Strasznie się boję!!! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-10-25, 10:46   #1
na_zakrecie
Przyczajenie

Strasznie się boję!!!

Cześć,
Jestem 5 lat po rozwodzie, mam 8 letnią córkę, od 3 lat żyję w nieformalnym związku. W zeszłym tygodniu wpadliśmy na pomysł, aby się pobrać w grudniu - w dzień naszej 3 rocznicy ... dzwoniłam do USC i wszystko da się załatwić ... ale .... ogarnęła mnie taka panika, że nie dam chyba rady ... Z jednej strony to w sumie ja chciałam, mój partner oświadczył mi się dwa lata temu ... ale jakoś nie dążył do ślubu, boi się załatwiania i stresu. Mieliśmy z tego powodu kłótnie, bo uważam, że powinien jakoś bardziej się w angażować. Jemu nie zależy na ślubie, bo twierdzi, że nic się nie zmieni ... pewnie tak, więc w sumie po co on ... Jedynie potrzebny w kwestii dziecka, które pewnie kiedyś będziemy mieć ... Moja córka ma nazwisko po ojcu, ja po ślubie chciałam mieć dwa ... Mam 33 lata ... Tak się stresuję, że nie dam chyba rady ... boje się wszystkiego
na_zakrecie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-25, 12:32   #2
MARGIDA
Wtajemniczenie

Dot.: Strasznie się boję!!!

Cytat:
Napisane przez na_zakrecie Pokaż wiadomość
Cześć,
Jestem 5 lat po rozwodzie, mam 8 letnią córkę, od 3 lat żyję w nieformalnym związku. W zeszłym tygodniu wpadliśmy na pomysł, aby się pobrać w grudniu - w dzień naszej 3 rocznicy ... dzwoniłam do USC i wszystko da się załatwić ... ale .... ogarnęła mnie taka panika, że nie dam chyba rady ... Z jednej strony to w sumie ja chciałam, mój partner oświadczył mi się dwa lata temu ... ale jakoś nie dążył do ślubu, boi się załatwiania i stresu. Mieliśmy z tego powodu kłótnie, bo uważam, że powinien jakoś bardziej się w angażować. Jemu nie zależy na ślubie, bo twierdzi, że nic się nie zmieni ... pewnie tak, więc w sumie po co on ... Jedynie potrzebny w kwestii dziecka, które pewnie kiedyś będziemy mieć ... Moja córka ma nazwisko po ojcu, ja po ślubie chciałam mieć dwa ... Mam 33 lata ... Tak się stresuję, że nie dam chyba rady ... boje się wszystkiego
napiszę Ci tak:
wychodzę za mąż w przyszłym roku, będę wtedy 10 lat po rozwodzie, mam nastoletnie dziecko
ja też się stresuję zazdroszczę moim koleżankom, które wychodzą za mąż pierwszy raz - mają taką pewność, że im się uda, której ja już nie mam ( nie to, żebym nie wierzyła, bo wtedy nie brałabym ślubu)
ja myślę,że po prostu szybko podjęliście decyzję i ustaliliście termin - stąd strach
porozmawiajcie, czy na pewno chcecie ślubu i czy na pewno w grudniu, my z moim przyszłym mężem dokładnie to obgadaliśmy (dalej gadamy), no i wyznaczyliśmy sobie odległy termin ślubu
daj znać, jaką decyzję podjęliście
MARGIDA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-26, 11:02   #3
Blacky
Zadomowienie

Nie denerwuj się niepotrzebnie - Twój partner na pewno zrozumie obawy. Zresztą sama napisałaś, że ślub cywilny niewiele zmienia - nie ma się czego bać. Ja jestem co prawda nieco młodsza i pierwszy (miejmy nadzieję, że ostatni ) ślub cywilny wzięłam dopiero dwa miesiące temu, ale do tej pory nic a nic się w naszym związku nie zmieniło. Więc w sumie skąd te nerwy? To nie jest tak, że wchodzicie w jakiś nowy etap - przecież jesteście dojrzałymi ludźmi i chcecie ze sobą być. A ślub cywilny jednak wiele ułatwia (my wzięliśmy go ze względów praktycznych - meldunek, kredyt, itd). Pamiętaj też, że cokolwiek postanowisz na pewno będzie dobrze.

Pomyślna blog
Pani Mgr
22.09.2012
Blacky jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-02, 09:10   #4
Linaewen
Zakorzenienie

Cytat:
że ślub cywilny niewiele zmienia
Tyle samo ile kościelny-że się jest tylko i aż mężem i żoną.
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie."
za: whitepointeshoes
Linaewen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-16, 06:02   #5
Marlenakocur
BAN stały

Powodzenia! ja jestem po tej drugiej stronie i nie do końca potrafię mimo, że próbuję zrozumieć obawy partnera. Daj mu szanse, pokazać, że z nim będzie inaczej!
Marlenakocur jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości