Studencki problem - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-08-21, 16:34   #1
Waniyetu
Przyczajenie

Studencki problem

Mam za sobą pierwszy rok studiów Pedagogiki resocjalizacyjnej i nie mogę powiedzieć o nim złego słowa, bo słuchałam wspaniałych wykładów o poszukiwaniu Mistrza, znalazłam wiele inspiracji, prowadziłam próbne zajęcia dla swojej grupy. Myślałam, ze złapałam Pana Boga za pięty i wkrótce w pełnej chwale, dzięki metodom twórczej resocjalizacji będę sprowadzała młodzież na jasną stronę mocy

A potem odbyłam wakacyjne praktyki w Młodzieżowym Ośrodku Wychowawczym i - delikatnie mówiąc - to było zderzenie z murem. Jeżeli można wypalić się zawodowo w cztery tygodnie, to mi się udało.

Może działam pochopnie, ale poważnie myślę nad zmianą kierunku studiów. Mojej mamie od razu nie spodobał się ten pomysł, to twarda kobieta - uważa, że jeśli raz coś zacząłeś, to powinieneś doprowadzić to do końca, choćby się góry waliły. Ja nie jestem taka twarda, więc szukam porady

Chodzi mi po głowie kierunek, który wymagałby ode mnie pisania dodatkowego przedmiotu na maturze (zgodnego z moim profilem w liceum i jako taką obecną wiedzą, więc to nie tutaj tkwi problem). Kolejna matura dopiero za rok - stąd pytanie: Jak byście wykorzystały ten rok?

Rozważam 2 opcje:
- studiuję dalej Pedagogikę, uczę się do matury i jak dobrze pójdzie, to "dobieram" drugi kierunek (ewentualnie rzucam pierwszy i skupiam się na nowym z dwuletnim opóźnieniem edukacyjnym),
- szukam pracy i rejestruję się na studia zaoczne na nowym kierunku.

Naprawdę potrzebuję porady
Waniyetu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-21, 21:11   #2
marchewkowe pole
Zakorzenienie

GG do marchewkowe pole
Dot.: Studencki problem

a co konkretnie Cię tak zniechęciło po tych praktykach?

u mnie było trochę na odwrót, ja rzuciłam pierwsze studia po pierwszym roku bo były wkurzające, nudne i totalnie nie dla mnie a wykładowcy pokręceni, choć sama praca w zawodzie by mnie cieszyła, ale nie byłabym w stanie wytrzymać nawet do licencjatu
w każdym razie nie żałuję że zmieniłam kierunek.

jesli na 100% wiesz że ta pedagogika Ci nie leży to, hm chyba bym wybrała opcję praca + zaoczne, zawsze się możesz potem przenieść na dzienne
Stary 2011-08-21, 21:32   #3
Ilsa Lund
Zakorzenienie

ja bym kontynuowała naukę, nie musisz pracować z młodzieżą. Po ukończonych dodatkowych kursach mogłabyś pracować w ośrodkach pomocy społecznej i pomagać ludziom, którzy faktycznie chcą poprawić swoją sytuację materialną i żeby ich dzieci żyły w dobrych warunkach.

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-21, 22:00   #4
bsia
Rozeznanie

ja zaraz zaczynam magisterkę z reso i mam podobne rozterki co Ty.
ale ja jeszcze przed rozpoczęciem studiów odrzuciłam możliwość pracy w ośrodku wychowawczym czy też jako wychowawca w więzieniu.
rzuciłaś się na wyjątkowo głęboką wodę, idąc po pierwszym roku na cały miesiąc pracować z trudną młodzieżą. w naszych czasach ośrodki wychowawcze są chyba najcięższym miejscem do resocjalizowania; dzieciaki tam są naprawdę zdemoralizowane i trudno do nich dotrzeć.

ogólnie po tych studiach raczej ciężko o pracę w zawodzie. jeśli już się uda gdzieś załapać, to jest to praca raczej słabo płatna i wyczerpująca psychicznie. ale jeśli już uda się sprowadzić kogoś na " jasną stronę mocy" to jest z tego niezwykła satysfakcja

a na jaki kierunek chcesz zmienić?
bsia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-21, 22:07   #5
jagodowa90
Raczkowanie

Zderzenie z murem przy pracy z młodzieżą było do przewidzenia, dziwi mnie, że nie wiedziałaś i jest to takim szokiem.
Skoro już chcesz się poddać to napewno w naprowadzaniu na dobrą drogę młodzieży czy też więźniów sobie nie poradzisz, ale jak już ktoś wspomniał możesz pomogać innym.

Znając mnie (mam podobne podejście jak Twoja mam) pociągnęłabym ten kierunek dalej, z pewnością im dalej tym ciekawiej, wiedza i doświadczenie większe więc i w pracy byloby łatwiej. Poza tym lubię wyzwania.

Ale patrząc na to, że tak szybko się poddałas... to nie wiem.
jagodowa90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-21, 22:15   #6
chwast
Zakorzenienie

Mnie też dziwi, że nie wiedziałaś na czym polega resjocjalizacja... Moja kuzynka skończyła dokładnie ten sam kierunek i miała praktyki w więzeniu. Stwierdziła, że jej powołaniem jest nawracanie ludzi itd itd...
Później jednak jej się znudziło, skończyła studia i tyle;p

I jak ktoś tu napisał nie musisz pracować z młodzieżą
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-21, 22:57   #7
Ofelia 20
Zadomowienie

A ten drugi kierunek, o którym myślisz to jaki?

Od razu Ci powiem, że od 1 października zmieniają się przepisy i drugi kierunek dzienny jest płatny, także jeżeli nie masz środków, to będziesz musiała z któregoś i tak zrezygnować (chyba, że masz super średnią i zmieścisz się w 10% najlepszych studentów). Chociaż na temat tej ustawy, każdy mówi co innego, tyle się na forach naczytałam, że można się nieźle zakręcić, ale wygląda na to, że tegoroczna rekrutacja jest ostatnią, w której można dobrać sobie drugi kierunek dzienny i studiować go za darmo.

Poza tym praktyki to jedno, a przyszła praca to drugie. Tak jak napisała Ilsa Lund, nie musisz w przyszłości pracować z młodzieżą. Chyba nie zrezygnowałabym ze studiów, które dają mi satysfakcję, sprawiają przyjemność a na wykłady chodzę z zainteresowaniem.

"Pierwsza miłość z wiatrem gna, z niepokoju drży,
Druga miłość życie zna i z tej pierwszej drwi ,
A ta trzecia jak tchórz w drzwiach przekręca klucz
I walizkę ma spakowaną już ... "

Edytowane przez Ofelia 20
Czas edycji: 2011-08-21 o 23:01
Ofelia 20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-21, 23:22   #8
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ofelia 20 Pokaż wiadomość
Od razu Ci powiem, że od 1 października zmieniają się przepisy i drugi kierunek dzienny jest płatny,
ale prawo nie działa wstecz więc Ci ludzie co zapisywali się na tegoroczne studia jeszcze przed październikiem - wszyscy - nie będą płacić przez cały okres studiowania autorka chyba jednak się nie zgłosiła na następny kierunek

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-21, 23:22   #9
CytrynowaPannica
Zadomowienie

Wink Dot.: Studencki problem

Nie zrezygnowałabym z czegoś na rzecz, być może, chwilowego zniechęcenia.
Powinnaś wiedzieć na co się piszesz. W końcu, resocjalizacja nie trwa kilka chwil, wymaga wielkiego poświęcenia i mocnej psychiki z Twojej strony.

Zastanów się ewentualnie nad zmianą trybu studiów i nie działaj pochopnie. Mama ma dużo racji.
Za rok podejdziesz do matury, ale zostanie Ci ostatni do dyplomu. Warto z tego rezygnować?

Skończysz resocjalizację, pójdziesz na co innego. Proste, kochana, proste.

Stary 2011-08-22, 01:09   #10
Fubizka
Zakorzenienie

A co się tam stało takiego, że chcesz zrezygnować? Bo jest różnica pomiędzy tym, że np zawiódł Cię "system", biurokracja i sądownictwo, a tym, że zawiódł Cię fakt, że młodzież nie chciała współpracować... Jeśli to drugie, to wg mnie powinnaś zrezygnować.
Fubizka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-22, 05:21   #11
normalnyFacet
Zakorzenienie

No ale kobieto czego Ty się spodziewałaś po resocjalizacji? Doskonale przecież wiedziałaś, że z tym nie ma lekko... a w praktykach szukałaś utwierdzenia? Brawo no to masz... trzeba było wcześniej myśleć..
normalnyFacet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-22, 08:47   #12
lala2506
Zakorzenienie

Po pierwsze co to miałby być za drugi kierunek?
Ja bym skończyła licencjat na resocjalizacji i np. magisterkę zrobiła na innej specjalizacji. Przynajmniej tak mi się wydaje
lala2506 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-22, 09:04   #13
Waniyetu
Przyczajenie

Nie miałam cukierkowej wizji dzieci, które w podskokach schodzą ze złej drogi. A wszystko dzięki mojemu dobremu słowu i balonikowi Lubię bajki, ale głównie na ekranie.

Praktyka po pierwszym roku polega głównie na asystowaniu wychowawcy-opiekunowi podczas dyżurów oraz na lekturze dokumentacji sądowej, programów realizowanych w placówce. To nie jest wielkie wyzwanie, a młodzież (o dziwo) chętnie współpracuje z praktykantami, bo węszy jakąś szansę na bardziej interesujące zajęcia. Zniechęciła mnie za to kadra pedagogiczna. Tyle.

Myślę nad prawem. Taki kierunek pozwoliłby mi pozostać dalej w kręgu swoich zainteresowań, a to dla mnie ważne, żeby nie studiować czegoś wziętego z kosmosu (nie jestem typem elastycznego humanisty, który po latach nauki historii przerzuca się na nauki techniczne).

Dziękuję za wszystkie rady
Waniyetu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-22, 09:08   #14
tarji
Zadomowienie

ja bym zrobiła tak samo jak lala. w końcu lubisz wykłady, więc nie ma sensu rzucać tego. może ci się jeszcze odwidzieć..
ale w ogóle nie rozumiem jak mogłaś isc na ten kierunek, nie wiedząc na co się piszesz.. przecież wiadomo, że resocjalizacja to trudna, czasochłonna praca, a ludzie po stopach cię całować nie będę.
dziwne.

“I know what I have to do, and I’m going to do whatever it takes. If I do it, I’ll come out a winner, and it doesn’t matter what anyone else does.”
-Florence Griffith Joyner-
tarji jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-22, 09:21   #15
Personal_Jesus
Zakorzenienie

Ja bym jeszcze nie rzucała. Skoro same studia Ci się podobają,nie warto. Ja po swoich pierwszych praktykach w szkole miałam podobne myśli, ale skoro studia dają Ci satysfakcje to przeczekaj,może to chwilowe zniechęcenie?
Every siren often my lullaby Every heartbeat functioning thrown to the night I'm quenched in your light And see the floor rising through a dream Forgotten thoughts lost in a memorable theme And soaked to the skin

Mój kulinarny kącik
Personal_Jesus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-22, 09:47   #16
Ofelia 20
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ilsa Lund Pokaż wiadomość
ale prawo nie działa wstecz więc Ci ludzie co zapisywali się na tegoroczne studia jeszcze przed październikiem - wszyscy - nie będą płacić przez cały okres studiowania autorka chyba jednak się nie zgłosiła na następny kierunek
Tak tak wiem dlatego napisałam, że tegoroczna rekrutacja, czyli ta która jest teraz w te wakacje, jest ostatnią, w której można sobie dobrać drugi kierunek i studiować go za darmo, oczywiście do końca Też tak zrozumiałam, że się nie zgłosiła, w końcu musi jeszcze poprawić maturę.

Stary 2011-08-22, 09:49   #17
lewandm
Raczkowanie

Też zgadzam się z lalą. Teraz już wszystkie kierunki praktycznie są dwu stopniowe, więc możesz teraz tylko licencjat zrobić, a później na magisterkę wybrać inny kierunek. Jeżeli jednak w dalszym ciągu będziesz uważała, że to nie dla Ciebie to możesz je zmienić. rzucić studia można zawsze, trudniej jest wrócić...
lewandm jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-22, 09:53   #18
Ofelia 20
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez normalnyFacet Pokaż wiadomość
No ale kobieto czego Ty się spodziewałaś po resocjalizacji? Doskonale przecież wiedziałaś, że z tym nie ma lekko... a w praktykach szukałaś utwierdzenia? Brawo no to masz... trzeba było wcześniej myśleć..
Oj już nie przesadzaj każdy ma prawo zmienić zdanie. Ja też po roku poszłam na inne studia. Niby wiedziałam, co po tych pierwszych będę robić i jak będzie wyglądał mój zawód, ale... różnie to bywa

Cytat:
Napisane przez lala2506 Pokaż wiadomość
Po pierwsze co to miałby być za drugi kierunek?
Ja bym skończyła licencjat na resocjalizacji i np. magisterkę zrobiła na innej specjalizacji. Przynajmniej tak mi się wydaje
To też jest dobry pomysł i autorka nie miałaby lat do tyłu.

Stary 2011-08-22, 10:02   #19
parapluie89
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez normalnyFacet Pokaż wiadomość
Tu same wróżki na tym forum siedzą chyba... Wiedzieć pewnie wiedziała, ale wiedzieć a przekonać się w praktyce to nie to samo. Ja idąc na studia filologiczne wiedziałam, że to nie kurs językowy a praca tłumacza to nie tylko dobra znajomość języka, ale dopiero jak poszłam na te studia to stwierdziłam, że to nie dla mnie i je rzuciłam po roku.

Ogólnie nie tylko o resocjalizację chodzi, bo w zasadzie po większości kierunków szok po zderzeniu się wykutej teorii z umiejętnościami potrzebnymi w pracy jest ogromny. Student informatyki może wykuć całą teorię, a jak potem idzie do pracy to nie wie od czego program zacząć pisać. Ja studiuję teraz ekonometrię i właśnie jestem w trakcie praktyk w firmie badawczej. Postanowiłam się do czego przygotować i czytałam mnóstwo na ten temat, a jak poszłam na pierwsze spotkanie to dostałam zadanie, którego zupełnie nie umiałam zrobić

Poza tym, tak jak napisały tu dziewczyny, masz więcej opcji pracy, niekoniecznie musi to być ośrodek wychowawczy.

Wiesz, jeden rok w plecy to naprawdę żadna tragedia. Więc jeśli naprawdę chcesz zmienić, to zmień. Ale pamiętaj - żadne studia do pracy Cię nie przygotują. Pójdziesz na inne, ale po tych innych też się okaże, że teoria rozbiega się z praktyką.
parapluie89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-22, 10:14   #20
vainilla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Personal_Jesus Pokaż wiadomość
Ja bym jeszcze nie rzucała. Skoro same studia Ci się podobają,nie warto. Ja po swoich pierwszych praktykach w szkole miałam podobne myśli, ale skoro studia dają Ci satysfakcje to przeczekaj,może to chwilowe zniechęcenie?
Wszystko super, tylko co jej po tym że studia są ciekawe a wie ze nie będzie się po nich realizowała zawodowo?
to jest wlaśnie problem wielu ludzi, którzy potem stękają że im w życiu nie wyszło i nie robią tego co lubią bądź co chcieliby robić

a po resocjalizacji nie spodziewałabym się innej pracy, tzn lepszej niż właśnie ta która zobaczyłaś, a gorszej no to wiadomo - bo nie jest to kierunek po którym rozchwytuje sie młodych ludzi, a jeden z tych po których człowiek zastanawia się czy wyjechać z kraju czy pracować w biedronce. co rok masę studentów to kończy ( u mnie w mieście też) i nie mają co ze sobą zrobić bo placówek resocjalizacyjnych i tym podobnych jest jak na lekarstwo

Si no tienes nada que ofrecer, ofrece una sonrisa

vainilla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-22, 12:34   #21
Fubizka
Zakorzenienie

Prawdę mówiąc trochę Cię nie rozumiem. O ile głosy, że "chyba wiedziałaś na co się piszesz" są wg mnie słuszne tylko częściowo, bo ja idąc na studia też niby wiedziałam na co się piszę, ale jaki bajzel jest w branży, jak właściciele firm branżowych wykorzystują młodych absolwentów jako tanią siłę roboczą i łamią prawo - to mogłam się dowiedzieć dopiero w ich trakcie na praktykach... na rekrutacji nikt tego nie mówił

Ale jeśli resocjalizacja to Twoje powołanie, to trochę dziwne, że chcesz zrezygnować, bo zniechęciła Cię kadra pedagogiczna Chyba trochę za łatwo Cię strącili z drogi zapału do pracy... Bo przecież nie byłaś tam dla kadry, tylko dla wychowanków, a po drugie, to obraziłaś się na całą ścieżkę kariery zawodowej, przez kilka osób z jakiegoś ośrodka?

No nie wiem dziwnie to wygląda, nie znamy szczegółów, więc ciężko Ci poradzić. Na pewno nie zgadzam się z opinią, że "skoro podobają Ci się wykłady, to zostań" - bez sensu. Nie będziesz później zawodowo słuchać wykładów, a wg mnie studia są drogą do pracy, po której uzyskuje się tytuł zawodowy a nie zabawą w słuchanie wykładów. Chyba, że ktoś ma własny biznes od lat a studiuje dla rozrywki.

Może rzeczywiście rozwiązaniem jest dotrwanie do licencjatu.
Stary 2011-08-22, 12:58   #22
skazana_na_bluesa
.

ja na twoim miejscu bym nie rzucala studiow. zapisz sie na poprawe matury, ciagnij drugi rok obecnych studiow i ucz sie do matury. za rok mozesz zmienic zdanie i bedziesz chciala jednak skonczyc obecne studia - roznie moze byc. po prawie tez wcale nie jest tak cukierkowo, zeby pracowac "w branzy". nie kazdy dostaje sie na aplikacje, a bez tego sa ograniczone mozliwosci.
skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-22, 13:06   #23
pandulek
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Waniyetu Pokaż wiadomość
Mam za sobą pierwszy rok studiów Pedagogiki resocjalizacyjnej i nie mogę powiedzieć o nim złego słowa, bo słuchałam wspaniałych wykładów o poszukiwaniu Mistrza, znalazłam wiele inspiracji, prowadziłam próbne zajęcia dla swojej grupy. Myślałam, ze złapałam Pana Boga za pięty i wkrótce w pełnej chwale, dzięki metodom twórczej resocjalizacji będę sprowadzała młodzież na jasną stronę mocy

A potem odbyłam wakacyjne praktyki w Młodzieżowym Ośrodku Wychowawczym i - delikatnie mówiąc - to było zderzenie z murem. Jeżeli można wypalić się zawodowo w cztery tygodnie, to mi się udało.

Może działam pochopnie, ale poważnie myślę nad zmianą kierunku studiów. Mojej mamie od razu nie spodobał się ten pomysł, to twarda kobieta - uważa, że jeśli raz coś zacząłeś, to powinieneś doprowadzić to do końca, choćby się góry waliły. Ja nie jestem taka twarda, więc szukam porady

Chodzi mi po głowie kierunek, który wymagałby ode mnie pisania dodatkowego przedmiotu na maturze (zgodnego z moim profilem w liceum i jako taką obecną wiedzą, więc to nie tutaj tkwi problem). Kolejna matura dopiero za rok - stąd pytanie: Jak byście wykorzystały ten rok?

Rozważam 2 opcje:
- studiuję dalej Pedagogikę, uczę się do matury i jak dobrze pójdzie, to "dobieram" drugi kierunek (ewentualnie rzucam pierwszy i skupiam się na nowym z dwuletnim opóźnieniem edukacyjnym),
- szukam pracy i rejestruję się na studia zaoczne na nowym kierunku.

Naprawdę potrzebuję porady

---------- Dopisano o 14:06 ---------- Poprzedni post napisano o 14:02 ----------

Cytat:
Napisane przez Fubizka Pokaż wiadomość
A co się tam stało takiego, że chcesz zrezygnować? Bo jest różnica pomiędzy tym, że np zawiódł Cię "system", biurokracja i sądownictwo, a tym, że zawiódł Cię fakt, że młodzież nie chciała współpracować... Jeśli to drugie, to wg mnie powinnaś zrezygnować.
A według mnie nie. Młodzież czasami nie chce współpracować nawet z wychowawcami z kilkuletnim stażem pracy, czy przez to mają rezygnować ze swoich zawodów?

Edytowane przez pandulek
Czas edycji: 2012-03-20 o 02:02
pandulek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-22, 13:11   #24
Fubizka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pandulek Pokaż wiadomość
A według mnie nie. Młodzież czasami nie chce współpracować nawet z wychowawcami z kilkuletnim stażem pracy, czy przez to mają rezygnować ze swoich zawodów?
Przeczytaj jeszcze raz, na co odpowiadasz...
Stary 2011-08-22, 13:26   #25
pandulek
Zadomowienie

Cytat:
Przeczytaj jeszcze raz, na co odpowiadasz...
Odpowiedziałam na Twój post

Post autorki, w którym opisała, że zniechęciła ją kadra mi umknął- zdarza się. W pierwszym nie opisała co konkretnie ją ugryzło na tych praktykach. Jedynie, że były dla niej zderzeniem z murem i czuje, że się wypaliła- dlatego odpowiedź taka, a nie inna Kolejny post zmienił postać rzeczy...
Stary 2011-08-22, 13:32   #26
Fubizka
Zakorzenienie

Cytat:
Odpowiedziałam na Twój post

Post autorki, w którym opisała, że zniechęciła ją kadra mi umknął- zdarza się. W pierwszym nie opisała co konkretnie ją ugryzło na tych praktykach. Jedynie, że były dla niej zderzeniem z murem i czuje, że się wypaliła- dlatego odpowiedź taka, a nie inna Kolejny post zmienił postać rzeczy...
Ech, nudzi mi się, więc Ci wytłumaczę.

Cytat:
To oznacza, że jeśli ktoś chce resocjalizować młodzież, ale chce rezygnować po miesiącu, bo młodzież nie skłania się do współpracy, to nie nadaje się do tego zawodu. A Ty wysnułaś jakąś teorię, że jeśli młodzież nie chce współpracować, to trzeba rezygnować, ech.
Stary 2011-08-22, 13:49   #27
pandulek
Zadomowienie

Cytat:
Ech, nudzi mi się, więc Ci wytłumaczę.

To oznacza, że jeśli ktoś chce resocjalizować młodzież, ale chce rezygnować po miesiącu, bo młodzież nie skłania się do współpracy, to nie nadaje się do tego zawodu. A Ty wysnułaś jakąś teorię, że jeśli młodzież nie chce współpracować, to trzeba rezygnować, ech.
Mi również i chętnie bym z Tobą podyskutowała na ten temat ( poważnie), ale nie chcę zaśmiecać Autorce wątku bo nie o tym mowa.

Napiszę więc tylko, że nie wysnułam żadnej teorii tylko na podstawie tego co napisałaś odpowiedziałam, że się z tym nie zgadzam . Przecież wyraźnie niżej napisałaś, że jeśli młodzież nie chce współpracować to na miejscu autorki byś zrezygnowała. Nic do wysnucia nie było. Nie chce mi się po raz kolejny cytować.
Zresztą z tym co napisałaś teraz, że ktoś nie nadaje się do zawodu jeśli chce zrezygnować po miesiącu również się nie zgadzam, ale to tak na marginesie.

Edytowane przez pandulek
Czas edycji: 2012-03-20 o 02:04

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-08-22, 20:45   #28
Fubizka
Zakorzenienie

Cytat:
Przecież wyraźnie niżej napisałaś, że jeśli młodzież nie chce współpracować to na miejscu autorki byś zrezygnowała. Nic do wysnucia nie było- podane na tacy.
Proszę Cię, wróć do szkoły i zacznij czytać ze zrozumieniem, bo ręce opadają
Stary 2011-08-22, 20:58   #29
violonczelistka
Rozeznanie

usunięto

Edytowane przez violonczelistka
Czas edycji: 2011-08-22 o 23:09
violonczelistka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-22, 21:40   #30
df3cc6c2e997633e57b9145321fcef026d2b0250_5ebf1ef22d206
Konto usunięte

Nie rezygnuj z kierunku. Po resocjalizacji można pracować w wielu innych miejscach. Sama miałam praktyki w ośrodku opiekuńczo - wychowawczym i powiem Ci, że również zaczęłam wątpić w to, czy wybrałam dobrze... Wiem, że nie dałabym sobie rady w takim ośrodku, z takimi dziećmi. To nie dla mnie... Jednak są jeszcze szkoły, poradnie pedagogiczno - psychologiczne, świetlice środowiskowe, domy małego dziecka, w których jednak nie jest tak źle Nie wspominam oczywiście o poprawczakach czy zakładach karnych, bo domyślam się, że tam też raczej nie chciałabyś pracować... Ja w tym roku właśnie ukończyłam licencjat z pedagogiki resocjalizacyjnej i planuję robić mgr z pedagogiki społecznej, specjalność podobna, ale przynajmniej na praktyki będę mogła iść do jakiegoś domu pomocy społecznej albo innego spokojniejszego miejsca No chyba, że Ci w ogóle nie odpowiada ten kierunek i chcesz tak naprawdę robić zupełnie co innego, więc nie ma sensu się wtedy męczyć...
df3cc6c2e997633e57b9145321fcef026d2b0250_5ebf1ef22d206 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości