|
|||||||
| Notka |
|
| Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-06
Wiadomości: 474
|
oliwa z oliwek
Postanowiłam się zdrowo odżywiać i zakupiłam oliwę z oliwek, czy to normalne,że po paru dniach od otwarcia zaczęła się jakby ważyć, tak jakby się coś w niej wytrącało i zmętniała? głupie pytanie dlatego wstydzę się zapytać w sklepie.
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-02
Lokalizacja: Weston-super-Mare
Wiadomości: 6 832
|
Dot.: oliwa z oliwek
ahgatto wszystko jest ok
po prostu trzeba wstrząsnąć przed użyciem
__________________
A prayer for the wild at heart, kept in cages... |
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-06
Wiadomości: 474
|
Dot.: oliwa z oliwek
miałam taką nadzieję, dzięki
|
|
|
|
|
#5 |
|
调解人
Zarejestrowany: 2004-11
Lokalizacja: Łódź/Warszawa
Wiadomości: 2 938
|
Dot.: oliwa z oliwek
Powiedziałabym, że jest jaknajbardziej OK. Martwic to się można gdy w butelce oliwy nie osadza się ten osad po kilku dniach- coś wtedy nie tak w oliwą
__________________
Make up, not war! |
|
|
|
|
#6 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: oliwa z oliwek
Cytat:
Ja nigdy nic takiego nie zauwazylam Naprawde pierwszy raz o czyms takim slysze
__________________
Wszystkim zlodziejom przepisow mowie NIE Becia69 http://www.pajacyk.pl/ http://www.polskieserce.pl/ |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Przyjaciel wizaz.pl
Zarejestrowany: 2004-06
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 33 873
|
Dot.: oliwa z oliwek
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-06
Wiadomości: 474
|
Dot.: oliwa z oliwek
No i chyba wtym problem, trzymam oliwę w lodówce, a kupiłam na pewno jakąś dobrą, poleciła mi ją pani ze sklepu ze zdrową żywnością.Szybko ją wyjmuję bo robi się coraz gestsza.
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Przyjaciel wizaz.pl
Zarejestrowany: 2004-06
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 33 873
|
Dot.: oliwa z oliwek
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: oliwa z oliwek
Cytat:
![]() Oliwy nigdy nie trzymie w lodowce i dlatego zadnego osadu nie zauwazylam ![]() Pozdrawiam
__________________
Wszystkim zlodziejom przepisow mowie NIE Becia69 http://www.pajacyk.pl/ http://www.polskieserce.pl/ |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-06
Wiadomości: 474
|
Dot.: oliwa z oliwek
Zadam Wam wspaniałe specjalistki jeszcze jedno z moich "głupich pytań", może trochę nie na temat ale.. czy ocet winny też trzymać w szafce? Bo już sama nie wiem, zwykle wszystko wkładam do lodówki, bo wydawało mi się, że tam się nie zepsuje
|
|
|
|
|
#12 |
|
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2005-07
Wiadomości: 6
|
Dot.: oliwa z oliwek
Ja nie z tych specjalistek, ale jak na moje oko, to ocet wcale nie potrzebuje zimna.
Szkoda miejsca w lodowie ![]() Przeciez ocet to juz cos jakby 'zepsutego', wiec co mu sie moze stac? |
|
|
|
|
#13 |
|
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2004-08
Wiadomości: 569
|
Dot.: oliwa z oliwek
ja mam ochote na oliwe z oliwek jednak nei wiem jaka jest dobra jelsi mozecie to napiszcie jakas nazwe
)) ( taka ktora dostane u nas w polsce gdyz nie mam mozliwosc sprowadzenia jej z wloch czy grecji ) Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Przyjaciel wizaz.pl
Zarejestrowany: 2004-06
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 33 873
|
Dot.: oliwa z oliwek
Cytat:
![]() Moment... [lexie idzie do kuchni...] mamy w tej chwili Montevivo firmy TAVANTI , jest importowana z Włoch, 1000 ml. Ale używamy różnej Wazne jest żeby nigdzie nie było drobnym druczkiem napisane, że jest np z wytłoków oliwnych. Bo mogą wielkimi literami na froncie napisac "oliwa z oliwek" a gdzieś z tyłu małymi, że z wytłoków. Taka jest gorsza. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
Zarejestrowany: 2004-06
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 33 873
|
Dot.: oliwa z oliwek
Acha, kupujemy w supermarkecie
|
|
|
|
|
#16 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-06
Wiadomości: 474
|
Dot.: oliwa z oliwek
Moje drogie moja oliwa przeżywa drugą młodość
, parę godzin temu wstawiłam ją do szafy i znów jest przejrzysta, a już myślałam , że będę ją widelcem wydrapywać z butelki!! człowiek całe życie się uczy, ojj ja głupia |
|
|
|
|
#17 | |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-06
Wiadomości: 474
|
Dot.: oliwa z oliwek
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2004-07
Wiadomości: 2 496
|
Dot.: oliwa z oliwek
