|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Mamy marcowo-kwietniowe 2011 gotuja dla swoich maluchow :D
Witam kulinarnie
![]() Oto nasz watek mamusiowo-kulinarny, gdzie mozemy sobie pomoc w przygotowaniu ciekawych i prostych dan dla naszych dzieciaczkow. Prosilabym was o podawanie przepisow i metody wykonania oraz NIE PISANIA komentarzy nie na temat. Jesli mamy jakies pytanie dotyczace produktow czy wykonania - nie ma sprawy, pytac nawet trzeba ![]() Czy mozecie rowniez zaczynac opis od podania co to za rodzaj dania? Np. sniadanie, podwieczorek, obiad itd. To ulatwi poszukiwania ![]() A teraz czekam na pierwsze przepisy, bo ZDESPEROWANA JESTEM ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamy marcowo-kwietniowe 2011 gotuja dla swoich maluchow :D
Anessko
![]() ![]() ŚNIADANIE ![]() Ja smażę ją, albo na samym maśle, albo z pomidorami pokrojonymi w plastry lub kostkę. Nie solę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
ŚNIADANKO
Również jajecznica Smażę na masełku, do tego odrobinę szyneczki i czasami żółtego sera.
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Ja również Śniadanko
![]() Jajecznica - na masełku, nie solę. Dodaję - pomidora/szczypiorek/szyneczkę - do wyboru. Mocno ścinam - tak lubimy ![]() Deserek ryż z jabłkami Ugotowany ryż wrzucam do rondelka i dodaję masełko. Mieszam aż do rozpuszczenia masła. Dodaję jogurt naturalny i jabłuszko, które wcześniej sobie upiekłam w mikrofali (można to zrobić w piekarniku). Jabłuszko rozdrabniam widelcem. Mieszam wszystko razem, dodaję troszkę cynamonu i gotowe. Mały się zajada ![]()
![]() |
#5 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#6 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Najniższy czas, który mi mikrofala włącza to 3 min. i 50 sek., ale zwykle wyłączam ok. 3min. (wszystko zależy od tego jak cienkie są ósemki jabłka) Aaa - jak dasz na zwykłe podgrzewanie to kuchenka zacznie dymić ![]() ![]() A ja mam pytanko - robiłyście dzieciaczkom szpinak z makaronem i jakimś sosikiem?? Szpinak świeży w lodówce i mrożony w zamrażarce czekają, a ja nie mam pomysłu co można z niego zrobić małemu???
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
ale super pomysł z tym wątkiem
napewno będę zaglądać ![]() śniadanko kanapeczki: bułeczka z białym serkiem typu almette, lub takim do smarowania, bułeczki z wędlinka z kurczaka, bułeczki z żółtym serkiem obiadek duszona szynka wieprzowa (robię dla nas taką: plastry rozbijam tłuczkiem, obtaczam w mące przyprawach, lekko podsmażam i duszę w wodzie z rosołkiem do miękkości), do tego ziemniaczki gotowane, bez surówki bo Olek nie lubi, ewentualnie gotowana marchewka z masełkiem ---------- Dopisano o 11:32 ---------- Poprzedni post napisano o 11:29 ---------- madalena myślę, że spokojnie możesz skorzystać z tego przepisu i zrobić obiadek dla małego https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=611881 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
OBIADEK
Pulpeciki. Wołowinę, cielęcinę lub łopatkę mielę maszynką. Przyprawiam leciutko solą, pieprzem oraz różnymi ziołami. Formuję małe pulpeciki i wrzucam na gotującą się wodę. Gotują się ok 20 minut. Częśc mięsa zamrażam a później takie gotowe zamrożone pulpeciki gotuję jak wyżej.
![]() |
#9 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() OBIADEK *szpinak mrozony *serek filadelfia albo w PL Bieluch (jeszcze lepszy moim zdaniem) *troche galki muszkatalowej zmielonej *sol, pieprz *zabek lub 2 czosnku Odparowujemy wode ze szpinaku i dodajemy wycisniete zabki czosnku i przyprawy. Do tego serek w ilosci takiej jaka odpowiada najbardziej. Mieszamy. Gotowe ![]() Do tego najlepszy makaron kokardki, czyli farfalle (co oznacza nie kokardki ale motyle, no ale to tak na marginesie ![]() Danie przed podaniem posypac parmezanem. Mniammmmm ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
To może ja też coś dodam:
![]() budyń domowej roboty( ściągnięty z innej stronki, ja narazie nie dawałam małej ze względu na krowie mleko, ale chyba zacznę jej robić ![]()
Resztę mleka wlewam do miski, dodaję żółtko, cukier, mąkę ziemniaczaną i miksuję. Do gorącego mleka w garnuszku wlewam powoli (ciągle mieszając) zawartość miski. Nakładam do pucharków, polewam sokiem, Inny pomysł na deser to:ryż z jogurtem naturalnym i truskawkami/makaron z jogurtem naturalnym i truskawkami Obiadek: spagetti na oliwce podsmażyć leciutko cebulkę do tego mięsko mielone, potem starte na tarce: marchew, pietruszkę, seler. Dodać pomidorki z puszki, ugotować makaron i danie posypać żółtym serem. Szpinak robię tak: na oliwie posmażam delikatnie czosnek, potem dodaję szpinak mrożony na malutkim ogniu i czekam aż odparuje wodę, potem dodaję jogurt naturalny i przyprawy jakie kto lubi. Podaję z makaronem penne i posypuję serkiem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
obiad lub kolacja
pizza na cienkim cieście 600g mąki 50 g drożdży 1 łyżeczka soli 70 ml oliwy 350 ml letniej wody 2 łyżeczki bazylii 2 łyżeczki oregano Wodę, oliwę, sól i drożdże wymieszać do momentu rozpuszczenia. Mąkę wymieszać z bazylią i oregano. Do mąki powoli dolewać wcześniej wymieszane składniki. Dobrze wyrobić. Ciasto ma być mięciutkie, nie klejące. Ulepić kulę i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Ciasto ma urosnąć. Starcza na 2 duże blachy lub 3 średnie. Ciasto posmarować sosem pomidorowym, ja smaruję przecierem pomidorowym lub ketchupem. Położyć ulubione składniki (u nas: ser, cebula, salami, pomidor) Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i piec jakieś 15-20 minut aż się zrumieni. Sos: polecam czosnkowy jogurt naturalny+majonez+2,3 ząbki czosnku+sól, pieprz, cukier Oliwia uwielbia pizzę. To ciasto jest tak delikatne i kruche, że dziecko z dwoma ząbkami bez problemu zje. Polecam. ---------- Dopisano o 14:08 ---------- Poprzedni post napisano o 13:59 ---------- śniadanie lub podwieczorek Pancakes rozpływające się w ustach 2 szkl mąki 4 łyżeczki cukru szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 i 1/2 szkl maślanki 1/2 szkl mleka 2 duże jajka (osobno białka i żółtka) 4 łyżki rozpuszczonego masła Masło rozpuścić i trzymać ciepłe. Suche składniki wymieszać w misce. Maślankę wymieszać z mlekiem w osobnym naczyniu, dodać białka i wymieszać. (używam do wszystkiego blendera z końcówką do trzepania) Żółtka wlać do małej miseczki i stopniowo, ciągle mieszając wlewać gorące masło - powinna zrobić się gęsta emulsja. Wlać do miski z mlekiem i maślanką. Wymieszać. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać aż się połączą. Masa może być grudkowata. Smażyć najlepiej na maśle. 2-3 minuty jedna strona 1-2 druga Placuszki podawać z dżemem, syropem klonowym, owocami, ... są mięciutkie i Oliwia z dwoma zębami ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:20.