|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci. |
![]() |
|
Narzêdzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 164
|
Gdy widaæ same przeszkody...
Nie wiem czy odczuwacie to samo, ale ja w tej chwili stwierdzam ¿e aktualny zarys na rynku pracy jest bez najwiêkszego sensu. Rozpoczê³am studia 3 lata temu, teraz idê na magisterkê. Dopiero teraz miesi±c przed w mojej g³owie pojawi³a siê my¶l co chcia³abym robiæ w ¿yciu, i nie jest to wcale zwi±zanie z kierunkiem moich studiów
![]() Od wielu lat czu³am potrzebê pomocy innym, a zw³aszcza dzieciom. Szuka³am pracy jako opiekunka, niestety bez do¶wiadczenia nikt nie powierzy mi dziecka. Zg³aszam siê ci±gle do fundacji, o¶rodków pomocy, domów dziecka jako wolontariuszka i niestety równie¿ cisza. Chcia³am rozpocz±æ pracê w przedszkolu, ¿³obku, a tu nastêpna blokada brak odpowiedniego wykszta³cenia. Nawet my¶la³am o tym ¿eby rozpocz±æ drugi kierunek jednak...ciê¿ko mi po¶wiêciæ kolejne 5 lat, pracuj±c w miejscu do którego codziennie rano bêdê zmuszona chodziæ by zarobiæ na dwa kierunki. Wydaje mi siê ¿e sytuacja na rynku pracy zrobi³a siê chora, wymagane s± studia a nie sama chêæ. Dlaczego ludziom tak ciê¿ko zrozumieæ ¿e osoba która nie ma preferowanego przez nich wykszta³cenia nie mo¿e wiedzieæ wiêcej ni¿ kto¶ kto chodzi³ przez 5 lat do szko³y z tzw. "braku laku" i teraz z tego samego powodu opiekuje siê dzieæmi. Mo¿e to g³upie ¿e ¿alê siê na forum, ale bardzo denerwuje mnie ta sytuacja od d³u¿szego czasu, i chcia³abym poznaæ zdanie innych osób. Mo¿e bardziej obiektywne od mojego, mo¿e jestem za bardzo przeczulona. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 11 764
|
Dot.: Gdy widaæ same przeszkody...
Cytat:
![]() ale nie rozpoczê³am studiów o tym kierunku..nie mam na to szans jak narazie..i widze,¿e mnóstwo osób koñczy ten kierunek,a nie ka¿dy ma powo³anie do tego by pracowaæ z dzieæmi..dlatego uwa¿am,¿e to jest najwa¿niejsze,szczere chêci,nie szko³a !
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Dok³adnie powo³anie, znam kilka osób które studiuj± pedagogikê lub psychologiê a np. nie znosz± dzieci, albo nie maj± do nich nerwów (same ze sob± te¿ sobie nie radz±). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 726
|
Martusia205 wiêc czemu nie zaczniesz studiów pedagogicznych? Niestety dzi¶ papier te¿ ma znaczenie, wiêc czemu?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 066
|
je¿eli Ci zale¿y na wkrêceniu siê do "bran¿y" to ja bym przyjê³a taka ofertê pracy. A rejestrowa³y¶cie siê na stronach dla opiekunek, mo¿e og³oszenie w lokalnej gazecie? Prawda jest taka,¿e teraz sporo matek wraca do pracy, w ¿³obkach miejsca niet, wiêc kto wie...
![]() |
#9 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 200
|
w czerwcu skonczylam pedagogike, przedszkolna i wczesnoszkolna, i nie uwazam, zeby do pracy z dziecmi wystarczyly jedynie dobre checi, ktorymi jak wiadomo wybrukowane jest pieklo. wiedza w tym zawodzie jest niezbedna, trzeba wiele wiedziec o rozwoju dzieci, aby wylapywac wszelkie opoznienia i nieprawdlowosci. tylko z boku praca w przedszkolu wydaje sie lekka, latwa i przyjemna- ot, posiedziec kilka godzin z dziecmi, pograc w "stary niedzwiedz mocno spi", dac obiadek, cos pokolorowac. przedszkole ma taki sam program do zrealizowania jak szkola, ksztalci i wspomaga jego rozwoj w kazdej sferze- poznawczej, ruchowej, emocjonalnej, spolecznej. to nie jest to samo, co posiedzenie z kuzynkami i zorganizowanie im zabawy.
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 17 071
|
Do pracy z dzieæmi, w szkole czy przedszkolu nie wystarcz± dobre chêci o to, ¿e "lubiê dzieci", odpowiednie wykszta³cenie kierunkowe, znajomo¶æ psychologii itp. jest konieczne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
ja podziwiam nauczycieli przedszkoli ( sama pracujê w szkole, ale ze starszymi dziecmi/ m³odzie¿±). Przyznajê, ¿e moje dziecko czasem ledwo ogarniam
![]()
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 8 190
|
Cytat:
Jakie studia koñczysz? Mo¿e uda³oby siê po³±czyæ tematycznie z opiek± nad dzieæmi? Mo¿esz zainteresowaæ siê ofert± kursów (nie studiów) zwi±zanych z opiek± nad dzieckiem. Szko³a Montessori czy Steinera, czy jakie¶ prostsze. Wolontariat jest dostêpny, oczywi¶cie wiele zalezy od regionu. Posz³abym do np. Caritasu popytaæ o ich zapotrzbowanie w ¶wietlicach socjoterapeutycznych/¶rodowiskowych. Same chêci nie wystarcz±. Intuicja nie wystarczy ![]()
![]() |
![]() |
#13 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 958
|
cherrry2009, a czy po 3 latach nie mo¿esz obronic pracy licencjackiej i pój¶c na licencjat na pedagogikê? To bedzie w sumie 6 lat o rok d³uzej niz robienie mgr na studiach, ktorych nie lubisz......
Albo robic dwa kierunki, wiele osob tak robi i jest to do ogarniecia ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 464
|
Cytat:
![]() dok³adnie... sama koñczê taki kierunek ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
tak samo moglabym sie upierac, zeby zostac lekarzem bez konczenia studiow, bo chce pomagac ludziom...
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
bo mogê sobie pozwoliæ tylko na zaoczne..jak znajdê pracê to pójdê.
![]() |
#17 |
.
Wiadomo¶ci: 28 112
|
czemu nie zrobisz magisterki z pedagogiki wczesnoszkolnej? dzieki systemowi bolonskiemu mozna cos takiego wyczarowac po zupelnie innym kierunku licencjata.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 8 397
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 138
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:50 ---------- Poprzedni post napisano o 20:48 ---------- Bardzo chcia³am siê zg³osiæ, ale nie by³am pewna czy da³abym radê poniewa¿ to by³a ju¿ szko³a podstawowa i gimnazjum, i wszystkie dzieci z autyzmem to barrrdzo odpowiedzialne, a nie chcia³abym rozpocz±æ a potem zrezygnowaæ bo np. nie bêdê w stanie sobie sama z tym poradziæ. ---------- Dopisano o 20:52 ---------- Poprzedni post napisano o 20:50 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 20:53 ---------- Poprzedni post napisano o 20:52 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:55 ---------- Poprzedni post napisano o 20:53 ---------- Cytat:
|
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 138
|
Ja z tego co siê orientowa³am zaczynaj±c studia pedagogiczne, do studium przyjmowali osoby, które chcia³y mieæ co¶ "dodatkowego". Tyle, ¿e ja nie trafi³am akurat na studium pedagogiczne, a psychologiczne i tu te¿ mog³abym powiedzieæ, ¿e nie powinni mnie przyj±æ bo nie pracowa³am jako psycholog
![]() A je¶li chodzi o studia II stopnia, na roku mia³am kole¿ankê, która studiowa³a pedagogikê ale ogóln±, gdy¿ studia licencjackie mia³a skoñczone z zarz±dzania. I nie mog³a podj±æ studiów typowo nauczycielskich. Ale po ogólnej mo¿na pracowaæ równie¿ w placówkach z dzieæmi. A potem mo¿na jeszcze zrobiæ uzupe³nienie i zrobiæ pedagogikê nauczycielsk± ![]() ![]() Tak jak pisa³y dziewczyny mo¿esz daæ og³oszenie i pracowaæ jako "niania" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
.
Wiadomo¶ci: 28 112
|
jaki kierunek skonczylas?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 8 397
|
Cytat:
Mo¿esz te¿ i¶æ na PODYPLOMOWE z tego co wiem to do przedszkola nie przyjm± zwyklego pedagoga tylko o specjalizacji wczesnoszkolnej |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Wtajemniczenie
|
studium- nie wiem, ale na studia podyplomowe mo¿esz siê zapisaæ, nie musisz pracowaæ. Kursy kwalifikacyjne ( takie rozszerzaj±ce kwalifikacje- jak nazwa wskazuje) s± dla pracuj±cych czynnie nauczycieli
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 12 792
|
Jezeli chcesz sie wkrecic w branze i jest to Twoja pasja to oplaca sie nawet zaczac od najnizszego stanowiska w firmie w ktorej chcesz pracowac.Mozesz byc pozniej doceniona i awansowac na cos lepszego.A w miedzyczasie isc do szkoly/lub robic jakies kursy.Sama tak zaczynalam nie majac kierunkowego wyksztalcenia.Tylko ze ja chcialam pracowac z trudna mlodzieza/lub ludzmi doroslymi z uzaleznieniami.Moim zdaniem jezeli masz pasje to zdobycie wymarzonej pracy jest mozliwe nawet bez wyksztalcenia.No ale najlepiej jest miec tez papierek w razie czego.Szczegolnie w szkolach go niestety wymagaja..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
[QUOTE=cherrry2009;2886276 8]To mo¿e sprostujê - nie zale¿y mi na etacie nauczycielki
![]() w przedszkolach nie ma opiekunek, "przedszkolanek", jak sie potocznie mowi, sa nauczyciele przedszkola, tacy sami jak np. w liceum, tylko po innej specjalnosci ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:52.