![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
niedosuszone pranie
witajcie
![]() mieszkam w Uk i generalnie tutaj jest problem z wilgocia. W domu w ktorym mieszka takowej sladow niby nie ma bo nie ma ani plesni na scianach ani nic z tych rzeczy, ale powietrze jest bardzo wilgotne. W lato pranie wywieszalo si ena dwor , pszeschlo szybko i super. Ale idzie jesien, i poki co jest na tyle cieplo ze nie grzeje sie w domu kaloryferow no ale na dworze nie zawsze sa warunki do suszenia prania , czasem pada, czasem jak przyjde do domu z pracy i zanim wstawi eto pranie i sie wypierze jest 5 wiec juz nie wywiesze na dwor a jak wywiesz owszem przeweieje, podsusze ale nie wysuszy. i zaczyna sie coroczny problem gdzie pranie trudno schnie czasem 4 dni a jak tyle wisi wilgotne to wszystko smierdzi,taka stechlizna, mokra sciera poprostu i jest to okropne! narazie dotyczy to recznikow bo one grubsze sa, reszta ok ale wiem ze z tygodnia na tydzien bedzie gorzej.... macie na to jakis sposob??
![]() |
![]() |
#2 |
BAN stały
|
Dot.: niedosuszone pranie
kup sobie grzejnik elektryczny o jakiejś nie bardzo dużej mocy i zamiast suszyć coś 4 dni puść powietrze choć na tą godzinę czy dwie przy suszarce, niech przewieje ciepłym, no trudno.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
nie zabardzo jest miejsce na wstawienie czegokolwiek, pozatym wynajmuje tylko pokoj wiec tez nie moge sobie wlaczac takich urzadzen od tak musialabym to uzgodnic
![]() |
![]() |
#4 |
BAN stały
|
A tak w ogóle wietrzysz często mieszkanie? Raz dziennie np? A jak nie to masz nawiewniki w oknach?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
.
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Ja od siebie mogę poradzić tylko by : wietrzyć, wietrzyć, wietrzyć. Jeśli prawie wisi w łazience to otwarte na szeroko drzwi od łazienki, jakieś okienka w domu też. Możesz też otwierać okna i wieszać pranie przy oknach. Generalnie robić duży przewiew w mieszkaniu skoro nie możesz podłączyć żadnego grzejnika.
![]() |
#7 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Nikt nie wiedział by nawet, że ją masz, jest niewielka, a bardzo dobrze grzeje. O wietrzeniu nie muszę już pisać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
domek wietrzymy
![]() otwieramy tez drzwi na ogrod i okno w lazience po kazdej kapieli. ---------- Dopisano o 13:27 ---------- Poprzedni post napisano o 13:26 ---------- a dlatego ze mam pokój z achunkami wliczonymi wiec nabijalabym komus prad wiec trzeba takie rzeczy ustalic zeby nie bylo nieporozumien pozniej
![]() |
![]() |
#10 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Ewentualnie zainwestujcie w jakiś pochłaniacz wilgocie. Popatrz na allegro. Nie jest to duży wydatek.
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
pochlaniacze wilgoci mam dwa, takie ktore musze ladowac co kilka dni, Niby wciagaja wilgoc bo kuleczk zmieniaja kolor na rozowy
![]() wynajmujac pokoj niemoge otwoerzyc okien w pokoju w ktorym mieszka para od ktorej owy pokoj wynajmuje ![]() a jesli chodzi o wietrzenie lazienki otwieram okno i drzwi,ale co chwile ktos te drzwi zamyka zeby wilgoc nie leciala na mieszkanie chyba ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
travis bez przesady, godz mniej włączonego komutera, czy telewizora = godzina włączonej farelki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
a czy w suszarce bebnowej mozna suszyc wiekszosc rzeczy i sie nie zniszcza czy nie skurcza?
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Moja znajoma ma właśnie taką suszarkę bębnową i świetnie suszy ubrania, nic się nie niszczy, a ubrania wyjmujesz cieplutkie jeszcze i szybko są do dyspozycji, godne polecenia urządzenie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
nie mam pojecia jak ja uzywac, bo stoi nieuzywana w domu w pralni wlasnie. ale najpierw musze ja odkurzyc bo inaczej to wsyztsko pobrudze chyba
![]()
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Mam suszarkę "bębnową" w domu, uważam, ze tak, odrobinę niszczy rzeczy ale nie na tyle, by było to uciążliwe. Trzeba też uważać, by nie suszyc rzeczy "za bardzo", bo np dzinsy się kurczą
![]() Nie mozesz wysprzątać sobie tej pralni i tam suszyć rzeczy? Najlepiej jeśli takie pomieszczenie ma okienko. Ja właśnie w piwnicy mam suszarnię i tak suszę rzeczy, ale tam jest okienko i ono jest zawsze uchylone. Poza tym suszę (czy też podsuszam) rzeczy na dworze, także bardzo często w zimie, podsuszam na dworze a potem na "dosuszenie" przenoszę do suszarni lub do miejsca gdzie stoi kominek. Faktycznie teraz na dworze pranie nie schnie dobrze ale i tak wynoszę na dwór (pod daszek), żeby chociaż przeschło trochę, bo nie znoszę brzydkiego zapachu wypranych ubrań, muszą "przejść powietrzem". A potem dopiero do domu.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2011-09-25 o 14:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co do suszenia prania jesienną/zimową porą, to niestety poza częstym wietrzeniem/ogrzewaniem pomieszczenia nie znam innych sposobów. Jeszcze pochłaniacze wilgoci, ale piszesz, że już stosujesz. Ważne jest też dokładne wysuszenie domu, gdy jest ładna pogoda, najlepiej porobić delikatne przeciągi (tylko samemu w nich nie stać ![]() Ja też staram się wywieszać pranie na zewnątrz, w zadaszonym miejscu bez względu na porę roku. Nawet w zimie troszkę podeschnie, a przede wszystkim nabiera takiego typowego zapachu świeżego prania suszonego na wietrze.
Edytowane przez daktylek1987 Czas edycji: 2011-09-25 o 15:02 Powód: dopisek |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Spróbuj z ta suszarką! Jak byłam w Londynie ( lat temu xx) to właśnie na wyposażeniu kuchni była i wszyscy korzystali ( pamiętam , że nawet adidasy prali i tak suszyli). Pokoje malutkie, łazienka jeszcze mniejsza, kuchnia wspólna i mieszkanie na poziomie 2-3: nie było szans , żeby inaczej suszyć. Była pralka, obok suszarka.
W Polsce mam pralnię i suszę tam pranie jak nie ma warunków na dworze, niestety jest w niej trochę wilgoci mimo otwartego okna. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
ta nasza pralnia ma moze 3 metry kwadratowe
![]()
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Rozumiem,że pranie robisz w automacie i on dobrze Ci nie odwirowywuje.Dobra byłaby suszarka,,bo wysuszyłaby Ci pranie super,ale trochę to kosztuje i pewnie nie miałabyś gdzie wstawić.Więc,albo prać mniej rzeczy,tak by móc je swobodnie rozwiesić,przy tym otwierając okna,koniecznie,bo wiadomo,że pranie paruje,albo w okresie jesiennym, kiedy nie grzeja kaloryfery pranie oddawać do pralni?Wiem,to kłopotliwe, ale mam na myśli tylko te większe rzeczy.Drobnice możesz przeprać w rękach.To jedyne wyjście.A farelka niestety,ale zjada dużo prądu.I wietrz mieszkanie,żeby nie wdała Ci się wilgoć,bo skoro już śmierdzi,to pewnie już gdzieś coś się robi.Chyba,że jeśli nie jest bardzo mokre próbuj suszyć prasując.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
w wynajmowanym mieszkaniu nie można robić dziur w ścianach,
ja miałam sufit dekorowany grzebieniem chyba i każda dziura nawet zaklejona byłaby widoczna więcej obrotów w pralce i cieńsze ręczniki jeansy bardzo fajnie się suszy suszarką, w jedną nogawkę i w drugą |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
nie mam pojecia w czym lezy problem bo jak pisalam dom wietrzony jest, wilgoci jako takiej na scianach nie ma tylko to pranie smierdzi strasznie. zbankrutowalabym oddajac do pralni
![]()
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
A czy pralka wiruje dobrze? Bo problem moze być w tym, słabo odwirowane pranie potem tak "pośmierduje" i wolno schnie.
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
wydaje mi sie ze tak nie wiem jak to sprawdzic.moge sprobowac wlaczac dodatkowe wirowanko na reczniczki. Ale mysle ze duzo wicej z nich nie wycisnie
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie masz możliwości zamontowania np. za oknem wiszącej suszarki? Jeśli nie mieszkasz od strony ulicy, może to byłoby rozwiązaniem, choć i tak całego wsadu pralki na tym nie powiesisz na raz.
Nie ma lepszego psychiatry od szczeniaka liżącego cię po twarzy. ![]() ![]() Edytowane przez Gregorynka Czas edycji: 2011-09-25 o 20:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
tutaj sa takie okna ze nawet przy otwartym bym nie dala rady wywiesic, poza tym mam pod oknem dach spadowy wiec lipa a pralka wiruje na 1200 i sa to najwyzsze obroty
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Suszarka bębnowa, a przynajmniej ta, której uzywałam nie nadaje się do suszenia staników (niszczy plastikowe zapinki), majtek (niszczy gumki) i rzeczy z lycrą. Może Twoja jest lepsza/nowocześniejsza i można ustawić temperaturę. Moja nadawała się tylko do ręczników, dżinsów i zwykłej bawełny.
Możesz też uzyć żelazka do poduszenia np. ręczników lub zakupić ręcznik z microfibry, schnie o połowę szybciej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Wtajemniczenie
|
Od kiedy przeprowadziłam się do Anglii, zauważyłam ten sam problem. Pierwsze pranie mi stęchło, teraz jak tylko nie pada, suszę je na dworze, a jeśli to niemożliwe, rozkładam najbardziej jak się da po pokoju i stale wietrzę. Co się da, wieszam też na wieszakach/krzesłach. Ale zauważyłam, że kaptury od bluz itp. schną najgorzej i to od nich zaczyna się ten charakterystyczny zapach, tak więc moja bluza jest stale w praniu, a potem nie dosycha i kółko się zamyka. Jeszcze nie wiem, jak sobie z tym poradzić.
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Proponuję albo zmienić pralkę albo podsuszać pranie w suszarce i dopiero potem rozwieszać.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:23.