Ja kupuję oliwę z oliwek w blaszanych beczułkach i nigdy nie zauważyłam żadnego z wymienionych przez was zjawisk
Raz miałam w szklanej butelce i też nic nie widziałam.Może tak się dzieje jeśli oliwa przechowywana jest w plastikowych, przezroczystych butelkach...
|
|
|
|
|
#19 | |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-06
Wiadomości: 474
|
Dot.: oliwa z oliwek
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2004-08
Wiadomości: 569
|
Dot.: oliwa z oliwek
no mam nadzieje ze sie na jakas zdecyduje a a najlepiej kupic ta z pierwszego tloczenia ? a ta Gocca czy jakos tak to dobra jest ?
|
|
|
|
|
#21 |
|
Żandarm na emeryturze
Zarejestrowany: 2003-12
Lokalizacja: Czasem mam wrażenie, że jestem z Marsa ;-)
Wiadomości: 3 438
|
Aromatyzowana oliwa
Może ktoś ma przepis na aromatyzowana oliwę?
Może być aromatyzowana ziołami, czosnkiem, suszonymi pomidorkami
__________________
Terenówki na front Wsparcie polskich medyków pola walki na ukraińskim froncie: Grupa Damiana Dudy - W międzyczasie i Grupa Rudej - Awangarda |
|
|
|
|
#22 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 8 465
|
Dot.: Aromatyzowana oliwa
nic prostszego, włóż co chcesz, zalej oliwą i odstaw by się przegryzło. używaj tylko świeżych ziół w całych gałązkach(np. na 1l 2-3 gałązki rozmarynu), grzybami nie próbowałam! trochę musi postać. można też kupić w sklepie, ale nie ma to jak własna!!!
|
|
|
|
|
#23 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-01
Wiadomości: 15 844
|
Dot.: Aromatyzowana oliwa
ja mam kupiona w sklepie, ale warto sprobowac zrobic swoja. to taki francuski wynalazek - oliwa do pizzy (a w oliwie plywajace papryczki chilli, z ktorych oliwa ciagnie caly smaczek
) polecam
|
|
|
|
|
#24 |
|
Żandarm na emeryturze
Zarejestrowany: 2003-12
Lokalizacja: Czasem mam wrażenie, że jestem z Marsa ;-)
Wiadomości: 3 438
|
Dot.: Aromatyzowana oliwa
No to zrobiłam tak: do 250 ml, pękatej butelki po oleju z pestek dyni wsadziłam 1 gałązkę rozmarynu, 2 ziarenka jałowca, 1 ząbek czosnku w łupince i łyżeczkę suszonej papryki (oczywiście takiej w sporych kawałkach, a nie zmielonej
) i zalałam oliwą. Zobaczymy, co z tego wyjdzie za jakieś 3 dni.Jak będzie zjadliwe, to poszukam przepisów na różne kompozycje aromatycznych olejów i octów, które widziałam w jednym z "antycznych" numerów Burdy i zapodam, jeśli chcecie.
__________________
Terenówki na front Wsparcie polskich medyków pola walki na ukraińskim froncie: Grupa Damiana Dudy - W międzyczasie i Grupa Rudej - Awangarda |
|
|
|
|
#25 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-03
Lokalizacja: Opole
Wiadomości: 12 078
|
Dot.: Aromatyzowana oliwa
a ktoś próbował oliw z tesco?
|
|
|
|
|
#26 |
|
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2008-08
Wiadomości: 5
|
Dot.: oliwa z oliwek
osad w oliwie z oliwek to normalna rzecz na niektorych butelkach jest nawet taka informacja ze może siue wytracac. Oliwy z oliwek na polskim rynku to smiecie kiepskiej jakosci prawdziwa zdrowa oliwa z oliwek nie schodzi ponizej 100 zł.
|
|
|
|
|
#27 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: oliwa z oliwek
Jeśli chodzi o dobrą oliwę (szczególnie do nawilżania twarzy i ciała) to polecam dokłądnie czytać etykietki
Niech będzie oryginalna, wyprodukowana np. we Włoszech. Warto też popatrzeć na kolor-najlepiej natłuszczają te w kolorze podchodzącym bardziej pod zielony niż żółty To naprawdę się sprawdza ;]
|
|
|
|
|
#28 |
|
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2010-01
Wiadomości: 17
|
Dot.: oliwa z oliwek
Co do ceny oliwy z oliwek, 100zł owszem, znajdziesz taką oliwę, na pewno dobrą. Ale dobrą oliwę można kupić już za 40-50zł litr, pod warunkiem, że jest sprowadzana bezpośrednio z niewielkiego gospodarstwa. Najgorsze są oliwy sprowadzane przez pośredników z wielkich tłoczni, gdzie produkt przechodzi przez wiele rąk, a każda ręka coś tam doleje
|
|
|
|
|
#29 |
|
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2010-01
Wiadomości: 17
|
Dot.: oliwa z oliwek
Poza tym, Drogie Panie, oliwę z oliwek powinniśmy przechowywać w suchym i ciemnym miejscu. Nic tak nie szkodzi oliwie jak światło (proces utleniania). Wystarczy, że schowamy butelkę do szafki. Przechowywanie w lodówce nie jest konieczne w przypadku oliwy jak i octów balsamicznych, które w zasadzie się nie psują.
W przypadku przechowywania w lodówce, oliwa lekko zmętnieje, ale jest to normalne zjawisko pod wpływem niższej temperatury. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:10.





po prostu trzeba wstrząsnąć przed użyciem


Ja nigdy nic takiego nie zauwazylam






Zapraszam 
