dwa w jednym - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Masaż

Notka

Masaż Miejsce dla osób, które interesują się masażem wyszczuplającym i zdrowotnym. Dołącz do nas, podziel się swoim doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-06-05, 23:07   #1
d'ou vient le vent
Zakorzenienie

dwa w jednym

Hej,

Mam dwa pytania
1. Masaż shiatsu - czym różni się od klasycznego i jakie ma zastosowania terapeutyczne?
2. Od pracy siedzącej (głównie przy kompie) od czasu do czasu łapie mnie ostry ból w dolnej części kręgosłupa - dolna lordoza, chodzę sztywna i jakakolwiek próba rozruszania tego miejsca kończy się ostrym bólem (zupełnie jakby mi odpadała dolna część ciała ) - co to, u licha, jest i jak mogę sobie pomóc kiedy mnie już złapie? Wiuem że powinnam zapobiegać - więcej się ruszać itd ale taką mam pracę że teraz nic z tego...

Help...

PZDR Natalia

Not all those who wander are lost.
MNIEJ CHEMII / NIE MARNUJ!
Legite aut Perite!
d'ou vient le vent jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-09, 21:34   #2
Piotr
Rozeznanie

Dot.: dwa w jednym

Witam! ad.1. Masaż Shiatsu - a raczej metoda Shiatsu jest przede wszystkim japońskaa odmiana akupresury, ale nie tylko. To także ćwiczenia, rozciągania, praca na meridianach, odpowiednia dieta oraz bierna gimnastyka. W Polsce jest jednak najbardziej utozsamiana z rodzajem akupresury, uciskania specjalnych punktów aktywnych, podobnie jak stosowanie igieł w akupunkturze.

Wprawny terapeuta może z powodzeniem tak stosować shiatsu ze uzyska efekt bądz typowo leczniczy badz też relaksacyjny. Najczęściej jednak stosuje sie go w celach prozdrowotnych, profilaktycznych lub też zmniejszania mniejszych dolegliwości.

ad.2. Na drugie pytanie już Pani odpowiedziała sobie sama. Bardzo ważna jest przy pracy z komputerem profilaktyka kręgosłupa. Tych dolegliwosci nie wolno bagatelizować. Kregosłup przyzwyczaja się do nowej pozycji i podświadomie uczy 'nas" odbarczać ból poprzez inne niefizjologiczne ustawienie, a to rodzi następne komplikacje, itd.

Podstawa to jaknajczęstsze zmiany pozycji, przerwy w pracy - nawet te kilkuminutowe sa zbawienne - rozciągnięcie kręgosłupa i wzmocnienie cwiczeniami. Po pracy najlepiej ogólnorozwojowymi + basen i to najlepiej na plecach!!!

Pani przypadek wymaga indywidualnego ustawienia ćwiczeń - bo widzę że jest Pani swiadoma problemów z lordozą - czyli była już o tym mowa.

Polecam np chociaz jedną wizyte u kinezyterapeuty aby ustalił Pani cwiczenia.

A tak z innej strony. Jest specjalny probram dla firm: masaż i relaksacja w miejscu pracy czyli work-site. Polecam.
Piotr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-09, 22:05   #3
d'ou vient le vent
Zakorzenienie

Dot.: dwa w jednym

Cytat:
Napisane przez Piotr
Witam! ad.1. Masaż Shiatsu - a raczej metoda Shiatsu jest przede wszystkim japońskaa odmiana akupresury, ale nie tylko. To także ćwiczenia, rozciągania, praca na meridianach, odpowiednia dieta oraz bierna gimnastyka. W Polsce jest jednak najbardziej utozsamiana z rodzajem akupresury, uciskania specjalnych punktów aktywnych, podobnie jak stosowanie igieł w akupunkturze.

Wprawny terapeuta może z powodzeniem tak stosować shiatsu ze uzyska efekt bądz typowo leczniczy badz też relaksacyjny. Najczęściej jednak stosuje sie go w celach prozdrowotnych, profilaktycznych lub też zmniejszania mniejszych dolegliwości.
Dziękuję - próbowałam się co nieco zorientować sama (czytałam na forum masaże.pl) ale informacje są często sprzeczne lub niekompletne Zastanawia mnie czemu masaż Shiatsu ma opinię "bolesnego"?

Cytat:
Napisane przez Piotr
ad.2. Na drugie pytanie już Pani odpowiedziała sobie sama. Bardzo ważna jest przy pracy z komputerem profilaktyka kręgosłupa. Tych dolegliwosci nie wolno bagatelizować. Kregosłup przyzwyczaja się do nowej pozycji i podświadomie uczy 'nas" odbarczać ból poprzez inne niefizjologiczne ustawienie, a to rodzi następne komplikacje, itd.

Podstawa to jaknajczęstsze zmiany pozycji, przerwy w pracy - nawet te kilkuminutowe sa zbawienne - rozciągnięcie kręgosłupa i wzmocnienie cwiczeniami. Po pracy najlepiej ogólnorozwojowymi + basen i to najlepiej na plecach!!!

Pani przypadek wymaga indywidualnego ustawienia ćwiczeń - bo widzę że jest Pani swiadoma problemów z lordozą - czyli była już o tym mowa.

Polecam np chociaz jedną wizyte u kinezyterapeuty aby ustalił Pani cwiczenia.

A tak z innej strony. Jest specjalny probram dla firm: masaż i relaksacja w miejscu pracy czyli work-site. Polecam.
Problemy z kręgosłupam mam już kilka lat - w okolicy krzyżowej (dolna naturalna lordoza) i z kręgami szyjnymi. Kiedyś na gimnastyce korekcyjnej (na studiach) prowadząca poleciła mi kilka ćwiczeń izometrycznych rozciągających partie mięśni w okolicy krzyża ale zauważyłam że ostatnio te ćwiczenia nie pomagają prawie wcale
Ostatnio byłam tak zawalona pracą, że nie spałam przez dwie noce a mięśnie karku mrowią mnie z bólu ech...
Poszukam "kinezyterapeuty" - całe szczęście niedługo wakacje więc będę ,mogła się sobą zając i przede wszystkim odpocząć.
Dziękuję za odpowiedź!

PZDR Natalia

Not all those who wander are lost.
MNIEJ CHEMII / NIE MARNUJ!
Legite aut Perite!
d'ou vient le vent jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Masaż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości