remontu zrobić itd, itp. To cholera może by tak te luksusowe wozy pozmieniać na trochę starsze i gorsze? Ubyłoby księżom??? Po co im fury za kilkaset tysięcy jak w parafii bieda? Dlaczego on ma sie wozic za moje ciężko zarobione pieniądze takimi furami a ja poginam autobusami?
To jest chore. To samo się odnosi do polityków. Premier lata sobie z Wawy do Gdańska samolotem za moje pieniądze!! Nie zgadzam się. Ale to jest walka z wiatrakami. Opodatkować wszystko i chu. wszystko. My ciągle mamy pod górkę.
Nauczanie religii w szkole to jakaś pomyłka. A gdzie jest etyka? Etyka jest w średnich szkołach przede wszystkim i w większych miastach, gdzie są obcokrajowcy chodzący do szkół. U mnie nigdy etyki nie było. Religia KK jest święta, każda inna jest be. No nie wydaje mi się, że tak powinno być! Dzieci, które nie zostały ochrzczone, bo rodzicę chca dac im wolną wole i prawo wyboru w dorosłości mają czuć się gorsze i uczyć sie czegoś, czego nie wyznają?
Ostatnio dzieciak mojej koleżanki(10lat) przyszedł i mówi mi, że ksiądz na religii kazał im oglądać Pasję...10 letnim dzieciom.Całą, wszystkie drastyczne sceny oglądali. Innym razem jak dzieciak nie usłyszał co ksiądz powiedział i zapytał "co?"( młodzy był, miał może z 8 lat) to ksiądz do niego " a gówno! ".
Pięknie uczą miłości i szacunku do drugiego.
Przepraszam-nieco chaotycznie napisałam, ale ostatnio strasznie mi ta sytuacja na nerwy działa

Never give up.
There is no such thing as an ending.
Just a new beginning!
roweeerrrr
tequila_77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-20, 11:32   #18
Ineczka33
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez TmargoT Pokaż wiadomość
a ja uwazam,ze coś zaczyna się zmieniać.wolno,bo wolno,ale to już coś
Mi się też wydaje, że to światełko w tunelu. Jak by rząd doprowadził ten pomysł do końca, może wreszcie do niektórych by dotarło, że te 93% ''katolików'' to liczba wyssana z brudnego palca.
Jak słyszę panią kępe, czy błasiaka, że ten pomysł to zamach na POLSKI KOŚCIÓŁ, to odpadam... Banda służalczych hipokrytów..
Stary 2012-03-20, 11:34   #19
tequila_77
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Diablica z Tasmanii Pokaż wiadomość
W końcu coś drgnęło w naszym katolandzie, oby to nie była tylko zagrywka mająca na celu odebranie wyborców Palikotowi.

Swoją drogą śmieszy mnie to jak kler uważa, że likwidacja funduszu kościelnego to jest atak na kościół i szykuje nam się wojna religijna
Mnie też to śmieszy!! Boją się, że mniej kasy wpadnie do kieszeni. Przez laaaata przyzwyczajeni do luksusów, teraz 'nagle' ktoś chce im zabrać. Prawidłowo!!!

Never give up.
Just a new beginning!
roweeerrrr
Stary 2012-03-20, 11:39   #20
sensualangel
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez effcia82 Pokaż wiadomość
Zgadzam się
Cytat:
podpisuję się pod tym.
Albo się filmy w tym horrory oglądało
sensualangel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-20, 11:42   #21
Ineczka33
Wtajemniczenie

Marzy mi się, że zanim moja córka pójdzie do szkoły - religii już tam nie będzie albo chociaż etyka będzie w każdej szkole do wyboru.

Mama dziecka, które w tym roku pójdzie do komunii wróciła z zebrania, na które już trzeba zacząć chodzić, choć komunia dopiero w maju. I ksiądz rzucił do rodziców taki tekst, że pierwsza spowiedź to jest AKT CHWALEBNY i żeby znowu jakieś dziecko mu się przy konfesjonale nie zesikało!!...

Dziecko pewnie w niezłym stresie musiało być...
Stary 2012-03-20, 11:50   #22
tequila_77
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ineczka33 Pokaż wiadomość
Marzy mi się, że zanim moja córka pójdzie do szkoły - religii już tam nie będzie albo chociaż etyka będzie w każdej szkole do wyboru.

Mama dziecka, które w tym roku pójdzie do komunii wróciła z zebrania, na które już trzeba zacząć chodzić, choć komunia dopiero w maju. I ksiądz rzucił do rodziców taki tekst, że pierwsza spowiedź to jest AKT CHWALEBNY i żeby znowu jakieś dziecko mu się przy konfesjonale nie zesikało!!...

Dziecko pewnie w niezłym stresie musiało być...
hehe mnie również to się marzy, aczkolwiek ja jestem wierząca, ale niepraktykująca. I chyba dałabym swemu dziecku wybór.
Co do tej spowiedzi... Ja wcale dziecku się nie dziwię! Moja koleżanka była świadkiem jak przed nią dziewczyna sie spowiadała, a nagle ksiądz wyszedł z konfesjonalu i z tekstem do tej spowiadającej się : " WSTYDŹ SIĘ!!!" Tuż, przed Mszą...

Never give up.
Just a new beginning!
roweeerrrr
Stary 2012-03-20, 12:06   #23
carolinascotties
Zakorzenienie

Ja zastanawiam się, jak można wierzyć w to, że z "datków" wiernych - możliwe będzie utrzymanie i konserwacja zabytkowych kościołów... Uważam, że państwo powinno brać w tym udział.

Toksyczny związek? https://youtu.be/5bw4jeTxHGA
carolinascotties jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-20, 12:07   #24
Diablica z Tasmanii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ineczka33 Pokaż wiadomość

Swoją drogą, dziwi mnie bezsens spowiedzi 9-letnich dzieci. Nie mają chyba za wiele grzechów

Mark Twain
Diablica z Tasmanii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-20, 12:19   #25
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez carolinascotties Pokaż wiadomość
Ja zastanawiam się, jak można wierzyć w to, że z "datków" wiernych - możliwe będzie utrzymanie i konserwacja zabytkowych kościołów... Uważam, że państwo powinno brać w tym udział.
Dochodami kościoła nie są jednie datki wiernych, ale też to całe mienie odzyskane, tysiące hektarów ziemi w dobrych punktach, nieruchomości. Mają z czego żyć i remontować.

Zdjęcie poglądowe załączam
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg kiss02.jpg (24,4 KB, 112 załadowań)
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-20, 12:20   #26
Ineczka33
Wtajemniczenie

No, strasznie dużo jest 'bezsensów'' w tej instytucji, więc jak najszybciej powinna się zacząć utrzymywać ze środków swoich wyznawców...
Stary 2012-03-20, 12:29   #27
invisible_01
Zakorzeniona

Żeby wiedzieć, ile tych datków jest, to księża podczas kolędy musieliby paragony wystawiać i się potem z tego rozliczać. Ale już to widzę...
Stary 2012-03-20, 12:31   #28
kennedy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez carolinascotties Pokaż wiadomość
dokladnie. zgadzam sie.

Procz tego mysle ze Kosciol powinien miec mozliwosc odliczenia 0,3% ( byc moze stanie na 0,5%) dla swoich wiernych. Wierzacy beda dawac, niewierzacy nie i bedzie gites.

Co do religii w szkole to nie jestem zwolenniczka, ale mysle ze skoro sa zajecia to nalezy sie za nie zaplata. Kto nie chce, niech nie chodzi.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-20, 12:35   #29
invisible_01
Zakorzeniona

Dla mnie kpiną jest w ogóle budowa wielkich, drogich pomników (pierwszy z brzegu przykład: pomnik Jezusa w Świebodzinie), na które wydaje się mnóstwo pieniędzy, za które można byłoby wspomóc organizacje charytatywne (chociażby te działające pod patronatem kościołów)
Stary 2012-03-20, 12:38   #30
Ineczka33
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kennedy Pokaż wiadomość

Co do religii w szkole to nie jestem zwolenniczka, ale mysle ze skoro sa zajecia to nalezy sie za nie zaplata. Kto nie chce, niech nie chodzi.
Wiesz, ale to ja bym do Ciebie przyszła, wcisnęła Ci parę nowy butów i powiedziała, wiesz, jak już je masz to za nie zapłać, najwyżej możesz w nich nie chodzić.
Niech płacą zainteresowani, wówczas, zostanie w budżecie część kasy, a chodzić będą naprawdę zainteresowani i lekcje przestaną przypominać fikcję.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości