Co robić? Pomocy! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-10-01, 17:05   #1
pomelo87
Przyczajenie

Co robić? Pomocy!

Hej Kochane!

Zanim przejdę do sedna przedstawię Wam jak się sprawy mają...
Jesteśmy z TŻ pięć lat razem, osiem miesięcy temu dołączył do nas nasz synuś. Nie mamy jeszcze Ślubu, wzmianki o nim pojawiały się co prawda już 2-3 lata wstecz, ale jakoś nie potrafiliśmy wziąć się w garść i zaczął planować wszystkiego tak na serio. Gdy dowiedzieliśmy się o ciąży byliśmy prze szczęśliwi, postanowiliśmy zaręczyć się na Gwiazdkę zeszłego roku i w tym roku wziąć Ślub Cywilny, po nim zaprosić gości na elegancką kolację i tyle, ale...ostatnio TŻ zmienił zdanie i zaczął śpiewać o Ślubie Kościelnym i to w dodatku już w styczniu! Moja Mama - bardzo wierząca osoba była w siódmym niebie, gdy powiedziałam Jej, że nie chcę brać Ślubu w Kościele odparła, że w takim razie nie będzie w tym uczestniczyć w ogóle. Po kilku rozmowach z TŻem, widząc jak bardzo tego pragnie zgodziłam się na Ś.K., ale nie w styczniu! Moim zdaniem nie zdążymy wszystkiego przygotować tak jak chcemy, tylko tak na odp***, a ja tak nie chce - nie chce wszystkiego szukać na szybko i brać np. pierwszego lepszego grajka itp. Zresztą aktualnie nie czuje się ze sobą zbyt dobrze. Po ciąży wypadło mi mnóstwo włosów, teraz zaczęły odrastać, ale na całej głowie sterczą mi takie antenki, możecie sobie wyobrazić jak to wygląda Do stycznia , nie zdążą mi odrosnąć na tyle, żeby można mnie było jakoś fajnie uczesać. W dodatku chciałabym schudnąć, dopiero co skończyłam karmić piersią, więc nie mogłam przejść wcześniej na dietę. Jeśli już to chciałabym wziąć Ślub latem, do lata zdążylibyśmy z wszystkim i ja też doszłabym do siebie - w końcu to rok czasu i tu pojawia się kolejny problem, moja Mama jak to usłyszała to powiedziała, że nie wie czy dożyje (jest chora). Dobiła mnie tym! Kompletnie nie wiem co mam teraz zrobić?

p.s. nie wspomniałam, że nie planowaliśmy z TŻem Ś.K., bo kiedyś bardzo mnie skrzywdził, wybaczyłam Mu, ale nadal o tym pamiętam i to boli, a Ś.K. kojarzy mi się z czystością i wiernością, On o tym wiedział dlatego nie napierał...do czasu.
pomelo87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-01, 17:22   #2
magdaef
Zadomowienie

GG do magdaef
Dot.: Co robić? Pomocy!

Przede wszystkim, na prawdę zastanów się, czy jesteś gotowa na ślub kościelny. Jeśli nie, warto szczerze porozmawiać z mamą - jako osoba wierząca powinna zrozumieć, że nie chcesz przysięgać w kościele wbrew sobie...mówiłaś jej wprost, co Cię powstrzymuje?

A jeśli już się zdecydujesz, to przecież nie musicie brać konkordatowego Weź zimą ślub cywilny, a latem, jak dojdziesz do siebie i zdążysz wszystko zorganizować, ślub kościelny. Wiadomo, argumentem na "nie" są podwójne koszta, ale biorąc pod uwagę wesele/przyjęcie po ślubie kościelnym, po cywilnym wcale nie trzeba nic wielkiego organizować. Macie małego brzdąca i każdy chyba zrozumie, że nie ma go z kim zostawić, żeby wystawiać huczne bale, a pewnie on sam nie zniósł by tego najlepiej...

Trzymam kciuki, żeby wszystko poszło po Twojej myśli!
magdaef jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-02, 09:07   #3
ewka1368
Zakorzenienie

co do zalatwien to wlasnie w zimie masz dobry wybor np muzyki bo wszyscy sa "wolni" bo malo kto robi wesele w zimie a na lato jakas dobra muzyke to pewnie trzeba czekac na termin ze 2 lata
my na sale weselna czekalismy 2 lata i to byl ostatni termin wolny w maju

a jesli nie jestes pewna slubu koscielnego nie bierz go na sile to do niczego nie prowadzi
Stary 2011-10-02, 11:09   #4
Świniaczek
Zakorzenienie

GG do Świniaczek

Jeśli chodzi o organizację - na pewno zdążysz ze wszystkim na styczeń, a latem wszystkie terminy będą mieli pozajmowane. Jeśli chcesz w przyszłym roku, ale nie na samym początku, to prędzej jak na październik nie dasz rady wszystkiego znaleźć z wolnymi terminami. Od listopada do lutego większość sal/restauracji ma prawie wszystkie weekendy wolne (nie licząc imprez karnawałowych, andrzejek, sylwestra i walentynek ).
Inna bajka z tym, że chcesz się doprowadzić do stanu "używalności" Tego się przyspieszyć nie da, więc nie ma co na już. Ale na lato 2012 nie licz, chyba że Ci się wybitnie poszczęści
Co do rodzaju ślubu - tu już decyzja należy tylko do was.

Świniaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-02, 18:31   #5
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Ślub należy do Ciebie i to czy będzie na nim Twoja mama czy nie nie oznacza że będzie on nieważny. Na pewno nie brałabym go w styczniu skoro źle się na razie czujesz ze sobą i nie doprowadzisz się do używalności do tego czasu a w ogóle próbowałabym dojść do kompromisu czyli niech się narzeczony cieszy z cywilnego skoro Cię kiedyś skrzywdził i w ogóle go jeszcze chcesz

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-04, 11:07   #6
kinia8906
Raczkowanie

To ma być wasz dzien...Radze porozmawiac szczerze z narzeczonym i powiedziec mu wszystkie za i przeciw.Powiedz to co tutaj napisalas.Nie mozesz ulegac tylko dlatego ze oni sobie tak wymyslili i zeby ich zadowolic to sie zgodzisz a potem sie bedziesz na wlasnym slubie zle czula.

22.09.2012r. - nasz wielki dzień
http://www.suwaczek.pl/cache/4c5a0d8ede.png
kinia8906 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości