zmiana nazwiska - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-12-16, 16:58   #1
cyziaczek
Raczkowanie

zmiana nazwiska

Witam ściskam was wszystkie gorąco ;* Ale do rzeczy. Mam 17 lat, chodzę do 2 liceum. Chciałabym zmienić nazwisko, na panieńskie mamy. Niestety jestem niepełnoletnia, i wiem, że mama mogła by złożyć wniosek.. tyle że potrzebna jest również zgoda ojca. A mój ojciec jest, powiem prosto z mostu, alkoholikiem i żulem. Zostawił rodzinę, nie utrzymuje kontaktu ze mną od około 7 lat. Niestety, rodzice nie mają rozwodu, więc nadal jest moim prawnym opiekunem.. Jest luka w prawie, że może złożyć podanie do sądu, ale mama powiedziała, że nie chce go ciągać po sądach. Pewnie zapytacie, czemu chcę zmienić? Są dwa powody. po pierwsze, moje nazwisko jest ośmieszające (przynajmniej wg mnie) kojarzy się z ryczeniem (dosłownie), no i od zawsze mam nieprzyjemności z tego powodu, ludzie zawsze proszą o powtórzenie... Po drugie, bardzo kojarzą mnie z ojcem, który kiedyś był dość szanowanym obywatelem miasta. Przytoczę sytuację. Wakacje. Siedziałam na dworze ze znajomymi którzy pili piwo. Oni dostali po mandaciku, mnie tylko spisali, bo ze względu na mój stan zdrowia pić nie mogę absolutnie żadnego alkoholu. No więc "nazwisko". powiedziałam, jak mam na nazwisko. Wtedy jeden policjant "Córka XX XXXX?" To ja, że tak. A on " Jaki ojciec taka córka". Po prostu... popłakałam się wtedy. Niedługo przeprowadzam się do nowego miasta, ale nie chcę, żeby mnie odnalazł.. Bo kiedyś mi nawet groził (oczywiście pijany) że mnie znajdzie i zabije... ale to było jakieś 5 lat temu, jednorazowa sytuacja, teraz już kontaktu nie mamy. Mama również na zmianę się zgodziła. Czy w takiej sytuacji nadal potrzebuję zgody drugiego rodzica?
cyziaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-16, 17:47   #2
acidka
Zakorzenienie

Dot.: zmiana nazwiska

Potrzebujesz zgody obojga rodziców, jeśli oboje mają prawa rodzicielskie, nie sądzę, by dało się to obejść.
Może po prostu poczekaj do 18 urodzin i zrób to samodzielnie?

mama 2015 i 2018
acidka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-16, 17:55   #3
201605020943
Konto usunięte

No niestety ale musisz mieć zgodę obu rodziców, chyba że Twoja mama wzięłaby rozwód i tata nie miałby praw rodzicielskich. Pozostaje Ci tylko czekać do 18...
201605020943 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-16, 20:36   #4
siska81
Wtajemniczenie

Niestety pozostaje ci czekać do 18 tki.
siska81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-16, 21:15   #5
acidka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Caramel1 Pokaż wiadomość
No niestety ale musisz mieć zgodę obu rodziców, chyba że Twoja mama wzięłaby rozwód i tata nie miałby praw rodzicielskich. Pozostaje Ci tylko czekać do 18...
rozwód mamy nie sprawiłby, że ojciec zostanie pozbawiony praw. to dwie różne sprawy.

mama 2015 i 2018
acidka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-16, 21:19   #6
201605020943
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez acidka Pokaż wiadomość
rozwód mamy nie sprawiłby, że ojciec zostanie pozbawiony praw. to dwie różne sprawy.
Wiem, chodziło mi o rozwód i pozbawienie ojca praw rodzicielskich ale faktycznie, powinnam użyć "a" zamiast "i"
201605020943 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-16, 21:51   #7
Motylek Truskawkowy
Raczkowanie

Cześć
Mogę wypowiedzieć się w temacie, bo niedługo minie 3 lata, jak zmieniłam nazwisko właśnie na panieńskie mojej mamy. Jednak ja zrobiłam to w wieku 21 lat. Wcześniej, żeby coś się o tym dowiedzieć byłam w USC i tam rozwiano wszystkie moje wątpliwości . Może dowiedz się czy jest możliwe, żebyś dowód miała wyrobiony na nazwisko panieńskie swojej mamy? A jeśli nie, to moja rada jest taka, żebyś poczekała do tej 18stki i potem złożyła wniosek o zmianę nazwiska, bo ciąganie ojca po sądach jest naprawdę bardzo traumatycznym przeżyciem... Nie gotuj sobie na własne życzenie takiego losu...

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-12-17, 00:50   #8
peggy7
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Motylek Truskawkowy Pokaż wiadomość
Cześć
Mogę wypowiedzieć się w temacie, bo niedługo minie 3 lata, jak zmieniłam nazwisko właśnie na panieńskie mojej mamy. Jednak ja zrobiłam to w wieku 21 lat. Wcześniej, żeby coś się o tym dowiedzieć byłam w USC i tam rozwiano wszystkie moje wątpliwości . Może dowiedz się czy jest możliwe, żebyś dowód miała wyrobiony na nazwisko panieńskie swojej mamy? A jeśli nie, to moja rada jest taka, żebyś poczekała do tej 18stki i potem złożyła wniosek o zmianę nazwiska, bo ciąganie ojca po sądach jest naprawdę bardzo traumatycznym przeżyciem... Nie gotuj sobie na własne życzenie takiego losu...
Ciekawe jakim cudem mieliby wyrobić Autorce taki dowód... Ja pójdę i poproszę o wyrobienie na nazwisko Amy Winehouse i ciekawe czy się zgodzą;p
Tak poważnie, nie jest to możliwe. Autorka musi doczekać do osiemnastki i wtedy złożyć wniosek o zmianę nazwiska. Dowodu nie trzeba przecież wyrabiać od razu, może to poczekać parę miesięcy.
peggy7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-17, 03:00   #9
carolinascotties
Zakorzenienie

Musisz mieć 18 lat. Skladasz podanie, w którym piszesz, ze rodzina mamy jest Ci bliższa, ze nie utrzymujesz z biologicznym ojcem kontaktów i po sprawie Dowód wyrobisz po załatwieniu sprawy. Wcześniej mozesz wyrobić dowód tymczasowy.

Toksyczny związek? https://youtu.be/5bw4jeTxHGA
carolinascotties jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-17, 12:20   #10
cyziaczek
Raczkowanie

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi ;* Mama idzie wszystkiego się dowiedzieć we wtorek. Jeśli nie uda się to teraz (a wątpię, że mój "tatuś" się zgodzi, jestem przekonana, że nie podpisze papierów tylko dlatego, żeby zrobić mi i mamie na złość), to i tak zmiana będzie kwestią czasu, 10 miesięcy. Ale może podpisze... wszystko się może zdarzyć.
cyziaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-17, 13:49   #11
skazana_na_bluesa
.

poczekaj te 10 miesiecy. 17 lat mialas to nazwisko, wiec kolejne kilka miesiecy cie nie zbawi.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości