niedosuszone pranie - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-09-25, 12:38   #1
travis
Zakorzenienie

GG do travis

niedosuszone pranie

witajcie
mieszkam w Uk i generalnie tutaj jest problem z wilgocia. W domu w ktorym mieszka takowej sladow niby nie ma bo nie ma ani plesni na scianach ani nic z tych rzeczy, ale powietrze jest bardzo wilgotne.
W lato pranie wywieszalo si ena dwor , pszeschlo szybko i super. Ale idzie jesien, i poki co jest na tyle cieplo ze nie grzeje sie w domu kaloryferow no ale na dworze nie zawsze sa warunki do suszenia prania , czasem pada, czasem jak przyjde do domu z pracy i zanim wstawi eto pranie i sie wypierze jest 5 wiec juz nie wywiesze na dwor a jak wywiesz owszem przeweieje, podsusze ale nie wysuszy.
i zaczyna sie coroczny problem gdzie pranie trudno schnie czasem 4 dni a jak tyle wisi wilgotne to wszystko smierdzi,taka stechlizna, mokra sciera poprostu i jest to okropne! narazie dotyczy to recznikow bo one grubsze sa, reszta ok ale wiem ze z tygodnia na tydzien bedzie gorzej....
macie na to jakis sposob??
Stary 2011-09-25, 12:42   #2
Hultaj
BAN stały

Dot.: niedosuszone pranie

kup sobie grzejnik elektryczny o jakiejś nie bardzo dużej mocy i zamiast suszyć coś 4 dni puść powietrze choć na tą godzinę czy dwie przy suszarce, niech przewieje ciepłym, no trudno.
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-25, 12:50   #3
travis
Zakorzenienie

GG do travis

nie zabardzo jest miejsce na wstawienie czegokolwiek, pozatym wynajmuje tylko pokoj wiec tez nie moge sobie wlaczac takich urzadzen od tak musialabym to uzgodnic
Stary 2011-09-25, 12:58   #4
Hultaj
BAN stały

A tak w ogóle wietrzysz często mieszkanie? Raz dziennie np? A jak nie to masz nawiewniki w oknach?
Stary 2011-09-25, 13:01   #5
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Napisane przez travis Pokaż wiadomość
nie zabardzo jest miejsce na wstawienie czegokolwiek, pozatym wynajmuje tylko pokoj wiec tez nie moge sobie wlaczac takich urzadzen od tak musialabym to uzgodnic
czemu musialabys to ustalac?

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-25, 13:08   #6
Ashaai
Zakorzenienie

Ja od siebie mogę poradzić tylko by : wietrzyć, wietrzyć, wietrzyć. Jeśli prawie wisi w łazience to otwarte na szeroko drzwi od łazienki, jakieś okienka w domu też. Możesz też otwierać okna i wieszać pranie przy oknach. Generalnie robić duży przewiew w mieszkaniu skoro nie możesz podłączyć żadnego grzejnika.
Stary 2011-09-25, 13:16   #7
advena85
Zadomowienie

Cytat:
Kup tzw farelkę: http://allegro.pl/grzejnik-farelka-t...826072860.html
Nikt nie wiedział by nawet, że ją masz, jest niewielka, a bardzo dobrze grzeje. O wietrzeniu nie muszę już pisać.
advena85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-09-25, 13:22   #8
Hultaj
BAN stały

Cytat:
Ja od siebie mogę poradzić tylko by : wietrzyć, wietrzyć, wietrzyć.
Zgadzam się. Zbyt uszczelnione okna, a teraz te nowe okna każde szczelne ;-), muszą mieć nawiewniki, których ludzie nie lubią, ''bo im ciągnie'' - i wilgoć w domu jak ta lala.
Stary 2011-09-25, 13:27   #9
travis
Zakorzenienie

GG do travis

domek wietrzymy u siebie w pokoju okno mam otwarte przewaznie cale popoludnie kiedy to jestesmy w domu a weekendy to cale dnie jesli tylko nie pada akurat w okno ale wtedy otwieramy takie gorne lame okienko do ktorego nie napada
otwieramy tez drzwi na ogrod i okno w lazience po kazdej kapieli.

---------- Dopisano o 13:27 ---------- Poprzedni post napisano o 13:26 ----------

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
czemu musialabys to ustalac?

a dlatego ze mam pokój z achunkami wliczonymi wiec nabijalabym komus prad wiec trzeba takie rzeczy ustalic zeby nie bylo nieporozumien pozniej
Stary 2011-09-25, 13:33   #10
Ashaai
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
Zgadzam się. Zbyt uszczelnione okna, a teraz te nowe okna każde szczelne ;-), muszą mieć nawiewniki, których ludzie nie lubią, ''bo im ciągnie'' - i wilgoć w domu jak ta lala.
To prawda- choć powiem szczerze, że te wywietrzniki zbyt wiele nie dają niestety Choć sama jestem strasznie ciepłolubna to staram się wywietrzyć pokoje czasem bo jako alergiczka nie mogę sobie pozwolić na wilgoć.

Cytat:
domek wietrzymy u siebie w pokoju okno mam otwarte przewaznie cale popoludnie kiedy to jestesmy w domu a weekendy to cale dnie jesli tylko nie pada akurat w okno ale wtedy otwieramy takie gorne lame okienko do ktorego nie napada
otwieramy tez drzwi na ogrod i okno w lazience po kazdej kapieli.
Chodzi też o to by nie to, że po kąpieli zamykacie drzwi od łazienki i otwieracie małe okienko lub zamykacie drzwi od pokoju i otwieracie okno. Oczywiscie lepiej tak niż wcale ale chodzi o to by zrobic przeciąg otwieracie okno i drzwi od pokoju i najlepiej w pomieszczeniu leżącym na przeciwko to samo. Przewieje w jedną- w drugą stronę i od razu lepiej
Ewentualnie zainwestujcie w jakiś pochłaniacz wilgocie. Popatrz na allegro. Nie jest to duży wydatek.
Stary 2011-09-25, 13:44   #11
travis
Zakorzenienie

GG do travis

pochlaniacze wilgoci mam dwa, takie ktore musze ladowac co kilka dni, Niby wciagaja wilgoc bo kuleczk zmieniaja kolor na rozowy
wynajmujac pokoj niemoge otwoerzyc okien w pokoju w ktorym mieszka para od ktorej owy pokoj wynajmuje
a jesli chodzi o wietrzenie lazienki otwieram okno i drzwi,ale co chwile ktos te drzwi zamyka zeby wilgoc nie leciala na mieszkanie chyba
Stary 2011-09-25, 13:55   #12
advena85
Zadomowienie

travis bez przesady, godz mniej włączonego komutera, czy telewizora = godzina włączonej farelki
advena85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-25, 14:03   #13
travis
Zakorzenienie

GG do travis

a czy w suszarce bebnowej mozna suszyc wiekszosc rzeczy i sie nie zniszcza czy nie skurcza?
Stary 2011-09-25, 14:11   #14
h2o0
Zakorzenienie

Moja znajoma ma właśnie taką suszarkę bębnową i świetnie suszy ubrania, nic się nie niszczy, a ubrania wyjmujesz cieplutkie jeszcze i szybko są do dyspozycji, godne polecenia urządzenie
h2o0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-25, 14:14   #15
travis
Zakorzenienie

GG do travis

nie mam pojecia jak ja uzywac, bo stoi nieuzywana w domu w pralni wlasnie. ale najpierw musze ja odkurzyc bo inaczej to wsyztsko pobrudze chyba
Stary 2011-09-25, 14:25   #16
Luba
Zakorzenienie

Mam suszarkę "bębnową" w domu, uważam, ze tak, odrobinę niszczy rzeczy ale nie na tyle, by było to uciążliwe. Trzeba też uważać, by nie suszyc rzeczy "za bardzo", bo np dzinsy się kurczą Poza tym po wyjęciu z suszarki rzeczy często sa wilgotne np. przy pasku.

Nie mozesz wysprzątać sobie tej pralni i tam suszyć rzeczy? Najlepiej jeśli takie pomieszczenie ma okienko. Ja właśnie w piwnicy mam suszarnię i tak suszę rzeczy, ale tam jest okienko i ono jest zawsze uchylone.

Poza tym suszę (czy też podsuszam) rzeczy na dworze, także bardzo często w zimie, podsuszam na dworze a potem na "dosuszenie" przenoszę do suszarni lub do miejsca gdzie stoi kominek.
Faktycznie teraz na dworze pranie nie schnie dobrze ale i tak wynoszę na dwór (pod daszek), żeby chociaż przeschło trochę, bo nie znoszę brzydkiego zapachu wypranych ubrań, muszą "przejść powietrzem". A potem dopiero do domu.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2011-09-25 o 14:26
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-25, 15:00   #17
daktylek1987
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez advena85 Pokaż wiadomość
travis bez przesady, godz mniej włączonego komutera, czy telewizora = godzina włączonej farelki
No tak nie do końca, żaden telewizor/komputer nie zużywa 2000W (tyle ma przeciętna farelka), a przeważnie max ok. 200W (w tym laptopy jeszcze mniej). Różnica spora.

Co do suszenia prania jesienną/zimową porą, to niestety poza częstym wietrzeniem/ogrzewaniem pomieszczenia nie znam innych sposobów. Jeszcze pochłaniacze wilgoci, ale piszesz, że już stosujesz. Ważne jest też dokładne wysuszenie domu, gdy jest ładna pogoda, najlepiej porobić delikatne przeciągi (tylko samemu w nich nie stać ), ale wynajmując pokój też nie masz zbytnio do tego warunków.
Ja też staram się wywieszać pranie na zewnątrz, w zadaszonym miejscu bez względu na porę roku. Nawet w zimie troszkę podeschnie, a przede wszystkim nabiera takiego typowego zapachu świeżego prania suszonego na wietrze.

Edytowane przez daktylek1987
Czas edycji: 2011-09-25 o 15:02 Powód: dopisek
daktylek1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-25, 15:05   #18
ivonkapiwonka
Raczkowanie

Spróbuj z ta suszarką! Jak byłam w Londynie ( lat temu xx) to właśnie na wyposażeniu kuchni była i wszyscy korzystali ( pamiętam , że nawet adidasy prali i tak suszyli). Pokoje malutkie, łazienka jeszcze mniejsza, kuchnia wspólna i mieszkanie na poziomie 2-3: nie było szans , żeby inaczej suszyć. Była pralka, obok suszarka.
W Polsce mam pralnię i suszę tam pranie jak nie ma warunków na dworze, niestety jest w niej trochę wilgoci mimo otwartego okna.
ivonkapiwonka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-25, 15:16   #19
travis
Zakorzenienie

GG do travis

ta nasza pralnia ma moze 3 metry kwadratowe stoi tam pralka suszarka i lodowka wiecej miejsca nie ma, nie ma nawet mozliwosci rozstawienia najmniejszej suszarki

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-09-25, 15:37   #20
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
ta nasza pralnia ma moze 3 metry kwadratowe stoi tam pralka suszarka i lodowka wiecej miejsca nie ma, nie ma nawet mozliwosci rozstawienia najmniejszej suszarki
Są takie sznurki podwieszane pod sufitem

Stary 2011-09-25, 15:48   #21
nowa_wizazystka
Raczkowanie

Rozumiem,że pranie robisz w automacie i on dobrze Ci nie odwirowywuje.Dobra byłaby suszarka,,bo wysuszyłaby Ci pranie super,ale trochę to kosztuje i pewnie nie miałabyś gdzie wstawić.Więc,albo prać mniej rzeczy,tak by móc je swobodnie rozwiesić,przy tym otwierając okna,koniecznie,bo wiadomo,że pranie paruje,albo w okresie jesiennym, kiedy nie grzeja kaloryfery pranie oddawać do pralni?Wiem,to kłopotliwe, ale mam na myśli tylko te większe rzeczy.Drobnice możesz przeprać w rękach.To jedyne wyjście.A farelka niestety,ale zjada dużo prądu.I wietrz mieszkanie,żeby nie wdała Ci się wilgoć,bo skoro już śmierdzi,to pewnie już gdzieś coś się robi.Chyba,że jeśli nie jest bardzo mokre próbuj suszyć prasując.
nowa_wizazystka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-25, 16:09   #22
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Są takie sznurki podwieszane pod sufitem
w wynajmowanym mieszkaniu nie można robić dziur w ścianach,
ja miałam sufit dekorowany grzebieniem chyba i każda dziura nawet zaklejona byłaby widoczna

więcej obrotów w pralce i cieńsze ręczniki

jeansy bardzo fajnie się suszy suszarką, w jedną nogawkę i w drugą
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-25, 16:10   #23
travis
Zakorzenienie

GG do travis

nie mam pojecia w czym lezy problem bo jak pisalam dom wietrzony jest, wilgoci jako takiej na scianach nie ma tylko to pranie smierdzi strasznie. zbankrutowalabym oddajac do pralni a piore malo na jeden raz wlasnie zeby sie wywietrzylo swobodnie i tak to nic nie daje
Stary 2011-09-25, 17:37   #24
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
nie mam pojecia w czym lezy problem bo jak pisalam dom wietrzony jest, wilgoci jako takiej na scianach nie ma tylko to pranie smierdzi strasznie. zbankrutowalabym oddajac do pralni a piore malo na jeden raz wlasnie zeby sie wywietrzylo swobodnie i tak to nic nie daje
A czy pralka wiruje dobrze? Bo problem moze być w tym, słabo odwirowane pranie potem tak "pośmierduje" i wolno schnie.

Stary 2011-09-25, 18:13   #25
travis
Zakorzenienie

GG do travis

wydaje mi sie ze tak nie wiem jak to sprawdzic.moge sprobowac wlaczac dodatkowe wirowanko na reczniczki. Ale mysle ze duzo wicej z nich nie wycisnie
Stary 2011-09-25, 20:26   #26
Gregorynka
Zakorzenienie

Cytat:
wydaje mi sie ze tak nie wiem jak to sprawdzic.moge sprobowac wlaczac dodatkowe wirowanko na reczniczki. Ale mysle ze duzo wicej z nich nie wycisnie
Sprawdź na ile obrotów chodzi pralka. Ja jak ustawiam na 1500, potem pranie do suszarki bębnowej i jest suche. Niektóre rzeczy w obawie przed skurczeniem odwirowuję na niższych obrotach, ale wówczas i suszarkę trzeba puszczać dwukrotnie. A ciuchy mocno kiepskie jakościowo w ogóle piorę na programie 'ręcznym' i nie wkładam do suszarki.
Nie masz możliwości zamontowania np. za oknem wiszącej suszarki? Jeśli nie mieszkasz od strony ulicy, może to byłoby rozwiązaniem, choć i tak całego wsadu pralki na tym nie powiesisz na raz.

Edytowane przez Gregorynka
Czas edycji: 2011-09-25 o 20:28
Gregorynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-25, 20:45   #27
travis
Zakorzenienie

GG do travis

tutaj sa takie okna ze nawet przy otwartym bym nie dala rady wywiesic, poza tym mam pod oknem dach spadowy wiec lipa a pralka wiruje na 1200 i sa to najwyzsze obroty
Stary 2011-09-25, 21:13   #28
anjuta
Zakorzenienie

Suszarka bębnowa, a przynajmniej ta, której uzywałam nie nadaje się do suszenia staników (niszczy plastikowe zapinki), majtek (niszczy gumki) i rzeczy z lycrą. Może Twoja jest lepsza/nowocześniejsza i można ustawić temperaturę. Moja nadawała się tylko do ręczników, dżinsów i zwykłej bawełny.

Możesz też uzyć żelazka do poduszenia np. ręczników lub zakupić ręcznik z microfibry, schnie o połowę szybciej.
anjuta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-26, 01:03   #29
mbamboo
Wtajemniczenie

Od kiedy przeprowadziłam się do Anglii, zauważyłam ten sam problem. Pierwsze pranie mi stęchło, teraz jak tylko nie pada, suszę je na dworze, a jeśli to niemożliwe, rozkładam najbardziej jak się da po pokoju i stale wietrzę. Co się da, wieszam też na wieszakach/krzesłach. Ale zauważyłam, że kaptury od bluz itp. schną najgorzej i to od nich zaczyna się ten charakterystyczny zapach, tak więc moja bluza jest stale w praniu, a potem nie dosycha i kółko się zamyka. Jeszcze nie wiem, jak sobie z tym poradzić.
Stary 2011-09-26, 06:26   #30
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
tutaj sa takie okna ze nawet przy otwartym bym nie dala rady wywiesic, poza tym mam pod oknem dach spadowy wiec lipa a pralka wiruje na 1200 i sa to najwyzsze obroty
No to mamy winnego Słabo odwirowane pranie będzie Ci zawsze "gniło" na sznurkach (a już szczególnie, jesli do tego pralka nie jest pierwszej młodości)
Proponuję albo zmienić pralkę albo podsuszać pranie w suszarce i dopiero potem rozwieszać.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości