|
Notka |
|
Chirurgia plastyczna Interesujesz się chirurgią plastyczną? Poddałaś się zabiegowi lub go rozważasz? Dołącz do nas. Podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Oparzenia Termiczne
Uprzejmie proszę o poradę. Mój 30-letni kolega został poparzony płomieniem z grilla - na całym czole (osoba łysiejaca, wiec DUZE czolo), pod powiekami, czesciowo na nosie. Chirurg na izbie przyjec zakwalifikowal to jako I/II st. oparzenia, zalecil neomycyne (masc oczna) i odeslal do domu z zaleceniem dalszego leczenia w poradni chirurgicznej. Widziałam te rane w 2. dobie po urazie. Wyglada strasznie, liczne pecherze, zaczerwienienie, wrecz brunatne moazikowe plamy, chlopak nie czuje bolu ani dotyku. Mam pytanie: CO ROBIC? Czy takiego typu oparzenia TWARZY mozna leczyc ambulatoryjnie mascia antybiotykowa? Moze mozna by zastosowac jakas nowsza metode - jakies opatrunki hydrozelowe itp. itd.
Bede bardzo wdzieczna za odpowiedz. Pozdrawiam, aga |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Oparzenia Termiczne
maść z antybiotykiem zapobiegnie jesdynie zainfekowaniu oparzenia.
nie poprawia jednak gojenia. ja bym myślała o plastrach hydrozelowych- jednak mimo, ze są one dostępne w wiekszosci bez recepty, zapytałabym jednak lekarz, który z nich poleca. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Witam Panią,
Niezbyt rozległe (do ogólnej powierzchni ciała) oparzenia I/II stopnia można leczyć ambulatoryjnie. Najważniejsze aby leczyc je bez opatrunku oraz chronic przed słońcem. zamiast opatrunku stosuje się maści, przy tym stopniu może to byc np. Nitrofurazon. Po zagojeniu sączących powierzchni można przez 2 tygodnie stosować Linomag lub żele silikonowe. Poza tym należy chronić okolice po poparzeniu przez 3 miesiące przed słońcem, aby nie uległy przebarwieniu. Niezależnie od decyzji chirurga sugerowałbym kontrolną konsultację okulistyczną. Pozdrawiam Piotr Skupin |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Serdecznie dziękuję,
aga k. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:23.