|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
nudnosci a tabletki anty...pomocy
Witam,
w tym cyklu zaczelam brac tabletki Microgynon...byly to pierwsze tabletki hormonalne w moim zyciu, 3 miesiace temu urodzilam coreczke i zdecydowalam sie na te forme antykoncepcji, jednak po nich mam okropny tradzik, bole glowy i nudnosci... przestalam je zazywac 14 sierpnia (nie wzielam 2 tabletek czyli przerwalam w 19 dniu)- nie moglam wytrzymac mdlosci, lecz dzis nadal sie utrzymuja...co jakis czas mam odruch wymiotny,tzn nie wymiotuje ale tak sie dlawie...bardzo sie tym stresuje, nie mam apetytu, czasem az boli mnie pod lewnym zebrem...jednak najgorszy jest ten odruch. 2 tyg temu mialam rowniez badanie moczu, ktore wykazalo wzrost leukocytow, lecz brak bakterii- powtarzane badanie wyszlo tak samo, usg jajnikow-wynik bede miala za tydzien, badanie moczu mm powtorzyc jak skonczy sie krwawienie z odstawienia. nie mam goraczki w ciazy rowniez nie jestem. Czy te nudnosci sa normalne po tabl? czy to moze cos z zoladkiem? bardzo sie boje ![]() dziekuje za odpowiedz! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: nudnosci a tabletki anty...pomocy
Bardzo możliwe. Wiele kobiet ma mdłości w pierwszym lub nawet drugim miesiącu rozpoczynania antykoncepcji hormonalnej. Skoro u Ciebie te skutki uboczne są tak fatalne, zmieniłabym tabletki. Jak rozumiem badania wyszły w normie (hormony + morfologia)?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
jestem w uk i tu nie chcieli zrobic mi badan hormonalnych, przepisali tylko na oko tabletki ;/ zrezygnowalam calkowicie z ich brania-nie biore ich 7 dzien (czyli teoretycznie ta przerwe)...czy to mozliwe ze te hormony nadal dzialaja i stad dalsze nudnosci? morfologie bede miala zrobiona w przyszlym tyg...
kiedy te objawy moga calkowicie ustac?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Przez czas przerwy poziom hormonów spada, ale nie jest na tyle niski by umożliwić owulację. Dopiero, kiedy nie weźmie się tabletki 8 dnia przerwy, zaczyna spadać jeszcze bardziej i cykl wraca do normy, tj. ponownie mamy jajeczkowanie. Możliwe, że musisz jeszcze trochę poczekać, bo masz rozregulowaną gospodarkę hormonalną. Ile to potrwa - niewiadomo. To kwestia indywidualna organizmu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
w zasadzie każda dziwna i niepokojąca zmiana w organizmie przy antykoncepcji jest sygnałem, że tabletki są źle dobrane. mdłości rpzy tabletkach sie zdarzają, ale tylko kilka godzin po przyjęciu tabletki i nie w takim stopniu, jaki opisujesz. dlatego zaleca się przyjmowanie tabletek na wieczór, żeb moment mdłości zwyczajnie przespać. koniecznie musisz coś zmienić w tej kwestii i sprawdzić poziom hormonów.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:50.